Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: PROMENITE EURO U FRANAK ...dok je vreme...  (Pročitano 32231 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690
Odg: PROMENITE EURO U FRANAK ...dok je vreme...
« Odgovor #60 poslato: 10-09-2015, 05:25:19 »



Zašto kapital napušta Kinu: Visoka cena sistemske korupcije

Korupcija se ne odnosi samo na mito, već takođe predstavlja zaštitu privilegija manjine po cenu interesa većine. Tako masovno zagađenje predstavlja korupciju, pošto se štite profiti zagađivača po cenu miliona otrovanih.

Ili će cenu platiti oni koji će oboleti od hroničnih bolesti i čija će se radna produktivnost i životni vek smanjiti, ili će zagađivači od svojih profita i poreza platiti da se raščisti šteta i uklone izvori ekološke degradacije.

Ta cena se u velikim industrijskim ekonomijama poput kineske i američke meri stotinama milijardi dolara u dužem vremenskom periodu.

Često se navodi da je ključni razlog za stagnaciju američke ekonomije sedamdesetih godina bila visoka cena industrijalizacije u drugim zemljama pri manjim profitima i većim porezima.


Kineska proizvodnja jednostavno nije dovoljno profitabilna da bi isplatila neophodnu kontrolu zagađenja u Kini. To znači da radni i drugi sektori moraju to da plate putem većih poreza.

Upravo zagađenje i ekološka šteta teraju ljudski kapital, odnosno talenat. Ovaj gubitak talenta je teško kvantifikovati, ali činjenica je da brojni talentovani mladi Kinezi traže poslove u drugim državama kako bi izbegli zagađenje.

Glavni problem jeste automatizacija, tj. roboti i softveri. Efikasnost mašina u odnosu na ljude i smanjenje broja radne snage drastično smanjuje doprinos radnika proizvodnji, ali je činjenica da same mašine drastično povećavaju troškove ulaganja i troškove kontrole zagađenja koji utiču na cenu finalnog proizvoda.

Međutim, mali broj Kineza iz bilo koje klase ima direktan profit od automatizovanih fabrika, a zagađenje postaje direktan trošak onih koji žive blizu fabrika.

Fabrike izbegavaju ekološke troškove zahvaljujući korupciji. Ukoliko lokalni stanovnici počnu previše da se žale, unajme se siledžije koje će im pretiti ili ih povrediti.

Kineska država brani privilegije manjine po cenu interesa većine.

Svi disidenti koji se usude da dovedu u pitanje ovu korupciju moraju biti suzbijeni na bilo koji način, a centralne i lokalne vlasti u Kini bukvalno koriste sve moguće načine represije.

Sistemska represija je direktna posledica i cena korupcije. Kina je na putu da postane zatrovana zemlja bez talenata i kapitala, što je posledica sistemske korupcije.

https://www.youtube.com/watch?v=DTMfDj-ecuw
Sačuvana

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690
Odg: PROMENITE EURO U FRANAK ...dok je vreme...
« Odgovor #61 poslato: 16-09-2015, 02:11:36 »



SAD spremaju odluku koju ce osetiti ceo svet
Na sastanku celnika americke centralne banke koji ce se održati ovoga cetvrtka odlucivace se o visini referentnih kamatnih stopa.

Kamatne stope u SAD vec su sedam godina na najnižim nivoima u istoriji pa je zaduživanje gradanima i kompanijama bilo izuzetno jeftino, što bi sada moglo naglo da se promeni, pišu analiticari Admiral marketa.

Postoji opasnost od bega kapitala u SAD

Medu investitorima na finansijskim tržištima ali i ekonomistima u institucijama kao što je MMF postoji strah da globalna privreda još nije spremna na rast kamatnih stopa.

Naime, u vecem delu sveta su kamatne stope takode niske, ili u padu, pa bi rast kamatnih stopa u SAD izazvao masovno prebacivanje kapitala iz ostatka sveta u SAD, što bi moglo destabilizovati finansijske sisteme u zemljama u razvoju.

Nešto slicno se dogodilo u Turskoj nakon što je u SAD završen program ubrizgavanja novca u finansijski sastav i u Rusiji nakon pocetka sukoba u Ukrajini, pa su centralne banke navedenih zemalja morale da intervenišu kako bi sprecile paniku i naglo slabljenje sopstvene valute.

Druga posledica pocetka podizanja kamatnih stopa u SAD ce verovatno biti novi talas jacanja americkog dolara u odnosu na vecinu ostalih valuta.

Mišljenje analiticara: Verovatnost da se podignu kamate 30 odsto

Iako se u prvoj polovini godine smatralo da ce americka centralna banka upravo na ovom sastanku doneti odluku o prvom podizanju kamatnih stopa, sada vecina ucesnika na finansijskim tržištima smatra da je verovatnost takve odluke na ovom sastanku približno 30 odsto i da ce se verovatno pricekati sastanak koji ce se održati u decembru.

Analiticari Admiral marketa takode smatraju da je to najizgledniji scenario jer stopa infacije još nije pocela naglo da raste, a pojavili su se i privredni problemi u Kini koji bi mogli da uticu i na ostatak sveta, pa ce americka centralna banka verovatno hteti još malo da pricekaju kako bi videla razvoj situacije.

Kakva god odluka bila, u cetvrtak su moguci veliki i nagli pomaci na svim finansijskim tržištima, a u prvim minutima nakon objave vesti kurs americkog dolara u odnosu na evro mogao bi da se promeni do 1-2 odsto.

Ukolikobudu povecane kamatne stope, u iducih nekoliko meseci americki dolar mogao bi u odnosu na evro da ojaca za5-10 odsto, a u iducih godinu dana možda nakratko postane i jaci od evra. Ukoliko se povecanje kamatnih stopa odloži, dolar ce verovatno oslabiti dodatnih nekoliko posto sa sadašnjeg nivoa, a rast se ocekuje tek pred iduci sastanak americke centralne banke.



SVIJET PRED NOVIM EKONOMSKIM SLOMOM?

http://www.jutarnji.hr/znaci-li-kriza-u-brazilu-pocetak-nekog-veceg-svjetskog-potresa-/1416470/
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.061 sekundi sa 24 upita.