Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: SLAVE I PRAZNICI U NOVEMBRU  (Pročitano 47051 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

anastasijab

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 14
SLAVE I PRAZNICI U NOVEMBRU
« poslato: 05-11-2007, 19:28:59 »

Свети Димитрије (26. октобра тј. 8. новембра)
 
Свети великомученик Димитрије – Митровдан
Рођен у Солуну. Бездетни родитељи су га измолили од Бога. Када му је умром отац, солунски војвода, цар Максимијан је поставио Димитрија за војводу на место оца и нарочито му препоручио да гони хришћане. Али, уместо да гони хришћане, Димитрије је у Солуну јавно исповедао Христа. Када је цар дошао у Солун, позва Димитрија и када овај и пред њим исповеди веру у Христа, баци га у тамницу. Знајући што га чека, све своје имање остави послушнику Лупу да га раздели сиромасима. У тамници му се јавио ангел Божији и укрепио га је. После неколико дана, по царевој наредби, војници га у тамници избодоше копљима. Као заштитник Солуна, много пута је спасио овај град. У Русији га сматрају заштитником Сибира.

Тропар, глас 3:
Велика објете в бједах,
тја поборника всељенаја, Страстотерпче,
јазики побјеждајушча:
јакоже убо Лијеву изложил јеси гордињу,
и на подвиг дерзновена сотворил јеси Нестора,
тако, свјате Димитрије,
Христу Богу молисја,
даровати нам велију милост.


Свети Косма и Дамјан (1. тј. 14. новембра)

Свети Козма и Дамјан – Врачеви
Браћа по телу и духу, родом из Азије, од оца незнабошца и мајке хришћанке. Када им се упокојио отац, мајка Теодотија је све своје време посветила да их васпита у хришћанском духу. Изучили су лекарску вештину и бесплатно су помагали болесницима, не лековима колико именом Господа Исуса Христа. Толико су пазили да њихово лечење буде бесплатно да се Козма толико наљутио на Дамјана што је овај узео три јаја од неке жене Паладије, да је наредио да га не сахране поред брата. А Дамјан та јаја није узео као награду за исцелење, него што га је Паладија заклела Пресветом Тројицом да их узме. Сходно откровењу Божијем, ипак су сахрањени заједно, у месту Фереману. Чудотворци и за живота и после упокојења.

Тропар, глас 8:
Свјатији безсребреници и чудотворци,
Космо и Дамијане,
посјетите немошчи нашја,
туње пријасте, туње дадите нам.


Свети Георгије – Ђурђиц (3. тј. 16. новембра)

Обновљење храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц
 
Овог дана празније се и пренос моштију Светог Георгија из Никомидије у Лиду Палестинску, где је пострадао у време цара Диоклецијана. Пре него што је предао душу своју Господу, Свети Гергије је замолио свога слугу да му тело однесе у Палестину, одакле му је била мајка родом и где је имао велико имање које је раздао сиромасима. Слуга је тако и урадио. У време цара Константина Великог у Лиди су побожни хришћани подигли диван храм посвећен Светом Георгију. Приликом освећења тога храма у њега су пренете светитељеве мошти. Безбројна су се чудеса догодила од моштију Светог Гергија Победоносца, великомученика Христовог. Нема броја ни његовим јављањима, у сну и на јави, онима који га призивају у помоћ.

Тропар, глас 4:
Јако пљених свободитељ,
и нишчих зашчититељ
немошчствујушчих врач,
цареј поборниче,
побједоносче, великомучениче Георгије,
моли Христа Бога
спастијса душам нашим.


Свети Арханђео Михаило (8. тј. 21. новембра)

 
Сабор Светог архангела Михаила и осталих бестелесних сила – Аранђеловдан
 
Људи су ангеле празновали још од старине, али је то знало да се изокрене у обожавање ангела. Лаодикијски помесни сабор је својим 35. правилом одбацио поклоњење ангелима и установио њихово правилно поштовање. Данашњи празник је установљен у IV веку. У новембру је зато што је то 9. месец од марта, када је било стварање света. А то опет због 9 ангелских чинова. По књизи „О небеској јерархији“ Светог Дионисија Аеропагита, ти чинови су: шестокрили Серафими, многооки Херувими, богоносни Престоли, Господства, Силе, Власти, Начала, Архангели и Ангели. Војвода целе ангелске војске је архистратиг Михаило. Међу ангелима влада савршено једномислије, једнодушност и љубав. Сваки човек има свог ангела чувара.

Тропар, глас 4:
Небесних војинстав архистратизи,
молим вас присно ми недостојнији,
да вашими молитвами оградите нас,
кровом крил невешчественија вашеја слави,
сохрањајушче ни
припадајушчија приљежно и вопијушчија:
от бјед избавите ни, јако чиноначалници вишњих сил.


Свети Стефан Дечански – Св. Мрата (11. тј. 24. новембра)

Свети мученик Мина
 
Мисирац пореклом, ратник по занимању. Као хришћанин није могао да гледа душестрадално приношење жртава идолима, па напусти и службу и свет и оде у планину да се подвизава. Једног дана спусти се у Катуанију, пред свима исповеди своју веру у Христа Бога живога и изобличи идолопоклонство и незнабоштво као лаж и мрак. Кнез тога града Пирос стави га на велике муке: шибали су га, стругали гвозденим четкама, опаљивали свећама и на крају посекли мачем. Тело су му бацили у огањ да га не би узели хришћани. Али хришћани ипак спасише део светитељевог тела и сахранише га. Доцније су мошти Светог Мине пренете у Александрију и тамо је над њима саграђена црква. Свети Мина је пострадао око 304. године.

Тропар, глас 4:
В терпјенији доблестрадалних подвиг твојих,
многообразнија рани претерпјел јеси:
и по кончиње својеј вјенец от Бога
с мученическими лики воспријемљеши,
и в земљи кротких достојно водворјајешисја, блажене,
о нас Христа Бога моли,
даровати душам нашим велију милост.


Свети Јован Милостиви (12. тј. 2,5. новембра)

Свети Јован Милостиви
 
Рођен на Кипру, у хришћанској кнежевској породици. Оженио се и имао је децу. По Божијем промислу, упокојили су му се и деца и жена. У време цара Иракли је изабран за патријарха Александријског. Црквом Христовом у Александрији управљао је 10 година. Био је узор кротости, милосрђа и човекољубља. Служећи једном Свету Литургију, сети се да је један клирик, нешто љут на њега. И он остави Свете Дарове, приђе том човеку и паде му пред ноге тражећи опроштај. Када су Персијанци напали на Мисир, укрца се на лађу за Кипар. Уз пут се разболео и када је стигао у своје родно место, предао је душу Господу. Било је то 620. године. Чудотворне мошти су му пренете у Цариград, па Будим-Пешту и најзад у Пресбург.


Тропар, глас 8:
В терпјенији твојем
стјажал јеси мзду твоју, отче преподобне,
в молитвах непрестано терпјевиј,
нишчија возљубивиј, и сија удоволивиј:
но молисја Христу Богу,
Јоане милостиве блажене,
спастисја душам нашим.


Свети Јован Златоусти (13. тј. 26. новембра)

Свети Јован Златоусти
 
Рођен у Антиохији 354. године. Крстио га је патријарх Александријски Мелетије. Кад се замонашио, написао је књигу „О свештенству“. Тада су му се јавили апостоли Јован и Петар и прорекли му велику службу, али и велико страдање. Када га је патријарх Флавијан рукоположио, сви су видели белог голуба над његовом главом. Патријарх Царигрдаски био је 6 година, а потом је мисионарио Келтима и Скитима. Сузбио је симонију, написао нарочити чин Свете Литургије, растумачио Свето Писмо. Цркви је оставио многе драгоцене књиге својих беседа. Изобличио је царицу Евдокију, и она га је два пута прогнала. Предао је душу Господу у изгнанству, у месту Комани у Јерменији. Тело му је у Ватикану, а глава у Москви.

Тропар, глас 8:
Уст твојих јакоже свјетлост огња
возсијавши благодат
всељенују просвјети:
не среброљубија мирови сокровишча сниска,
висоту нам смиреномудрија показа,
но твојими словеси наказуја,
отче Јоане Златоусте,
моли Слова Христа Бога,
спастисја душам нашим.


Свети Апостол Филип (14. тј. 27. новембра)

Свети апостол Филип
 
Родом из Витсаиде, код Галилејског језера, као и апостоли Петар и Андреј. По силаску Светог Духа на апостоле, проповедао је Јеванђеље у Азији и Грчкој. У Јерапољу Фригијском нашао се на заједничком мисионарском послу са Јованом Богословом, апостолом Вартоломејом и својом сестром Маријамном. Ту су молитвом умртвили змијурину којој су се незнабошци клањали и исцелили Стахија који је 40 година био слеп. Разјарени незнабошци ухватише Филипа и распеше га наопако, а потом распеше и Вартломеја. У том се земља отвори у прогута судију и многе друге. Престрашени народ појури да скине распете апостоле, али Филип већ беше издахнуо. Свети апостол Филип је пострадао 86. године. Мошти су му у Риму.

Тропар, глас 3:
Апостоле свјатиј Филипе,
моли милостиваго Бога,
да прегрјешениј остављеније
подаст душам нашим.


Свети Еванђелист Матеј (16. тј. 29. новембра)

Свети апостол и јеванђелист Матеј
 
Цариник, син Алфејев. Господ га у Капернауму позвао: „Хајде за мном. И уставши отиде за њим“ (Мт. 9, 9). Проповедао је Јеванђеље у Партији, Мидији и Етиопији, где је за епископа поставио Платона, а он се повукао у пустињу. Када је крстио жену и сина кнеза те области, овај се расрди. Једна стража чу Апостола, али га не виде, друга заслепе, те кнез оде за њега, али ослепе од јаке светлости. Светитељ му врати вид, али овај га ухвати. Није могао да га убије све док се Апостол није помолио Богу да му узме душу. Касније се кнез раскаја, прими чин свештеника и када се епископ Платон упокојио Свети апостол Матеј га постави на епископски трон. Свети Матеј је написао Јеванђеље, на јеврејском језику.

Тропар, глас 3:
Апостоле свјатиј и евангелисте Матеје
моли милостиваго Бога,
да прегрјешениј остављеније
подаст душам нашим.


Боже, благослови онога који улази у овај дом,
заштити и сачувај онога који излази из њега,
и дај мир ономе ко у њему остаје


                                       http://anastasijab.spaces.live.com/












anastasijab

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 14
Одг: SLAVE I PRAZNICI U NOVEMBRU
« Odgovor #1 poslato: 20-11-2007, 20:31:44 »


 
Сабор Светог Арханђела Михаила
АРАНЂЕЛОВДАН
21/8. новембар


Сретна крсна слава - Аранђеловдан



Браћи и сестрама и њиховим породицама, као и осталим посетиоцима сајта који славе -  славу Св. Арханђела Михаила - Аранђеловдан, сретну славу и да њима и њиховим породицама Господ подари здравља, весеља и среће жели
Анастасија




Тропар (глас 4):
Вас, вође небеских војски, ми недостојни увек молимо, да нас заштитите својим молитвама, као заклоном крила своје бестелесне славе, чувајући нас који пред вама падамо и усрдно вапијемо: избавите нас од беда као вође небеских сила.


Небесних војинстав Архистратизи, молим вас присно ми недостојнији, да вашими молитвами оградите нас, кровом крил невешчественија вашеја слави, сохрањујушче ни припадајушчија, приљежно и вопијушчија: от бјед избавите ни, јако чиноначалници вишњих сил.



Св. Арханђел Михаило, познат као Аранђеловдан, једна је од најчешћих српских крсних слава, заштитник српске краљевске лозе Немањића. Овај старешина анђела (вијесника) Божијих најчешће је представљан с теразијама, јер се верује да он дели душе на праведне и грешне.
Од давнина су људи празновали анђеле Божије, али се то често изметало у њихово обожавање. Јеретици су их понекад тумачили као богове или их сматрали створитељима читавог видљивог свијета. На четири-пет година пре Првог васељенског сабора, одржан је Лаодикијски помесни сабор и тада је 35. правилом установљено исправно поштовање анђела.
У време римског папе Силвестера и александријског патријарха Александра, установљен је овај празник архистратига Михаила и прочих сила небесних у новембру. Зашто баш у новембру? Новембар је заправо девети мјесец од месеца марта који се сматра тренутком стварања света. А девети месец послије марта узет је због девет анђеоских чинова који су најпре створени.
Свети Дионисије Ареопагит, ученик апостола Павла, описао је ових девет чинова у књизи "О небесној Јерархији". У тој строгој анђелској хијерархији, војвода анђелске војске је архистратих Михаил, јер је својим дјеловањем спасао многе анђеле отпале од Бога, које је Луцифер повукао собом у пропаст. Међу анђелима влада савршена једнодушност и строга хијерархија у послушности нижих чинова вишим, а свих укупно светој Божијој вољи.
Архистратиг Михаило сматра се живим светитељем.

Боже, благослови онога који улази у овај дом,
заштити и сачувај онога који излази из њега,
и дај мир ономе ко у њему остаје

                                       http://anastasijab.spaces.live.com/
 

Stranica je napravljena za 0.074 sekundi sa 21 upita.