Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Sveti prorok Ilija  (Pročitano 3481 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

ignja

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 1068
Sveti prorok Ilija
« poslato: 01-08-2010, 22:57:43 »


Свети Пророк Илија    

Дан светитеља Илије спада у ред најпоштованијих светитеља међу Србима. Слави се 02. августа по новом календару тј 20 јула по старом календару. Обичаји и веровања везани за Св. Илију разликују се у нијансама од места до места. Живот се народни преплиће са библијским предањем и хришћанском вером па се тако може рећи да овог светитеља Срби уврштавају у огњене свеце, тј. да он управља громовима и муњама. У народним песмама се назива громовником и по заповести Божијој »гађа ђаволе« и изгони зло са неба. Такодје се верује да од тог датума опадају жеге и да долази до свежијих ноћи, а око 02 августа редовно пада киша и ударају громови.

По библијском предању Свети пророк Илија је боговидац, чудотворац и велики ревнатељ вере Божије. Родом је из племена Аронова из града Тесвита па је прозван Тесвићанин. Када се родио отац његов је око дететове колевке угледао анђеле Божије како огњем дете повијају и пламен му дају да једе. Ово је било предзнање Илијиног пламеног карактера и богомдане силе огњене. Касније је своју пламену силу и чудеса Свети Илија употребио у борби против Израиљског цара Ахаве и његове жене Језавеље који су се клањали идолима и народ одвраћали да служе једином живом Богу. Језавеља је наговорила мужа да будући Сиријанка подигне храм у Сирији богу Ваалу и да одреди многе свештенике да служе том лажном богу. Великим чудесима Свети Илија затвори небо, настаде суша од три године и шест месеци, спусти огању са неба и запали Богу жртву. Затим је молитвама својим спустио кишу; чудесно умножио брашно и уље; удовици Сарепти васкрсао умрлог сина; многа друга чудеса чинио и прорицао. На небо је узнесен на огњеним колима и са огњеним коњима. У Новом Завету на светој гори Тавор се јавио заједно са Мојсијем нашем Господу Исусу Христу. У Јовановом Откровењу, Апокалипси се говори да ће се Свети Илија појавити пред сам крај света да сузбије силу Антихристову.

Владика Николај Велимировић расудјујући размишља на дан овог светитеља како уопште порази и победе у ратовима не бивају без допуштења Божијег и како живе душе верују у моћна чудеса пророка Илије јер Бог будући да пројављује своју моћ кроз мртве ствари и стихије сигурно то чини и кроз живе и свете људе.
 
Sačuvana
kakve su ti misli, takav ti je i život
 

Stranica je napravljena za 0.059 sekundi sa 21 upita.