Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Na Moravi našli mir i spas  (Pročitano 5530 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

zs

  • Gost
Na Moravi našli mir i spas
« poslato: 26-08-2007, 17:02:24 »

Veliku Moravu, koja celom dužinom toka prolazi linijom idealne sredine Srbije, mnogi smatraju mitskom rekom. Malo je poznato da uz njene sprudove žive ljudi koji su se iz ljubavi prema Moravi preselili iz teskobnih gradova na njene obale i tu doveli svoje porodice.
Sebe nazivaju Moravcima. Žive laganim ritmom, koji diktira reka, poštuju njena pravila. Nikada zvanično nije ustanovljen precizan broj Moravaca. Kažu da ih ima na desetine hiljada. Dobro skriveni ispod krošnji moravskih vrba ili topola sagradili su svoje domove. Do njihovih staništa vode bajkoviti, krivudavi putevi. Da meštani ne preuzimaju ulogu vodiča kroz šumovitu obalu, namernik bi lako mogao da zaluta.
- Ima nas raznih profesija, od doktora nauka, profesora, lekara, advokata, do radnika. Ovde smo svi Moravci i nema razlika. Objedinjuje nas ljubav prema reci i bez te ljubavi ne bismo mogli da opstanemo. Ko jednom siđe na reku, taj se više nikada ne vraća u grad - priča Gradimir Milić, kapetan „Moravskih tajni“.
On već deset godina predvodi čuvenu međunarodnu regatu „Moravske tajne“ od Vidovdana do Ivanjdana. Po njegovom komandom svake godine u dvadesetak čamaca i splavova spušta se Moravom oko 200 članova regate od Stalaća do Ušća u Dunav kod Kuliča.
- Svakog dana sam na obali Morave. Tu sam potražio lek za moje bolesno srce i našao duševni mir. Morava mi je darivala novi život. Kada su najveće vrućine, ja pecam u društvu sa zetom Zoranom po ceo dan. Nema žurbe, lagano. Kada ne pecam, uživam u lepoti reke, kupam se i sunčam na njenim sprudovima. Uveče se družimo, pripremamo ribu koju smo upecali, pevamo. Tako bezbrižno prolaze dani pored reke. Ne sećam se kada sam poslednji put bio u gradu - smeška se Dušan Mandić.
Književnik Radivoje Packo Miladinović naglašava da je na Moravi dovoljno imati udicu i strunu. Zbog bolesti je sa suprugom ostavio sve u gradu i preselio se na reku.
- Morava je kao majka. Nikada vas neće pustiti da se vratite kući praznih ruku. Bilo da je reč o ribi, povrću ili voću koje gajimo. Izlazak i zalazak sunca na Moravi su slike iz bajke, to niko ne može da dočara. Pod mojoj lozom održavamo književne susrete - kaže Radivoje Miladinović.
Ćuprija je jedini grad kroz koji prolazi Morava, ali joj je okrenuo leđa. Na njenim obalama mogu uživati milioni ljubitelja prirode, ali se prvo mora zauastaviti ubijanje reke. Moravska voda je prirodno zelene boje, a sada je crveno braon zbog hiljada zagađivača. Ribokradice nanose nenadoknadivu štetu flori i fauni reke jer ubijaju ribu dinamitom ili strujom. Neplanska eksploatacija šljunka remeti tok reke. Mnoge divlje deponije zagađuju i narušavaju izgled obale.
- Morava je moj mir. U slobodno vreme u vikendici na Moravi demontiram pijanina - priča majstor Radiša Nikolić, ponosan na unuka koji zahvaljujući njemu svira klavir.
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.054 sekundi sa 20 upita.