Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Srbobran  (Pročitano 2109 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

invazijaleptira

  • Svakodnevni prolaznik
  • *
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 314
Srbobran
« poslato: 22-01-2021, 11:01:21 »

Srbobran je najvećim delom smešten na levoj obali Velikog bačkog kanala, a manjim delom se prostire na njegovoj desnoj obali. Okružen je meandrom rečice Krivaja, koja se istočnije uliva u Veliki bački kanal. Najstariji pisani podaci o nastanku Srbobrana, potiču iz 1338. godine.

Sadašnji naziv je dobio po utvrđenju-šancu, koji je simbolično nazvan Srbobran. Utvrđenje je izgrađeno za potrebe odbrane od 1848. do 1849. godine za vreme borbi koje su vođene u mestu. Borbe su u to vreme vođene za nacionalna prava i željenu autonomiju Srba u bivšoj Austrougarskoj, a borba je nazvana „Bitka kod Sentomaša“.

Ovaj gradić je imao više naziva u svojoj prošlosti i to:

Sentomaš (Szenttamás)
Bač Sentomaš (Bacs Szenttamás)
Tomasberg (Thomasberg)

Evo i nekoliko naziva za delove Srbobrana: Centar, Tuk koji je smešten istočno, Unčić i Kać koji su smešteni na zapadnom delu koji gravitira ka Vrbasu, Begluk koji se nalazi severno od Krivaje, Vašarište koje se nalazi južno od kanala DTD i Jamure deo koji je pretežno naseljen Romima, kao i Jankovci i Dodinci.

Smatra se da Srbobran ima izuzetno povoljan geografski položaj, jer se nalazi u blizini Novog Sada. Njegov geografski položaj je ujedno uticao da se razvije u jedno od značajnijih naselja u Vojvodini.



Crkva „Bogojavljenje Gospodnje“ u Srbobranu, smatra se jednim od najlepših Pravoslavnih hramova u Srbiji, a sasvim sigurno spada i među najveće. Veruje se da crkva u Srbobranu ima rodoljubivo i sasvim simbolično značenje, jer zvonici sa dva prelepa tornja predstavljaju srpski narod sa obe strane Dunava i Save, dok izgrađena velika Lađa, predstavlja njegovu veličinu i ujedinjenje. Ovaj prelepi hram građen je jednobrodno opekama i u Baroknom stilu i na istočnoj strani poseduje polukružnu oltarsku apsidu, dok su na zapadnoj strani postavljena dva zvonika.



U Srbobranu se nalazi i Rimokatolička crkva „ Uzvišenja Svetog Križa“. Na mestu sadašnje crkve 1783. godine, bila je izgrađena prva katolička crkva. Prva je građena od naboja sa trščanim krovom, ali nije imala toranj i krst, a iste godine sagrađena je i parohija. P. Salkau Bernat, bio je prvi paroh koji je prihvatio da se brine o vernicima tadašnjeg mesta. Između 1814. i 1815. godine, sagrađena je nova crkva sa tornjem i krstom visine 24 metra. Crkva je nakon ratnih dešavanja 1848. godine, prvi put renovirana između 1852. i 1853. godine.



Opštinski organi uprave u Srbobranu, smešteni su u zgradi koja je izgrađena u 19. veku. Ovo prelepo zdanje sa četiri krila, formira kvadratnu građevinu u osnovi zajedno sa unutrašnjim dvorištem. Objekat je građen opekom, koja je sa spoljne strane malterisana i ofarbana. Prema Trgu Slobode u ovom mestu, okrenut je glavni svečani ulaz. Zna se i da je u ovoj zgradi rođen i živeo profesor i pesnik Steva Vladislav Kaćanski, koji je u narodu bio poznat i kao Stari Bard. Nadaleko poznata porodica Dunđerski je u atarima Srbobrana u svom vlasništvu, imala svoje brojne posede.



Opština Srbobran se nalazi u srednjem delu Bačke i ima površinu od 284. kilometra. Ovu opštinu čine tri naselja: Srbobran, Nadalj i Turija. Centar za sport i turizam, smešten je u samom centru Srbobrana, poseduje sportsku halu, kao i igrališta i otvorene terene. Ovaj centar je uspešan organizator kondicionih priprema, letnjih kampova, kao i sportskih manifestacija. CST posluje i kao turistička organizacija opštine.

Preuzeto sa https://www.solis-nekretnine.com/blognekretnine/Istorijat-Srbobrana-109.html
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.07 sekundi sa 25 upita.