Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: IKONE U SPC  (Pročitano 71000 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

posmatrac

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 1110
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #20 poslato: 13-03-2009, 00:17:07 »


Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #21 poslato: 19-03-2009, 01:50:17 »



Икона Богоридце Лепавинске
« Poslednja izmena: 19-03-2009, 01:51:04 od strane BOKYSTAMY »
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #22 poslato: 19-03-2009, 10:48:06 »




Ватопедска чудотворна Богородица Парамитија (Утешитељка)

У давна времена дође на Свету Гору банда морских разбојника. Они намере да у зору, по отварању капије, уђу у Ватопед, да посеку монахе и да опљачкају манастирска блага. Једне вечери они се искрцају на копно и сакрију се у оближњем жбуњу. Али, надзорница читаве Свете Горе, Пресвета Богородица, не дозволи да се испуне намере безбожних гусара. Следећег дана, по отпусту са јутрења, кад се братство разишло по својим келијама на починак, игуман остане у храму наставивши са својим јутарњим молитвама.


Док се он тако молио, одједном се из Богородичине иконе зачуо упозоравајући глас: “Данас не отварајте капију, него се попните на зидине и одагнајте разбојнике”. Изненађен, игуман потражи погледом свету икону из које се зачуо глас и одмах угледа страшно чудо: Богородичино лице бејаше оживело, као и лице Христа младенца којег је држала у наручју. А превечни младенац, испруживши руку и поклопивши њоме усне Своје Богомајке, окренуо се ка Њој рекавши: “Немој, мајко моја, не говори тако, него нека буду кажњени како им доличи”. Али, Богородица брижно задржа својом руком руку сина и Бога свог и окренувши главу удесно, она понови исте речи: “Не отварајте данас капију, него се попните на зидине и одагнајте разбојнике”. Обузет великим страхом од овог страшног чуда, игуман одмах дозове сву братију, исприча им догађај и упозорење Пресвете Богородице, као и од Господа јој упућене речи. И сви са великим дивљењем запазише да је Богородичино лице и лице Господа Исуса Христа и уопште читав опис и лик оне иконе остао измењен, потпуно супротан од претходног. У знак своје живе захвалности, монаси заблагодаре за промисао и заштиту коју им указује Пресвета Богородица и њеним молитвама милостиви Господ. Онда се попењу на зидине оружјем се одбране од непријатељског напада.
Од тада па до данас ова икона позната је под именом Утешитељка. А лица Богородице и Исуса Христа остала су у положају у коме су се налазила када је игуман по трећи пут зачуо чудесне речи: Богородица са лицем окренутим надесно, насупрот испруженој руци превечног младенца и Бога, покушава да склони Његову руку са својих усана, како би слободно објавила својим одабраним слугама настојећу опасност.
Ова икона стоји у параклису Богородице Утешитељке, на десном зиду певнице, са лицем препуним саосећајуће љубави, са погледом који одише благошћу, кротошћу и милостивошћу. На њеним уснама почива целомудрени осмех, упозорење и утеха, док је лице превечног младенца и Бога претеће, а покрети испуњени срџбом и гњевом.
У руском Минеју, који је штампан у Петрограду 1848. године, каже да се ово чудо збило 21. јануара 807. године.
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #23 poslato: 19-03-2009, 15:14:38 »



Чудотворна икона Богородице Ктиторке у Ватопеду на Светој Гори




Повест о овој чудотворној икони указује на следећи далеки догађај:
У једном од својих силовитих налета, Арапима из Сирије пошло је за руком да заузму Крит и Сицилију и мноштво мањих острва. Неки од њих стигли су и до манастира Ватопеда у намери да га опустоше. Њих је међутим издалека угледао и предухитрио ватопедски олтарац, који је успео да сакрије Часни Крст и једну чудотворну икону у бунар светог престола. Поставивши пред иконом упаљену свећу, он је вешто покрио бунар грањем и камењем, а затим побегао у шуму да се сакрије. Но, варвари га сустигну и заробе, те заједно са осталима одведу на Крит, опустошивши манастир и похаравши што су стигли од скупоцених црквених сасуда.
Вративши се из метоха и видевши опустео манастир, преостала братија се веома ражалосте, али ипак остану у њему. Тако су живели док им се нису придружила три брата, Атанасије, Николај и Антоније. Сваки од њих донео је по 3.000 златника и са тим новцем манастир је постепено обновљен, а они су остали у њему примивши монашки постриг. И угодивши Господу својим житијем, у миру се упокоје.
Много година касније цар Никифор, ктитор велике лавре, послао је велику војску на ослобођење Крита. Победивши Божјом помоћу, они варваре посеку а утамничене хришћане ослободе. Међу ослобођенима нашао се тада онај ватопедски монах који је раније сакрио ову свету икону.
Вративши се у манастир и угледавши братију, он није могао да препозна ниједног од њих. Но, поклонивши се свима редом, он им исприча како је сакрио у олтарски бунар Часни Крст и свету икону Богородице Ктиторке. И доиста, братија отворе бунар и пронађу сакривене светиње, које су чудесно стајале усправне на води, док је свећа још увек горела. Тада су икона и крст извађени оданде и постављени на своје пређашње место.
Од тада се у знак сећања на догађај сваког понедељка после вечерње службе служи свечани молбени канон Богородици, а сваког следећег дана, дакле сваког уторка, свечана Божанствена литургија у Саборном храму са кољивом.
Овај редовни и непрестани празнични помен очуван из нараштаја у нараштај у низу од десет векова, сведочи и потврђује истинитост овог догађаја, који је остао дубоко урезан у традицију светог манастира Ватопеда.
А свећа која је неугасиво горела пред иконом Мајке Божије Ктиторке, до данас без престанка гори са десне стране ове свете иконе, јер монаси стално додају восак. Поменути монах, јерођакон по чину, задржао је своје старо послушање олтарца. И поживевши још неко време, упокојио се.
Ова света икона данас се налази у Саборном храму на горњем трону, а Часни Крст по обичају иза светог престола. За тај крст кажу да га је Константин Велики Равноапостолни начинио према образу крста виђеног на небу, због чега се и зове крст цара Константина. А икона пресвете Богородице зове се по свом месту и Олтарка.
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #24 poslato: 20-03-2009, 18:15:47 »





Чудотворна Богородица Посечена - Ватопед, Света Гора




Ова света икона добила је име по следећем догађају, чије се предање верно чува у манастиру Ватопеду:
Један јерођакон, црквењак манастира, толико је био ревносан и предан свом послушању улепшавања и уређивања храма, да је стизао на ручак у заједничку трпезарију не у установљено време, него са закашњењем. Одоцнивши тако једног дана у цркви, он најпре сврши са својим послушањем, па се онда упути према трпезарији, да тражи од трпезарца ручак. Љут због његовог невременог доласка, трпезарац му одсечно одговори како треба да долази на ручак у одређено време, а не кад је њему воља. Црквењак се ражалости таквим коментаром, али још упорније затражи да му изнесе ручак. Овај му међутим јасно и гласно каже како за њега нема ни комад хлеба.
Тако несретни црквењак гладан и бесан изађе из трпезарије, док су му помисли, црња од црње, помрачавале узнемирени ум, а узаврело срце се пунило немиром и срџбом према трпезарцу. У таквом ненормалном стању духа он се врати у храм, где његове мисли не само да се не смирише, него га почну мучити још горе, све док од беса скоро није сишао са ума. Тако узнемиреног и помраченог духа и потпуно ван себе, он се приближи икони Мајке Божје, и стојећи пред њом обрати јој се испуњен бесом: “Докле ћу ти служити, Богородице? Све мука до муке. И за све то не само да немам плату, него ни комад хлеба не добијем да ми утврди истрошену снагу.” Ово рекавши он зграби нож којим је раније чистио восак са свећњака и, силно замахнувши, забоде га у образ свете иконе. Са повређеног места изненада избије и потекне млаз крви, а читаво Богородичино лице пребледи, као лице повређеног због губитка крви. Обузет великим страхом и неисказаним ужасом, иконоубица припадне светој икони, и скоро скренувши са ума читаво тело му се укочи, и он почне дрхтати као Каин убица.
Сазнавши одмах за догађај, игуман и братија сместа сиђу у храм и са чуђењем запазе још свежу крв потеклу из образа лика Пресвете Богородице и угледају починитеља тог злодела како лежи пред иконом потпуно изгубљен и слеп. Благочестиви игуман се због тог несрећног монаха веома ражалости, па начини увече свеноћно бденије, ради милости и спасења његовог. Но и поред тога, црквењак је остао кажњен још три године.
Најзад, по истеку треће године, утешитељица покајника Пресвета Богородица јавила се у сну игуману и открила му да је ради њихових молитава и заступништва преступнику опроштено учињено безакоње и да му се надаље дарује здравље. Осим тога, она је игуману рекла још и ово: “Због дрскости и погрдног дела против мене, његова рука биће осуђена на другом Христовом Доласку.”
Тако се сутрадан бивши црквењак доиста уразумио и дошао к'себи. Повратио му се изгубљени вид, а дрхтавица која је мучила његово тело потпуно је ишчезла. Он је задуго после свог чудесног оздрављења горко плакао и због тог свог лудила називао себе убицом. Остатак земног живота провео је у истинском и искреном покајању у једној стасидији испред заклане иконе, осуђујући и оптужујући себе због своје скврне дрскости и проклињући своју демонску смелост.
А посредница грешника Мајка Божја није га оставила без утехе, него му се нешто пред смрт јавила и обрадовала га опроштајем, рекавши међутим да његова дрска рука ипак треба да окуси страшни суд при другом Христовом Доласку. Тако се овај покајник у миру упокојио.
Три године касније, када су по светогорском обичају преношене његове кости, окупљена братија угледали су најужаснији призор: све кости упокојеног грешника биле су чисте и носиле знаке божанствене милости, док је рука које се бејаше дрзнула на настрашнији злочин остала нераспаднута и црна, и она тако стоји и до данашњег дана.
Мислећи у незнању да је та рука због светости исцељујућа, неки поклоник је зубима откинуо један део, након чега се рука одмах делимично распала. Ипак је остао длан са прстима, таман и црн, који монаси до данас износе и показују поклоницима на страх од преступа и на страшно сећање на овај потпуно неуобичајени догађај. Та страшна гарава рука представља једно немо, но ипак речито сведочанство величине и обима људске злобе, али и несхватљиве благости и милости Мајке Божје, увек спремне да опрости свима који је гневе, било својевољно, било против своје воље.
Ова икона се до данас зове Посечена, а зову је и Заклана или Закољеница. На њој су видљиви знаци рањавања и крварења. Постављена је у унутрашњој припрати параклису светог Димитрија Мироточивог.
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #25 poslato: 21-03-2009, 13:45:47 »





Чудотворна икона Богородица Уљеточива

Ова света икона добила је име по следећем чудесном догађају:
У време када је у светом манастиру Ватопеду подрумар био преподобни Генадије (његов помен слави се 17. новембра), једне године деси се толика оскудица, да манастир остане са залихом од једне једине посуде уља. Желећи да сачува те последње капи за кандила у цркви, преподобни Генадије почне закидати од братије. Надајући се међутим на помоћ од Богородице, којој је овај свети манастир и посвећен, игуман манастира му заповеди да слободно даје уље братији, а преподобни га послуша.
Сишавши једног јутра у манастирски подрум са мишљу да је залиха већ потрошена, на своје велико изненађење преподобни Генадије затекао је ћуп препун уља. Толико је уља било, да се преливало преко обода и обилато точило и цурило испод подрумских врата. Тада су сви монаси прославили Бога и Пресвету Богородицу која се тако матерински стара о онима који је поштују, и заблагодаривши јој радосна срца пред овом њеном светом иконом, која се и тада налазила у подруму.
Од тада се света икона Богородице Уљеточиве налази у истом подруму, а из ње се шири чудесно и неисказано благоуханије. Зову је и Подрумарка.
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #26 poslato: 21-03-2009, 21:28:26 »



Чудотворна икона Богородица Она која одговара


Икона је добила име по догађају када се из ње зачуо глас. Према предању, једном је манастир Ватопед посетила царица Плакидија ћерка Теодосијева. Када је намеравала да уђе у саборни храм од стране малих врата зачула је глас који је долазио из саме иконе: "Стани и немој даље да прилазиш. како се усуђујеш да као жена дођеш на ово место!" Преплашена царица истог часа стала је да моли опроштај од Пресвете и одмах је напустила тло Свете Горе. У спомен на ово чудо царица Плакидија дала је да се изгради капела Светог Димитрија.
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #27 poslato: 23-03-2009, 00:24:05 »



Предање очувано у манастирима Ксенофонту и Ватопеду казује да се ова Богородичина икона раније налазила у светој царској лаври манастиру Ватопеду, у Саборном храму на стубу леве певнице. Међутим, 1730. године она је на чудесан начин нестала (иако су црквена врата била закључана), и то не само из цркве, са места на коме је стајала, него и из самог манастира Ватопеда.

Ватопедски оци протумачили су овај чудесни догађај као чин светогрђа и почели да трагају за иконом по читавом манастиру. Тада је стигао глас да се света икона појавила у манастиру Ксенофонту, удаљеном три часа хода од Ватопеда. Оци сместа пошаљу неке људе да је донесу оданде на њено место, што су они и учинили. Тако икона би враћена у Ватопед и опет постављена на своје место. Од тада оци предузму најстроже мере ради очувања и безбедности ове иконе. Но, и поред свега тога, часна икона Богомајке, судовима само њој познатим, поново напусти овај свети манастир и поред свих предузетих мера, затворених и закључаних врата и прозора, чудесно се пресели на свето место које је изабрала, у манастир Ксенофонт. Тамо она до данас стоји и стајаће док год њено провиђење благоволи, на утеху и бригу о братији која се тамо подвизава.
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #28 poslato: 23-03-2009, 12:44:18 »



Чудотворна икона Св.Георгија (Манастир Ксенофант на Светој Гори)





О овој икони постоји усмено предање које сведочи да потиче из доба иконоборства, када су безаконим наређењем цара спаљиване свете иконе. Трагајући за иконама у намери да их поломе и спале, извршиоци цареве заповести пронађу и ову свету икону, и узевши је баце у ватру да изгори. Икона је међутим остала усправна усред пламена, чврста као дијамант или несагориви камен, док се ватра у потпуности није угасила.

Видевши да је онај свепрождирући огањ тек мало нагорео светитељеву одећу, а свето и часно лице остало потпуно нетакнуто од страшне ватрене стихије, сви се задивише. Тада најдрскији и најбезбожнији међу иконоборцима, обузет неисказаним бесом, зграби бодеж и забоде га светој икони у браду. Са посеченог места истекне крв, на велико чуђење и изненађење свих присутних.

Видевши ово неочекивано чудо и изненадивши се, окупљени се разиђу својим кућама. А један побожан човек узме у току ноћи свету икону и дошавши на обалу помоли се усрдно Господу да дође крај страшној бури иконоборства. Обратишви се потом и светој икони, помоли се овако: “Великомучениче Христов и Победоношче Георгије, ти си и за живота а и по својој славној и мученичкој смрти учинио безбројна чуда, ти си и ову своју икону сачувао од огња; сачувај је и од мора, и однеси је где ти сам познајеш и желиш, у славу Бога нашег, који те на земљи и на небу прослави!” Ово рекавши спусти икону у море.

И тако се онај хришћанин врати своме дому, а Велики Георгије благоизволи да пошаље и ову своју свету икону на Свету Гору Атос као у неко прибежиште, као што је и друге свете иконе Божји промисао привео путевима Њему познатим, и положио је недалеко од мора, близу светог манастира Ксенофонта, крај извора лековите минералне воде. Тамо се налазио један манастирчић посвећен светом великомученику Димитрију Мироточивом, чији Саборни храм стоји до данас. Он је толико мали, да има само један једини улаз у олтар – царске двери на средини. Видевши изненадну појаву ове свете иконе и испунивши се неизмерном радошћу, монаси је са великом побожношћу и поштовањем пренесу у свој манастир.

Касније је уз саму црквицу светог великомученика Димитрија Солунског подигнут и Саборни храм, посвећен Победоносцу Георгију. Тако проширен, манастир је добио име светог Георгија. Нису престали међутим овдашњи монаси да славе величанствено и великомученика Димитрија и да свакодневно на отпусту служби помињу поред светог Георгија и Великог Димитрија.

Ова света икона постављена је у новом, великом Саборном храму светог Георгија, на источном стубцу десне певнице, и на њој је великомученик насликан у читавој фигури. На његовој бради видљива је рана од убода и на њој згрушана крв, која до данас објављује гласно, чистије од сваке благозвучне и гласне трубе чудеса великомученика и победоносца Георгија. У новије време ова света икона украшена је сребром.
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #29 poslato: 23-03-2009, 12:45:07 »



Икона која се недавно прославила као чудотворна у манастиру Есфигмен заправо је репродукција иконе Пресвете Богородице Руже Неувењиве. Ова на дрвету каширана икона припадала је блаженопочившем игуману Евтимију и по његовом упокојењу стављена је на његов гроб будући да се током овоземаљског живота у својој келији увек молио пред њом.
Игуман Евтимије упокојио се 1999. године, а пчеле су врло брзо пошто је сахрањен начиниле рам од воска око лика Богородице пажљиво опточивши лик Мајке Божије и Богомладенца. Касније су монаси Есфигмена увидевши како пчеле на чудесан начин прослављају Господа и Пресвету Богомајку ову икону поново унели у манастир где се и данас чува.
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #30 poslato: 24-03-2009, 17:58:21 »



Чудотворна икона Св.Петра и Павла, манастир Каракал на Светој Гори


Манастир Каракал се налази на североисточној страни Свете Горе , далеко од мора међу густим воћњацима. Према једној од неколико верзија манастир је основао крајем X века неки римљанин Каракала, па отуда и његов назив. У периодима крсташких похода, најезди Сарацена и гусара, као и други манастири Свете Горе Атонске, Каракал проживљава пустошења и разарања.Свети Апостоли Петар и Павле прослављају се 29. јуна по старом календару или 12. јула по новом календару.

Свети Никола Чудотворац



ЧУдотворна икона Св.Николаја Чудотворца манастира Ставроникита



Манастир је смештен на стрмој обали мора на североисточној страни Свете Горе, између манастира Пантократора и Ивирона. Предање казује да се на овом месту у давнини спасавао неки Никита, који је израђивао крстове. Ставроникита значи “крст Никите”.

О овој чудотворној икони очувана је следећа повест:
Када је васељенски патријарх Јеремија I желео да на месту тадашњег манастирчића Часног Крститеља подигне нови манастир, једног дана рибари су бацили у море мреже, па их по обичају раширили. Уместо уобичајеног улова, тог дана су извадили икону архијереја Христовог Николаја, начињену у мозаику. На светитељево лице била је дубоко прирасла велика седефаста шкољка коју су покушали да отклоне са иконе, али се тада на светитељевом лицу појавила крв. Поред вештих покушаја, шкољка није могла бити одстрањена без оштећења светитељевог лица. На икони је остао крвав траг до ивице левог ока, што је и данас уочљиво.
По чудесном јављању ове светиње патријарх Јеремија је од једне половине шкољке начинио хранилицу за делове Богородичине просфоре који се по обичају подижу у част Пресветој Дјеви на светом престолу, а од друге половине панагију, којом је васељенски Патријарх Јеремија II благословио првог руског патријарха Јова. Она се до данас чува са ретким драгоценостима у ризници московске патријаршије.
Патријарх Јеремија I освештао је подигнути манастир Ставроникиту именом светог архијереја Николаја уместо имена светог Јована Претече. Овај манастир подигнут је 1553. године. Чудотворна икона светог Николаја налази се у Саборном храму, на стубцу десне певнице.
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #31 poslato: 25-03-2009, 09:21:52 »



Чудотворна икона Богородица Акатистна Манастира Зограф на Светој Гори

Како је ова света икона проглашена чудотворном и названа Акатистном, постоји у светом манастиру Зографу следеће писано предање:
Пре несрећног исхода Флорентинског сабора, запад се свим силама трудио да привуче себи политичким превирањима узнемирен исток. И сам византијски цар Михајло Палеолог је томе умногоме допринео. Ослепивши Јована Ласкара и отевши му престо, он се намерачио да испуни обећање које је дао папи Григорију X. Све се то догађало у XIII веку.
Тадашњи патријарх Јован Век је, сагласивши се са отпадничким ставом и циљем автократора, потчинио Источну Цркву римском трону на другом сабору у Лиону, што је имало катастрофалне последице за Источну Цркву. Јер, латини су преокретали православне у иноверство не снагом јеванђелске речи, већ голим сечивом, насиљем и мучењима. Хиљаде жртава пале су под њиховим мачем ради чистоте православља. Како се Света Гора увек борила у првим редовима чинећи ослонац страдајуће Источне Цркве, у жељи да униште тај камен темељац Православља, латини продру и на Атон, уверавајући речима, поткупљујући новцем и обећањима, принуђујући претњама и мучећи до смрти, како би и на Светој Гори признали власт римског папе. Неколицина плашљиваца им се тада приклонила привучена новцем или страхујући од казни и смрти, и одрекла се вере отаца својих. Велика већина међутим, платила је крвљу исповедање своје вере. Тада су нажалост лавра и манастир Ксиропотам пали и одступили од учења светих отаца, примивши са почастима и сужањским страхом западне догмате.
Али, Господ је казнио манастир Ксиропотам да би се остали утврдили у православној вери, и то на следећи начин: док су ти несрећни монаси саслужавали са католицима литургију, зидови и бедеми манастира су се из темеља затресли и срушили, тако да су под рушевинама нестали многи Латини, али и отпали и са њима се сагласивши монаси. Пошто ни мало не обратише пажњу на ово знамење и осуду са неба, они који су преживели катастрофу се разјарени раштркају по читавој Светој Гори у потрази за новим жртвама.
У та страшна времена, близу манастира Зографа подвизавао се један монах, који је више пута дневно читао Акатист пред овом светом иконом. Једног дана, док је са његових усана непрестано одзвањала Архангелска песма похвале Пресветој Богородици Марији, одједном се из ове свете иконе зачују следеће речи: “Не бој се, него брзо иди у манастир и поручи братији и игуману да су непријатељи моји и Сина мога веома близу. Нека се дакле они који су слаби духом са стрпљењем сакрију док не прође искушење, а неустрашиви нека остану у манастиру. Иди дакле брзо!” Послушавши глас и вољу Пречисте Дјеве, старац изађе из келије и запути се што је брже могао у манастир. Но, стигавши пред манастирску капију, он угледа ону икону Мајке Божје, пред којом је претходно читао Акатист и из које је чуо глас, како стоји над капијом манастира. И припаднувши јој са умиљењем и благочешћем, он је узме и оде код игумана. Када су чули да се приближава опасност, братија се веома узнемире. И они слабији међу њима одмах се сакрију у брда и пећине, а двадесет шесторица монаха остану заједно са игуманом у манастиру и затворе се у пирг, ишчекујући своје непријатеље и мученичке венце.
Нешто касније стигли су и латини, који су их најпре свом снагом своје западњачке красноречивости молили да им отворе капију и да признају папу за главу васељенске цркве, обећавајући милост самога папе и обиље злата заузврат. А монаси им са пирга довикну: “Ко вам је рекао да је ваш папа глава цркве? Одакле вам такво учење? Код нас је Христос глава Цркве! Милије нам је умрети, него допустити да се ово свето место оскрнави вашим насиљем и тиранијом. Не отварамо капију манастира! ... Идите одавде!” Тада им побеснели латини одговоре: “Дакле, умрећете!!” И скупивши одмах мноштво сувог грања, они запале ватру у подножју пирга. Винувши се у висину, пламен се разгори а монаси, не одступивши у својој духовној смелости, славећи и благословећи Господа и молећи се за непријатеље своје предадоше у миру своје чисте душе Господу 10. октобра 1276. године.
У манастирском рукопису и у бугарском часослову уписана су и имена ових победоносаца и преподобномученика.
Света икона из које се зачуо Богородичин глас налазила се у пиргу заједно са преподобномученицима, али је касније пронађена међу рушевинама читава, нетакнута ватреном стихијом.
У знак сећања на ово чудо, икона је постављена у храм Успенија Пресвете Богородице на иконостас, на место на коме обично стоји икона Христа Сведржитеља. Пред њом непрестано гори једно кандило, у миру ширећи пред лицем Благодатне Дјеве и Богомајке слабуњаву, али вечну и неугасиву светлост. Ова света икона је доста тамна и изгледа као да је рестаурирана. Бугари монаси зову је “Херово” (“Радовање”), па и само место на коме је старцу чудесно објављено откривење, данас се тако зове. Још је зову и “Пројављена”.
Уместо молитава за причест, на светим литургијама које служе у овом параклису бугарски монаси читају пред овом иконом Акатист.
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #32 poslato: 27-03-2009, 18:29:13 »

Славни великомученик и исцелитељ Пантелејмон



Ова света икона се од давнина налазила у планинском манастиру Пантелејмонуна Светој Гори, удаљеном од новог манастира сат времена.
Ова света икона раније се налазила у грчком Саборном храму манастира Пантелејмона, док данас краси руску цркву Покрова Богородице, где је и данас доказ божанствене заштите и покрова великомученика онима који га поштују. Премештена је у ову цркву по њеном освештању.
Света икона великомученика и исцелитеља Пантелејмона налази се на североисточном стубцу, који носи сјајну куполу храма. Изгледа да је рестаурирана, али се не зна када.
На оригиналу иконе постоје следећи записи на грчком језику:

1) Цар поручује Евфросинију да светитеља научи исцелитељству
2) Светитељ учи од Евфросинија
3) Светитељ на катихези код Ермолаја
4) Светитељ васкрсава мртвог, усмртивши змију и искуствено познаје Христову веру
5) Светитеља крсти Ермолај
6) Светитељева благост према сиромашнима
7) Светитељ лечи слепога
8) Светитељ стаје пред цара и лечи узетога
9) Светитељ привезан за стуб и спаљен
10) Бачен у кључајући казан
11) Светитељ бачен у море
12) Светитељ бачен зверима
13) Ломљење точка
14) Усековање Светитеља

Глава светог великомученика Пантелејмона налази се у цркви грчког братства.

Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #33 poslato: 27-03-2009, 18:34:46 »

Богородица Старица



Ова чудотворна икона налази се у Манастиру Пантократо на Светој гори на удаљености од два сата хода од Кареје, на североисточној страни Свете Горе. На једној издвојеној стени крај мора, налази се манастир Пантократор (Сведржитељ). Основао га је византијски војсковођа Алексије заједно са својим братом Јованом, такође царским великодостојником, године 1363. Пошто су га Турци запосели и разорили, манастир је обновио молдавски властелин Станло око 1536. године.


Ова света икона стоји у Саборном храму уз источни стубац леве певнице. За њу се везује следећи догађај:

Један врлински игуман манастира, већ доста стар разболео се и по откривењу му се прокаже и када ће се упокојити. Жудећи да се пре свог пресељења у вечни живот удостоји пречистих и животворних Тајни Господа Исуса Христа, он замоли свештенослужитеља да убрза са Божанственом литургијом. Јеромонах међутим, не придајући значаја молби свог игумана, стане служити споро. Одједном се из ове Богородичине иконе, која се тада налазила у светом олтару, зачуо претећи глас, заповедајући свештенику да изврши жељу и вољу свог игумана.

Богородица је на овој икони у стојећем ставу. Икона је рестаурирана и опточена сребром. Насликани суд из којег се прелива уље сведочи да је једног дана на игуманову молбу чудесно преиспунила празне манастирске судове уљем.

Ова икона Мајке Божје у смутна времена арапских освајања бачена је у оближњи бунар, али је касније пронађена по указивању рођака једног од злочинитеља, који је због своје дрскости тешко настрадао. Тај варварин намерачио се, из свог безумног презира према хришћанској светињи, да исцепка и издеље на комадиће ову свету икону и да њоме запали свој шиш (наргиљ). Међутим, истог тренутка је због своје безочне замисли ослепео.

Икона Пресвете Богородице Старице 80 година налазила се у бунару. Кајући се због свог безумља и надајући се да ће у својој тешкој муци пронаћи олакшање и утеху, онај несрећник је на издисају наложио свом блиском рођаку да и по његовој смрти оде на Свету Гору и покаже монасима где је бачена ова света икона. Његови рођаци заиста су отишли на Свету Гору и показали монасима место где је била бачена ова драгоцена светиња, након чега је са свим почастима извађена и постављена на своје место
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #34 poslato: 29-03-2009, 17:22:32 »



ЧУДОТВОРНА ИКОНА - ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА СВЕЦАРИЦА

Молитва

О, свеблага, свечудесна Богородице, Панданаса - Свецарице! Нисам достојан да под кров мој уђеш! Али као милостивог Бога милостива Мати, реци реч да се исцели душа моја и укрепи немоћно тело моје. О, Свецарице, пошто имаш моћ непобедиву и непрестано се за нас молиш, буди ми Заступница, Молитвеница да прославим преславно име Твоје свагда сада и увек и у бексоначне векове. Амин.

(призива се у веома тешким болестима)
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #35 poslato: 29-03-2009, 20:02:23 »



Близу светогорске престонице, Кареје у области која припада светом манастиру Пантократору налази се велика литица са разним келијама. У једној од тих келија, посвећеној Успењу Владичице Богородице, живео је врлински старац јеромонах са својим послушником. Пошто по обичају сваке недеље у поменутом Протатском скиту служаху бденије, желећи да оде на службу, једне суботње вечери тај старац рече свом ученику: “Чедо, ја одох на уобичајено бденије, а ти остани у келији и читај колико можеш своје правило.” И изашавши упути се према скиту.

Касно увече, гле неко закуца на врата келије. Ученик похита и отворивши угледа пред собом чудног монаха, њему сасвим непознатог. Монах је замолио да уђе и преноћи.

Уставши за јутрење, домаћин и гост стану заједно појати службу. Дошавши до “Честњејшеје”, домаћин отпева само “Честњејшују херувим” и тако све до краја, уобичајену дакле стару химну светог Козме Песника. А монах странац начини другачији почетак песме, појући овакo: “Достојно јест ваистину блажити тја Богородицу, присноблаженују и пренепорочнују и Матер Бога нашего”, наставивши потом Честњејшују до краја. Чувши ове речи, домаћин се веома задиви па рече странцу: “Ми појемо само Честњејшују, а Достојно јест нисмо никада чули, ни ми ни старији оци. Али молим те, учини ми те забележи и мени ту химну, да је и ја појем Богородици.” Овај се сагласи, искајући да му донесе мастила и хартије да забележи химну. Домаћин му онда каже: “На жалост, немам ни мастила ни хартије”. А странац ће: “Дај ми онда неку плочу”. Монах похита, нађе једну плочу и донесе је госту. Узевши плочу у руке, он стане прстом бележити поменуту химну “Достојно јест”. И слова се чудом толико дубоко урезиваху на тврдој плочи, као да бејеху исписивана по најмекшој глини. Онда се гост окрене према домаћину рекавши: “Од данас па на даље овако да појете и ви и сви православни”. И ово рекавши ишчезне.

Кад је старац дошао са бденија и ушао у келију, млади монах запоје “Достојно јест”, онако како га сами анђео бејаше научио, и покаже старцу плочу са анђеоским прстом урезаним словима. Чувши ту химну и видевши плочу, старац се чудом зачуди. Онда је они подигну и заједно оду у Протат у намери да је покажу Проту Свете Горе и осталим старцима заједничког Сабора, и испричају све што се збило.

Прославивши једногласно Бога и заблагодаривши Владичици нашој Богородици за ово чудо, они сместа пошаљу плочу у Цариград патријарху и цару, са писаним објашњењем овог чудесног догађаја. Тако ова ангелска химна би објављена читавој васељени, да се поје од свих православних преславној Мајци Божјој. А Богородичину свету икону која се налазила у цркви келије у којој се догодило чудо, светогорски оци пренесу у Протатску цркву, у којој она до данас стоји устоличена на светом трону у светом олтару, јер је пред њом први пут Анђео отпевао ову химну. Саму келију назову “Достојно јест”, а литицу на којој се она налази сви до данас зову “Адин” (“Певање”) или “Псалин” (“Појање”), јер jе у њој први пут зазвучала ова анђеоска, Богомајци подобна химна.

 

Да је ово чудо доста старо и да је Анђео који се јавио Арханђел Гаврило, сведочи и запис из Минеја за 11. јун, који каже:

“На данашњи дан слави се Сабор Арханђела Гаврила у «Певању»”. Пошто се, по свему судећи, чудо догодило 11. јуна, ондашњи оци у знак сећања на чудо установили су овај празник и служили једном годишње Божанствену литургију на месту званом ‘Певање’, поштујући и славећи Арханђела Гаврила, који оставши од почетка до краја Богородичин хвалитељ и хранитељ, служитељ и радосни благовесник, послужи да се објави ова химна Богоматери, јер само њему доличаше једна таква служба.

 

У древна времена Владика свију Бог даде Јеврејима десет заповести написаних прстом Његовим на две камене плоче, а сада господар Анђела Божјих даде свима православнима најслађу и најпријатнију химну Мајке Божије, урезану арханђелским прстом на каменој плочи.
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #36 poslato: 31-03-2009, 20:29:19 »

Икона Пресвете Богородице "Воспитание"





Помен иконе Мајке Божије Васпитање врши се 5/18. марта.


Молитве родитеља пред иконом Пресвете Богородице Васпитање:


Молитва Господу

Господе Исусе Христе, Сине Божији, ради молитава Пречисте Мајке Твоје, услиши мене недостојну слушкињу Твоју (име) - или недостојног слугу Твога. Господе, чеда су моја (имена) у милостивој власти Твојој. Смилуј им се и спаси их, имена Твога ради. Опрости им, Господе, сва сагрешења, вољна и невољна, која учинише пред Тобом. Господе, постави их на прави пут заповести Твојих и ум им просвети светлошћу Твојом, на спасење душе и исцелење тела. Благослови их, Господе, код куће, у школи, на путу и на сваком месту на којем Ти владаш. Сачувај их, Господе, под окриљем Твојим светим од пушчаног зрна, стреле, мача, отрова, огња, од смртоносне ране и изненадне смрти. Заштити их, Господе, од свих видивих и невидивих непријатеља, од сваке невоље, зла и несреће. Излечи их, Господе, од сваке болести, очисти од сваке нечистоте и олакшај им душевна страдања. Подари им, Господе, дуг живот, благодат Духа Твога Светог, здравље и целомудреност у свакој побожности и љубави, у миру са ближњима који их окружују и онима који су далеко. Господе, умножи и ојачај њихове умне способности и физичку снагу које Си им подарио. Даруј им благослов за побожан и, ако је Теби угодно, породичан живот и непостидно потомство. Даруј и мени, Господе, недостојној и грешној слушкињи Твојој (име) у свако доба, дању и ноћу, родитељски благослов за чеда моја и слуге Твоје, имена Твога ради, јер је Царство Твоје вечно, свесилно и свемоћно. Амин.


Молитва Мајци Божијој

О, Пресвета Владичице, Дјево Богородице, спаси и сачувај под окриљем Твојим чеда моја (имена), као и сву децу, девојчице и дечаке, крштене и некрштене и оне у утроби мајчиној ношене. Покриј их ризом материнства Твојег, сачувај их у страху Божијем и послушности родитељима. Умоли Господа мог и Сина Твог да им дарује оно што користи њиховом спасењу. Поверавам их материнском старању Твоме, јер си Ти Божанствени покров слугама Твојим.
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #37 poslato: 01-04-2009, 19:57:53 »




ЧУДОТВОРНА ИКОНА - БОГОРОДИЦА ТЕОДОРОВСКА


Чудотворна икона Теодоровска
се јавила 1239. год. Празновање је установљено 14. марта, приликом избора цара Михаила Теодоровича из фамилије Романових умиритеља узнемирене Русије. Икона се налази у Костромском Успенском сабору према десној певници. Она је украшена златном ризом и драгим камењем. Дарована је од цара Михаила Теодоровича и матере његове, благочестиве царице Марте Ивановне. Још почетком 12. века ова се икона налазила у капели која је близу града Кидекша. Кнез Псковски, Георгије Всенолодович, при устројења града Кидекша, хтео је пренети чудотворну икону у град. Но послани по њу никако је нису могли померити са места. Из тога је закључио кнез да Богородица воли да остане где је и сада. Зато је он 1164. год. основао на месту капеле свету обитељ, коју је и назвао Городецк, по имену града Городца у Нижњегородској губернији, и Теодоровска, зато што је првобитно стајала у древној цркви Теодора Стратилата.
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #38 poslato: 03-04-2009, 19:43:13 »





Икона Мајке Божије - Ублажи жалости моје

Чудотворна икона Мајке Божије УБЛАЖИ ЖАЛОСТИ МОЈЕ

 
Икона Мајке Божије - Ублажи жалости моје

Молитва


Пресвета Богородице, одагнај болести многоуздишуће душе моје и уклони сваку сузу са лица земље, јер Ти болести одгониш и жалости утишаваш и свима си нада и утврђење и моћ је Твоја непобедива! Зато ме ослободи свих беда да Те призивам: Радуј се Радости моја! Избави ме од свакога зла и одагнај тугу моју, олакшај болести и утишај буру злих напасти, Владичице Пречиста и Преблага, скини тешко бреме грехова мојих и ублажи жалости срца мога. Амин.
***************



Покајничку молитву пред овом иконом Мајка Божија услишава у свакој муци, болести и жалости.. Црква је слави 25. јануара.
Sačuvana

BOKYSTAMY

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 167
Одг: IKONE U SPC
« Odgovor #39 poslato: 04-04-2009, 21:02:16 »

Богороица - Умножитељка хлеба



Молитва


О, Пресвета Дјево Богородице, Премилостива Владичице, Царице неба и земље, сваког хришћанског дома и породице Благоустројитељко, невољним благослове, потребитим изворе непресушни, сиротим и удовим и свим људима Хранитељко! Ти, Владичице, Која си родила Хранитеља васељене и Умножитељко хлеба нашега, пошаљи свој мајчински благослов градовима, насељима и њивама нашим и свакоме ко се у Тебе нада. Са побожним трепетом и скрушеним срцем Те молимо: буди и нама грешним и недостојним слугама Твојим мудра Домостројитељка која животе наше добро управља. Сваку заједницу, сваки дом и породицу у побожности, Православљу, јединомислију, послушности и изобиљу сачувај. Прехрани сироте и оскудне, старе окрепи, младенце однегуј и све нас уразуми да Господа призивамо: "Хлеб наш насушни дај нам данас..." Сачувај, Пречиста Мајко, људе Твоје од сваке невоље, болести, глади, пропасти, огња, од сваке зле прилике и сваке неслоге. Граду нашем (или селу, обитељи...), и сваком дому и породици, и свакој души хришћанској и читавој земљи нашој измоли мир и велику милост, да славимо Тебе, Премилостиву Хранитељку нашу, сада и увек и векове векова. Амин.

********************


Пред овом иконом Мајци Божијој се усрдно обраћамо за избављење од сваке опасности, од суше и глади.. Црква је прославља 15. октобра.
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.277 sekundi sa 20 upita.