Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: SLAVE I PRAZNICI U DECEMBRU  (Pročitano 24193 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

anastasijab

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 14
SLAVE I PRAZNICI U DECEMBRU
« poslato: 02-12-2007, 14:14:43 »

СЛАВЕ И ПРАЗНИЦИ У ДЕЦЕМБРУ


Ваведење Пресвете Богородице (21. новембра тј. 4. децембра)


Ваведење Пресвете Богородице
Када је Пресвета Дева напунила 3 године, њени родитељи Јоаким и Ана одвели су је у Јерусам, да је предају Богу на службу, како су то били обећали. Напред су ишле девице са запаљеним свећама, па онда Пресвета Дева коју су водили отац и мајка, па многобројни сродници и пријатељи, сви са свећама. У храму је дочека првосвештеник Захарије, отац Јована Претече, и уведе је у – Светињу нас Светињама, где су само првосвештеници улазили, и то само једном годишње. Пресвета Дева је при храму остала 9 година. У међувремену су јој се упокојили родитељи и хтела је у храму да остане до краја живота, заветована Богу на девственост. То је било противно закону, па су је предали њеном сроднику Јосифу да је чува.

Тропар, глас 4:
Днес благовољенија Божија предображеније
и человјеком спасенија проповједаније,
в храмје Божији јасно Дјева јављајетсја,
и Христа всјем предвозвјешчајет,
тој и ми велегласно возопијим:
Радујсја смотренија Зиждитељева исполњеније.



Света Великомученица Екатерина (24. новембра тј. 7. децембра)

 Света великомученица Екатерина
 
Кћерка цара Консте. Живела је у Александрији. У једној визији Света Екатерина прими прстен од самог Господа, као Његова невеста. Тај прстен јој је и данас на руци. Изучила је философију, медицину, реторику и логику. А била је и необично телесно лепа. Кад изобличи његово идолопоклонство, цар Максенције позва 50 мудраца да се са њом препиру о вери, али она их надмудри. Цар их све баци у огањ, где они исповедише Христа. У тамници Света Екатерина приведе Христу војводу Порфирија и 200 војника, па и саму царицу. Сви су посечени. На крају и она, после великог мучења. Посечена је 310. године, када јој је било 18 година. Из тела јој је уместо крви потекло млеко. Чудотворне мошти су јој на Синају.

Тропар, глас 4:
Агница твоја, Исусе, Екатерина
зовет велијим гласом:
тебе; женише мој, љубљу,
и тебе ишчушчи страдалчествују,
и сраспинајусја и спогребајусја крешченију твојему,
и стражду тебе ради
јако да царствују в тебје,
и умирају за тја
да и живу с тобоју:
но јако жертву непорочнују прими мја
с љубовију пожершујусја тебје:
тоја молитвами,
јако милостив спаси души нашја.



Свети Климент Римски (25. новембра тј. 8. децембра)

 Свети свештеномученик Климент
 
Рођен у Риму, од царских родитеља. Мајка, два брата и отац су му се изгубили на Истоку. Када је пошао да их тражи, у Александрији је упознао апостола Варнаву. Браћа Фаустин и Фаустинијан су му већ били код апостола Петра, који му нађе мајку као старицу просјакињу, па онда и оца. Апостол Петар га пре него је распет на крст поставио за епископа у Риму. Цар Трајан га је протерао у Херсон, где је нашао 2.000 хришћана који су тесали камен на безводном месту. Светитељ им изведе воду. Обратио је у хришћанство толико неверних житеља тог краја да је за годину дана ту подигнуто 75 цркава. Свети Климент је утопљен у море 101. године, а мошти су му извађене из мора тек у време Светих Кирила и Методија.

Тропар, глас 4: (као под 18. јануаром)



Свети Алимпије Столпник (26. новембра тј. 9. децембра)

 Преподобни Алимпије Столпник
 
Рођен у Адријанопољу, у Пафлагонији. Од малена предан Богу на службу. Као ђакон је служио код епископа Теодора. А онда се удаљио на јелинско гробље ван града, од којег су људи бежали због честих демонских привиђења. Ту пободе крст и сазида храм посвећен Светој Ефимији која му се јавила у сну. Поред храма је подигао високи стуб и на њему је, у посту и молитви, провео 53 године. Ни подсмех људи ни напади демона нису га поколебали. Најзад га демони оставише, а људи почеше да долазе са великим поштовањем. Ускоро код његовог стуба никоше два манастира, мушки и женски, у којем су живеле и његова мајка и сестра. Често га је обасјавала небеска светлост. Живео је 100 година и упокојио се 640. године.

Тропар, глас 1:
Терпјенија столп бил јеси,
ревновавиј праотцем нашим преподобне,
Јову во страстех, Јосифу во искушенијих,
и безплотних житељству сиј в тјелеси,
Алипије отче наш,
моли Христа Бога, спастисја душам нашим.



Свети Апостол Андреј (30. новембра тј. 13. децембра)

 Свети апостол Андреј Првозвани
 
Син Јонин и брат апостола Петра, родом из Витсаиде. Најпре је био ученик Светог Јована Крститеља, па када Јован показа на Господа Исуса Христа и рече: „Гле, Јагње Божије“ (Јн. 1, 36), он пође за Исусом. Потом је ка Господу привео брата Петра. Примивши Духа Светога, проповедао је Јеванђеље у Византији, Тракији, потом у земљама око Дунава, па у Русији и око Црног мора, и најзад у Епиру, Грчкој и Пелопонезу где је и пострадао. У Патрасу је обратио Христу брата и сестру царског намесника Егеата. Егеат га због тога стави на муке и разапе на крст. На крсту га је око пола сата обасјавала нека необична светлост и када она ишчезе Апостол издахну. Свети апостол Андреј је пострадао за Христа 62. године.

Тропар, глас 4:
Јако апостолов первозваниј,
и верховнаго сушчиј брат,
владицје всјех, Андреје, молисја
мир всељењеј даровати,
и душам нашим велију милост.



Света Варвара (4. тј. 17. децембра)
 
Света великомученица Варвара – Детињци
 
Диоскор, незнабожац из Илиопоља Мисирског, кћерку јединицу затвори у кулу, одакле она једном изађе и неке хришћанке јој казаше истину Христове вере. Потом је на зид купатила прстом нацртала крст који се удуби у камен као да је исклесан, из њене стопе на поду изби извор вреле воде од које се касније многи исцелише. Диоскор је даде начелнику Мартијану на мучење. У тамници јој се јави Господ са ангелима. Видевши је, жена Јулијанија се сама пријави да је хришћанка. Обе су вукли по граду и одсекли су им груди. На губилишту Диоскор закла своју кћерку, а војници Јулијанију. Истог дана удари гром у Диоскорову кућу, и уби њега и Мартијана. Света Варвара је пострадала 306. године. Мошти су јој у Кијеву.

Тропар, глас 8:
Варвару свјатују почтим,
вражија бо сјети сокруши,
и јако птица избависја от њих
помошчију и оружијем креста, всечестнаја.



Свети Сава Освећени (5. тј. 18. децембра)

 Преподобни Сава Освећени

Рођен у малом селу Муталаску у Кападокији, од оца Јована и мајке Софије. У 8. години се замонашио у оближњем Флавијановом манастиру. Након 10 година је прешао у палестинске манастире. Свети Јевтимије му је прорекао да ће бити славан монах и да ће основати лавру већу од свих тог времена. Када се упокојио свети Јевтимије, Сава је отишао у једну пећину где се подвизавао 5 година. Тада су почели да се око њега сакупљају монаси и искушеници, па је почео да зида цркву и келије. По очевом упокојењу, дошла му је и мајка и замонашио је. Основао је укупно 7 манастира. Он и Теодосије Велики сматрани су стубовима Православља на Истоку. Свети Сава се упокојио у Господу 532. године, у 94. години живота.

Тропар, глас 8:
Слез твојих теченми
пустињи бесплодноје воздјелал јеси,
и иже из глубинми воздиханми,
во сто трудов уплодоносил јеси,
и бил јеси свјетилник всељењеј,
сијаја чудеси,
Саво, отче наш:
моли Христа Бога
спастисја душам нашим.



Свети Никола (6. тј. 19. децембра)

 Свети Николај архиепископ Мирликијски Чудотворац – Никољдан
 
Рођен у Патари у Ликији. Духовном животу га научио стриц Николај, епископ Патарски и замонашио се у манaстиру којег је он основао. По упокојењу родитеља, све имање је разделио сиромасима. Предао се безмолвију, али по Божијој заповести прихватио је да буде архиепископ града Мира у Ликији. У време гоњења под Диоклецијаном и Максимијаном бачен је у тамницу. На I Васељенском Сабору је ударио песницом јеретика Арија, због чега је уклоњен са Сабора и од архијерејске службе, док се неколицини архијереја на Сабору нису јавили Господ и Пресвета Богородица и објавили им своју наклоност према Николају. Био је милостив, правдољубив и још за живота сматрали су га светим. Упокојио се у Господу 343. године.

Тропар, глас 4:
Правило вјери и образ кротости,
воздержанија учитеља јави тја стаду твојему,
јаже вешчеј истина.
Сего ради стјажал јеси смиренијем високаја,
нишчетоју богатаја:
отче свјашченоначалниче Николаје,
моли Христа Бога,
спастисја душам нашим.



Свети Спиридон (12. тј. 25. децембра)



 Преподобни Спиридон Чудотворац епископ Тримитунски
 
Рођен на Кипру. У младости се оженио и имао је децу. Када му се жена упокојила, предао се служби Богу. Због свог особитог благочешћа, изабран је за епископа у граду Тримитунту на Кипру. Али он ни као епископ није променио свој начин живљења: обрађивао је земљу и сам се трудио око своје стоке. На себе је врло мало трошио и већи дио стеченог делио је сиромасима. Бог га је обдарио великом силом: више мртваца је васкрсао, цара Констанса је излечио од тешке болести, прозирао је у будућност, гледао у слушао ангеле... На I Васељенском Сабору својим простим али јасним исповедањем вере и чудесима поврати многе јеретике у Православље. Упокојио се у Господу 348. године. Чудотворне мошти су му на Крфу.

Тропар, глас 4:
Правило вјери и образ кротости,
воздержанија учитеља јави тја стаду твојему,
јаже вешчеј истина.
Сего ради стјажал јеси смиренијем високаја,
нишчетоју богатаја:
отче Спиридоне,
моли Христа Бога,
спастисја душам нашим.


Боже, благослови онога који улази у овај дом,
заштити и сачувај онога који излази из њега,
и дај мир ономе ко у њему остаје


                                       http://anastasijab.spaces.live.com/

anastasijab

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 14
Одг: SLAVE I PRAZNICI U DECEMBRU
« Odgovor #1 poslato: 04-12-2007, 18:12:35 »

Danas je Vavedenje presvete Bogorodice
 



Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Vavedenja presvete Bogorodice, kojim se obelezava uvodjenje presvete Bogorodice u jerusalimski Hram.
    Kada je deva Marija napunila tri godine, njeni roditelji, Joakim i Ana, prema ranijem obecanju, odveli su je iz Nazareta u Jerusalim i predali Bogu na sluzbu. U pratnji roditelja, srodnika i prijatelja, koji su nosili upaljene svece, presveta Bogorodica stigla je pred Hram, do koga je vodilo 15 stepenika. Roditelji su je popeli na prvi, a onda se ona sama lako ispela do vrha, gde je sacekao prvosvestenik Zaharije, otac svetog Jovana Pretece. Prepoznavsi u njoj buducu majku Sina Bozjeg, prvosvestenik je uveo u najsvetije mesto u Hramu, u koje je samo on, i to jedanput godisnje, mogao da udje. Presveta Bogorodica ostala je u jerusalimskom Hramu do svoje 12. godine, provodivsi vreme u citanju Svetog pisma, molitvama i rucnom radu.
    Vavedenje presvete Bogorodice spada u nepokretne praznike. Svake godine slavi se 4. decembra (21. novembra po starom kalendaru).

Боже, благослови онога који улази у овај дом,
заштити и сачувај онога који излази из њега,
и дај мир ономе ко у њему остаје

                                       http://anastasijab.spaces.live.com/



mihac_sr

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 62
Одг: SLAVE I PRAZNICI U DECEMBRU
« Odgovor #2 poslato: 19-12-2007, 15:40:02 »

svima koji slave  krsnu slavu sv.Nikola SRECNA SLAVA DOMACINI
« Poslednja izmena: 19-12-2007, 15:40:34 od strane mihac_sr »
Sačuvana
Almost Cut My Hair

Lazarica

  • Svakodnevni prolaznik
  • *
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 405
Одг: SLAVE I PRAZNICI U DECEMBRU
« Odgovor #3 poslato: 20-12-2007, 13:36:07 »

Svim vernicima muslimanske veroispovesti, srecan Bajram, da ga proslave u miru i slozi.
Sačuvana

Lazarica

  • Svakodnevni prolaznik
  • *
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 405
Одг: SLAVE I PRAZNICI U DECEMBRU
« Odgovor #4 poslato: 25-12-2007, 11:21:23 »

Svim hrišćanima koji Božić proslavljaju po gregorijanskom kalendaru, želim sretan Božić!
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.202 sekundi sa 20 upita.