Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Uskrs  (Pročitano 32915 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

jelenkos

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 2901
Odg: Uskrs
« Odgovor #20 poslato: 13-04-2011, 11:45:00 »

Mnoga znacenja i obijcaji koji su se praktikovali za vreme uskrsa su vremenom zakopana, a mnoga praktikovanja su i zadrzana. Njihovi koreni leze u pre-hriscanskom svetu. Na jedan ili drugi nacin svi ti obicaji daju cast ''prolecu'' oznacavajuci novo rodjenje. Na engleskom easter sto znaci uskrs, ime je dobijeno po Anglosaxonskoj boginji proleca koja se zvala Estra. SVake godine su se praznovali dano radjanja proleca u njenu cast.
Zasto jaja? Odakle zeceva?
Drugi put jos vise....



Ova tvoja prica mu dodje ko roman u nastavcima.

jer se Bogu moze prici samo verom a ne telesnim mudrovanjem kojeg Bog naziva neprijateljstvom prema Njemu u Rimljanima poslanici Sv. apostola Pavla.

Moze li neko da mi da primer "telesnog mudrovanja" da bih mogao da shvatim o cemu se prica?

Nemozes da razumes Boga pa tek onda da verujes jer mi u svom ogranicenom umu nemozemo da smestimo Boga i da shvatimo koliko je velik i mocan.
Kad bi ljudi mogli da objasne Boga onda On vise nebi bio Bog.

''Jer telesno mudrovanje smrt je, a duhovno mudrovnje zivot je i mir. Jer telesno mudrovanje neprijateljstvo je Bogu jer se ne pokorava zakonu Bozijem niti moze'' Rimljanima poslanica 8:6-7

Hoce da mi kaze da ni sam ne znas o cemu se ovde govori ali da ipak to citiras?

Zato kazem da ne vredi o tome razglabati,vec to osecati.
Sačuvana
Herman Hesse
"...imamo u duši i sve ono što je ikada živelo u ljudskim dušama. Svi bogovi i đavoli koji su ikada postojali....svi se oni nalaze u nama, tu su kao mogućnosti, kao želje, kao izlazi."

jelenkos

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 2901
Odg: Uskrs
« Odgovor #21 poslato: 22-04-2011, 10:37:43 »

Veliki petak - dan Hristovog stradanja


Pravoslavna crkva obeležava Veliki petak, dan kada je, po verovanju, Isus Hristos odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata.




Toga dana Isus je i osuđen i razapet na Golgoti, gde je umro.

Gledajući šta narod i vojnici rade s njim, rekao je: "Oče, oprosti im jer ne znaju šta rade".

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva. Na taj dan se ne služi liturgija, osim ako su Blagovesti.

Na Veliki petak se posti, jede se samo suvi hleb i pije voda. Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Na Veliki petak se ne peva, ne veseli se, a od velikog četvrtka do Uskrsa, nedelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.
Sačuvana
Herman Hesse
"...imamo u duši i sve ono što je ikada živelo u ljudskim dušama. Svi bogovi i đavoli koji su ikada postojali....svi se oni nalaze u nama, tu su kao mogućnosti, kao želje, kao izlazi."

jelenkos

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 2901
Odg: Uskrs
« Odgovor #22 poslato: 22-04-2011, 10:56:13 »

Farbanje jaja za Vaskrs

Običaj je da se na Veliki petak (ili na Veliki četvrtak) uoči Vaskrsa farbaju kokošja jaja i poklanjaju bližnjima. Po predanju, ovaj običaj je nastao tako što su hrišćani na Veliki petak tvrdili da će Hristos vaskrsnuti, a Jevreji su im uz podsmeh govorili da će to biti kada kokoške počnu nositi crvena jaja.

U nedelju kada je Hristos vaskrsao kokoške su zaista pronele crvena jaja. Prvo uskršnje jaje čuva se godinu dana – i ono se naziva čuvarkuća.

Danas se jaja ne farbaju samo u crvenu boju; postoji veliki broj veštačkih boja u koja se mogu obojiti jaja.Mi ćemo se na ovom mestu pozabaviti nekim domaćim receptima za farbanje jaja.

Jaja bi najpre trebalo da operete u razblaženom sredstvu za pranje posuđa, kako bi se sa ljuske uklonila masnoća i prljavština. Zatim ih na tradicionalan način možete ofarbati u tople crvene ili žute tonove u vodi u kojoj su prethodno iskuvane ljuske crnog luka, crvenog luka, cvekla, orahov list, crni slez, gospin cvet ili u soku od zove. Naravno, da bi jaja bila šarena, umesto kupovnih sličica, možete na njih preneti motive tankih listića (npr. peršuna, paprati i sl). To ćete lako učiniti ako na jaja, pre nego što ih spustite u vodu sa farbom, prilepite ove listiće učvrstivši ih tankim najlon čarapama koje ćete čvrsto obaviti oko jaja i zavezati. Jaja nepravilno možete obmotati i ljuskama crnog luka, zavezati ih najlon čarapom ili gazom i skuvati, da biste dobili šare neverovatnih oblika.

To, međutim, nije jedini način za dobijanje šara na jajima: jaja veoma jednostavno, a veoma efektno, možete da ofarbate prema šari koju ste sami smislili najobičnijim tačkicama. Jaja najpre oblepite finim tufnicama od voska. Potom ih ofarbajte hladno umućenom bojom, a kad se osuše, odstranite vosak. Iako najjednostavnija, tačkice nisu jedina šara koju možete dobiti pomoću voska, ali to već zavisi od vaše umešnosti i kreativnosti.

Ako želite da vam jaja odišu egzotikom Dalekog istoka, možete ih oblepiti finim kineskim papirom po kome su iscrtani piktogrami. Jaja, dakle, premažite lepkom i nanesite sloj finog papira za tanke kineske salvete. Zatim na jednobojnom papiru četkicom i tušem iscrtajte željene simbole i po želji jaje obložite sa malo zlatnog papira.

Ofarbana jaja će dobiti visok sjaj i naročito intenzivne boje ako ih premažete krpom na koju ste prethodno naneli malo ulja, putera ili margarina.




Ofarbajte kao mermer uskršnja jaja


Sastojci
jaja
ljuske crnog luka
aluminijumska folija


Način pripreme
Uzeti ljuske crnog luka i iseći ih na komade. Uzeti jedno živo jaje, uviti malo u ljuske crnog luka, pa jaje umotati u foliju. Tako uvijati jaje po jaje i kuvati ih u šerpi oko 8 minuta.

Kada se jaja skuvaju, vaditi ih iz vode, skinuti foliju i ostaviti ih da se ohlade. Kada se ohlade, namazati ih uljem.

Ova jaja su puna šara i izgledaju kao mermerna, prava fantazija.




Prirodne boje za farbanje jaja



Za farbanje prirodnim bojama može se upotrebiti stvarno svašta,od svežih i sušenih biljaka,do voća,kafe,soka,čaja..najbitnije je da su sigurne za zdravlje,za razliku od umetnih koje su pune hemikalija,pa ih možemo bez problema posle i smazati.. ako želimo :-)

Priprema:

1.Zavisno o tome što koristite za farbanje,u litru vode stavite 250 g svežih biljaka,400-500 g svežeg zelenila ili voća,5-8 dl biljnog soka ili 3-6 kašike usitnjenog bilja.Biljke kuvajte na najmanjoj temperaturi oko 30 -40 minuta.Ostavite ih u vodi dok se ne ohladi do sobne temperature,a zatim procedite kroz cediljku.

2.Površina jaja mora biti potpuno čista i bez masnih mrlja.Najbolje je farbati kuvana jaja ,a ako bfarbate sirova,prebrišite ih krpom namočenom octom.Ako ćete duže čuvati jaja kuvajte ih 20-30 minuta.Vreme farbanja može trajati od deset minuta do nekoliko sati zavisno o nijansi koju želite.
3.nakon završetka farbanja,jaja izvadite na krpu da se osuše.Po želji ih možete premazati nauljenom krpicom ili komadom slanine, kako bi dobila sjaj.ŽUTA BOJA-cvetovi kamilice,cvetovi bazge,list breze,list hrena,preslica,kurkuma u prahu,cvetovi maslačka,list i kora hrasta
NARANČASTA-crvena paprika u prahu,ljuske smeđeg luka
CRVENA-sok od crvene repe,maline borovnice,kupine,cvreni radić,ljuske crvenog luka
SMEĐA-list i ljuska oraha,list hmelja,kora drveta šljive,kora i list hrasta,ljuske smeđeg luka,kava
ZELENA-list koprive,list bazge,špinat,zelena salata
PLAVA-sok od bobica bazge,crno i crveno grožđe,crveno zelje



Farbanje jaja ljuskama luka



Priprema:
Za farbanje ljuskama luka, pripremiti nekuvana jaja. Na svako s malo vode „prilepiti“ listić te komadom stare najlon čarape zavezati oko jajeta da ne odpadne u toku kuvanja. Prebacite čarapu preko motiva, stegnite s druge strane i dobro zavežite koncem.

Poslažite jaja u posudu s hladnom vodom i ljuskama luka. Od crvenog luka, nastat će lepa smeđa boja, od ljubičastog ljubičasta, ali ga treba doista puno! Smeđa bolje prima.
Kuvajte jaja na laganoj vatri dok ne poprime boju.

Pripremite ostale umetne boje prema naputku. Za ovo farbanje, jaja moraju biti kuvana. Ja odmah vadim jaja iz vruće vode, napravim motiv (isto kao i nekuvana) i tako ih vruća umačem u boju.

Gotova jaja namazati mašću ili komadom slanine da dobiju sjaj.
Nemojte brisati jaja kad ih odmotate, suvišak boje na motivu će dati dodatni „batik“ izgled



Farbanje jaja sa lepljivom trakom



Sastojci

skuvana jaja
izrezane čvršće lepljive trake (za izolaciju strujnih žica ili lepljenje paketa) na tačkice, kvadratiće, trougliće, srculenca, cvetiće itd.
najlon čarapa.

konac
boja za farbanje jaja
ulje ili mast

Način pripreme

Skuvati jaja, pa ih ostaviti da se malo prohlade, toliko da ih možete držati u ruci i šarati.

Izrezati trake ili neke druge oblike (tačkice, kvadratiće, trougliće, srculenca, cvetiće…) od malo čvršćeg selotejpa (kojim se lepe paketi), pa lepiti po jajetu. Preko svakog jajeta staviti tanku žensku čarapu i dobro zavezati koncem, pa spuštati jaja u boju za farbanje po želji.

Kad vidite da je jaje obojeno, skinite čarapu i komadiće selotejpa, pa premažete mekanom krpicom koju ste namočili u ulje ili mast i dobićete predivna šarena jaja.



Farbanje jaja pomoću salvete



Potrebno:

kuvana jaja
razne salvete
makaze
belanac

četkica
Od salvete, odvojiti samo štampani gornji sloj. Sa makazama iseći motiv sa salvete i staviti ga na željeno mesto na jajetu.

Četkicu umočiti u dobro umućeno belance, a zatim preći sa njom preko salvete,potezima od sredine ka krajevima. Vodite računa da se salveta ne pocepa ili pogužva.

Ostaviti na stranu da se belanac osuši. Premazati sa uljem za sjaj.



Farbanje šarenih uskršnjih jaja



Sastojci

30 jaja
1 kesica crvene farbe za jaja
1 kesica plave farbe za jaja
1 kesica ljubičaste farbe za jaja
1 kesica zelene farbe za jaja


1 kesica žute farbe za jaja
friteza za prženje krompirića, metalni đevđir ili velika metalna cediljka
Način pripreme

Tvrdo skuvana jaja ocedite od vode. U odgovarajuću širu posudu nalijte malo vode, tako da popuni dno (oko 2 prsta). Zatim u tu šerpu stavite odgovarajuću fritezu, cediljku, đevđir ili rešetku. U nju poređajte skuvana jaja, tako da budu iznad vode u šerpi. Preko jaja neravnomerno pospite farbe u prahu iz kesica, pa sve dobro zatvorite nekom krpom, najbolje dvema krpama, tako da jaja nemaju vazduha i da mogu da se farbaju samo u pari. Kuvajte ih tako na umerenoj ili jačoj vatri desetak minuta i dobićete neverovatna šarena jaja. Ohlađena jaja premažite uljem da bi dobila visok sjaj




Farbanje jaja-Kristalna jaja



Sastojci za 10 osoba

potrebno

1 kesica kristala za jaja( potrazite u prehrambenim prodavnicama ima sigurna sam., postoji vise proizvodjaca.
10 jaja

1 kutijica boje za jaja – ja sam koristila pakovanje sa malim flasicama od 3ml u kome ima 5 boja

Priprema

Stavite 10 jaja u sto manju posudu
Prelijte tako da jaja budu prekrivena vodom
Sadrzaj kesice sa kristalima izrucite u posudu
i kuvajte zajedno 10-15 min
Posudu sklonite sa sporeta da se podpuno ohladi
Do pojave kristala na jajima.
Sada
namocite ili krpicu ili vatu u farbu za jaja

lagano ofarbajte jaje ali ne trljajuci vec
tapkajuci po kori .

Posluživanje
Jedino je bitno da imate kesicu kristala, a bojom kojom god predjete bice fantastican rezultat:)



Sačuvana
Herman Hesse
"...imamo u duši i sve ono što je ikada živelo u ljudskim dušama. Svi bogovi i đavoli koji su ikada postojali....svi se oni nalaze u nama, tu su kao mogućnosti, kao želje, kao izlazi."

tatoo

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 9223
  • NEKO NAS POSMATRA
Odg: Uskrs
« Odgovor #23 poslato: 22-04-2011, 12:32:01 »

hvala jelenkos
ja vec obavila pos'o, al' cuvam ovo za sledecu godinu, narocito za 'mermer' nacin (ovo nisam znala)

 :aq28:
Sačuvana

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Odg: Uskrs
« Odgovor #24 poslato: 22-04-2011, 13:16:49 »

Malecki imas svoje teme, ovde nema toga

jelenkos

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 2901
Odg: Uskrs
« Odgovor #25 poslato: 22-04-2011, 13:54:18 »

Ja upravo zavrsila..probaj narocito ono sa lepljivom trakom,super izgleda.  :xq001:
Sačuvana
Herman Hesse
"...imamo u duši i sve ono što je ikada živelo u ljudskim dušama. Svi bogovi i đavoli koji su ikada postojali....svi se oni nalaze u nama, tu su kao mogućnosti, kao želje, kao izlazi."

Malecki

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 22
  • Ako hoćeš da živiš zauvek ne smeš da umreš!
Odg: Uskrs
« Odgovor #26 poslato: 22-04-2011, 14:15:43 »

Malecki imas svoje teme, ovde nema toga

Brisanjem postova se ne može isbrisati istina i činjenice! Ti si domaćin ovoga foruma a dobar i mudar domaćin je otvoren za svaku diskusiju, pogotovo diskusiju koja ima za cilj istinu!

:)
Sačuvana
I ti možeš da živiš zauvek u raju na zemlji, potrebno je samo da želiš! :xq011:

jelenkos

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 2901
Odg: Uskrs
« Odgovor #27 poslato: 22-04-2011, 14:19:53 »

Malecki,ne kvari mi raspolozenje. Praznik nam predstoji,veselimo mu se,zato to ispostuj,a nemoj ovde da trujes.
« Poslednja izmena: 22-04-2011, 14:20:34 od strane jelenkos »
Sačuvana
Herman Hesse
"...imamo u duši i sve ono što je ikada živelo u ljudskim dušama. Svi bogovi i đavoli koji su ikada postojali....svi se oni nalaze u nama, tu su kao mogućnosti, kao želje, kao izlazi."

Kristivoje

  • Gost
Odg: Uskrs
« Odgovor #28 poslato: 21-05-2011, 18:18:19 »

citao sam da nije dobro da se slavi uskrs ni bozic ni jedan svetac jer pismo kaze da bog ne voli da se klanamo nikome drugome do nemu samo. morm da predem na cerilicu nemogo da napisem slovo l i n kao luska ili nuska
Sačuvana

Vanja

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 87
Odg: Uskrs
« Odgovor #29 poslato: 21-05-2011, 18:35:11 »

Kristivoje, nemoj da predjes na "cerilicu". Ovako si lepsi za citanje.
Sačuvana
Dodju tako vremena
kada pametan zasuti,
budala progovori,
a fukara se obogati.
                 
                 Andric

Kristivoje

  • Gost
Odg: Uskrs
« Odgovor #30 poslato: 21-05-2011, 18:47:15 »

dobro vanjo ako je tebe lepse ovako onda neka budne kako velis
Sačuvana

Vanja

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 87
Odg: Uskrs
« Odgovor #31 poslato: 21-05-2011, 19:40:42 »

Kristivoje, bas si cool.
Nego, zasto mislis da ne treba da se slavi uskrs. Pa ceo svet ga slavi i svi se kucaju i tucaju i bas je cool.
Sačuvana
Dodju tako vremena
kada pametan zasuti,
budala progovori,
a fukara se obogati.
                 
                 Andric

Kristivoje

  • Gost
Odg: Uskrs
« Odgovor #32 poslato: 22-05-2011, 03:13:20 »

Kristivoje, bas si cool.
Nego, zasto mislis da ne treba da se slavi uskrs. Pa ceo svet ga slavi i svi se kucaju i tucaju i bas je cool.

eto tako ne treba da se slavi jerbo isus nije slavio uskrs a ni njegovi ucenici nisu slavili uskrs i pismo tako govori. a mi treba da radimo isto sto i isus
Sačuvana

Sone

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 4078
  • te noci kad me stignu putevi
Odg: Uskrs
« Odgovor #33 poslato: 13-04-2012, 18:56:47 »


Sačuvana

tatoo

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 9223
  • NEKO NAS POSMATRA
Odg: Uskrs
« Odgovor #34 poslato: 15-04-2012, 01:23:11 »

srecan praznik svima!!!

                                                             
Sačuvana

MIK

  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 13121
Odg: Uskrs
« Odgovor #35 poslato: 05-05-2013, 14:58:24 »

Sačuvana

Sone

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 4078
  • te noci kad me stignu putevi
Odg: Uskrs
« Odgovor #36 poslato: 05-05-2013, 21:32:30 »

Sačuvana

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690
Odg: Uskrs
« Odgovor #37 poslato: 17-04-2014, 14:50:32 »



Uskrs ili Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, kojim se obeležava dan kada je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih. Uskrs se praznuje tri dana i predstavlja tzv. “pokretni” praznik, što znači da se njegov datum menja svake godine, ali uvek mora da bude u nedelju.

Računanje datuma Uskrsa - oko računanja datuma Uskrsa i ostalih neslaganja između Julijanskog i Gregorijanskog kalendara, vođena je velika polemika. Zbog toga je Srpska Pravoslavna Crkva i Kraljevska vlada poslala našeg poznatog naučnika Milutina Milankovića na vaseljenski kongres u Carigrad 1923., kako bi se izvršila reforma kalendara. Jedno od važnih pitanja bilo je i određivanje datuma Uskrsa i ostalih pokretnih praznika koji zavise od njega. Milutinu Milankoviću pripala je slava da je, matematičkim putem, napravio do sada najprecizniji kalendar. Iako je njegov kalendar usvojen u Sremskim Karlovcima 1923., njegova primena odložena je za vreme kada reformisani kalendar prihvate i primene i sve ostale pravoslavne crkve.

Uskrs se slavi prve nedelje posle punog meseca posle prolećne ravnodnevnice. Takođe, pravoslavni Uskrs ne može se praznovati istog dana ili pre Pashe (jevrejski pokretni praznik). Kod pravoslavnih hrišćana, koji koriste stari (Julijanski) kalendar (Srpska, Ruska, Jerusalimska crkva,…), kao i kod pravoslavnih hrišćana koji koriste Milankovićev (reformisani Julijanski) kalendar (Grčka, Bugarska, Rumunska, Carigradska, Kiparska i Aleksandrijska crkva), Uskrs je uvek između 4. aprila i 8. maja. Kod ostalih hrišćana, koji koriste novi (Gregorijanski) kalendar, Uskrs je uvek između 22. marta i 25. aprila.




Veliki petak

Petak pred Uskrs se smatra najtužnijim danom hrišćanstva, jer je tog dana Isus Hristos osuđen i razapet na Golgoti, u Jerusalimu. Osuđen da propoveda učenje za koje se tvrdilo da je u suprotnosti sa verskim principima i zakonima judaizma, gledajući šta narod i vojnici rade s njim, rekao je: “Oče, oprosti im, jer ne znaju šta rade”.

Na večernjem bogosluženju u našim hramovima, iznosi se plaštanica (platno na kome je prikazano polaganje Hristovo u grob), koju vernici celivaju sve do Uskrsa. Plaštanica se polaže na posebno ukrašen sto (simbolizuje kamen na kome je telo Hristovo bilo pripremljeno za polaganje u grob), zajedno sa Jevanđeljem (religijski spis koji opisuje život i učenje Isusa Hrista).

Na Veliki petak poste svi, pa čak i oni koji inače ne poste ceo vaskršnji post.  Oni koji su postili ceo post ili makar nedelju dana, na Veliki petak poste strog post. Na taj dan se ne služi liturgija u crkvi, osim ako su Blagovesti. Na Veliki petak se ne peva, ne veseli se, to je dan tuge i opšte tišine, koju “ni detinji plač ne sme remetiti”. Čak se ni pokojnici nisu sahranjivali na ovaj dan, “da se ne remeti zemlja u kojoj leži Hristos”.

Uskršnje jaje

Jaje predstavlja simbol života, odnosno simbolizuje vaskrsnuće Isusa Hrista. Jaja se farbaju na Veliki četvrtak ili Veliki petak, najčešće crvenom bojom, koja simbolizuje Hristovu krv. Prvo obojeno jaje se smatra “čuvarkućom” i njemu se pripisuje posebna važnost. Kao što i ime kaže, prvo jaje se smatra zaštitnikom kuće i čuva se do sledećeg Uskrsa.



Prirodno farbana jaja – jaja se mogu farbati na mnogo načina. Ako želite da uskršnja jaja farbate prirodnim bojama, možda će vam pomoći da znate koja namirnica proizvodi koju boju. Pošto prirodne boje za farbanje jaja nisu toliko intenzivne kao veštačke farbe koje se mogu kupiti u prodavnicama i na pijacama, trebalo bi ih koristiti u većoj količini. Od prirodnih materijala, najčešće se koristi lukovina, koja daje jajetu crvenkasto-braonkastu nijansu. Evo još nekih primera:

CRVENA – ljuska crvenog luka, sok nara, cvekla, sok od malina, crno vino,…

ZELENA – spanać, blitva, zelje,…

PLAVA – crveni kupus, sok od borovnice,…

ŽUTA – kora narandže, zeleni čaj,…

Ovo su samo neke od namirnica koje daju određenu boju jajetu, svetliju ili tamniju, u zavisnosti od toga koliko stavite određene namirnice ili od prirodne boje jajeta. Na vama je da isprobavate sa nekim novim namirnicama.

Šaranje uskršnjih jaja – pored farbanja uskršnjih jaja, njihovoj raznolikosti doprinosi i ukrašavanje. Jaja se mogu ukrašavati na razne načine. Pored uobičajenih nalepnica koje se mogu kupiti u prodavnicama i na pijacama, postoje i mnogi zanimljivi načini da se ukrase uskršnja jaja. Ako volite da ukrašavate jaja, pogledajte neke od navedenih načina. Možda u tom eksperimentisanju pronađete zadovoljstvo i dobijete jedinstvena i interesantna uskršnja jaja.



Ako vam ovakvi načini ukrašavanja jaja ne idu od ruke, uvek možete da iskoristite dobro proveren način – jaje obaviti najlon čarapom i u nju ubaciti razno lišće ili papiriće, pa farbati jaje u lukovini. Nije važno da koristite komplikovane tehnike ukrašavanja. Nekad je jednostavniji način mnogo bolji, ako uživate u tome što radite.

Tucanje jajima - jedan od najradosnijih i najlepših običaja za Uskrs predstavlja tucanje jajima. Tad nastaje veselje i takmičenje čije jaje je najjače, što predstavlja posebnu radost za decu. Na Uskrs se prvo jedu jaja, pa se onda jede ostalo jelo. Gosti koji uđu u kuću na Uskrs, daruju se jajima. Takođe se jaja daruju i kada se ide u goste. U Srbiji se svake godine organizuje svetsko takmičenje u tucanju  kokošijim jajima u Mokrinu.

Hristos Voskrese! Vaistinu Voskrese!

Kada svane dan Vaskrsenja Hristovog, sa svih tornjeva pravoslavnih hramova dugo zvone sva zvona, javljajući dolazak najvećeg hrišćanskog praznika. Narod se međusobno pozdravlja rečima Hristos Voskrese i Vaistinu Voskrese! Taj pozdrav traje sve do Spasovdana, odnosno do Vaznesenja Hristovog, koji pada četrdeseti dan po Uskrsu. Domaćin sa svojom decom odlazi u crkvu na svetu vaskršnju službu. Oni koji su postili ceo vaskršnji post ili bar jednu nedelju, pričešćuju se na kraju liturgije.

Sačuvana

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690
Odg: Uskrs
« Odgovor #38 poslato: 17-04-2014, 15:01:21 »



Šaranje uskršnjih jaja

http://www.youtube.com/results?search_query=farbanje+jaja



Ljudi likujte, narodi čujte:
Hristos voskrse, radost donese!
Zvezde igrajte, gore pevajte,
Hristos voskrese, radost donese!
Šume šumite, vetri brujite,
Hristos voskrse, radost donese!
Mora gudite, zveri ričite,
Hristos voskrse, radost donese!
Pčele se rojte, a ptice pojte,
Hristos voskrse, radost donese!
Anđeli stojte, pesmu utrojte,
Hristos voskrse, radost donese!
Nebo se snizi, zemlju uzvisi,
Hristos voskrse, radost donese!
Zvona zvonite, svima javite,
Hristos voskrse, radost donese!
Slava ti Bože, sve ti se može,
Hristos voskrse, radost donese!

Sv. vladika Nikolaj Žički

http://www.youtube.com/watch?v=0hmu2ck6Ln4

Sačuvana

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690
Odg: Uskrs
« Odgovor #39 poslato: 06-04-2015, 11:35:41 »




Ukrasite Uskrsnja jaja svilom

https://www.youtube.com/watch?v=laJmm7tjd_4



Ukrasite Uskrsnja jaja kravatom

https://www.youtube.com/watch?v=gBkSdHi2-QE
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.24 sekundi sa 22 upita.