Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Jagodina - Ćuprija - Paraćin => ĆUPRIJA => Temu započeo: MASIRAM GASTARBAJTERKE 11-05-2009, 02:02:55

Naslov: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 11-05-2009, 02:02:55
Znamo svi da su glavni problemi u Ćupriji velika nezaposlenost i siromaštvo. Kao što sam već pričao, glavni problem je to što u Ćupriji skoro ništa od privrede ne radi. Šta radi u Ćupriji ? Rade prodavnice, znači trgovina, trange-frange, i na svakom koraku su kladionice sa onim aparatima i automatima, banke koje visokim maržama i kamatama deru stanovništvo i ovo malo što imamo od privrede i kafići.

Jedino dugoročno rešenje za izlazak Ćuprije iz krize i bede je povećanje industrijske PROIZVODNJE I IZVOZA ! Kako to može da se postigne ? Naša propala preduzeća i firme već dugo godina ne rade a videli smo na mnogim primerima da ni privatizacija nije baš najbolje rešenje i po meni su jedina trajna rešenja DIREKTNE ODNOSNO GRINFILD INVESTICIJE. Šta to znači ? Grinfild (zeleno polje) investicija je ono ulaganje kada investitor kupi ili otkupi gradsko građevinsko zemljište, najčešće parcele pored puta u industrijskoj zoni i tu OD TEMELJA NAPRAVI NOVU FABRIKU i tu otpočne sa nekom proizvodnjom. Na osnovu prethodnog iskustva iz Srbije vidimo da su većina grinfild investitora strani investitori ali grinfild investitori mogu da budu i domaće firme i konzorcijumi ili npr. gastarbajteri poreklom iz Ćuprije koji su svoj radni vek proveli na Zapadu i sada bi da otpočnu neki biznis u svom rodnom gradu i tu da ulažu svoje zarađene pare. Ćupriji su ko 'leba potrebne ovakve investicije i kao što sam već pisao na ovom forumu, ĆUPRIJA IMA MNOGO POTENCIJALA ZA PRIVLAČENJE GRINFILD INVESTICIJA I RAZVIJANJE INDUSTRIJSKE PROIZVODN JE I IZVOZA ZATO ŠTO ĆUPRIJA IMA FENOMENALAN GEOSTRATEŠKI POLOŽAJ. Ali te razvojne potencijale i taj položaj grada niko u Ćupriji ne koristi.

Naime, Ćuprija se nalazi u Centralnoj Srbiji između 2 najveća srpska grada Beograda i Niša, i nalazi se odmah pored autoputa E-75. Ovaj autoput je deo međunarodnog Koridora 10 koji spaja Istok i Zapad, Evropu i Aziju itd. Vidite na televiziji da svi bruje o tom Koridoru 10, radovi u Vojvodini su već počeli i svi pričaju da je to (uz Južni tok) jedan od najvažnijih razvojnih projekata za Srbiju. Postoje železnički i putni koridor 10, uskoro će početi radovi na železničkom koridoru 10, konkretno na pruzi Ćuprija-Jovac ali gledano na republičkom nivou to je stvarno dugoročni projekat i tu će radovi trajati nekoliko godina dok je sa putnim koridorom malo jednostavnija situacija i tu su radovi već počeli. Hteo bih da napomenem i to da je Srbija već dobija kredit od Svetske banke za radove na Koridoru 10. Ćuprija i Paraćin sada grade zajednički izlaz na Koridor 10 u cilju razvoja industrijske zone Zmič koja se nalazi između ova 2 grada i ovo piše na zvaničnom sajtu Ćuprije.

Zašto sve ovo pričam ? Zato što ste sigurno na TV-u 100 puta čuli koliko je važan položaj i putna infrastruktura za industrijski ili bilo koji drugi razvoj nekog grada. To je jednostavno veoma važno i Ćuprija na osnovu svog geostrateškog položaja ima krupne potencijale za razvoj industrijske proizvodnje i izvoza. Ovo kažem zato što se Ćuprija nalazi na međunarodnom autoputu a to jednostavno potencijalnim investitorima znatno olakšava distribuciju i izvoz robe koju bi proizveli u Ćupriji.

Ali pre svega da nabrojim razloge zbog kojih bi strani investitori trebalo da investiraju u Srbiju a posle ću da pišem o tome zašto bi svoje industrijske pogone trebalo da prave i otvaraju baš u našem gradu Ćupriji.

Naime, Srbija ima nekoliko potpisanih sporazuma o slobodnoj i olakšanoj trgovini. Glavni od njih je sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom tj. sporazum o slobodnom izvozu u Rusiju robe proizvedene u Srbiji uz plaćanje minimalne carine. Agencija SIEPA je republička Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza i evo šta piše na sajtu SIEPE o svim ovim sporazumima,  

http://www.siepa.gov.rs/site/sr/home

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom

 Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije potpisan je avgusta 2000. godine.

 Sporazum propisuje da se za robu, za koju se može dokazati da je poreklom iz Srbije (više od 50% sadržaja iz Srbije), a u skladu sa principima Svetske trgovinske organizacije, primenjuje carina od 1% kada je namenjena za tržište Rusije.

 Lista proizvoda na koje se ne primenjuje režim o slobodnoj trgovini svake godine se menja, a trenutno se na njoj nalaze: šećer i konditorski proizvodi, piletina, neka alkoholna pića, kozmetički proizvodi, pamuk, tepisi, nameštaj i motorna vozila.

 Srbija je jedina zemlja izvan Zajednice nezavisnih država, odnosno bivšeg Sovjetskog Saveza, koja je potpisala ovakav sporazum sa Rusijom.


Rusija je po površini najveća država na svetu pa vi vidite koliko bi za Ćupriju mogao da bude značajan ovaj sporazum, dakle da privuče investitore koji bi u našim industrijskim zonama proizvodili neku robu a zatim je bescarinski izvozili za Rusiju. Idemo dalje:

CEFTA je sporazum o slobodnoj trgovini između zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope. Ovaj sporazum je od 1. maja 2007. godine zamenio bilateralne sporazume između: Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Srbije i UNMIK na Kosovu. Ovaj sporazum propisuje da se neće uvoditi nove uvozne carine, odnosno da se postojeće carine neće povećavati.

 Takođe, sporazum određuje uslove akumulacije porekla proizvoda, u tom smislu da se smatra da proizvodi izvezeni iz naše zemlje imaju poreklo iz Srbije ako sastavni materijali potiču iz zemalja CEFTA, Evropske unije, Islanda, Norveške, Švajcarske (uključujući i Lihtenštajn), ili Turske, ali da se takvi proizvodi dodatno obrađuju u Srbiji, tako da je dodata količina materijala veća od količine materijala ugrađenog u drugim zemljama.

EVROPSKA UNIJA:

Srbija ima preferencijalni status za plasman svojih proizvoda sa pretežnim domaćim poreklom na tržište Evropske unije, što znači da proizvodi, sem vina i mladog junećeg mesa, tzv. "baby beef", kada se plasiraju na tržište zemalja EU ne podležu carini i drugim dažbinama.

SAD

 Spoljnotrgovinska razmena sa Sjedinjenim Američkim Državama velikim delom se odvija na osnovu Generalnog sistema preferencijala (GSP). GSP program omogućava bescarinski uvoz više od 4.650 srpskih proizvoda, uključujući i većinu finalnih proizvoda i poluproizvoda, kao i određenih poljoprivrednih i osnovnih industrijskih proizvoda. Ovom listom nisu obuhvaćeni uglavnom tekstilni i proizvodi od kože, kao i obuća. Lista proizvoda se revidira dva puta godišnje na osnovu sugestija američkih proizvođača.

Srbija je 31. marta ove godine potpisala i Sporazum o slobodnoj trgovini sa Belorusijom. Evo teksta i o tome:

Потписан Споразум о слободној трговини између Србије и Белорусије

Данас је Минску потписан Споразум о слободној тговини између Србије и Белорусије који предвиђа међусобно укидање царина и осталих дажбина.

У име Влада Србије и Белорусије, Споразум су потписали Потпредседник Владе Србије и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић и министар спољних послова Белорусије Сергеј Николајевич Мартинов.

„Споразум о слободној трговини са Белорусијом који смо данас потписали је јако важан јер ће наша привреда имати могућност да без царина извози робу на тржиште које има 10 милиона становника. Такође, страни инвеститори који буду производили у Србији имаће исту ту повластицу. Дакле све што се буде производило у Србији моћи ће да се извози у Белорусију без царине што ће значајно повећати наш извоз“, изјавио је министар Динкић и објаснио да је стратегија Србија у наредном периоду да буде једна од најпривлачнијих земаља за производњу ради извоза без царине у треће земље.

Споразум о слободној трговини између Србије и Белорусије предвиђа међусобно укидање царина и осталих дажбина за све производе из Царинске тарифе, осим за неколико роба за које ће се плаћати царина приликом увоза, односно извоза у оба правца (робе за које не важи укидање царине: шећер, алкохол, цигарете, као и половни аутомобили, аутобуси и гуме).

Link do vesti: http://www.merr.gov.rs/aktivnosti/vesti.php?vestid=478

Inače, Srbija pregovara i sa Ukrajinom, takođe o sporazumu o slodnoj trgovini i taj sporazum bi mogao mnogo da nam znači zbog izvoza zato što je Ukrajina ogromna zemlja, tačnije po površini je druga u Evropi, odmah iza Rusije.

Pored ovoga treba istaći da Srbija ima najniži porez na dobit u Evropi (10%), najniži porez na zarade (12%) a na žalost i najniže cene radne snage u okruženju ! Takođe, država nudi finansijsku podršku za strane investitore i sve je to lepo objašnjeno na sajtu SIEPE. Agencija SIEPA, takođe, organizuje i odlaske na međunarodne sajmove nekretnina i investicija a sledeći takav sajam je u Beču od 26. do 28. maja ove godine. Inđija je na primer na tom sajmu privukla nekoliko stranih investitora tako da bi i Ćuprija u budućnosti trebalo da učestvuje na tom i sličnim međunarodnim sajmovima.

Kada su u pitanju direktne strane investicije Ćuprija je tu tek na početku. Naime, na sajtu Ćuprije se nalazi jedan veoma mali tekst sa naslovom INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU i to samo na srpskom jeziku. Pa kako oni misle da privuku strane investitore tim tekstom na sajtu ? Evo tog teksta i linka:

Investirajte u Ćupriju

Opština Ćuprija se nalazi u centralnoj Srbiji, u Pomoravlju, na 147km od Beograda i 98km od Niša. Opština Ćuprija sa svojih 18 mesnih zajednica (3 gradske i 15 seoskih) se prostire na površini od 287km2. Nalazi se na nadmorskoj visini od 123m i geografskoj dužini od 43°56` i geografskoj širini od 21°22`. Prema podacima Zavoda za statistiku iz 2002.godine opština je imala 33.567 stanovnika. Radno sposobno stanovništvo čini oko 61% ukupnog stanovništva, dok oko 8% stanovništva ima višu ili visoku stručnu spremu. Klima je izuzetno povoljna za život i rad.

Izuzetan strateški položaj i dobra putna infrastruktura
Zahvaljujući koridoru 10 koji prolazi pored Ćuprije naselje ima odličan geostrateški položaj. Ćuprija ima dobru drumsku i železničku vezu sa Beogradom i nalazi se na međunarodnom auto-putu E-75, koji spaja istočnu sa zapadnom Evropom. Infrastruktura opštine je dosta dobra i Ćuprija je pokrivena mrežom regionalnih i lokalnih puteva.

Tradicija dobrog poslovanja
Koreni ćuprijske privrede datiraju još od 15-te godine pre nove ere kada je Horreum Margi, sa razvijenim zanatstvom, trgovinom i zemljoradnjom bio značajno privredno sedište. Za privredu u Ćupriji i njen razvoj početkom 19.voka, veliki značaj je imao i most na Velikoj Moravi. Izgradnjom pruge 1883.godine, Ćuprija je postala značajan železnički čvor na relaciji Beograd-Niš.

Centralno mesto u oblasti danas zauzimaju metalo-prerađivačka industrija, prehrambena industrija, proizvodnja predmeta od plastike, proizvodnja obuće, proizvodnja stočne hrane. Poljoprivredna delatnost se obavlja na 19.413 hektara, 60 ari i 94m i to pretežno za ratarsku proizvodnju, a ostalo su površine namenjene voćarskoj i vinogradskoj proizvodnji. Najzastupljenije su žitarice, setvenih površina 65%, od kultura najviše kukuruz merkalni i pšenica. Ostvareni prinos pšenice iznosi oko 4 tone po hektaru. Voćarska proizvodnja obavlja se na 830 hektara, 94 ara i 36m2. Vinogradi zauzimaju površinu od oko 470 hektara. Šljiva je najzastupljenija voćarska kultura i u proseku godišnje proizvede oko 600 tona. U povrtarskoj proizvodnji najzastupljeniji su vrtovi. Najčešće kulture su krompir, pasulj i paprika. Na teritoriji opštine Ćuprija ima ukupno 1.570 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Učešće malih i srednjih preduzeća u ukupnom broju preduzeća iznosi 98%. Razvoj turizma je neiskorišćeni potencijal, ali postoji niz tradicionalnih kulturnih i sportskih manifestacija. Veliki potencijal predstavlja i raspoloživa konkurentna radna snaga.

Planovi za budućnost su:
- završetak infrastrukturnog opremanja industrijske zone Zmič (izgradnja izlaza na auto-put E-75, na koridoru 10)
- završetak infrastrukturnog opremanja industrijske zone Dobričevo-Batinac (neposredno pored auto-puta E-75, na koridoru 10)

Investirajte u Ćupriju zbog:
- dobrog geografskog i saobraćajnog položaja,
- kvalifikovane i konkurentne radne snage,
- efikasne administracije

Kontakt osobe u vezi industrijskih zona su:

Zoran Jovanović   tel. +381 63 681550, +381 66 296746
Ilija Paunović   tel. +381 63 428654, +381 69 680805

http://www.cuprija.rs/investicije.html

Jedina mesta u kojima bi strani i domaći investitori mogli da grade fabrike i proizvodne pogone u Ćupriji su industrijske zone koje su nažalost još uvek u početnoj fazi razvoja. Radi se o pomenutim zonama Dobričevo-Batinac i Zmič. Prioritet im je industrijska zona Dobričevo-Batinac pošto se ona nalazi na samom autoputu E-75 a već sam pisao o tome koliko taj autoput MOŽE DA BUDE značajan za Ćupriju.

E pošto sam ja malo više čačkao na netu o svemu ovome, hajde da vidimo kako su delove sajta o investicijama uredile uspešne opštine Inđija i Jagodina:

Savršenu prezentaciju potencijala grada ima Inđija koja je već svima poznata po svom uspehu u domenu privlačenja stranih ulagača i brzog razvoja industrijskih zona. Oni na ovom sajtu imaju prezentaciju potencijala “INVESTIRAJTE U INĐIJU !” u PDF formatu:

http://www.indjija.net/code/navigate.php?Id=3

I opština Jagodina je to EXTRA uradila na svom sajtu, ja sam se jednostavno oduševio. Naime, oni su očigledno prepisali sve one povlastice koje Srbija ima sa sajta SIEPE o kom sam pisao malopre, dodali nešto svoje i to fenomenalno upakovali u obliku POWER POINT prezentacije na srpskom, engleskom i francuskom jeziku. Neću više da vam pričam, pogledajte ovaj link i obavezno pogledajte prezentaciju na engleskom JAGODINA-INDUSTRIAL CENTER

http://www.jagodina.org.rs/sr/investirajte.php

Veoma velikog uspeha u privlačenju stranih grinfild investicija ima i opština Lapovo. Pogledajte levi deo ovog sajta o investicijama:

http://www.lapovo.org/home.html

A vidite i ovo:

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Milijarda-evra-za-Lapovo-Vegas.lt.html

Ćuprija u svakom slučaju treba da se ugleda na mnogo uspešnije opštine od sebe u svemu pa i u pogledu privlačenja investicija. Ove opštine koje sam naveo nemaju bolji položaj od Ćuprije ali očigledno imaju sposobnije rukovodstvo od nas.

Ono što bi Opština Ćuprija trebalo da uradi, pored isticanja svog industrijskog i razvojnog potencijala, je da maksimalno uprosti i ubrza administrativnu proceduru, tj. pojednostavi i olakša dobijanje svih dozvola za izgradnju fabrika u industrijskim zonama. Trebalo bi da daje u zakup na 99 godina ili po veoma niskim cenama (ako ne i besplatno) gradsko građevinsko zemljište u tim zonama za strane investitore. Trebalo bi da obezvedi svu potrebnu infrastrukturu za industrijske zone a ako to ne može sama da uradi, neka traži pomoć od NIP-a ili eventualno kredite od banaka. Trebalo bi da daje sve moguće povoljnosti za izgradnju pogona i da podstiče pre svega industrijsku proizvodnju odnosno razvoj svih pogona osim trgovinskih (megamarketa, hipermarketa) u gradskim industrijskim zonama. Takođe bi maksimalno trebalo da se poveže sa gastarbajterima jer znamo da Ćuprija ima dosta njih koji rade po Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji i celoj Evropi i svetu, kako bi se i njima (imućnijim ljudima, naravno) omogućilo da ulažu u svoj rodni grad.

Ćuprija treba što više da se poveže sa stranim kompanijama i eventualnim investitorima kako bi ih privukla da ulažu u naš grad. Jedan od načina povezivanja su gore pomenuti sajmovi nekretnina i investicija i povezivanja preko SIEPE a drugi načini su direktni kontakti sa njima i kontakti sa ambasadorima stranih zemalja i naglašavanje razvojnih potencijala Ćuprije tj. zašto bi investitori iz njihovih zemalja trebalo da ulažu baš u Ćupriju. Trebalo bi stupiti u kontakt i sa opštinama koje imaju pozitivnih iskustava u pogledu privlačenja stranih direktnih investicija i razvijenijih opština kao što su Inđija, Jagodina i Lapovo kako bi nam te opštine prenele svoja iskustva i savete. Suština cele priče je da OPŠTINSKI FUNKCIONERI VUKU ZA RUKAV STRANE I DRUGE INVESTITORE KAKO BI ONI ULAGALI SVOJE PARE U ĆUPRIJU, OVDE OTVARALI FABRIKE I RADNA MESTA.

E sad, raspitao sam se malo i o samim industrijskim zonama i evo šta sam saznao. Sada je glavni problem INFRASTRUKTURNO OPREMANJE INDUSTRIJSKIH ZONA U ĆUPRIJI. Naime, neće niko da kupuje prazno zemljište pored puta nego opština prethodno treba da u tim industrijskim zonama uvede gas, vodu, struju, kanalizaciju i napravi pristupne puteve. Znači, prvo da se te zone infrastrukturno opreme a tek posle da se reklamiraju na sajtu Ćuprije i na druge načine. A naša opština za to opremanje nema para. Zato se sada rade pregovori sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje kako bi nam oni obezbedili pare za opremanje zona. Međutim pre toga opština treba da izvrši takazvanu eksproprijaciju zemljišta tj. da otkupi građevinsko zemljište, odnosno njive i parcele od privatnih vlasnika. E TU MOŽE DA NASTANE GLAVNI PROBLEM zato što kada vlasnici tih parcela čuju da će tu nešto da se radi/gradi i da opštini/državi treba njihova zemlja onda neki od njih će sigurno maksimalno da zajebavaju tj. da podižu cene do besvesti i tako da otežaju i iskomplikuju ceo posao. Ako vlasnici zemlje budu razumni i ako se dogovore sa opštinom oko cene biće dobro ali ako se ne dogovore normalnim putem onda će da idu na sud pa sudski sporovi oko cena tih njiva i parcela na kojima treba da se opremaju industrijske zone mogu da potraju u nedogled. Ako svi ti pregovori budu išli u dobrom smeru onda postoji mogućnost da se te industrijske zone opreme do kraja godine ali ako se iskomplikuju onda sve to može da se oduži maksimalno i ode mast u propast. A sa mašću i Ćuprija.

E sad, zbog čega sam ja pisao sve ovo ? Pišem da vidimo šta MI možemo da uradimo u tom pogledu, konkretno u pogledu privlačenja grinfild investicija u naš grad. Dakle kako mi možemo da pomognemo u celoj toj priči. Dakle, cilj mi je da ovim putem utičem na vlasnike tih parcela u zonama da ne zajebavaju mnogo i da se dogovore sa opštinom oko neke razumne cene a ne da dižu cene u nebesa i samim tim odužuju i sprečavaju razvoj industrijskih zona i konačno oživljavanje privrede u Ćupriji. Dosta sam ja pisao, više sam se i umorio a sad da vidimo šta vi mislite o svemu ovome. Naročito me interesuje stav Posmatrača po ovom pitanju pošto je on čovek iz službe pa možda je upućen više i od mene. Hehehe.

Hteo sam još samo da kažem da bi deo zvaničnog ćuprijskog sajta INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU trebalo da se uradi na mnogo bolji i profesionalniji način i da se prevede na nekoliko stranih jezika po uzoru na sajtove Inđije i Jagodine ali nam je očigledno preče infrastrukturno opremanje industrijskih zona pošto bi, kao što sam saznao, te zone trebalo prvo da se opreme pa tek onda da se reklamiraju na sve moguće načine.

Dakle, da vas čujem...
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Luna 11-05-2009, 06:55:25
u bre maser al te Deda inficirao! :aq17:
ili si zaspao kad si stiso "kopiern"?
Reduciraj malo,jer kad dodjes do kraja zaboravis sadrzaj pocetka.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: SunđerBoba 11-05-2009, 07:33:39
Ma, ja nemam volju  ni da čitam ovaj "Rat i mir". Ako može u par pasusa, ovako ništa :aq28:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Alkar 11-05-2009, 07:36:13
u bre maser al te Deda inficirao! :aq17:
ili si zaspao kad si stiso "kopiern"?
Reduciraj malo,jer kad dodjes do kraja zaboravis sadrzaj pocetka.
Ja sam vodio beleske da nezaboravim sta je prethodno receno  :aq21:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: SunđerBoba 11-05-2009, 07:41:41
Pa ti sad investiraj u Ćupriju.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Luna 11-05-2009, 07:47:37
u bre maser al te Deda inficirao! :aq17:
ili si zaspao kad si stiso "kopiern"?
Reduciraj malo,jer kad dodjes do kraja zaboravis sadrzaj pocetka.
Ja sam vodio beleske da nezaboravim sta je prethodno receno  :aq21:
:xq005:
ja neznam sta su se raspalili sa ovim kopiranjem?
dajte ljdi da iznosimo svoja misljenja uz neki kratak citat iz literaturea ne da stisnete kopiranje pa se zaboravite.

masercic,ovo se ne odnosi samo na tebe licno,jer ti ovo sad prvi put radis u ovoj meri (dobro,da zaboravimo one sise) vec uopste. :xq001:

a sto se investiranja u Cupriju tice,evo ja cu da investiram u jos jedan Parking servis  :aq21: ili u novu kafileriju,prema JG, da mirise njima a ne paracincima. :aq21:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Alkar 11-05-2009, 09:28:53

a sto se investiranja u Cupriju tice,evo ja cu da investiram u jos jedan Parking servis  :aq21: ...


kupujem 30% deonica odma'   :aq21:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Luna 11-05-2009, 09:44:43

a sto se investiranja u Cupriju tice,evo ja cu da investiram u jos jedan Parking servis  :aq21: ...


kupujem 30% deonica odma'   :aq21:

zasto bas 30%,na kog si se to ugledao?

hoces nesto i od kafilerije,tu ti treba samo malo maste pa da uspes:
koze da se stave,pseci cvarci da se prave....ma cvetao bi posao!
uz to sirovine besplatno i na dohvat ruke,sve domace i BIO...dok stignes u firmu navatao si ih. :aq21:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 11-05-2009, 12:51:15
Ma, ja nemam volju  ni da čitam ovaj "Rat i mir". Ako može u par pasusa, ovako ništa :aq28:

Tebe mrzi da čitaš ovu temu a mene nije mrzelo da sve ovo sastavim. Eto koliko se pojedini trude za dobrobit svog grada. Mrzi ih i da pročitaju nešto što je neko drugi napisao i sastavio, odnosno predloge za unapređenje stanja u Ćupriji.

Luna, najveći deo ovog teksta sam JA LIČNO napisao. Ima tu i copy-paste tekstova ali sam ispod (ili iznad) svakog tog teksta naveo link prema izvornom sajtu da ne ispadne da sam izmislio ili napisao nešto što nije istina ili što je puki copy-paste tj. da ne bi neko rekao da se kitim tuđim perjem i tuđim "umotvorinama".

Kada imate vremena pažljivo pročitrajte CEO tekst i obavezno pogledajte one linkove koje sam naznačio pa ćete da shvatite suštinu ove teme. Jeste da je tema dugačka i da sam mnogo pisao ali mislim da je ovo najvažnija tema u Ćupriji.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: posmatrac 11-05-2009, 14:02:40
Kada imate vremena pažljivo pročitrajte CEO tekst i obavezno pogledajte one linkove koje sam naznačio pa ćete da shvatite suštinu ove teme. Jeste da je tema dugačka i da sam mnogo pisao ali mislim da je ovo najvažnija tema u Ćupriji.

Srbi se krste sa tri prsta. Tako i za dobar posao neophodne su tri stvari:
1) Pare za investicije,
2) Pare za obrtna sredstva, i
3) Kadrovski potencijal.
Redosled nije bitan, ne moze jedno bez drugog ili treceg.
I tu je problem. Ako neko i ima pare za investicije i obrtna sredstva, taj ne moze u CUPRIJI da nadje odgovarajuce kadrove. Mislim pre svega na menadzment. Ovde ljudi nemaju radnu kulturu, sve sami sindikalci i zabusanti. A takvi ne umeju da vode preduzece.
Pitajte se zasto je Cuprija ostala bez velikih firmi?
Svetska (ne samo evropska) firma VELMORTRANS je upropascena kada su najureni direktori koji su stvorili firmu, slicna sudbina je zadesila Stampariju, Kompresor, Seceranu,... Ostale su samo dve uspesne firme, ali sa starim menadzemntom: Vodoprivredno preduzece i MIP Procesna oprema.
Sada u Srbiji sve opstine nude "zeleno polje" za NN investitore. Koja opstina to sada ne nudi? Ali to nije dovoljno.
Kapitalizam se zasniva na privatnim preduzecima i to malim i srednjim. Ta preduzeca su porodicno vlasnistvo.
Samo veliki investicioni fondovi imaju kapital mnostva malih akcionara. U proseku najveci akcionari imaju 3-9% akcija (to im je dovoljno).
I sta onda ostaje CUPRIJI?
Da podrzi svoje gradjane koji zele da ulazu u mala preduzeca ili radnje (zanatlijske, a ne trgovacke). Da se formiraju porodicna preduzeca sa deset-dvadeset zaposlenih.
Mante se ljudi "zelene poljane" i PARAJLIJA koji ne znaju sta ce sa svojim parama. Okrenite se sebi!
 :xq008:
Bice nam onda dobar "Klipart", "Komponenta', "Zabadlija",... i ostali "MALI" proizvodjaci iz Cuprije koji se uspesno bore i stvaraju.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Luna 11-05-2009, 15:44:37
maser svaka cast!

mene valjda ne obavezujes da sve citam jer nisam iz cuprije. :aq21:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: government 11-05-2009, 16:17:32
Paraćinci i Ćupričani se svađaju koji je grad bolji , Paraćinci pošto su iscrpli sve adute vade kec iz rukava,
 Jel znate šta smo bre mi za vas!? Mi smo bre za vas Jagodina!
 :xq005:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Luna 11-05-2009, 16:28:47
hahahhaaaha...vic boy! :aq07:

ja cula da se jagodinci i cupricani svadjali.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 11-05-2009, 20:53:50
Kada imate vremena pažljivo pročitrajte CEO tekst i obavezno pogledajte one linkove koje sam naznačio pa ćete da shvatite suštinu ove teme. Jeste da je tema dugačka i da sam mnogo pisao ali mislim da je ovo najvažnija tema u Ćupriji.

Srbi se krste sa tri prsta. Tako i za dobar posao neophodne su tri stvari:
1) Pare za investicije,
2) Pare za obrtna sredstva, i
3) Kadrovski potencijal.
Redosled nije bitan, ne moze jedno bez drugog ili treceg.
I tu je problem. Ako neko i ima pare za investicije i obrtna sredstva, taj ne moze u CUPRIJI da nadje odgovarajuce kadrove. Mislim pre svega na menadzment. Ovde ljudi nemaju radnu kulturu, sve sami sindikalci i zabusanti. A takvi ne umeju da vode preduzece.
Pitajte se zasto je Cuprija ostala bez velikih firmi?
Svetska (ne samo evropska) firma VELMORTRANS je upropascena kada su najureni direktori koji su stvorili firmu, slicna sudbina je zadesila Stampariju, Kompresor, Seceranu,... Ostale su samo dve uspesne firme, ali sa starim menadzemntom: Vodoprivredno preduzece i MIP Procesna oprema.
Sada u Srbiji sve opstine nude "zeleno polje" za NN investitore. Koja opstina to sada ne nudi? Ali to nije dovoljno.
Kapitalizam se zasniva na privatnim preduzecima i to malim i srednjim. Ta preduzeca su porodicno vlasnistvo.
Samo veliki investicioni fondovi imaju kapital mnostva malih akcionara. U proseku najveci akcionari imaju 3-9% akcija (to im je dovoljno).
I sta onda ostaje CUPRIJI?
Da podrzi svoje gradjane koji zele da ulazu u mala preduzeca ili radnje (zanatlijske, a ne trgovacke). Da se formiraju porodicna preduzeca sa deset-dvadeset zaposlenih.
Mante se ljudi "zelene poljane" i PARAJLIJA koji ne znaju sta ce sa svojim parama. Okrenite se sebi!
 :xq008:
Bice nam onda dobar "Klipart", "Komponenta', "Zabadlija",... i ostali "MALI" proizvodjaci iz Cuprije koji se uspesno bore i stvaraju.


Nisu nama glavni problem loši menadžeri kompanija nego nam je oduvek bio glavni problem loše i nesposobno opštinsko rukovodstvo koje nije bilo u stanju da privuče strane investitore nego je samo gledalo kako što više para da stavi u svoje džepove. A sindikalac sigurno ne može da bude pežorativ. To što se kod nas gledalo na sindikat kao na distributivni centar za svinjske polutke i smrznutu ribu a ne kao na ozbiljno telo za borbu za veća prava radnika, to je drugi problem. A znaš i sam koliko su sindikati jaki, uticajni i dobro organizovani na Zapadu. Kamo sreće da su i kod nas sindikati radnika tako dobro organizovani ne samo u državnom već i u privatnom sektoru a ne da dozvoljavaju da privatnici radnike je*u u zdrav mozak kako im se ćefne i baš im se je*e za pokretanje neke proizvodnje.

I ne mogu nikom da budu dobri i dovoljni Klipart, Zabadlija, "gazda" Pera, "gazda" Mika i "gazda" Žika i oni privatnici ili porodična preduzentništva koja zapošljavaju 10-15 radnika, od toga su 5 prijavljeni a 10 primaju pola plate na ruke a pola preko računa. A Komponenta već radi industrijsku proizvodnju i izvoz. Ne može niko da bude zadovoljan onim malim preduzetnicima koji zapošljavaju 5-10 radnika u opštini koji ima 35 000 stanovnika i ko zna koliko nezaposlenih.

Prošlo je vreme sitnih preduzetnika i privatnika, i "gazda" Pere i "gazda" Mike. U Ćupriji je konačno došlo vreme da se aktiviraju te industrijske zone i pokrene krupna industrijska proizvodnja i izvoz koji jedini mogu da izvade Ćupriju iz bule i podignu je na noge.

Kažeš, svaka opština nudi ta zelena polja. Pa to je i normalno. Ali ne mogu recimo opštine Priboj ili Prijepolje da nude ta zelena polja pošto se nalaze na rubu Srbije. A Ćuprija može. Ćuprija se nalazi u CENTRALNOJ SRBIJI I NA MEĐUNARODNOM PUTNOM I ŽELEZNIČKOM KORIDORU 10 i ima fenomenalnih industrijskih i razvojnih potencijala i bilo bi neprirodno da te potencijale ne koristi ! Ćuprija je prirodno OGAT grad i mnogi gradovi u Srbiji i Evropi bi dušu dali za takav geostrateški položaj koji ima Ćuprija. A evo koliko autopuz E-75 (Beograd-Niš) i Koridor 10 znače za Ćupriju. Kroz Ćupriju prolaze i putni i železnički Koridor 10, što se vidi na ovim slikama:

(http://www.politika.rs:8080/uploads/rubrike/82973/i/3/koridor10-sa-patom.gif)

(http://www.vreme.com/g/kor.jpg)

(http://www.politika.co.yu:8080/uploads/rubrike/52034/i/2/koridor-10a-zeleznica-.gif)

(http://www.ekapija.com/dokumenti/koridor10koridor8_2006.gif)
Kao što možete videti Koridori 8 i 10 su PANEVROPSKI KORIDORI. Ali za Ćupriju je važniji Koridor 10.

(http://www.mvi.rs/new/en/smo/slike/koridor10_1.jpg)

Kao što vidite svi ovi putevi i međunarodni koridori prolaze kroz Ćupriju i lokalna vlast treba da iskoristi odličan geostrateški položaj grada i dobru putnu povezanost sa svima za razvoj industrijskih zona Dobričevo-Batinac i Zmič i pokretanje industrijske proizvodnje u njima i izvoza na treća tržišta.

Pustimo malodušnost koja nam nije u interesu ekonomskog razvoja i dajte da vidimo na koji način mogu da se privuku grinfild investicije, pokrene ekonomski i privredni razvoj grada i Ćuprija konačno stanme na noge. Kada se industrijske zone infrastrukturno opreme, treba maksimalno da se reklamiraju, i da dovedemo investititore koji bi u Ćupriji otvarali svoje fabrike i proizvodne pogone, ovde proizvodili najmanje 50% svoje robe i preko svih ovih puteva izvozili svoju robu u Rusiju, Belorusiju, zemlje potpisnice CEFTE (države u regionu), EU, SAD i Aziju koristeći uprave one sporazume o slobodnoj trgovini koja Srbija ima potpisane sa nekima od ovih zemalja i regiona a o kojima sam ja pisao u uvodnom postu ove teme. Znači investitore ne interesuje lokalno srpsko tržište koje je veoma malo, njih interesuje izvozna treća tržišta koja zajedno imaju TRŽIŠNI POTENCIJAL OD OKO MILIJARDU LJUDI ! Sa nekim državama i regionima u kojima se nalaze ta potencijalna tržišta Srbija ima potpisane sporazume o bescarinskom izvozu dok sa drugima ima ugovorene minimalne carinske stope za izvoz. Tu dakle mislim na Rusiju, CEFTA, EU, SAD i Belorusiju.

Ovaj link sam vam već pokazao u uvodnoj poruci teme ali obratite pažnju na 1. pasus kopiranog teksta:

Milijarda evra za „Lapovo Vegas”

Zbog povoljnog geografskog položaja, spretnosti i agilnosti lokalne uprave, varoš Lapovo, sa 9.000 žitelja, uskoro će imati više radnika nego stanovnika
 
Trijumf preduzetništva: centar Lapova (Foto M. Ignjatović)

Lapovo – Austrijski „Kronšpan“ otvara fabriku ravnopločastih materijala i ulaže 300 miliona evra, „Vaker Nojson Kramer“, takođe iz Austrije, gradi fabriku građevinskih mašina na 35 hektara, beogradski „DV oil“ pravi veliku „TIR bazu“ za 300 teških kamiona, benzinsku pumpu, motel i helidrom, „Hedlmajer“ svoj drugi po veličini logističko-distributivni centar, kapaciteta između 500.000 i 750.000 vozila svih stranih marki... I sve to u Lapovu, maloj šumadijskoj varoši sa oko 9.000 stanovnika.

Uskoro će, kako s ponosom ističe za „Politiku“ predsednik opštine Dragan Zlatković, ovo mesto imati više radnika nego žitelja.

– Austrijski „Kronšpan“ je već otkupio 55 hektara između autoputa i železničke ranžirne stanice. U prvoj fazi, u ovoj firmi će biti uposleno 350 radnika, a u drugoj još toliko. Po procenama, prateće i uslužne delatnosti vezaće oko 7.000 ljudi za ovu firmu – tvrdi Zlatković.

Uz ovu fabriku, kragujevačka „Forma ideale“ otvara svoj pogon na površini od 20 hektara. Ovaj proizvođač nameštaja koristiće najvećim delom „Kronšpanove“ proizvode, a u pogonu će biti mesta za 150 novih radnika. Svoju investiciju u Lapovu privodi kraju još jedna kragujevačka firma. Kompanija „Kuč“, za preradu mleka i mlečnih proizvoda, gotovo je završila izgradnju štala, kapaciteta 750 krava muzara simentalske rase.

 
Dragan Zlatković
– Ova investicija je vredna oko 4,5 miliona evra, a u pogonima kompanije „Kuč“ radiće oko 150 ljudi. Lapovo ima dugu tradiciju uzgajanja krava simentalske rase, još od 1902. godine – objašnjava Zlatković. Sa privatizovanom i obnovljenom klanicom, Lapovo će, smatra predsednik, postati jedan od centara srpske industrije mesa i mesnih prerađevina.


Osim toga, Lapovo će uskoro postati i regionalni centar za odlaganje i reciklažu otpada. Austrijsko-češka kompanija ASA već je otkupila 22 hektara za izgradnju velike regionalne deponije za opštine Lapovo, Velika Plana, Rača, Batočina i Despotovac. Ukupno će biti uposleno oko 150 ljudi.

U Lapovo uskoro dolazi i britanska kompanija „AND Properti Developers LTD“, koja će u ovoj varoši graditi veliki trgovački centar robe široke potrošnje. Ova investicija je neobična po površini pokrivenih hala, čak 7,5 hektara. Po završetku gradnje, posao u ovoj londonskoj firmi naći će oko 400 radnika.

Ukupna vrednost ovih investicija, mada još uvek nije precizno utvrđena, iznosi, prema prvim procenama, neverovatnih milijardu evra. Ovaj kuriozitet u srpskim okvirima postaje veći ako se uzme u obzir koliko je ljudi zaposleno u opštinskoj administraciji.

– Zajedno sa mnom, u opštini rade 23 činovnika, a sve poslove oko ugovora završava svega dvoje pravnika. Nadležne republičke organe smo već zamolili da nam pomognu oko zapošljavanja ekonomista, arhitekata, urbanista... Broj ljudi koji rade u opštini odavno je nedovoljan da bismo obradili sve zahteve – ističe Zlatković.

Ključ uspeha je, objašnjava Zlatković, u „tehnici pregovaranja“ sa investitorima.

– Morate biti pouzdani i efikasni. Investitore nikad nismo izigrali, oslobodili smo ih svih opštinskih taksa, građevinske dozvole izdajemo odmah – objašnjava Zlatković.

Strani investitori su, kaže on, precizno izračunali: Lapovo je tačno na sredini evropskih puteva – 870 kilometara od Minhena, 870 kilometara do Istanbula. U železničku ranžirnu stanicu sa 32 koloseka svakog dana uđe 100 vagona i 300 kamiona, a čvorište budućeg autoputa koji Bor treba da poveže sa Koridorom 10 takođe će biti u Lapovu.

– Sve mi se čini da će za pet godina Lapovo noću svetleti kao Las Vegas – iznosi Zlatković svoju viziju na kraju razgovora.

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Milijarda-evra-za-Lapovo-Vegas.lt.html

A uporedite položaj Ćuprije i Lapova:

(http://www.politika.co.yu:8080/uploads/rubrike/52034/i/2/koridor-10a-zeleznica-.gif)

Zar Lapovo ima bolji položaj od Ćuprije ? Ne, nema, obe opštine se nalaze na međunarodnom Koridoru 10 ali ima ono drugo a to je spretno i agilno opštinsko rukovodstvo.

I nemoj posle neko da mi kaže da stranci "jedva čekaju" da ulažu pare kod nas i da oni koji imaju para za ulaganje "sve trče" da ih ovde ostave i ulože ! A kako onda mogu da ulažu u Inđiju ? Kako mogu da ulažu u Lapovo koje nije tako daleko od Ćuprije ? Šta su te opštine bolje od nas ?

Znači, mi treba da se ugledamo na te opštine i gradove i naše rukovodstvo treba da vodi proaktivnu politiku u pogledu privlačenja grinfild investicija, da traži finansijsku pomoć Republike i banaka, da završi eksproprijaciju zemljišta u zonama, da konačno opremi te 2 industrijske zone i da maksimalno promoviše dobar položaj Ćuprije i sve industrijske, privredne i razvojne potencijale našeg grada ne bi li konačno pokrenula brz ekonomski razvoj Ćuprije !

Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: SunđerBoba 11-05-2009, 20:56:11
O, Bože  :xq003:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 11-05-2009, 21:03:41
Que pasa ? Si pročitala "Rat i mir" ? Pročitaj, poučno je.  :aq01:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: government 11-05-2009, 21:05:11
Bre Maser daj to kraće iz više puta, ovako kad je mnogo  baš je mnogo
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 11-05-2009, 21:07:08
Luna i ti Gover, ne morate da čitate ovo ako vam je zamorno. Ovo su ipak stvari koje se tiču Ćuprije pa ako vam je dugačko, preskočite.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: SunđerBoba 11-05-2009, 21:07:45
Ma nije, čini ti se. Šta ti je? Kad neko bukvalno shvati svoje zanimanje, onda od takvog ne može da se živi  :aq21:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: government 11-05-2009, 21:09:22
Opasan ovaj Sunđer !
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 11-05-2009, 21:11:00
Pa dobro, ja sam napisao više ozbiljnih i dugačkih poruka koje se tiču budućnosti i ekonomskog razvoja Ćuprije a koga sve ovo smara ne mora ni da čita, ja šta da vam radim ?
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: government 11-05-2009, 21:14:39
Neko te nervirao danas? Šta se odmah ljutiš, lepo ti kažem da je zanimljivo ali je preglednije iz nekoliko puta.
Sve mi se čini da si se učlanio u neku stranku pa sad radiš domaći zadatak. A zanimljivo je bre , što da nije, naročito onaj deo sa parama.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 11-05-2009, 21:18:00
 :aq21: Ma ne ljutim se bre, znaš, ko se ljuti-njemu *****.  :aq24:

Nije ovo nikakav domaći zadatak, ovo sve pišem iz svoje glave i po sopstvenoj odluci.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: SunđerBoba 11-05-2009, 21:21:52
A što to ne ukoričiš i pošalješ NIP_u?  :aq20:
 Možda pojedinačno i iskamčimo koju crkavicu, ako uspe da pređe jagodinsku (naplatnu) rampu  :aq17:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 11-05-2009, 21:28:20
Opštine Ćuprija i Priboj su jedine opštine u Srbiji koje u martu mesecu nisu dobile NI DINAR iz NIP-a. Za Ćupriju je navodno razlog što prethodno opštinsko rukovodstvo (čitaj Ljuba Marić) nije realizovalo nekoliko projekata za koje su dobili pare iz NIP-a ili nisu povukli sredstva dobijena iz NIP-a, tako nešto pa se Ćuprija navodno pokazala kao loš partner u vezi NIP-a.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: SunđerBoba 11-05-2009, 21:33:48
Može biti. Mada...meni se sve čini da ta sredstva nisu mogla preko naplatne rampe  :aq18:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: government 11-05-2009, 21:37:23
Nije ovo nikakav domaći zadatak, ovo sve pišem iz svoje glave i po sopstvenoj odluci.
Jesi , jesi učlanio si se u neku stranku, ovo niko ne može da radi za džabe.
 :xq007:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Luna 11-05-2009, 21:50:23
ma sekta neka gover,kakva stranka,vrbovan je ovde.....ali ako maser,ako,zaradi nesto,primice se moj dolazak,treba ono da se pegla. :aq29:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: posmatrac 11-05-2009, 22:11:10
Rupa na saksiji je odavno izmisljena.
O geostrateskom polozaju Cuprije, Jagodine i Paracina ("MORAVAGRAD") - Pomoravlja, zna se otkad je napravljen Horreum Margi (Via militaris). Radjene su do sada mnoge studije.
Ilustrativni primer je dat kao fotografije u prilogu:
(http://www.dodaj.rs/t/1G/3t/2kkN1c2S/rtc.jpg) (http://www.dodaj.rs/?1G/3t/2kkN1c2S/rtc.jpg) (http://www.dodaj.rs/t/4/W8/2JcKQWEq/znanje.jpg) (http://www.dodaj.rs/?4/W8/2JcKQWEq/znanje.jpg)
Zakljucak je uvek bio jednostavan, zar ne?
Potrebno je znanje, odnosno kadrovi ili ljudi - MENADZERI! A toga u Cupriji ocigledno nema. Pametni su pobegli odavno. Zato nema perspektive u blizoj buducnosti za Cupriju.
 :xq008:
Ne volim da se raspravljam na FORUMU. Ipak, kao "posmatrac" kazem, okrenite se malim i srednjim preduzecima. Ne ocekujte Mesiju sa neba!
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 11-05-2009, 22:43:07
Rupa na saksiji je odavno izmisljena.
O geostrateskom polozaju Cuprije, Jagodine i Paracina ("MORAVAGRAD") - Pomoravlja, zna se otkad je napravljen Horreum Margi (Via militaris). Radjene su do sada mnoge studije.
Ilustrativni primer je dat kao fotografije u prilogu:
(http://www.dodaj.rs/t/1G/3t/2kkN1c2S/rtc.jpg) (http://www.dodaj.rs/?1G/3t/2kkN1c2S/rtc.jpg) (http://www.dodaj.rs/t/4/W8/2JcKQWEq/znanje.jpg) (http://www.dodaj.rs/?4/W8/2JcKQWEq/znanje.jpg)
Zakljucak je uvek bio jednostavan, zar ne?
Potrebno je znanje, odnosno kadrovi ili ljudi - MENADZERI! A toga u Cupriji ocigledno nema. Pametni su pobegli odavno. Zato nema perspektive u blizoj buducnosti za Cupriju.
 :xq008:
Ne volim da se raspravljam na FORUMU. Ipak, kao "posmatrac" kazem, okrenite se malim i srednjim preduzecima. Ne ocekujte Mesiju sa neba!

Pa forum i služi za to da raspravljamo o različitim temama. Forumi su diskusije i mi treba ovde da raspravljamo, znači ne da se svađamo nego da raspravljamo i diskutujemo o raznim temama.

Dobro, ima dobar položaj i šta je urađeno da se to iskoristi ? Skoro ništa. Moja ideja je da Ćuprija što pre iskoristi položaj i realizuje sve planirane projekte u vezi industrijskih zona Dobričevo-Batinac i Zmič.

Opština Ćuprija je izuzetno nerazvijena i siromašna opština a ima ogromne potencijale za razvoj. To bi isto bilo kao kad bi neki čovek živeo na rudniku zlata u krajnjoj bedi i siromaštvu samo zbog toga što ga mrzi da iskopa rudnik i izvadi zlato iz njega.

I ne čekamo Mesiju sa neba nego opčekujemo od naše opštine da uradi isto ono što su već uradile opštine Lapovo i Inđija i što radi opština Jagodina u pogledu privlačenja grinfild investicija i razvoja gradskih industrijskih zona i područja.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: posmatrac 11-05-2009, 22:52:49
Ali u Cupriji ljudi ne mastaju da rade u fabrici za tamo nekog kapitalistu, nego cekaju posao u ovoj zgradi:

(http://www.dodaj.rs/t/2E/7y/4uqjIMzz/zgrada-za-mastanje.jpg) (http://www.dodaj.rs/?2E/7y/4uqjIMzz/zgrada-za-mastanje.jpg)

Uporno pisem da su potrebni ljudi koji su lideri.
Sta to vredi kad u Cupriji na izborima uvek dobiju oni koji to nisu.
 :xq008:
Kakav narod, takva vlast!!!
Kakav narod, takva vlast!!!
Kakav narod, takva vlast!!!
Kakav narod, takva vlast!!!
Kakav narod, takva vlast!!!
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 12-05-2009, 00:43:31
Da ali mnogi zaposleni u opštini i oni koji bi hteli tamo da rade su POTROŠNJA i trošak za budžet Ćuprije. A zaposleni u industrijskim zonama će da pune taj isti budžet zato što će se baviti PROIZVODNJOM. A bez pokretanja proizvodnje u Ćupriji ne može ni ovaj grad da stane na noge.

A valjda si do sada shvatio da su potrošnja i uvoz loše stvari a proizvodnja i izvoz dobre. A gore sam detaljno pisao o proizvodnim i izvoznim potencijalima koje ima Ćuprija i Srbija, uopšte.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: posmatrac 12-05-2009, 13:12:08
Da ali mnogi zaposleni u opštini i oni koji bi hteli tamo da rade su POTROŠNJA i trošak za budžet Ćuprije. A zaposleni u industrijskim zonama će da pune taj isti budžet zato što će se baviti PROIZVODNJOM. A bez pokretanja proizvodnje u Ćupriji ne može ni ovaj grad da stane na noge.

A valjda si do sada shvatio da su potrošnja i uvoz loše stvari a proizvodnja i izvoz dobre. A gore sam detaljno pisao o proizvodnim i izvoznim potencijalima koje ima Ćuprija i Srbija, uopšte.

Sve ja to znam odavno, zato sam i postavio studiju Instituta Saobracajnog fakulteta u Beogradu. Zato i navodim kao dobre firme one koje proizvode (MIP, VOC, male firme,...), a nikako ne isticem javna opstinska preduzeca ciji je osnivac SO Cuprija ili Dom zdravlja, Bolnicu. O cinovnicima u opstinskoj upravi necu ni da trosim reci.

Medjutim, ja uporno isticem da su svaki posao potrebni i LJUDI koje ce da znaju da ga urade. A "menadzera" u Cupriji nema. Pitam otvoreno: da dodje stranac na "zelenu livadu" i napravi fabriku kompjutera, ko ce u toj fabrici da radi? Inzenjeri? Majstori? A gde su oni sada? Zar su toliko dobri strucnjaci pa sede bez posla kod kuce?

Zato sam i rekao da mnogi mastaju da se "ufukljaju" u opstinsku upravu i da tamo nista ne rade, a da im tece radni staz.

Kada bi Cuprija imala u Cupriji sposobne ljude, onda bi ti sposobni ljudi doveli na "zelenu livadu" strane investitore. Ovako, use i u svoje kljuse. Okrenite se oko sebe i videcete uparlozene njive i baste, videcete neobrane vocnjake, videcete da mlade dame ne znaju da skuvaju slatko od jagoda, videcete da .... postoje samo butici i kafici.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 13-05-2009, 01:06:34
A kako Jagodina ima te silne menadžere i vapi za stranim investicijama ? Kako ih Lapovo i Inđija imaju i već su uspeli da privuku gro grinfild investicija ? Zar je toliko velika razlika u obrazovnoj strukturi menađera između Ćuprije i susedne Jagodine ?

Naravno da nije. Ponavljam, nije glavni problem u nedostatku menadžera ili kvalifikovanog kadra, Ćuprija je nekada bila poznata po industriji a ako treba mogli bismo da prekvalifikujemo i doklvalifikujemo radnu snagu i "uvezemo" te menadžere. Mnogo ljudi iz Ćuprije je otišlo za Beograd i u beli svet i neki od njih bi se možda i vratili kada bi ovde došle poznate svetske firme i fabrike, kada bi pokrenule proizvodnju i iskoristile sve transportne i izvozne potencijale Ćuprije i kad bi im ponudile dobre plate. Za dobre plate bi radnici i menađeri završili sve moguće prekvalifikacije i obuke za rad u tim fabrikama. Kako su radili u Inđiji tako će i ovde. I Inđija je imala slične probleme sa neadekvatno obrazovanom radnom snagom pa ih je prevazišla i sada se kroz adekvatni obrazovni sistem i obuke priprema za budućnost. Dakle, ponavljam u Ćupriji je glavni problem nesposobno lokalno rukovodstvo koje nije u stanju da strane i domaće investitore vuče za rukav i dovuče ih u Ćupriju nego čeka da grinfild investicije i pare padnu s neba u Dobričevo.

Dakle, da vidimo kako je to Jagodina uradila na svom sajtu:

(http://www.jagodina.org.rs/images/inv_02_001.png)
(http://www.jagodina.org.rs/images/inv_02_002.png)
(http://www.jagodina.org.rs/images/inv_03_001.png)
(http://www.jagodina.org.rs/images/inv_03_002.png)
(http://www.jagodina.org.rs/images/inv_04_001.png)

ОБАВЕЗЕ ГРАДА:

    * Давање парцела без надокнаде
    * Бесплатне комуналије
    * Комунална инфраструктура
    * Брзо и ефикасно издавање дозвола за изградњу објеката

ОБАВЕЗЕ ИНВЕСТИТОРА:

    * Почетна цена локација је запошљавање 23 радника по хектару добијене земље и то 8 радника у току прве године и 15 радника у току друге године
    * 95% запослених радника мора бити са територије Града Јагодине
    * Дозвољена је изградња свих профила осим мегамаркета

ПОРЕСКИ ПОДСТИЦАЈИ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

    * Најнижи порез на добит - 10%
    * Најнижи порез на зараде - 12%
    * Олакшице за запошљавање нових радника
    * 10-годишње ослобађање од пореза на инвестиције
    * порески кредит до 80% износа инвестираног у основна средства

(http://www.jagodina.org.rs/images/graf01.png)
(http://www.jagodina.org.rs/images/graf02.png)
(http://www.jagodina.org.rs/images/graf03.png)

I prošireni izvozno-tržišni potencijal o kome sam već pisao.

A sada ću vam preneti finansijske podsticaje za investitore u Srbiji sa sajta SIEPE. Neke od ovih podataka je administrator sajta Jagodine skinuo sa sajta SIEPE i lepo ih upakovao i predstavio kroz tabelu na jagodinskom sajtu:

Finansijska podrška za investitore u Srbiji

Pored postojećih prednosti, kao što su obrazovana i jeftina radna snaga, bescarinski izvoz u zemlje Jugoistočne Evrope i Rusiju, strateški geografski položaj i najniža stopa poreza na dobit u Evropi od 10%, Srbija nudi i finansijsku pomoć potencijalnim investitorima. Na osnovu Uredbe Vlade Republike Srbije, donete krajem juna 2007. godine, investicioni projekti u svim delatnostima, osim trgovine, turizma, ugostiteljstva i poljoprivrede, mogu da konkurišu za dodelu bespovratnih sredstava iz državnog budžeta. Sredstva su namenjena za finansiranje investicionih projekata u oblastima proizvodnje, usluga koje mogu biti predmet međunarodne trgovine i istraživanja i razvoja.
Investicije u proizvodnom sektoru:

    * Ukupna sredstva: od 2.000 do 5.000 evra po novom radnom mestu;
    * Minimalna vrednost ulaganja: između 1 i 3 miliona evra, u zavisnosti od visine stope nezaposlenosti u opštini u kojoj se vrši ulaganje;
    * Minimalan broj novih radnih mesta: 50.

Investicije u sektoru usluga:

    * Ukupna sredstva: od 2.000 do 10.000 evra po novom radnom mestu;
    * Minimalna vrednost ulaganja: 500.000 evra;
    * Minimalan broj novih radnih mesta: 10.

Investicije u sektoru istraživanja i razvoja:

    * Ukupna sredstva: od 5.000 do 10.000 evra po novom radnom mestu;
    * Minimalna vrednost ulaganja: 250.000 evra;
    * Minimalan broj novih radnih mesta: 10.

Investicioni projekti biće ocenjivani i bodovani na osnovu sledećih kriterijuma:

 

1. Reference investitora,

2. Udeo domaćih dobavljača i efekat investicije na produktivnost ostalih domaćih preduzeća u istom sektoru,

3. Održivost investicije / trajnost poslovanja,

4. Efekti investicije vezani za istraživanje i razvoj,

5. Efekti investicije na ljudske resurse,

6. Uticaj investicije na životnu sredinu,

7. Obim međunarodnog prometa,

8. Efekti investicije na razvoj opštine, i

9. Podrška lokalne samouprave u realizaciji investicije.

 

Prijave za dodelu sredstava podnose se Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) nakon objavljenog javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava. Nakon sprovedenog postupka ocenjivanja projekata, sredstva će biti dodeljivana izabranim kompanijama u skladu sa ukupnim brojem bodova. Isplata će biti vršena periodično tokom trajanja projekta u jednakim iznosima od 25% vrednosti dodeljenih sredstava i to:

 1. po zaključenju kupoprodajnog ugovora ili ugovora o zakupu zemljišta;
 2. po dobijanju građevinske dozvole;
 3. po dobijanju upotrebne dozvole;
 4. po ostvarenju pune zaposlenosti predviđene investicionim projektom.

Evo izvornih linkova:

http://www.jagodina.org.rs/sr/investirajte.php

http://www.siepa.gov.rs/site/sr/home/1/finansiranje/finansijska_podrska_za_investitire/

Sve ovo što je predstavila Jagodina ima i Ćuprija. Dakle sve te investicione, industrijske i razvojne potencijale. Možda čak i više od Jagodine. Tu pre svega mislim na industrijsku zonu Dobričevo-Batinac. E jedino ne znam za slobodnu carinsku zonu. Sada naša opština treba da ubrza opremanje industrijskih zona, ubrza administrativnu proceduru oko dobijanja dozvola i konačno dovede grinfild investicije.

A u Jagodini je već počelo infrastrukturno opremanje nove industrijske zone pored Koridora 10. Dok mi sedimo, oni rade. Evo kopiranog teksta te vesti sa zvaničnog sajta grada Jagodine.

ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ИНФРАСТРУКТУРЕ ЗА НОВУ ИНДУСТРИЈСКУ ЗОНУ

11.05.2009.

У јагодинској индустријској зони, уз Коридор 10 почела је изградња инфраструктуре. Градоначелник Марковић рекао је да до краја ове године и почетком следеће очекује да се на овој локалцији запосли 1000 људи.

У индустријској зони у Јагодини, на локацији која је удаљена 500 м од ауто пута Београд-Ниш и 300 м од наплатне рампе, у суботу је почела изградња инфраструктуре.

- Ова локација има око 150 хектара, и ми смо обавестили све инвеститоре како у Србији, тако и у Европи да ће Јагодина дати бесплатно земљу, парцеле су од једног до 5 хектара. Обавеза инвеститора је да запосли најмање 23 радника по хектару. Јуна месеца ћемо расписати тендер. Обишли смо неколико држава, Аустрију, Француску, Грчку, и јавило се више страних инвеститора да донесу новац у Јагодину и да запосле људе. Конкретно ћу вам рећи да сам пре пар дана сам имао више састанака са једном фирмом из Мађарске која ће производити лекове овде у нашем граду, долази из Америке једна велика фирма која ће се бавити производњом лима. Оно што је за нас важно је да ми не претимо грађанима како је светска економска криза и како се тешко живи, већ решавамо проблеме које има Србија, односно наш град. Ми очекујемо да до краја ове године и почетком следеће године у овом граду се запосли 1000 људи. Желим да истакнем да ћемо у организацији локалне самоуправе, односно Скупштине града расписати конкурс за оне који желе да раде на овој локацији, и на основу стручних спрема ће бити запослен велики број младих људи. Могу да кажем да ће већ од данас да сви они који желе да нађу себи посао имаће у Скупштини града канцеларију где ће моћи да добију информацију која су то радна места у питању. Америчка фирма долази 21. јуна, ми ћемо већ сутра пустити конкурс која су то радна места, и биће одржана предавања у нашем граду са лицима заинтересованим да се запосли на овој локацији. Ја очекујем да та фирма запосли око 600 људи, према оном што су нам послали у свом допису. Јагодина има још једну предност. Када је у питању админстрација, сви они инвеститори који буду заинтересовани да улажу новац у Јагодину у року од 15 дана могу да добију дозволу за оне објекте које желе да праве. Морам да напоменем да ова локација неће бити дата оном ко жели да отвара супермаркете, продавнице и сл. Ми желимо да се на овој локацији направе произвођачки погони. Критеријум о коме ћемо ми водити рачуна за оне који су заинтересовани да улажу новац у овај град је бонитет њиховог предузећа. Ми ћемо тражити њихове завршне рачуне, да видимо како су пословали последњих година. Ја сам сигуран да комисија коју ми будемо направили неће направити грешкуда локацију добије неко ко сутра неће моћи да подигне фабрику и да запосли људе онако како то стоји у уговору. На крају желим да кажем грађанима у овом граду, да ово није успех Јединствене Србије, већ успех свих партија које се налазе у Скупштини града јер смо били јединствени, посебно када је био у питању интерес овог града, и ја сам сигуран да ћемо тако радити и на даље.

Желим да кажем да ће за неколико месеци ова улица бити проширена, сада је 5 м а биће негде око 9 м, и смо заказали већ следеће недеље долазак у Јагодину представника инвеститора да виде нашу локацију. Мислим да је ова локација најбоља у Србији, удаљена је 500 м од ауто-пута, а 300 м од наплатне рампе, са комплетном инфраструктуром. Ми данас радимо путну мрежу на локацији где ће бити индустријска зона, очекујемо да ћемо за око 40 дана до сваког плаца довести струју, воду, гас и канализацију, и то је нешто што је основно за почетак изградње објеката и индустријских центара. У првој фази има негде око 15 парцела између 30 и 60 ари, њих смо предвидели за садашње или будуће предузетнике из овог града, и они имају право да конкуришу и за њих ће бити мало блажи критеријум зато што су они пунили буџет овог града више година, рекао је овом приликом градоначелник Марковић.

Link: http://www.jagodina.org.rs/sr/vesti_pregled.php?id=601


Ovo je dokaz da sve ovo što ja pričam nisu prazne priče i bajke i da je sve ovo moguće. Kako to da Jagodini ne fale svi ti silni "obrazovani menadžeri" a Ćupriji fale ?

Dakle, samo treba malo da se zavrnu rukavi u opštini, da se malo potrči i da se "pojure" investitori i republičke vlasti za pare a ne da se čeka da Mađari, Nemci, Šveđani ili Amerikanci dođu u opštinu i da nude nekom investicije, i da stranci kleče i mole nas ne bi li uložili svoje pare u naše industrijske zone !
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: posmatrac 13-05-2009, 14:50:33
Slazem se s tobom, ne osporavam nista.
Samo primecujem da u Cupriji poslednjih godina nema odgovarajucih ljudi koji mogu da iznesu probleme na svojim ledjima. Gradjani Cuprije su izabrali neadekvatno opstinsko rukovodstvo koje ih ne vodi u buducnost.
Zato sam rekao "kakav narod, takva vlast".
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: posmatrac 14-05-2009, 00:06:44
Da li se nebo dovoljno otvorilo, da i Cupriju ogreje sunce?
(http://www.dodaj.rs/t/21/R5/3CnmoJrA/dsc00341.jpg) (http://www.dodaj.rs/?21/R5/3CnmoJrA/dsc00341.jpg)
 :aq15:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 14-05-2009, 01:19:11
Pazi, kad bi se ovo oko ćuprijskih industrijskih zona realizovalo kao u Jagodini, Lapovu ili Inđiji to bi bilo dobro zato što bi te fabrike zapošljavale dosta Ćupričana, dakle, mnogo više od malih privatnih radnji i firmi, zato što bi plaćali opštini takse i određene dažbine a od tih para bi opština mogla da razvija saobraćajnu infrastrukturu u gradu, da obnavlja trotoare, asfaltira i presvlači ulice i uopšte da sređuje grad. A i sami ljudi bi imali više para i bolje bi živeli. Ovako kad nam nikakva privreda ne radi, nema odakle da se puni opštinski budžet, pa se u Ćupriji ništa krupno ne radi i ne dešava već se samo krpe i popunjavaju rupe kako na ulicama tako i u budžetu. Narod nema od čega da živi pa se radi samo trange-frange, kriminal i lopovluk cvetaju itd.

Dakle po principima Svetske trgovinske organizacije i na osnovu onoga što piše u sporazumima o slobodnoj i povlašćenoj trgovini koje je Srbija potpisala a o kojima sam ja pisao u ovoj temi (sve to piše na sajtu SIEPE) za te investitore koji bi u Ćupriji pravili i otvarali fabrike bi bilo dovoljno da imaju NAJMANJE 50% INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE (ne samo sklapanja) u Ćupriji da bi mogli da iskoriste sve te sporazume Srbije i potencijale Ćuprije i svoju robu izvoze ili bez plaćanja carine ili uz carinu od 1% na tržište od oko milijardu ljudi: dakle Ruska federacija, CEFTA, Belorusija, EU i SAD. S tim što se ovo ne odnosi baš na sve proizvode i u tim sporazumima tačno piše koja robe i iz koje grane industrije može da se izvozi iz Srbije po povlašćenim uslovima a koja ne. Takođe na sajtu SIEPE piše i za koje industrijske i proizvodne grane investitori mogu da dobiju poreske i finansijske olakšice i podsticaje od države i kolike.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Alkar 14-05-2009, 06:03:45
Da li se nebo dovoljno otvorilo, da i Cupriju ogreje sunce?
:aq15:

Ne treba nebo da se otvori vec pojedinci da se zatvore  :xq031:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Luna 14-05-2009, 09:14:56
Da li se nebo dovoljno otvorilo, da i Cupriju ogreje sunce?
:aq15:

Ne treba nebo da se otvori vec pojedinci da se zatvore  :xq031:
ova ti je prava! :xq011:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 15-05-2009, 02:01:01
E sad da pojasnim malo ono za poreklo robe. Npr. Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom predviđa da roba za koju će važiti carina od samo 1% za izvoz iz Srbije u Rusiju treba da ima više od 50% sadržaja iz Srbije što znači da najmanje 50% sastavnih elemenata te robe/proizvoda mora da bude proizvedeno u Srbiji a da ostatak tj. manje od 50% može biti napravljen i u zemlji porekla investitora npr. E sad, ovo se ne odnosi na sve proizvode ali evo za koje proizvode važi ovaj povlašćeni izvoz u Rusiju. Ovo kopiram sa sajta skupštine, dakle, Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom se između ostalog odnosi i na:

...све лекове, кланичне производе, кондиторске производе, сок од јабуке, пиво од слада, вина од свежег грожђа, све сапуне, тканине од влачене вуне, фрижидере, замрзиваче и остале уређаје за хлађење, машине за прање и сушење, одређене позиције за тепихе, седишта дрвена тапацирана, дрвени канцеларијски намештај, вреће за спавање, мадраце, предмете постељине и сличну робу.

Ovo znači da će potencijalni investitori moći da prave fabrike u ćuprijskim industrijskim zonama i u njima proizvode i pakuju navedenu robu i tu robu izvoze za Rusiju uz carinu od samo 1%.

Što se tiče sporazuma CEFTA, on se odnosi na izvoz na lokalna i regionalna tržišta i evo da analiziramo ovaj tekst sa sajta SIEPE:

Takođe, sporazum određuje uslove akumulacije porekla proizvoda, u tom smislu da se smatra da proizvodi izvezeni iz naše zemlje imaju poreklo iz Srbije ako sastavni materijali potiču iz zemalja CEFTA, Evropske unije, Islanda, Norveške, Švajcarske (uključujući i Lihtenštajn), ili Turske, ali da se takvi proizvodi dodatno obrađuju u Srbiji, tako da je dodata količina materijala veća od količine materijala ugrađenog u drugim zemljama.


Ovo znači da će npr. neki investitor iz Švajcarske ili EU moći da u svojoj zemlji napravi 49% proizvoda a u Ćupriji 51% tog istog proizvoda i da ga po povlašćenim carinskim uslovima izveze u neku potpisnicu CEFTE, dakle na tržište Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Moldavije ili Crne Gore.

Takođe,  Vlada Srbije je sa Vladom Belorusije potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini koji se odnosi na dosta robe ali se ne odnosi na šećer, alkohol, cigare, gume, traktore i druga motorna vozila. Ja mislim da za svu ostalu robu proizvedenu u Srbiji važi ovaj sporazum a to znači da investitoru svu tu robu mogu praviti u ćuprijskim industrijskim zonama kada budu opremljene i da je izvoze na tršište Belorusije BEZ PLAĆANJA CARINE !

O sporazumima sa Rusijom i Belorusijom detaljno piše na sajtu skupštine. Izmene sporazuma sa Rusijom i ceo sporazum sa Belorusijom su sada u skupštinskoj proceduri i počeće da se primenjuju kada ti zakoni budu usvojeni u skupštini. Osim toga, Vlada Srbije pregovara sa Vladom Ukrajine da i sa Ukrajinom potpiše Sporazum o slobodnoj trgovini.

Ovo sve pišem zato što su ova tržišta veoma velika a naročito tržišta Rusije i Ukrajine i krajnje je vreme da opština Ćuprija iskoristi te sporazume Srbije, da osposobi industrijske zone Dobričevo-Batinac i Zmič, da bukvalno dovuče investitore u Ćupriju koji bi u našem gradu proizvodili robu i po povoljnim i povlašćenim uslovima je izvozili u Rusiju, Belorusiju, potpisnice CEFTA, EU i SAD. Vreme je da Ćuprija počne da izvozi nešto ozbiljno a ne da glavni izvoz iz Ćuprije budu majmuni za Jagodinu.  :xq005:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 18-05-2009, 02:03:28
Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom se odnosi na većinu poljoprivrednih proizvoda ako ne i na sve. To znači da bi i poljoprivredni proizvođači mogli da profitiraju od toga. Naime čuo sam da Srbija za godinu dana proizvode onu količinu hrane koju Moskva pojede za 1 dan ali nemojte me držati za reč. Da napomenem i to da je Srbija JEDINA DRŽAVA NA SVETU van Zajednice nezavisnih država (bivši Sovjetski savez) koja je potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom. I to nama može mnogo da znači.

Ovo što sam kopirao u prethodnoj poruci (napisano ćirilicom) znači da bi npr. Gorenje moglo da otvori fabriku u Ćupriji i da svoje mašine za pranje veša, frižidere i zamrzivače izvozi u Rusiju po carinskoj stopi od samo 1%. Ili npr. neka fabrika lekova kao ona mađarska u Jagodini bi mogla da dođe u Ćupriju da otvori proizvodni pogon i da dobar deo proizvodnog asortimana izvozi za Rusiju po izuzezno niskim carinskim stopama koristeći baš pomenuti sporazum. Ili možda neka fabrika sapuna i kućne hemije, drvenih sedišta i kancelarijskog nameštaja itd.

Kad smo već kod nameštaja nedavno sam čuo kako je predsednik opštine, Kalaba rekao da švedski proizvođač nameštaja Ikea dolazi u Ćupriju. Da li je možda mislio na ovo ?

Partneri sa “Ikeom“

PARAĆIN - Već pet godina samostalna zanatska radnja „Jasen Lukić“ iz Paraćina drži ekskluzivno mesto najmanjeg dobavljača čuvene švedske kompanije „Ikea“. Sa samo dvadesetak zaposlenih, ova radionica za obradu tvrdog drveta, čiji je vlasnik Stevan Lukić, uspela je da zadobije poverenje Šveđana i da kvalitetom proizvoda zadrži tu poziciju.
Danas, ova firma na svakih šest meseci bez problema obnavlja ugovor sa „Ikeom“ za isporuku delova nameštaja. A koliko je veliko međusobno poverenje, govori podatak da je švedska kompanija u proizvodni pogon paraćinske firme koji će se nalaziti u susednoj Ćupriji, odlučila da uloži 570.000 evra.
- Saradnju sa „Ikeom“ započeo sam sasvim slučajno - objašnjava Lukić. - Na Sajmu male privrede pre pet godina u Paraćinu, od udruženja preduzetnika iz Topole čuo sam da Ambasada Švedske ima posebnu saradnju sa tom opštinom. Poslao sam podatke o svojoj radionici i napomenuo da bih, recimo, mogao za njih da radim nožice za nameštaj. I tako je to krenulo - ističe Lukić.
„Jasen Lukić“ od tada radi isključivo za „Ikeu“ i u njegovom proizvodnom programu ima različitih delova za nameštaj. Lukić sa osmehom kaže da je „švedski nameštaj na srpskim nožicama“ i dodaje da od prošlog meseca isporučuje i drvene ofingere za dečju garderobu. Porudžbine stižu svakog meseca, a put Švedske odlazi mesečna isporuka od oko 20.000 setova nožica za nameštaj i 30.000 setova ofingera.
Stevan Lukić ne krije da mu je dosadašnji proizvodni prostor postao tesan. U dogovoru sa „Ikeom“, krenuli su u zajedničku investiciju kupovine lokacije i u rekonstrukciju zatečenih objekata u Ćupriji, kako bi tamo preselio kompletnu proizvodnju. Privodi se kraju renoviranje dve hale površine 4.500 kvadrata i izgradnja objekta za sušaru od oko 400 kvadrata. Kompletna investicija vredna je milion maraka. Što u novcu, što u opremi, „Ikea“ tu ulaže 570.000 evra, a njihove prve mašine za finalnu obradu drveta počeće da stižu krajem ovog meseca.
Na novu lokaciju „Jasen Lukić“ će se preseliti do kraja godine. Proizvodnja će tada biti mnogo veća, pa je plan da se 2009. proizvede 200 kubika gotovih proizvoda ili 800 kubika oble građe. Broj radnika, sa sadašnjih 20, biće povećan na sto.

GARAŽA
Stevan Lukić privatni biznis započeo je u garaži, a bavio se proizvodnjom drvenih stepenica. Pravnik po struci, bez problema je registrovao firmu i kaže da je za uspeh potrebno mnogo znanja, rada i malo sreće. Naravno, potreban je i proizvod vrhunskog kvaliteta, jer su kriterijumi „Ikee“ vrlo strogi.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=134&status=jedna&vest=130306&title_add=Partneri%20sa%20%E2%80%9CIkeom%E2%80%9C

Eto npr. Ikea, pošto sam čuo da ima velike planove za Srbiju, mogla bi da otvori 1 proizvodni pogon i u nekoj novoj industrijskoj zoni u Ćupriji i da koristeći sve trgovinske sporazume Srbije značajan deo svog proizvodnog asortimana izvozi bez carine ili po povlašćenim i veoma niskim carinskim stopama. I ne samo oni nego i svi drugi strani investitori. I domaći, naravno. Samo treba da se stupi u kontakt sa svima njima i da se promoviše naš grad na najbolji mogući način.

Radi se o tome da bi izgradnja novih fabrika i proizvodnih pogona u ovim industrijskim zonama znatno poboljšala socijalni i ekonomski status stanovništva u Ćupriji. Naime, povećao bi se broj slobodnih radnih mesta i potražnja za radnicima svih profila i mogućnost biranja posla. Samim tim bi se smanjio manevarski prostor privatnika i sitnih preduzentika, i da kažem prostim jezikom, ne bi mogli baš tako da je*u u zdrav mozak radnike ko što su ih do sada je*ali.  :aq01: Nije normalno da u Ćupriji ima dosta nezaposlenih i veoma malo zaposlenih u proizvodnom sektoru i nije dobro to što je izbor poslova veoma mali. Razvojem ovih industrijskih zona i naglim povećanjem obima ćuprijske industrijske proizvodnje i izvoza bi se taj problem rešio i u značajnoj meri bi se ubrzao ekonomski razvoj grada koji je sad na veoma veoma niskom nivou. A sa druge strane proizvodi koji bi se pravili u tim fabrikama bi bili jeftiniji i za lokalno tj. ćuprijsko stanovništvo iz prostog razloga što bi se pravili u našem gradu, takoreći u našem komšiluku pa bi se u startu oslobodili svih sekundarnih troškova i nameta, tj. distributerskih i drugih marži. Evo ja npr. obožavam sok od jabuke a vidim da je sok od jabuke na onom spisku pa moram da apelujem na nadležne organe da se u 1 od tih zona otvori neki proizvodni pogon sa sokovima od jabuke i najveći deo proizvodnje (tj. prerade) da izvoze u Rusiju a ostatak da plasiraju meni.  :aq24:

Kao što smo videli Jagodina je već počela infrastrukturno opremanje i sređivanje svoje industrijske zone pored autoputa i ima velike planove za tu zonu. Mislim da je krajnje vreme da se i naša lokalna vlast uozbilji, počne realizaciju opremanja zona Dobričevo-Batinac i Zmič, poveže sa svima sa kojima treba da se povezuje, ubrza administrativne procedure oko davanja dozvola i papira investitorima i krene u realizaciju ovih, za Ćupriju veoma važnih projekata.

Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: posmatrac 18-05-2009, 20:49:52
Prema novim zakonskim propisima krajem godine i opstine ce moci da izdaju sopstvene hartije od vrednosti u cilju popunjavanja budzeta.
Do sada je to mogla samo drzava da radi preko Narodne banke.
Ovo je povoljniji nacin od bankarskog kredita da se u opstini obezbede potrebna finansijska sredstva za odredjene potreba.
Eto sanse i da najsiromasne opstine kao sto je Cuprija dodju do para za izgradnju infrastrukure koja ce omoguciti ubrzana strana ulaganja po principu “zelene livade”.
(http://www.dodaj.rs/t/2o/11X/2EDq40Hd/drzavni-zajam.jpg) (http://www.dodaj.rs/?2o/11X/2EDq40Hd/drzavni-zajam.jpg)
Gradjani i preduzeca na taj nacin mogu da pomognu lokalnoj zajednici da se brze razvija.
Za uzvrat imali bi pored kamate na ulozena sredstva i indirektnu korist od novih fabrika kroz vecu uposljenost radnika, ali i veci promet u lokalnoj trgovini i slicno.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 20-05-2009, 02:01:17
Posmatrač, sve je to lepo i nadam se da će na taj način naši imućni građani pomoći infrastrukturno opremanje zona. Inače, dobro je što sve planira zajednički izlaz Ćuprije i Paraćina na Koridor 10 a u cilju razvoja industrijske zone Zmič.

http://www.cuprija.rs/info/vesti/koridor-10-za-cupriju-i-paracin.html

A evo za sve one koji vole cveće:

Od cveća može da se živi

Holanđani zainteresovani da u Srbiji pokrenu proizvodnju i odavde izvoze u Rusiju, kaže Simon Zečević, direktor „Šumadijskog cveta” – klastera proizvođača cveća

Srbija bi mogla da zaradi ove godine tri miliona evra od izvoza cveća na tržište Rusije, Evropske unije, ali i zemalja u okruženju. Iznos i nije pozamašan, pogotovo ako se ima u vidu da Holandija, najveći svetski proizvođač cveća, godišnje zaradi 1,8 milijardi dolara samo na izvozu lala.

To, međutim, ne obeshrabruje 80 preduzeća koja su se pre tri godine udružila kako bi formirala klaster (grupu međusobno povezanih firmi koje se nalaze na određenom geografskom području i funkcionišu kao mrežni sistem) proizvođača cveća. Od tada, u proseku, godišnje zarade oko 100.000 evra izvozeći uglavnom takozvano živo cveće, seme i ukrasno bilje.

Sedište klastera koji se zove „Šumadijski cvet” je u Kragujevcu. Njen direktor Simon Zečević najavljuje da za deset dana počinju pregovori sa Holanđanima koji su, kaže, zainteresovani da u centralnoj Srbiji otvore pogone, odakle bi cveće izvozili u Rusiju.

– To će biti velika šansa za srpske proizvođače cveća. Rusi su uveli kvote na uvoz cveća iz Holandije, tako da su cvećari iz te zemlje zainteresovani da preko Srbije, koja ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, izvoze na to tržište. Ako u ovome uspemo i ukoliko se u Srbiji cvećarstvo dodatno razvije, država bi godišnje mogla da od izvoza cveća zaradi oko tri miliona evra – kaže Zečević, naglašavajući da će srpski proizvođači, okupljeni oko „Šumadijskog cveta”, u saradnji sa holandskim partnerima pokušati da izvezu cveće i u baltičke zemlje.

On priznaje da je, zbog ekonomske krize, ove godine cvećarski klaster bio prinuđen da otkaže poslove koje je lane sklopio sa Englezima. Dodaje, međutim, da cvećari ne osećaju krizu u toj meri kao, recimo, automobilska ili građevinska industrija.

– Obezbeđivanjem novca za razvoj klastera, država nam je pružila veliku šansu da prebrodimo teškoće. Pokušaćemo, najpre, da razvijemo infrastrukturu i prodajnu mrežu, otvorimo kancelarije širom Srbije i obrazujemo članove. Već planiramo da u saradnji sa lokalnim vlastima u Svilajncu i Ćupriji otvorimo edukativne centre, a cilj nam je da poslovanje ne bude samo regionalnog karaktera – ističe Zečević, napominjući da „Šumadijski cvet” čine, uglavnom, poljoprivredna gazdinstva, distributeri repromaterijala, neka kragujevačka javna komunalna preduzeća, kao i prateće grane koje imaju veze sa cvećarstvom.

Problem je, međutim, što su svi oni mahom iz Šumadije, što znači da u gajenje cveća tek treba da se uključe proizvođači iz ostalih delova Srbije. Zečević smatra da je cvećarstvo u našoj zemlji još u povoju, za razliku od razvijenih evropskih zemalja u kojima je svaka firma specijalizovana za određenu vrstu cveća. Prodaja se tamo, kaže, obavlja na posebnim berzama, roba mnogo brže cirkuliše, a proizvođači imaju i pomoć države.

Prema podacima Privredne komore Srbije, vrednost spoljnotrgovinske razmene cveća i drugog ukrasnog bilja za deset meseci prošle godine bila je 16,3 miliona dolara. Od toga je vrednost izvoza iznosila 2,6 miliona, a uvoza čak 13,6 miliona dolara. Srbija je najviše izvozila ruže (kalemljene i nekalemljene), zatim ostale „žive” biljke i nešto malo saksijskog cveća.

Ove godine, uprkos krizi, prvi srpski cvećarski klaster mogao bi da izveze cveće za oko 300.000 evra, ali će „Šumadijski cvet”, ipak, više pažnje posvetiti omasovljenju članstva i dovođenju klastera na evropski nivo. To znači da, između ostalog, moraju da osavremene poslovanje centrale u Kragujevcu, kako bi klijenti i poslovni partneri na jednom mestu mogli da dobiju sve informacije.

http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Od-cveca-moze-da-se-zivi.lt.html

Dalje:

Investitori iz Slovenije zainteresovani su za ulaganje u industrijske zone u Šapcu i Ćupriji, saopštilo je danas (2. februar 2009. godine) Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan (NIP).

Ministarka za NIP Verica Kalanović izjavila je na skupu održanom u Međunarodnom industrijskom centru za investicije za Jugoistočnu Evropu "Tehnopolis" u Celju da je u razvoj industrijskih zona u Srbiji iz NIP-a uloženo je oko 45 mil EUR.

- U trenutku kad NIP ne raspolaže sa dovoljno sredstava za infrastrukturno opremanje svih industrijskih zona, Ministarstvo će, za sada, sredstva usmeriti na one zone za koje investitori pokažu najveće interesovanje - rekla je Kalanović.

Kako je navedeno u saopštenju, ona je navela da je zadatak države da vodi aktivnu ekonomsku politiku usmerenu na unapređenje investicione klime, rast zaposlenosti i izvoza, rast produktivnosti i konkurentnosti i smanjenje regionalnih razlika.

- Uz infrastrukturno opremanje industijskih zona i podsticaje koje država nudi investitorima, nastojimo da Srbiju činimo što atraktivnijom u odnosu na zemlje iz okruženja - rekla je Kalanović.

http://www.moj-fond.rs/clanak/investitori-iz-slovenije-zainteresovani-za-ulaganje-u-industrijske-zone-u-sapcu-i-cupriji/sr-2-10-11256.html

Samo što je jedini problem što ove godine (do sada) ministarstvo za NIP nije odobrilo ni dinar Ćupriji.  :aq16: I sad moramo da se oslanjamo na ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje.

A sad da vidimo teritorije potencijalnih tržišta investitora koji bi ulagali u Ćupriju tj. one zemlje i regione sa kojima Srbija ima potpisane različite trgovinske sporazume:

(http://ino.komora.net/Portals/2/images/zemlje/Ruska%20federacija/rusija1.jpg)

Rusija kao najveće pojedinačno tržište od oko 142 miliona ljudi.

(http://www.eni-news.com/Eni-news/images/stories/bussines/CEFTA_2007.jpg)

CEFTA (žutom bojom) oko 38 miliona ljudi

(http://www.delalb.ec.europa.eu/files/images/EU.gif)

Evropska Unija-oko 500 miliona ljudi

(http://www.fedstats.gov/img/usa.gif)

Sjedinjene Američke Države-OKO 309 miliona ljudi

(http://www.travelnotes.org/Europe/images/belarus.gif)

Belorusija-oko 10 miliona stanovnika.

Znači ukupno oko milijardu ljudi !

S tim što se pregovara i sa Ukrajinom da se i njom potpiše Sporazum o slobodnoj trgovini

(http://blog.kievukraine.info/uploaded_images/4070-788546.gif)

To je jedna OGROMNA zemlja sa oko 46 miliona ljudi.

Eto to su naši potencijali, samo što neko sve to treba da iskoristi i realizuje u interesu ekonomskog razvoja grada.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 12-06-2009, 19:21:58
obicno samo citam ovu temu ali kad sam videla ovo morala sam da se javim

A evo za sve one koji vole cveće:

Od cveća može da se živi

Holanđani zainteresovani da u Srbiji pokrenu proizvodnju i odavde izvoze u Rusiju, kaže Simon Zečević, direktor „Šumadijskog cveta” – klastera proizvođača cveća

Srbija bi mogla da zaradi ove godine tri miliona evra od izvoza cveća na tržište Rusije, Evropske unije, ali i zemalja u okruženju. Iznos i nije pozamašan, pogotovo ako se ima u vidu da Holandija, najveći svetski proizvođač cveća, godišnje zaradi 1,8 milijardi dolara samo na izvozu lala.

To, međutim, ne obeshrabruje 80 preduzeća koja su se pre tri godine udružila kako bi formirala klaster (grupu međusobno povezanih firmi koje se nalaze na određenom geografskom području i funkcionišu kao mrežni sistem) proizvođača cveća. Od tada, u proseku, godišnje zarade oko 100.000 evra izvozeći uglavnom takozvano živo cveće, seme i ukrasno bilje.

Sedište klastera koji se zove „Šumadijski cvet” je u Kragujevcu. Njen direktor Simon Zečević najavljuje da za deset dana počinju pregovori sa Holanđanima koji su, kaže, zainteresovani da u centralnoj Srbiji otvore pogone, odakle bi cveće izvozili u Rusiju.

– To će biti velika šansa za srpske proizvođače cveća. Rusi su uveli kvote na uvoz cveća iz Holandije, tako da su cvećari iz te zemlje zainteresovani da preko Srbije, koja ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, izvoze na to tržište. Ako u ovome uspemo i ukoliko se u Srbiji cvećarstvo dodatno razvije, država bi godišnje mogla da od izvoza cveća zaradi oko tri miliona evra – kaže Zečević, naglašavajući da će srpski proizvođači, okupljeni oko „Šumadijskog cveta”, u saradnji sa holandskim partnerima pokušati da izvezu cveće i u baltičke zemlje.

On priznaje da je, zbog ekonomske krize, ove godine cvećarski klaster bio prinuđen da otkaže poslove koje je lane sklopio sa Englezima. Dodaje, međutim, da cvećari ne osećaju krizu u toj meri kao, recimo, automobilska ili građevinska industrija.

– Obezbeđivanjem novca za razvoj klastera, država nam je pružila veliku šansu da prebrodimo teškoće. Pokušaćemo, najpre, da razvijemo infrastrukturu i prodajnu mrežu, otvorimo kancelarije širom Srbije i obrazujemo članove. Već planiramo da u saradnji sa lokalnim vlastima u Svilajncu i Ćupriji otvorimo edukativne centre, a cilj nam je da poslovanje ne bude samo regionalnog karaktera – ističe Zečević, napominjući da „Šumadijski cvet” čine, uglavnom, poljoprivredna gazdinstva, distributeri repromaterijala, neka kragujevačka javna komunalna preduzeća, kao i prateće grane koje imaju veze sa cvećarstvom.

Problem je, međutim, što su svi oni mahom iz Šumadije, što znači da u gajenje cveća tek treba da se uključe proizvođači iz ostalih delova Srbije. Zečević smatra da je cvećarstvo u našoj zemlji još u povoju, za razliku od razvijenih evropskih zemalja u kojima je svaka firma specijalizovana za određenu vrstu cveća. Prodaja se tamo, kaže, obavlja na posebnim berzama, roba mnogo brže cirkuliše, a proizvođači imaju i pomoć države.

Prema podacima Privredne komore Srbije, vrednost spoljnotrgovinske razmene cveća i drugog ukrasnog bilja za deset meseci prošle godine bila je 16,3 miliona dolara. Od toga je vrednost izvoza iznosila 2,6 miliona, a uvoza čak 13,6 miliona dolara. Srbija je najviše izvozila ruže (kalemljene i nekalemljene), zatim ostale „žive” biljke i nešto malo saksijskog cveća.

Ove godine, uprkos krizi, prvi srpski cvećarski klaster mogao bi da izveze cveće za oko 300.000 evra, ali će „Šumadijski cvet”, ipak, više pažnje posvetiti omasovljenju članstva i dovođenju klastera na evropski nivo. To znači da, između ostalog, moraju da osavremene poslovanje centrale u Kragujevcu, kako bi klijenti i poslovni partneri na jednom mestu mogli da dobiju sve informacije.

http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Od-cveca-moze-da-se-zivi.lt.html



imam informaciju da je direktor ovog klastera bio u poseti cupriji i da je ponudio neki program evropske unije za ekologiju za opstinu da rade zajedno i otvaranje neke strucne knjizara i internet kafea za mlade,da oni investiraju sve to.da li neko moze da mi potvrdi ovu inofrmaciju i sta lokalna vlast ceka?   
ovo mi je rekla prijateljica iz Svilajnca koja kaze da slican objekat otvaraju u Svilajncu a da kad je direktor klastera ovo ponudio cupriji,covek je dobio poziv posle pola sata iz paracina da dodje kod njih.izgleda da ce biti ko pre devojci....
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: andrijana035 13-06-2009, 16:43:34
U toku je izrada STRATESKOG PLANA I DOKUMENATA opštine CUPRIJA KOJI TREBA da pokaže jasan pravac daljeg razvoja u kome želi da ide i koji su to ciljevi razvoja koje želi da dostigne u budućnosti. nAKON CILJEVA SE DEFINISU AKCIONI PLANOVI.
Potrebno je uraditi I Strategiju Lokalnog Ekonomskog Razvoja. Lokalni ekonomski razvoj je proces u kome partneri iz javnog, biznis i civilnog sektora rade zajedno kako bi stvorili bolje uslove za ekonomski rast i zapošljavanje. Na ovaj način lokalna samouprava ostvaruje jednu od svojih ključnih uloga - postaje istinski servis biznis sektora. Konačni cilj je da se unapredi kvalitet života za sve.
www.arhiva.srbija.sr.gov.yu/g/documents/lokalni_ekonomski_razvoj_vemic.ppt+lokalni+ekonomski+razvoj&cd=2&hl=sr&ct=clnk[/color]
Potrebno je da  predstavnici javnog, biznis i civilnog sektora, sakupe  podatake iz najrazličitijih izvora, analizirati ih, a zatim definisao snage, slabosti, mogućnosti i prepreke ekonomskog razvoja.
U opstini Cuprija POSTOJI kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (kler@cuprija.rs) /tel 470248 u kojoj mozete dobiti informacije, postaviti  pitanja, i naci nacin da Vase ideje inplementirate u  Strateski plana optine Cuprija I Strategiju Lokalnog Ekonomskog Razvoj.

Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 13-06-2009, 17:24:52
e ovako.
hvala andrijana na textu pa da postavim kao samohrana majka dvoje dece par pitanja,pa ako moze da mi se odgovori...

1. kancelarija za ekonomski razvoj-da li ima veze sa republickom agencijom za ekonomski razvoj,posto su oni davali skorije neke kredite
2.link nije ispravan,da nije koliko vidim greska u kucanju?
3.kakvo bre vise planiranje,razmatranje i procenjivanje?
pa dokle to vise? sta to znaci meni sa 45 godina i bez posla? u ovo vreme kad treba da se uhvati svaka prilika za rogove,u cupriju se planira,razmatra i procenjuje.pa evo postavih ovde pitanje a na drugoj temi isto pitah,sta se to ovde ceka? da propadnemo pa da bude makar dostojanstveno? isplanirano i u detalje osmisljen raspad  :aq06:

navela sam lepo:
postrojenje-mi se busamo u grudi,jagodina i paracin,koji su nam i poslali huskase,podnose zahtev za nju
eko i etno turizam-u svim vecim gradovima bi ubili za lokaciju koju imamo,samo mi izmestamo reku van grada i pravimo most gde nece biti vode  :aq19:
klaster cvecara-ponudili edukativni centar,internet kafe,edukacije za cvecara i pomoc za njih,promocije i kulturne dogadjaje,i sta znam jos, oni finansiraju,i sta se dogadja: opet ce nam komsije uzmu i to  :xq007:
program za razvoj opstine-sto preko drzave  sto preko klastera, i evropske unije,progami su tu,a mi sta radimo:planiramo,razmatramo i procenjujemo

izvinite,ali kad sam videla ovo o skupljaju podataka,definisanju,strateskom planu itd.,zamalo se nisam ugusila. pa to radi svaka vlast kad dodje u stolicu presedavajuceg.pa svake dve-tri godine ista prica. zao mi je ali to je presipanje iz supljeg u prazno  :xq007:
dajte konkretno,ili recite nema nista pa da se razilazimo.


izvinite ako sam malo grublja,ali dojadilo mi je da slusam vise o ``definisanju i analiziranju`` kad propustamo ovakve sanse jer su rukovodeci organi nezainteresovani. mozda sam i na kraju zivaca,jer sam pretpostavljam medju najstarijim na forumu,nezapslena,sa dvoje dece, pa me valjda sve ovo poprilicno dirne u zivac
hvala :aq13:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: SunđerBoba 13-06-2009, 17:42:23
Dovoljno je da se jedno dva tri dana prošetate kroz opštinske hodnike, i samo da posmatrate. Ako kojim slučajem znate kako stvari tamo stoje, biće vam još pre sve jasno!
Ova opštinska postavka je potpuno nesposobna, nezainteresovana za bilo šta osim za sopstvenu gu**cu i interes, a o korumpiranosti da ne pričam.
Nikakvi planovi, analize ili šta god da su smislili neće se realizovati, na moju najveću žalost, jer živim u ovom nesrećnom gradu!

Takođe na moju nesreću, upoznata sam sa prilikama u našoj opštini, što me samo još više jedi, nervira i dovodi do besa.  :xq010:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 13-06-2009, 19:26:37
pravo da ti kažem,ja sam odavno digla ruke od svih opštinskih vlasti u ovom gradu  :xq066:
ponavljam ko papagaj al ajd možda i neko čuje,mene samo zanima šta se uradi,a ne šta je u planu. i ja imam u planu sedmicu na lotou al ostavila sam to za kasnije  :xq003:
evo ja sam navela ovde 3-4 prilike za investicije,pa eto pitam andrijanu pošto ona očigledno radi  u toj kancelariji,pošto je sve ovo aktuelno,šta je uradjeno da se to finalizuje?
pitala bih ja to nekog i iz gradske uprave ali nece me niko ni primiti a kamoli saslusati  :xq002:
a ko zna možda neko i sa ovog foruma nešto dozna,pošto vidim ima informisanih na pravome mestu  :aq29:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: andrijana035 13-06-2009, 23:52:26
KLER SO Cuprija saradjuje sa Rep.agencijom za razvoj malih preduzeca http://www.sme.gov.rs/, NZS
http://www.arhiva.srbija.sr.gov.yu/g/documents/lokalni_ekonomski_razvoj_vemic.ppt.

Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja http://www.redasp.rs/ sprovodi proces izrade strategija održivog razvoja, koje se odnose na planski period 2010 – 2015. godina, i to u sedam opština Šumadijskog i Pomoravskog okruga: Aranđelovcu, Batočini, Lapovu, Rači, Rekovcu, Topoli i Ćupriji.
Navedeni dokumenti su od posebne važnosti, jer pripadaju grupi “krovnih strateških dokumenata“, čije je posedovanje od strane svih opština jedan od preduslova za dalje evrospke integracije države.
http://www.paracin.org.yu/files/la_paracin.pdf
http://www.jagodina.org.rs/down/strateskiplan.doc

Klaster SUMADIJSKI CVET    www.sumadijskicvet.com   http://klaster.forumotion.com/

10. јун 2009. годинеhttp://www.merr.gov.rs/
ПРОГРАМ о распореду и коришћењу средстава намењених за развој кластера за 2009. годину

 
 


Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 14-06-2009, 09:45:55
Navedeni dokumenti su od posebne važnosti, jer pripadaju grupi “krovnih strateških dokumenata“, čije je posedovanje od strane svih opština jedan od preduslova za dalje evrospke integracije države.

eh Jevropo, eve nas  :aq09:


ok,hvala Andrijana na odgovoru,mada nisam dobila konkretan odgovor,sta vasa kancelarija i uopste svi zaposleni u opstini ste URADILI da se ovih par projekata koje sam navela,realizuju.
 :xq066:  uh,dodje mi da se ucaurim u sivilo okoline,jer ocigledno sta god pitas kod nas dobijes samo putokaz za kruzni tok.  :aq19:

ali necu da se predam.necu dozvoliti da se stopim sa sivilom . :aq05:
 ima ja da pisem tim organizacijama kad nece niko u opstini. a mozda i neznaju da kuckaju po ovom sokocalu od racunara,ko krkobabic  :xq009:


znaci ostaju otvorena pitanja:

-sta opstinska vlast radi da dovede investicije sem sto planira,procenjuje i analizira?
-sta se dogadja sa projektima koji su vec ponudjeni opstini?
-sta konkretno rade razne NVO organizacije da pomognu ovim projektima?
-da li moramo,gradjani, sami sve da uradimo, a ima oni koji za taj posao imaju funkcije i plate?

Pretpostavljam da na ova pitanja cemo dobiti odgovor NIKAD,al neka ih pribelezena ovde na AUTENTIKU,kad budu nasi naslednici googlali da vide da smo makar pitali   :xq008:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 17-06-2009, 10:17:28
samo da kazem da sam postavila pitanja na e-mail opstinskim vlastima i ovoj kancelariji za razvoj i planiranje.
pitala sam ih za ove projekte i za uopste nacin razvoja grada u narednom periodu.
naravno,za sada nigde odgovora  :aq12:
da li treba da budem iznenadjena? mislim da ne  :xq007:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 22-06-2009, 17:29:52
e pa ovako
naravno nikakav odgovor ni iz opstine ni iz doticne kancelarije.  e pa ljubicica ne bude lenja,resim ja da obrnem neki broj.
I sledeci ove linkove sto je dala andrijana035 nadjem sajt i ja ti danas pozovem ovaj klaster.
racunam ovako: cvece me hoce,ja ga volim,ono voli mene,posla nemam,a treba jesti,mozda i ima neke nade.
pozovem i dobijem njihovog direktora.
dobar dan ,dobar dan,krenemo da pricamo ...
 i ja se veoma prijatno iznenadim.
taj njihov direktor je jedno veoma kulturno i fino celjade, samo se smeje i na sve ima pozitivan odgovor. boze,koliko taj decko ima pozitivnog u sebi. sve sto me je zanimalo ,sve mi je rekao,bez uvijanja,prosto,stalno se smejao i persirao.ma milina da pricas sa covekom.
e sad, za one sto ih zanima ovakvo je stanje:
direktor klastera i njegov poverenik za edukativne centre dolaze sutra u Cupriju! imaju razgovor sa nekim iz opstine. oni nisu odustali od cuprije ali je i istina da ih je i paracin zvao.ali, oni u svakom slucaju ce da otvore centar u cupriji i ako otovre i u paracinu. samo sto treba da dobiju poziv i da se dogovore sa lokalnim vlastima sta ce da se radi. doduse mene to malo plasi,al ajd.
centar moze raditi u vise smerova,a pravo da vam kazem zaboravila sam sta sve pokrivaju  :aq25: sramota,ali ostarila sam  :xq008:
u svakom slucaju sam zapamtila da imaju mogucnost da otvore i knjizaru sa 5000(ako sam zapamtila dobro) najnovijih naslova,internet kafe i sve ostalo sto treba i sta trazi opstina. e tu je i ono sto me je zanimalo,pomoc cvecarima,izlozbe,nabavka opreme i ostalo.
znaci kompletan i visefunkcijski objekat i oni sve finansiraju.
e sad naravno,treba da neko klimne gore glavom i kaze moze,ali se plasim i da ce ovog decka i njegovu ekipu da rasteraju.
bilo bi bolje kad bi se sad skupili kad on dodje pa da mu nedamo da ode dok ne otvore nesto u ovoj nasoj uspavanoj lepotici Cupriji  :aq24:
mada,sa onakvim ponasanjem i kulturom,rado bi ga zadrzala u kucnom pritvoru  :aq18:

ljudi ja se plasim da ih sutra nasi pametnjakovici ne rasteraju! kad budu naleteli na nekog ko ce da kaze:dodjes mi toliko i toliko...
a mozda i budu protesti da se vidi dal je centar ekoloski ispravan  :aq24:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 22-06-2009, 20:39:07
Ma ja mislim da je najbolje da mi lepo organizujemo proteste ispred opštine sutra kad oni dođu u Ćupriju. Nemaju oni pravo da nam svojim pesticidiranim cvećem zagađuju tako čistu i netaknutu životnu sredinu i okolinu u Ćupriji. Ko zna kakve će crviće da privuku te njihove cvećke. Još nam samo fali da nam se ta zaražena gamad razmili po Ćupriji. Ne može to tako ! Izađimo sutra ispred opštine i recimo kategorično MOŽDA tim zlim i pokvarenim šumadijskim cvećarima !!!

 :aq21:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Luna 22-06-2009, 20:55:32
maser,pa gde si?
jel to nacin da nam se javis posle toliko vremena?
ajd napisi gde si bio,gde si sad :aq28: :aq28:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 22-06-2009, 21:33:55
Pa napisao sam u Kafani. U Ćupriji sam do četvrtka.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 23-06-2009, 06:42:00
Ma ja mislim da je najbolje da mi lepo organizujemo proteste ispred opštine sutra kad oni dođu u Ćupriju. Nemaju oni pravo da nam svojim pesticidiranim cvećem zagađuju tako čistu i netaknutu životnu sredinu i okolinu u Ćupriji. Ko zna kakve će crviće da privuku te njihove cvećke. Još nam samo fali da nam se ta zaražena gamad razmili po Ćupriji. Ne može to tako ! Izađimo sutra ispred opštine i recimo kategorično MOŽDA tim zlim i pokvarenim šumadijskim cvećarima !!!

 :aq21:
:aq21:    :xq004:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 23-06-2009, 22:06:37
Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Turske

(BIZNIS)

Srbija i Turska potpisale su u Istanbulu Sporazum o slobodnoj trgovini, koji će stupiti na snagu 1. januara 2010. godine, saopštilo je Ministarstvo ekonomije Srbije.
Sporazum je potpisan na Ekonomskom samitu u Istanbulu, a biće primenjivan po modelu asimetrične liberalizacije trgovine, u korist srpske strane.

- Sporazum znači šansu za naše izvoznike, koji će već od januara sledeće godine moći da izvoze robu bez carine u Tursku, na jedno veliko tržište od 75 miliona stanovnika - rekao je ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić nakon potpisivanja Sporazuma, naglašavajući da će Srbija dobiti mogućnost da odmah izvozi svoju robu bez carine za sve industrijske proizvode.

S druge strane, liberalizacija sa strane Srbije biće fazna do 2015. godine i odvijaće se u tri etape.

- Prilikom pregovora sa turskom stranom, posebno smo zaštitili poljoprivredu, sektor tekstilne industrije i crnu i obojenu metalurgiju, tako da će tu biti zadržane više stope za uvoz tih proizvoda iz Turske - kazao je Dinkić.

Državni sekretar spoljne trgovine Turske Zafir Čalajan i Dinkić ocenili su da će primena Sporazuma stvoriti uslove za povećanje ukupnog obima međusobne trgovinske razmene, posebno srpskog izvoza robe, i da će doprineti većem angažovanju turskih investitora u srpsku privredu.

O mogućnostima investiranja u Srbiju, Dinkić je razgovarao na sastanku i sa članovima udruženja Deik koje okuplja predstavnike blizu 600 turskih kompanija.

http://www.biznisnovine.com/cms/item/stories/sr.html?view=story&id=35440

Turska je jedna velika zemlja čiji se najveći deo nalazi u Aziji i tursko tržište je ogromno tržište. Turci su dali ime Ćupriji a da li će Ćuprija iskoristiti ovaj sporazum u cilju razvoja industrijskih zona i izvoza u Tursku ?

(http://www.shunya.net/Pictures/Turkey/turkey.gif)
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Luna 23-06-2009, 22:34:36
nazdravlje tj MASALA !!!  :xq010:
pored kineza samo su nam jos falili turci sa njihovom vrednom robom :aq16:
u sto ce da bude veselo i sareno,orijentelno,kicavo....osvajaju nas opet,samo bez borbe iz bez kosova(bitke)!

sto ne potpisase sa nekim ko ima nesto vredno da ponudi?
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 23-06-2009, 22:47:56
Luna, ne razumeš, glavna svrha ovog sporazuma je preferencijalni (povlašćeni) izvoz srpske robe u Tursku. A jedan od ciljeva je i podsticanje industrijske proizvodnje u Srbiji sa stranim investicionim kapitalom sa ciljem bescarinskog izvoza robe u Tursku.

A mi i bez ovog sporazuma već imamo dosta tekstilne robe koja je poreklom iz Turske zato što se u Istanbulu nalaze fabrike tekstilne robe a najviše džinsa a Istanbul je glavni turski trgovački centar i jedan od najvećih trgovačkih centara na svetu. Tamo se snabdevaju pijačni prodavci i vlasnici tezgi i butika iz Pančeva, Novog Pazara i cele Srbije. Zato na mnogim našim odevnim stvarima piše "Made in Turkey".
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Luna 23-06-2009, 23:06:15
maser,bio ziv pa video kako ce biti!
koji dzins,nema toga sto oni ne sklepaju i ne falsikuju.
a sta da im izvozimo kad oni i hranu koriste iskljucivo iz islamskih zemalja?
potpisali su da bi se nama uvalili a mi necemo tamo da provirimo.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 23-06-2009, 23:22:48
Srpski izvoznici mogu da izvoze hranu na tursko (i bilo koje islamsko) tržište samo uz tzv. HALAL sertifikat.

A što se tiče džinsa, on se u Istanbulu nalazi na sve strane. Bio sam tamo pa sam se u to lično uverio. Tamo ne samo da se džins prodaje na veliko nego se i proizvodi pošto se u Istanbulu nalaze fabrike džinsa. Znači JEANS tamo piše na sve strane-gde god se okreneš.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Luna 23-06-2009, 23:33:02
maser,mozes da imas neznam kji zertifikat,oni NECE ono sto nije njihovo,muslimansko!
hranu kupiju iskljucivo u svojim radnjama,a gde e jos da uvoze.
da je samo dzins,nebi bio nista,nego apspolutno sve,najvise falsifikata.
kazem ti,nije njima do nase robe,nego da se uvale kod nas.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 24-06-2009, 00:13:34
Grešiš, kupuju i hranu sa HALAL sertifikatom, znam sigurno samo što više kupuju u njihovim radnjama tj. njihovu.

Kako su to falsifikati kad to oni proizvode u Turskoj ? Znači oni proizvode džins i tekstilnu robu uopšte.

Interes srpske strane je da što više robe preferencijalno izveze na tursko tržište i obrnuto. Tu nije ništa sporno.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Luna 24-06-2009, 12:48:16
mase bre nije sve u dzinsu,sta si se za njega uhvatio!
ima ih u nemackoj oko 3,5 miliona i znam ih malo bolje a i radila sam u Menadzmentu za kvalitet u prehrambenoj industriji pa mi je malo poznatije sve sto se tice hrane.
na falsifikate sam mislila na markiranu robu (Nike...Lacoste..).
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 24-06-2009, 21:26:11
Za to ne znam, znam samo da oni proizvode tekstilnu robu u fabrikama u Istanbulu.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: posmatrac 24-06-2009, 21:38:53
NVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!

A zasto bas u Cupriju?
Mozda zbog toga sto je opstinski budzet opet na nuli, jer su stigli za vracanje krediti koje je jos odavno uzimao Ljuba Maric za "izgradnju" Cuprije? Opet je opstina bankrotirala!
Nece niko da investira tamo gde se ne zivi domacinski. Pa zar bi neko od nas sopstvene pare dao tamo gde ne moze da mu se oplode i vrate? Svi bi mi investirali u Coca Colu, jer je tu lova bezbedna.
 :xq017: I
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 24-06-2009, 21:48:11
U Koka-Kolu nema šta više da se investira a Ćuprija ima velikih potencijala za investicije i razvoj.

A napisao sam "INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU" zato što je Ćuprija naš grad i grad u kome smo se rodili i u kom živimo. Ćuprija je i tvoj grad, Posmatrač samo što ti to nećeš da priznaš. Ti radiš u opštini samo što ni to nećeš da priznaš. OK, to ne moraš ni da priznaješ, to nek ostane tajna ali glupo je da se stidiš sopstvenog grada i sopstvenog porekla.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: posmatrac 24-06-2009, 22:00:47
Cuprija nije moj grad! A i ne radim u opstini Cuprija! Zato nemam cega da se stidim.
Pokusavam da o Cupriji pisem na jedan drugi nacin zato sto smatram da samo gradovi koji zive na reci imaju dusu. A Cuprija ima dve reke i tu ljudi zive oduvek.
Zato pisem o arheoloskom muzeju, ali i o ekologiji....
Namerno stavljam i stare fotografije Cuprije, jer mi se cini da sada u Cupriji ima najmanje cupricana.
A sto se tice investicija u Cupriju, reci cu da je nekada Cuprija imala skoro sve (od secerane, zeleznice, zdravstvenog centra, atletike, prvog olimpijskog bazena, aero-kluba, konjickog kluba, skole za muzicke talente, Velmortransa sa najlepsom autobuskom stanicom, projektima za regulaciju Velike Morave, njenu plovnost, pristaniste...), a danas skoro da nema nista. Samo je ostao san vezan za Koridor 10, i to bez zeleznicke pruge.
Medjutim, ja nisam pesimista! Doci ce opet neki novi klinci i bice Cuprija centar MORAVA-GRADA sa industrijskim predgradjima Jagodinom i Paracinom!
Zar ne?
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 24-06-2009, 22:38:39
Ne razumem zašto bi neko toliko pisao o Ćupriji i toliko se trudio oko slika, tema i svega a da nije iz Ćuprije.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: posmatrac 24-06-2009, 23:28:48
Ne razumem zašto bi neko toliko pisao o Ćupriji i toliko se trudio oko slika, tema i svega a da nije iz Ćuprije.
Zato sto je na FORUMU bilo veoma malo tema o Cupriji, a vecina je bila podrugljiva (svaka cast AUTENTIKU i jos nekolicini clanova).
Jedan moj deda je sahranjen na Starom groblju u Jagodini, a drugi na Novom groblju u Beogradu. Medjutim, meni to ne smeta da pisem o Cupriji, o Senjskom Rudniku, ali i o Vlasinskom jezeru, o pritokama Morave, o Staroj Planini, o .... o mnogo cemu sto nema veze sa mojim poreklom i mojim nacinom zivota.
Cupricani nisu svesni da je Cuprija bila grad koji je prvi imao vodovod i kanalizaciju, sve ulice asfaltirane, Kasarnu, Medicinski centar, Skolu za muzicke talente, atletske prvake, ....
Pogledajte ko sada zivi u Cupriji: sve sami dosljaci (cast pojedincima), sve repa bez korena, bez kulture i obrazovanja. Napravili su najgori grad u Pomoravlju - grad bez zivota i duse.
A ko su danas idoli mladima u Cupriji?
Pa za ono malo vrednih i pametnih gradjana kaze se da su s onog sveta, niko ih ne ceni.
Postujem tvoje zalaganje za Cupriju. U ovoj temi sam napisao da Cuprija nema kadrove koji bi mogli da iznesu bilo koju investiciju. Po Svetom trojstvu i tri prsta kojima se krstima, i za posao trebaju tri stvari: investiciona sredstava, obrtna sredstva i ljudi.
Zato na ovoj temi pisem da Cuprija nema kadrove koji bi mogli da prihvate stranu investiciju i da stvore svetksu firmu.
Malo gradjana zna da je "Velmortrans" bio SVETSKA firma. A onda dva losa ubise Milosa i oterase rukovodstvo iz firme i ostavise one koji su unistili firmu. Slicno je bilo i sa nekoliko drugih firmi.
Sta sada Cuprija nudi investitorima?
Zeleno polje za grinfild investiciju? I samo to i nista vise. A zelenih poljana ima svuda u Srbiji.
Razuverite mene. Onda cete da razuverite i INVESTITORE i oni ce da dodju u Cupriju.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: saba 25-06-2009, 10:29:41
Ne razumem zašto bi neko toliko pisao o Ćupriji i toliko se trudio oko slika, tema i svega a da nije iz Ćuprije.
Zato sto je na FORUMU bilo veoma malo tema o Cupriji, a vecina je bila podrugljiva (svaka cast AUTENTIKU i jos nekolicini clanova).
Jedan moj deda je sahranjen na Straom groblju u Jagodini, a drugi na Novom groblju u Beogradu. Medjutim, meni to ne smeta da pisem o Cupriji, o Senjskom Rudniku, ali i o Vlasinskom jezeru, o pritokama Morave, o Staroj Planini, o .... o mnogo cemu sto nema veze sa mojim poreklom i mojim nacinom zivota.
Cupricani nisu svesni da je Cuprija bila grad koji je prvi imao vodovod i kanalizaciju, sve ulice asfaltirane, Kasarnu, Medicinski centar, Skolu za muzicke talente, atletske prvake, ....
Pogledajte ko sada zivi u Cupriji: sve sami dosljaci (cast pojedincima), sve repa bez korena, bez kulture i obrazovanja. Napravili su najgori grad u Pomoravlju - grad bez zivota i duse.
A ko su danas idoli mladima u Cupriji?
Pa za ono malo vrednih i pametnih gradjana kaze se da su s onog sveta, niko ih ne ceni.
Postujem tvoje zalaganje za Cupriju. U ovoj temi sam napisao da Cuprija nema kadrove koji bi mogli da iznesu bilo koju investiciju. Po Svetom trojstvu i tri prsta kojima se krstima, i za posao trebaju tri stvari: investiciona sredstava, obrtna sredstva i ljudi.
Zato na ovoj temi pisem da Cuprija nema kadrove koji bi mogli da prihvate stranu investiciju i da stvore sverksu firmu.
Malo gradjana zna da je "Velmortrans" bio SVETSKA firma. A onda dva losa ubise Milosa i oterase rukovodstvo iz firme i ostavise one koji su unistili firmu. Slicno je bilo i sa nekoliko drugih firmi.
Sta sada Cuprija nudi investitorima?
Zeleno polje za grinfild investiciju? I samo to i nista vise. A zelenih poljana ima svuda u Srbiji.
Razuverite mene. Onda cete da razuverite i INVESTITORE i oni ce da dodju u Cupriju.


OPA BATO !!!!!!!, pa kako kazes, ti prvi nisi (rodjeni) cupricanin, a vec ti smetaju svi oni koji su tu doseljeni i koji nisu isto tako kao i ti (rodjeni) cupricani. I moji i deda i baba su doseljeni u Cupriju, deda iz Saludovca kod Paracina, a baba iz Mijatovca. Da ne treba mozda da sve te koji nisu rodjeni cupricani, ISELIMO i PROTERAMO iz Cuprije. Onda ce oni koji ostanu imari sve, i posao, i stanove, i kuce, i njive, i glavne i sporedne ulice, i....... ma sve ce im ostati i biti njihovo.
Svaka cast, bravo. Mogli bi i neku nacionalisticku stranku, ili udruzenje da osnujemo, i zastitimo se od svih dosljaka....
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: posmatrac 25-06-2009, 13:08:56
SABA,
ne citas pazljivo tekst, pa neke stvari izvrces naopako.
Razvoju Cuprije su potrebni kadrovi! Ti se bavis kaktusima, ali samo kao hobi. Nisi se zainteresovao da ti to donosi profit. najlakse ti je bilo da kazes da ti tvoj tata nije to dozvolio.
Da li si dosao u opstinu na prezentaciju? Nisi. Samo umes da kritikujes. A ja sam vise ucinio za Cupriju od tebe!
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: saba 25-06-2009, 15:49:34
Ili ja ne razumem ono sto ti pises, ili ne umem lepo da citam..... a mozda je ono sto si ti napisao DVOSMISLENO.....
Napisao si:
***********************************************************************************
Cupricani nisu svesni da je Cuprija bila grad koji je prvi imao vodovod i kanalizaciju, sve ulice asfaltirane, Kasarnu, Medicinski centar, Skolu za muzicke talente, atletske prvake, ....
Pogledajte ko sada zivi u Cupriji: sve sami dosljaci (cast pojedincima), sve repa bez korena, bez kulture i obrazovanja. Napravili su najgori grad u Pomoravlju - grad bez zivota i duse.
A ko su danas idoli mladima u Cupriji?
Pa za ono malo vrednih i pametnih gradjana kaze se da su s onog sveta, niko ih ne ceni.
***********************************************************************************
Zar Cuprija stvarno nema pametne ljude. Dali u Cupriji zive sve same budale, letargirani, mentoli, maloumnici, nekulturni, neobrazovani..... REPE BEZ KORENA.....
Covece, dali si ti svestan o cemu pises i kako razmisljas.
Australiju su naseljavali najgorim sljamom iz evrope, zatvorenicima, ubicama, ludima.... i koje kakvim jos ljudima sa dna, bez kulture i obrazovanja, ali se i ta AUSTRALIJA, civilizovala i danas zivi i radi.
Pa sta ti sad hoces.... 80% danasnjih stanovnika nasih gradova u Srbiji je doslo sa sela, iz pasivnih i ruralnih krajeva, ljudi koji su dosli trbuhom za kruhom. Ali medju tim DOSLJACIMA, nisu bas svi bili onakvi kakve ih ti predstavljas. Mozda jesu repe bez korena, ali ima i medju njima mnogih pametnih i umnih ljudi. Zasto se Cuprije ne dohvati neki DOMACIN, pa da je vodi putem kojim bi trebalo da ide, NECE, a i NEMOZE.
Nece jer ce se uvek nalaziti oni koji su "PAMETNIJI" i "SPOSOBNIJI" i koji ce vecito stalno nesto napadati i kritikovati. Uvek ce se naci neki "revolucionari" koji bi da se sve izgradjeno i stvoreno domacinskom rukom, ODUZME, i podeli onima koji nemaju, onima koji po ceo dan sede, piju pivo, i koji bi hleba bez motike, onih koji bi da JAVNO STRELJAJU, VESAJU, SISAJU SRPSKE DOMACINE. Onih koji ce zarad PENDREKA I PUSKE, zarad cokula i pantalona, koje ce dobiti kao psi cuvari, da izdaju i zatvore na GOLOM OTOKU i svoje najrodjenije.... A nemogu od bas takvih koji su "revolucijom" postali kadrovi i koji moraju da budu tu gde su, jer to zaboga ZASLUZUJU, jer su drugovi clanovi.
I sve dok nam u muzejima, bibliotekama, kulturnim centrima, opstini, sudovima, i drugim javnim drzavnim i opstinskim ustanovama rade automehanicari, fizicki radnici, metalostrugari, policajci, ljudi bez skole i obrazovanja, DOTLE CE NAM OVAKO I ICI.
Pa opet kazes:
************************************************************************
Ti se bavis kaktusima, ali samo kao hobi. Nisi se zainteresovao da ti to donosi profit. najlakse ti je bilo da kazes da ti tvoj tata nije to dozvolio.
Da li si dosao u opstinu na prezentaciju? Nisi. Samo umes da kritikujes. A ja sam vise ucinio za Cupriju od tebe!
************************************************************************
Moji roditelji su iz radnickih porodica.
Deda po ocu mi je bio zeleznicar, vozio je Senjsku prugu, baba domacica. Deda po majci je bio berberin, ubise ga zandari bas na dan oslobodjenja Cuprije od fasizma, ubi ga zandar pred radnjom, samo zato sto je uzeo parce daske da bi ogrejao promrzlu decu, baba je bila domacica.
Otac je zavrsio za pogonskog inzenjera, zadnje godine sluzbe proveo u opstini kao saobracajni inspektor, majka je bila sluzbenica u fabrici keksa "ravanica".
Zenina (moje supruge) familija su DOSELJENICI. Dosli iz okoline Dimitrovgrada, u resavicu gde je tast radio u rudniku (kao rudar, naravno), tasta domacica.
Supruga koja je zavrsila 3. stepen srednje skole RADI kao cistacica u bolnici, ja ostao bez posla, trenutno na birou, CEKAM POSAO.
STA DA PRODAM da bih ulozio i bavio se proizvodnjom kaktusa, cveca...... Da prodam suprugu i dvoje dece u belo roblje,........ da izdam familiju, i da se bavim kriminalom, da dilujem drogu, oruzije, da ubijam, pljackam, da ucenjujem, zelenasim...... da na takav nacin zaradim, pa posle taj novac ulozim u biznis, ili da ga investiram u CUPRIJU. Za koga.....
Da se posle pojavi neko KO NECE DA KAZE, ni ko je ni odakle je, koga je mozda sramota sto je doseljenik, repa bez korena, ALI KOJI IMA POSAO U (nekom) JAVNOM PREDUZECU, i koji se boji za svoju GUZICU.
I ZATO:
Posmatrac, radi ti i dalje za Cupriju, postavljaj ti te slike Cuprije i Cupricana (a ko zna odakle su ti ako nisi Cupricanin) a ja koji nisam nista uradio za tu Cupriju, cu i dalje da kritikujem.......
Pokazi mi bar jedno TRVOJIH RUKU DELO, ono sto si ti napravio i uradio i za sebe i za Cupriju. Pokazi mi i kazi, STA SI TI TO VISE uradio za Cupriju od mene, AJDE MOLIM TE POKAZI I KAZI MI........
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: posmatrac 26-06-2009, 21:03:29
Cuprija "bezi" od planova za razvoj Srbije. I kada se nesto sa strane ponudi, odmah se javlja sumnja da se tu nesto krije sto moze da naudi cupricanima.
U Despotovcu se uzdaju u razvoj turizma:
http://www.merr.sr.gov.yu/dokumenta/Master%20planovi/Masterplan%20Stig%20Kucajske%20planine%20BeljanicaSkracena%20verzija.pdf
Senjski Rudnik postaje grad muzej.
Samo Cuprija ne ide u susret buducnosti, nego ceka da sa neba padaju pecene kokoske.
Zasto je to tako? Da li su ljudi iz Cuprije sami krivi?
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Luna 26-06-2009, 22:12:28
Cuprija se uzda u bolnicu i u prodavnice pogrebne opreme oko nje! :aq24:

Saba je potpuno u pravu, evo primera:
dok su u PN bili  predsednici opstine ljudi sa sela,izasvaltirali su svoja sela,uveli vodu...PN je stajao netaknut.
osim sti su posekli sve topole kraj reke i isprodavali drva ili odvezli sebi...napravili klanice po svojim selima....
od kada je predsednik starosedeoc,malad covek kakav je i potreban,sa savremenijim shvatanjima u PN-u se vidi pomak!
znaci ,domacin ne moze da dodje sa strane da vodi brigu o mojoj kuci,on ce vuci samo svojoj.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: posmatrac 26-06-2009, 23:06:32
Citat:
"Pogledajte ko sada zivi u Cupriji: sve sami dosljaci (cast pojedincima), sve repa bez korena, bez kulture i obrazovanja. Napravili su najgori grad u Pomoravlju - grad bez zivota i duse."
Poznajem Sasu, predsednika SO Paracin, zaista je prednost sto je iz Paracina. Svako treba da se bori za svoj grad. Zato i smatram da je Cuprija nesrecna, jer su iz Cuprije pobegla njena "deca", a dosli su oni koji pricaju ijekavicu i kojima je Cuprija odvratna i za koju ne zele da daju delic sebe. Svi ti koji su dosli u Cupriju sa strane samo traze licnu korist za sebe. Briga njih za stare fotografije Cuprije, za kajakaski klub, za konjicki klub, za najstariju biblioteku, za arheoloski park, za seceranu, za .... Briga ih za 100 godina Gimnazije, jer oni ne znaju sta je gimnazija.
Eto, zato Cuprija ne moze da ide napred. Ugusise je skorojevici i slicni njima.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Luna 26-06-2009, 23:19:41
izvinjavam se,zalutala,nisam iz Cuprije :aq28:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: SunđerBoba 26-06-2009, 23:21:38
Vi se ovde još prepucavate ko je veći Ćupričanin!?
Sačuvaj me Bože. Sve mislim, pričate nešto pametno, pravite planove kako da se investira...a vi stavili sujetu na kantar, pa ne znate gde terate!
U međuvremenu, opštinske kancelarije se pune repom bez korena.
Ako, ako samo vi nastavite. Nedajte se uznemiriti.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 27-06-2009, 09:52:17
uh,ocigledno da je tema ko ima veci a ne investicije,mada i to dodje investicija  :aq21:

kakve veze ko je odakle ako radi normalno? vala moze biti iz centra grada a da bude lopov i kreten. pa najvece zemlje i gradove su podigli doseljenici.
no nebitno

sto se tice investicija,ti posmatrac kazes kako despotovac ima plan i program a cuprija nema. nije tacno postoji ceo plan i projekat koji je pokrenut od grupe ljudi i odobren kao strateski od opstinske vlasti.sad je u toku pregled dokumentacije od strane donatora i ako to zazivi imace i cuprija svoju turisticku ``meku``. zasto se to drzi u tajnosti? pa valjda nauceni iskustvom od postrojenja i slicnim projektima,koje su minirale komsije uz dobru pomoc naivnog domaceg zivlje,zaduzeni za to cute i rade. iako nemam bas pohvale za lokalnu administraciju,sto se tice te ekipe ljudi,svaka im cast! :aq04:

postrojenje ide izgleda ide u jagodinu,toliko o palminom :nece to u jagodinu.pa nece u jagodinu ali hoce u njegovu opstinu  :xq003:  e sad da zahvalimo radnicima ravanice,odborniku iz paracina koji je bio najglasniji u cupriju i svima koji  su to dozvolili,pa da ih pitam kad im ode fabrika na dobos ili kad im deca budu trebala da rade,gde ce i kako ce. a sto se tice referenduma ja da sam u vlasti ja bi raspisala odmah referendumom sa pitanjem da li ste za dve milijarde prihoda i 150 radnih mesta,a odbornike,narocito ove palmine,bi naterala da javno glasaju,pa kad dignu ruku protiv,a ovamo su kao za postrojenje da ih slika fotograf da im se okaci slika na svako drvo da se vide sta su stvarno hteli . pa da svi vide sta se radi tj. ne radi  :aq14:

sto se tice klastera i sastanka koji je bio,nisam vise zvala,necu da kaze covek luda ljubica,samo nju zanima od cele cuprije. pa ako ovom gradu ne treba neko da obuci i zaposli ljude,ako im ne treba najmodernija knjizara,knjizara a ne prodavnica sveski i obrazaca, ako nikog ne zanima ko mene posao sa cvecem,onda i ne treba da dolazi. pa kud svi turci tu i ljubica   :xq010:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: posmatrac 27-06-2009, 10:47:24
Pozdrav za Ljubicicu!

Slazem se s tobom u svemu.

Da bi smo se bolje razumeli, posto je FORUM takav da moras da pises kratko, zelim da napomenem i sledece:
1.   U Americi su svi gradjani najpre Amerikanci, pa tek posle Poljaci, Italijani, Srbi, ... A u Cupriji su gradjani najpre Beranci, pa Pecanci, pa Gnjilanci, pa ... iz gradova u Hrvatskoj, Bosni,... a tek na kraju, a mozda ni tada, su gradjani Cuprije. Svi ti ne dozivljavaju Cupriju kao svoj grad! Zato se i ponasaju tako kako se ponasaju. Ne smem da napisem “necivilizovano” ili slicno, da me MOD ne bi izbrisao.
2.   Primer Despotovca sam dao, jer je navedeni projekat star dve godine. Znam da u Cupriji postoje dobre ideje i dobri projekti. Zato namerno na FORUM stavim i temu na kojoj je novi most preko Velike Morave ili projekat javne garaze ili arheoloski park ili ... lepa dogadjanja u Cupriji.
3.   Postavio sam i temu o postrojenju za preradu otpada da bi tu moglo da se diskutuje, jer na opstinskom sajtu to nije bilo moguce.

Sve mi se cini da samo gubim vreme kada pisem o Cupriji. A pisem namerno o Cupriji, jer sam primetio da na FORUMU nije bilo mnogo tema o Cupriji i vecinom su bile podsmesljive. Bez obzira sto na FORUMU ima malo clanova iz Cuprije, ima mnogo vise gostiju koji samo citaju, nastavicu da pisem i dalje, jer smatram da ce gradjani Cuprije kad-tad da prihvate AUTENTIK kao nesto svoje.

Opstinski sajt je zimus krenuo odlicno, a onda se prilicno umrtvio. Sajt opstine Cuprija je neuporedivo losiji od sajta opstine Paracin ili Jagodina. Kada sam se raspitao zasto je to tako, celnici su mi odgovorili da se zaduzeni radnici ne trude mnogo da azuriraju opstinski sajt.

Zaista ne mogu da shvatim da u Cupriji ne postoji potreba da gradjani budu informisani preko interneta. Posebno zato sto TV Cuprija nije dostupna, a pisane novine se ne stampaju.

I na kraju, vracamo se na pocetak: u Cupriji nema dovoljno sposobnih ljudi koji istovremeno i zele da pomognu drustvenu zajednicu.

A i oni koji to rade, kao recimo clanovi Rotary kluba, bivaju ismejavani, proglasavani za lopove, za ovakve ili one onakve... Dovoljno je samo da se procitaju komentari na ovom FORUMU.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Luna 27-06-2009, 10:53:55
aaaaaaa,posmatrac,cini mi se da nije tako:
ne pises ti slucajno o Cupriji! :aq29: :aq29: :aq29:
o Paracinu isto nema tema pa ga nisi ni pomenuo!

svejedno,lepo je da pises i zalazis u probleme,ali cemu to pravdanje?
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: posmatrac 27-06-2009, 10:57:18
aaaaaaa,posmatrac,cini mi se da nije tako:
ne pises ti slucajno o Cupriji! :aq29: :aq29: :aq29:
o Paracinu isto nema tema pa ga nisi ni pomenuo!

svejedno,lepo je da pises i zalazis u probleme,ali cemu to pravdanje?

Prelazim na tvoj Paracin, obecavam!
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Luna 27-06-2009, 11:02:30
e bas ti hvala! :aq28:
ja bih volela i nesto o Paracinu jer sam oskudno informisana,samo sto kako vidim ,ovde ima jako malo paracinaca.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Alkar 27-06-2009, 11:11:31
I na kraju, vracamo se na pocetak: u Cupriji nema dovoljno sposobnih ljudi koji istovremeno i zele da pomognu drustvenu zajednicu.
A i oni koji to rade, kao recimo clanovi Rotary kluba, bivaju ismejavani, proglasavani za lopove, za ovakve ili one onakve... Dovoljno je samo da se procitaju komentari na ovom FORUMU.

Cuprija je mali grad i vecina nas se licno poznaje. Zato se smejem Rotary klubu jer 90% ljudi koji tamo sede sede iz licne koristi. Cast izuzecima ima ljudi kojima stvarno skidam kapu. Zato im je verovatno i ponudjeno clanstvo, da bi mogli da se zakunu u njih. Ali njih je toliko malo da je to za plakanje. Rotary Cuprija je od samog osnivanja okupiran od strane pogresnih ljudi koji poznaju samo licni interes. Kada je osnovan, klub je na svom web sajtu imao spisak svih clanova sa slikama, nazalost nema vise. Mozda ce ponovo postaviti da vidite tu tragi-komediju, a mozda su zato i sklonili.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 27-06-2009, 11:12:41
pa sad u Cupriju su na vlasti ‚naši‚‚ ili iz grada ili iz okoline pa opet skromno,malko bolje,ali posle potopa se prvo mrtvi sahranjuju kažu stari. možda ta odbojnost prema rotary klubu je zbog toga što u to društvo mogu da udju samo pojedini i sta oni rade,to sam oni znaju. ok,nisam strucna za to,ali takva sam u komsijino dvoriste ne gledam i ne zanima me. mada znam i pricu da je cuveni ‚‚dobrotvor‚‚ koji nas je blokirao bio clan tog kluba,pa sad mozda i tu lezi problem.
Sto se informisanja tice,slazem se da ne valja,pricam uporno kako pokusavam da dobijem podatke o ‚‚Sumadijskom cvetu‚‚ i naravno nista.
To što sam iznela o turizmu sam videla i čula od ljudi bliskih vlastima,ali nisu ukopani u administraciju,pa možda i ima vajde od toga.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: posmatrac 27-06-2009, 11:24:15
"Dobrotvor" nikada nije bio ni blizu Rotary kluba, tek da se zna.
Neki bi voleli da su clanovi Rotari kluba, ali ne mogu, pa zato ga omalovazavaju.
A klub pokriva i Paracin i Despotovac i Svilajnac i clanovi kluba su podjednako iz celog Pomoravlja.
Sadasnji predsednici dve opstine su clanovi Rotari kluba Cuprija Morava.
Clanovi Rotari klubova mogu da pripadaju bilo kojoj stranci i zato u klubovima ne raspravljaju o politici. To ne znaci da ne mogu da pomognu aktuelnoj vlasti. naprotiv.
Ovo o Rotari klubu je sasvim druga tema, nije joj mesto ovde.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Alkar 27-06-2009, 11:25:23
Ljubice,
"Sumadiski cvet" ima svoj sajt zasto gubis vreme sa opstinarima?
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 27-06-2009, 11:39:21
pa zato što mi je lepo rekao čovek: investiraćemo u ćupriju kad nam gradska vlast da zeleno svetlo!
šta to znači konkretno,da opština lepo kaže ljudima šta hoće od onoga što nude, da se dogovore kako da pomognu opštini,da li da otvore što su ponudili knjižaru sa 5000 najnovijih naslova,klub lagune i šta ti ja znam već,to navodim jer ovde ima njih dosta što kukaju za praom knjižarom ,a medju njima i moja deca,da otvore i deo za obuku nezaposlenih za gajenje cveća ili lekovitog bilja(zašta sam ja izuzetno zainteresovana) kafe-knjižaru,objekat koji će odgovarati i turizmu i promocijama,obukama,u suštini ljudi sve plaćaju,sve opcije su otvorene što se njih tiče, a ovi iz opštine treba da samo kažu :to i to hoćemo,to treba ćupriji!
pa jel to tako teško reći?  znači nije problem u ‚‚šumadijskom cvetu‚‚ nego što neko neće da se u ćupriji otvori nešto što bi možda pomoglo da se pokrene ova žabokrečina i da neko plati sve to!
izgleda da neko misli da to malo kulture može da nas ubije,a i nismo izgleda po njemu sposobni da naučimo da radimo.
e zato prozivam opštinsku vlast,je oni koče očigledno!
a što se tiče sajta i poruka,ja sam već napisala da sam zvala lično čoveka,poslala sam im do sada nekoliko pisama,svaki put uredno odgovorili i u svakom odgovoru lepo se kaže:čekamo opštinu!
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Alkar 27-06-2009, 11:48:55
To je sve uredu. Jasno mi je zasto oni cekaju opstinu. Nije mi jasno zasto ti cekas opstinu, posto sam shvatio da svako moze da se uclani u klaster, da zavrsi obuku i pocne da gaji cvece na sopstvenij parceli.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: SunđerBoba 27-06-2009, 11:54:25
...pa jel to tako teško reći?  znači nije problem u ‚‚šumadijskom cvetu‚‚ nego što neko neće da se u ćupriji otvori nešto što bi možda pomoglo da se pokrene ova žabokrečina i da neko plati sve to!

Pa normalno da je teško reči! Posebno je teško reči ako se pokreće nešto od čega opština neće moći da drapa. Kad bi njima neko dao pare pa da oni otvaraju šta treba, ne bi mogli da se sustignu. Ali nisu svi pali sa kruške!
Molim te objasni ili daj link sa više informacija o toj Laguninoj knjižari. Ja sam se nekad zanosila tom idejom....pa odustala. Baš me zanima o čemu se radi.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 27-06-2009, 12:06:45
pa drugačije je.prvo na obuke bi morala da idem u kragujevac ili beograd,što je za samohranu majku dvoje dece malo teže izvodljivo. drugo,treba to izlagati  i prodavati,što naravno je normalno,ali postoji i problem ulaganja. bilo bi lepo da imamo za nas iz ćuprije mesto gde možemo da postavimo cveće svakodnevno,bez plaćanja dodatnih tezgi, kvitarine i slično.pričam iz svog iskustva jer već se pomalo,koliko mi budžet dozvoljava,sa sobnim cvećem.
 zatim,sav materijal koji bi nam trebao bi se dopremao na jedno mesto,umesto da idemo po to negde dalje ili da ga plaćamo mnogo skuplje,kao što se sad dogadja. naravno tu bi bila i izložba cveća,ali drugačija od ovoga što radi ‚‚usluga‚‚.  :xq007:
nabavka literature je obavezna,jer morate biti iole informisni da bi nešto radili.
a ostale stavke koje bi to donelo,promociju ćuprije,njenog turizma,knjižaru,neko lepo mesto gde najzad možeš sesti u ćupriji a da ne šutiraš iglu i špric,posebna je stavka.
šta znam,možda i grešim,vidim da ovde nema cvećara a i ako ima njih to baš i ne interesuje mnogo  :aq14:
...pa jel to tako teško reći?  znači nije problem u ‚‚šumadijskom cvetu‚‚ nego što neko neće da se u ćupriji otvori nešto što bi možda pomoglo da se pokrene ova žabokrečina i da neko plati sve to!

Pa normalno da je teško reči! Posebno je teško reči ako se pokreće nešto od čega opština neće moći da drapa. Kad bi njima neko dao pare pa da oni otvaraju šta treba, ne bi mogli da se sustignu. Ali nisu svi pali sa kruške!
Molim te objasni ili daj link sa više informacija o toj Laguninoj knjižari. Ja sam se nekad zanosila tom idejom....pa odustala. Baš me zanima o čemu se radi.

kako su mi objasnili,nekako klaster ima pravo na lagunin klub čitalaca u centralnoj Srbiji ?!?!?
ček da pitam dete da mi objasni,ona je to curica pitala njihovog direktora jer ona je manijak za čitanje,ljubi je majka  :xq001:  čim dodje od drugarice dobijaš konkretan odgovor  :xq011:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Alkar 27-06-2009, 12:11:39
Hvala na pojasnjenju, zelim ti puno srece!
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: SunđerBoba 27-06-2009, 12:13:55
Ok, možeš i na PP da mi javiš.
Ja sam odavno imala ideju da otvorim kafe knjižaru, a od kada znam za Lagunu, nešto sam sve htela da to iskombinujem. Nego nikad nema dovoljno kinte da se počne, drugo ovde smo gde smo...tako da sam tu ideju ostavljala za "bolja vremena", koja uzgred teško da će doći. Baš sam se iznenadila kada si napisala u predhodnom postu da je još nekome to isto palo na pamet, i da još za to hoće da plati, ako sam dobro razumela. Dakle, sve što saznaš o tome pusti mi na PP. Hvala  :aq28:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 27-06-2009, 12:17:06
Hvala na pojasnjenju, zelim ti puno srece!
hvala na lepim željama  :xq001:

Ok, možeš i na PP da mi javiš.
Ja sam odavno imala ideju da otvorim kafe knjižaru, a od kada znam za Lagunu, nešto sam sve htela da to iskombinujem. Nego nikad nema dovoljno kinte da se počne, drugo ovde smo gde smo...tako da sam tu ideju ostavljala za "bolja vremena", koja uzgred teško da će doći. Baš sam se iznenadila kada si napisala u predhodnom postu da još nekome to isto palo na pamet i da još za to hoće da plati, ako sam dovro razumela. Dakle sve što saznaš o tome pusti mi na PP. Hvala  :aq28:
pa ako nikog ne bude još zanimalo šaljem pp,mada se čudim,obično svi kukaju kako nam treba kulture  :xq011:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: saba 27-06-2009, 13:48:06
Pa evo ovako. U internet svetu postoji jedan vrlo interesantan forumski sajt, www.svetbiljaka.com gde se pise o SVEMU zelenom sto trenutno postoji na ovim nasim prostorima. Sve ono sto vam nije jasno o cemu neznate, ili zelite da naucite, mozete da nadjete tu. Postoji i dosta dobra kolekcija slika, elektronska baza podataka, elektronske knjige i strucna literatura, spisak proizvodjace sadnog materijala, alata i potrebnog materijala i dosta informacija gde se i kako moze nabaviti sve ono sto vam je potrebno za zzelenilo koje gajite. Sajt trenutno ima clanove iz cele ex Yuge, i sama saradnje medju clanovima je izuzetna. Nema teme na koju nemozete dobiti odgovor. Ja sam tamo redovan na temama o kaktusima i sukulentama, i pisem pod istim imenom kao i ovde, SABA.
Nazalost moji kaktusi i sukulente su jos uvek samo HOBI, mada imam neku proizvodnju sa kojom se moze poceti neki biznis. Nazalost kao i za sve i za taj biznis su potrebna odredjena novcana sredstva, koja nazalost nisu nimalo mala, a koja ja trenutno nemam. Mogu vam reci da se od cveca, zelenila, ukrasnog bilja, kaktusa, i ostalog moze relativno lepo ziveti ali su potrebna i pocetna ulaganja koja se pocnu vracati vec u prvoj godini proizvodnje. Osim Drustva kaktusara Srbije, ja neznam dali postoji jos neko takvo slicno udruzenje koje okuplja i druge zainteresovane koji se bave zelenilom.
I ja sam kontaktirao ljude iz "Sumadijskog cveta" i dostavio im svoje podatke, ali je sve ostalo na tome i obavestenju da ce me kontaktirati, ukoliko se nesto uradi u Cupriji, i ukoliko cuprijska vlast bude zainteresovana za takvo nesto.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 27-06-2009, 15:39:37
Nazalost kao i za sve i za taj biznis su potrebna odredjena novcana sredstva, koja nazalost nisu nimalo mala, a koja ja trenutno nemam. Mogu vam reci da se od cveca, zelenila, ukrasnog bilja, kaktusa, i ostalog moze relativno lepo ziveti ali su potrebna i pocetna ulaganja koja se pocnu vracati vec u prvoj godini proizvodnje.

o ovome sam pricala,treba imati nekog da te malko gurne.ne ocekujem ja da mi daju pare,nego da me upute i povezu sa drugima.
saba,znaci i ti se cujes sa njima,ali mudro cutis  :aq18: 
svetbiljaka.com je odlican sajt,ali pre svega za druzenje i razmenu nekih kucnih saveta.osim toga,videla sam da su i oni  pod ``sumadijskim cvetom`` koji su ipak profesionalna organizacija.makar ja koliko vidim i mogu da procitam.
i ja sam tamo pisala,doduse mnogo manje,interesovale me jagode



Boba,pošto ćera došla,a nikoga više nije zanimalo o knjižari dodatno nešto šaljem ti pp  :xq060:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: SunđerBoba 06-07-2009, 14:57:51
Zaintrigiranja ljubičicinom pričom, malo sam istraživala oko tog klastera. Pošto ni sama ne znam šta to sve podrazumeva poslala sam ljudima email. Mene zanima ta priča oko knjižare.
Krajnji rok za za predaju projekta Ministarstvu od strane klastera je 10.07. Čeka se samo da lokalna samouprava da zeleno svetlo.
Samo da podsetim, danas je 06.07.!!!!
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 06-07-2009, 15:12:55
 :xq004:  super,da izvinite na izrazu,izduvali smo ga na još jednom frontu  :xq066:
pa ništa,da zamolimo autentika da slika kako potpisuju dokumenta u paraćinu,pa da čestitamo komšijama  :aq26:

Boba, da li su nešto rekli za cvećare? mene a mislim i sabu bi interesovalo kakvo je stanje?  :aq13: okači nam pismo please  :aq23:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: posmatrac 06-07-2009, 15:29:05
Zarekoh se da necu vise da pisem o Cupriji, ali mi se na da.
Odose iz Cuprije mnogi pametni ljudi, ali i razni projekti.
Zasto ste bre ljudi u Cupriji sami sebi neprijatelji?
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: SunđerBoba 06-07-2009, 15:29:34
Ljubičice, i cveće je u paketu. U okviru projekta je planirno da opreme knjižaru, kafe knjižaru, izložbeni prostor za cveće, promocije u sektoru cvećarstvа, ratarstva i promociju mladih i poznatih pesnika i pisaca.
Čak i da ovi naši to prihvate...ne znam kako bi to ovde funkcionisalo, ali ja bih baš volela da prođe.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: SunđerBoba 06-07-2009, 15:31:11
Zarekoh se da necu vise da pisem o Cupriji, ali mi se na da.
Odose iz Cuprije mnogi pametni ljudi, ali i razni projekti.
Zasto ste bre ljudi u Cupriji sami sebi neprijatelji?

Što to pitaš nas? Zovi Kalabu i Kseniju Milošević pa njih pitaj!
Vidiš da mi ovde jesmo za takve stvari, a gospodina i "gospođicu" pitaj što su nam neprijatelji. Sebi sigurno nisu  :xq010:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 06-07-2009, 15:47:59
Zarekoh se da necu vise da pisem o Cupriji, ali mi se na da.
Odose iz Cuprije mnogi pametni ljudi, ali i razni projekti.
Zasto ste bre ljudi u Cupriji sami sebi neprijatelji?
nemaš razloga da ne pišeš o Ćupriji  :aq12:  to što si se malko podžapao sa drugima,shvati samo kao razmenu mišljenja. jA lično smatram da su mnogi tvoji postovi bili više nego korisni,a da je nesporazum nastao oko klasične priče o mentalitetu  :aq23: zato opusti se i kreni u nove radne pobede  :aq21:   
Ljubičice, i cveće je u paketu. U okviru projekta je planirno da opreme knjižaru, kafe knjižaru, izložbeni prostor za cveće, promocije u sektoru cvećarstvа, ratarstva i promociju mladih i poznatih pesnika i pisaca.
Čak i da ovi naši to prihvate...ne znam kako bi to ovde funkcionisalo, ali ja bih baš volela da prođe.
lično i ja. mislim da to nedostaje nama i našem gradu da se izdignemo iznad uspavane varošice. Ja mislim da bi to funkcionisalo, čak na samom forumu ima dosta želja za jednim mestom gde bi mogli i mi stariji i malo mladji da se okupljamo. Što bi rekli fenseraj  :aq24:

Zarekoh se da necu vise da pisem o Cupriji, ali mi se na da.
Odose iz Cuprije mnogi pametni ljudi, ali i razni projekti.
Zasto ste bre ljudi u Cupriji sami sebi neprijatelji?

Što to pitaš nas? Zovi Kalabu i Kseniju Milošević pa njih pitaj!
Vidiš da mi ovde jesmo za takve stvari, a gospodina i "gospođicu" pitaj što su nam neprijatelji. Sebi sigurno nisu  :xq010:

pa moram da kažem da se slažem sa SunđerBobom  :xq011: Ako ti se nudi sve na tanjiru,a ti guliš bananu i čeka šda ti još dodju na noge,onda nema ništa od ta posla. Još jedna stvar,zar nije u četvrtak 09.!!! primanje stranaka kod predsednika?ako je tako nema ništa,što znači da sam se pomirila s tim da nema ništa od ovoga. Biće važnija kukumavkanja od investicija  :xq007:
e ljudi moji,plače mi se  wq106 pa dokle više? pa kud će im duša? svi nagurali g+++ce u birokratiju,a ko će da radi?
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: SunđerBoba 06-07-2009, 17:25:07
Evo, kako vreme prolazi, ne mogu da izbijem sebi iz glave pitanje, šta je interes naše opštine? Ulaganja i razvoj sasvim izvesno, nisu.
Čime se oni bave, šta po cele dane rade po onim kancelarijama, osim što smišljaju kako će za sebe da izvuku što veću korist, nemam pojma.
Na sva zvona su zvonili o onoj spalionici, od čega će verovatno imati koristi oni sami, a o ovom klasteru ni reči.
Što bi rekla Rumenka, da imate dušu, pitala bih vas, gde će vam duša braćo i opštinari?
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 06-07-2009, 18:55:32
pa što da pričaju,kad donosi nešto dobro  :xq003:  a najverovatnije niko neće da se omasti pa ajd,pusti priču niz vodu.
nikome u ovom gradu ne trebaju jeftine knjige,romni,jeftiniji udžbenici za decu, posao za nezaposlene, izložbe cveća,investicije, ma ovde je sve ok

živi bili pa videli šta će sad da stave kao razlog što su kiksnuli.radnike ravanice? vojnu huntu u hondurasu? bolest palmine žirafe? svinjski grip?

mada moram da kažem i da me ‚‚oduševljava‚‚ interesovanje mladjih da se pokrene nešto.ma jupi  :aq05:
pisala bi kalabi na onoj stani opštinskog sajta,ali ko će meni da odgovori. važne su samo pohvale   :xq004:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 07-07-2009, 21:11:42
Ljudi,upravo sam dobila ovaj e-mail

Postovana,
obavestavamo Vas da ce klaster ``Sumadijski cvet`` i opstina Cuprija pristupiti realizaciji projekta otvaranja Edukativnog centra u Cupriji.
Sa zadovoljstvom vas informisemo da ce u cetvrtak 09.06.2009. godine. predsednik opstine Cuprija potpisati dokumentaciju o pristupanju optine ovom projektu i da ce istog dana se pokrenuti proces izbora lokacije za objekat
Sa zeljom da uspesno saradjujemo
pozdravljamo vas
`Sumadijski cvet``

 :xq004:

ja vec digla belu zastavu  :xq066:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Luna 07-07-2009, 21:16:00
pa koliko si cekala?
u PN su super...ja u 2 nocu poslala predsedniku opstine Mail,vec po podne dobila odgovor od njega,a sutra i od naslezne sluzbe koja je zaduzana za moj problem,prosledio je odmah dalje. svaka im cast.
treba cupricani da se malo ugledaju na PN! 
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: SunđerBoba 08-07-2009, 09:56:36
Vrlo je zanimljivo da juče, ni predsednik ni predsednica Skupštine, nisu imali pojma o ovom projektu. A evo, danas vidim, predsednik sutra potpisuje dokumentaciju o pristupanju. Vrlo, vrlo zanimljivo!
U opštini se o ovome ne govori ni reč. Niko navodno nema pojma o tome. Bojim se da su sva radna mesta već rezervisana za članove DS, jer ih je svakog dana sve više i više po opštinskim kancelarijama.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: posmatrac 08-07-2009, 16:47:27
IKEA u Cupriji?
http://www.ikea.com/
http://videos.mensup.fr/youtube/video/EyOwibiVoWg/jasen-luki-saradjuje-sa-vedskom-ikeom-.html

Ili ce mozda i IKEA u Jagodinu kod Palme?
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Luna 08-07-2009, 19:40:05
ja pomislila da otvaraju robnu kucu u Cupriji.....oni imaju jevtine proizvode koje montiraju kupci sami,pa bi za nas bilo pogodno.

ovo je super,zaposlice jos ljudi!
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 09-07-2009, 05:38:59
IKEA u Cupriji?
http://www.ikea.com/
http://videos.mensup.fr/youtube/video/EyOwibiVoWg/jasen-luki-saradjuje-sa-vedskom-ikeom-.html

Ili ce mozda i IKEA u Jagodinu kod Palme?
uh,ovo bi bilo odlicno.mada koliko znam plate kod lukica nisu na nekom nivou,al ajd,ne bi se bunila za stalan posao.kad nema belog hleba dobra je i proja.
Nece to kod zirafu,gospodin je iz naseg kraja,dobro zna uslove poslovanja u jagodinu :aq18:

Vrlo je zanimljivo da juče, ni predsednik ni predsednica Skupštine, nisu imali pojma o ovom projektu. A evo, danas vidim, predsednik sutra potpisuje dokumentaciju o pristupanju. Vrlo, vrlo zanimljivo!
U opštini se o ovome ne govori ni reč. Niko navodno nema pojma o tome. Bojim se da su sva radna mesta već rezervisana za članove DS, jer ih je svakog dana sve više i više po opštinskim kancelarijama.
bez komentara  :aq25:

pa koliko si cekala?
u PN su super...ja u 2 nocu poslala predsedniku opstine Mail,vec po podne dobila odgovor od njega,a sutra i od naslezne sluzbe koja je zaduzana za moj problem,prosledio je odmah dalje. svaka im cast.
treba cupricani da se malo ugledaju na PN! 
draga luna,nisam ni dobila pismo i odgovor od opstine.boba ti je rekla kako je to na nivou drzavne tajne kod nas  wq95
pismo sam naravno dobila od ljudi iz klastera  :aq29:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 09-07-2009, 05:44:28
"Jasen-Lukić" otvara novi proizvodni kompleks u Ćupriji - "Ikea" u mašine uložila 600.000 EUR

Preduzeće "Jasen-Lukić" iz Paraćina, koje se bavi proizvodnjom delova za nameštaj, otvara u avgustu novi proizvodni kompleks u Ćupriji na površini od 2 hektara. U saradnji sa švedskom kompanijom "Ikea", koja je u to preduzeće investirala oko 600.000 EUR, "Jasen-Lukić" planira izvoz od 4,8 mil EUR.

- Planiramo da celu proizvodnju prebacimo u Ćupriju. Rekonstrukcija dve hale ukupne površine 4.000 m2 je u završnoj fazi. Osim hala, na površini od 2 hektara nalazi se i upravna zgrada i sušara sa tri komore – rekao je za "eKapiju" Stevan Lukić, direktor preduzeća "Jasen-Lukić".

Prema njegovim rečima, to preduzeće koje ima oko 20 zaposlenih, zbog povećanja proizvodnje zaposliće u početku još 50 radnika, a kasnije će se taj broj povećavati.

-"Ikea" je u mašine uložila oko 600.000 EUR, a naše preduzeće će to preko lizinga otplaćivati kroz 10-15% prometa u naredne tri godine. Sa "Ikeom" sarađujemo već nekoliko godina ali ovo je najveći obim proizvodnje do sada. Radi se o proizvodnji kuhinjskih dasaka – rekao je Lukić.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: posmatrac 14-07-2009, 21:01:03
Takse dotakle nebo!
http://www.naslovi.net/search.php?q=%C4%87uprija
Da li se tako privlace novi investitori?
 :xq003:
Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani, poslovica koje se najverovatnije drze odbornici SO Cuprija.
 :aq22:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 14-07-2009, 21:40:49
Na ovaj način se sigurno ne privlače nego se odbijaju strani investitori. A pazi koji im je razlog za povećanje taksi-nisu ih dugo povećavali.  :aq24:

Naši opštinari se u lošim stvarima ugledaju na druge opštine u Srbiji. A nikako da se u pogledu privlačenja stranih i domaćih grinfild investicija ugledaju na bolje opštine kao što su Jagodina, Lapovo, Pećinci ili Inđija. :xq010:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: SunđerBoba 20-07-2009, 11:46:55
Ne mogu da se otmem utisku. Svakim danom u Opštini sve više novozaposlenih. Otvaraju se nova radna mesta za članove porodica članova Veća, prijatelje i poznanike. Pa tako, ako niste znali Opština ima šefa video nadzora, tj. šeficu. Ne znam u čijoj je stranci, ali znam da je bila i na Ljubinim spiskovima za "zapošljavanje". Eto čime se bavi lokalna vlast, a prilike za ulaganja prolaze jedna za drugom. Hokštapleraj!


Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 02-08-2009, 23:49:46
Ne mogu da se otmem utisku. Svakim danom u Opštini sve više novozaposlenih. Otvaraju se nova radna mesta za članove porodica članova Veća, prijatelje i poznanike. Pa tako, ako niste znali Opština ima šefa video nadzora, tj. šeficu. Ne znam u čijoj je stranci, ali znam da je bila i na Ljubinim spiskovima za "zapošljavanje". Eto čime se bavi lokalna vlast, a prilike za ulaganja prolaze jedna za drugom. Hokštapleraj!



nesto novo u nasoj opstini? ne,niti ce biti.sve je to sjasi kurta da uzjase murta. ma kakvi nasi politicari,sve su ljude rasterali. mozemo polako da spustimo zavesu.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 03-08-2009, 00:50:49
I da pogasimo svetla.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 03-08-2009, 21:35:50
to i ne bi bilo lose  :aq18:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 04-08-2009, 19:49:09
pa opet da vidimo.sto se tice knjizare i centra klastera,sad se trenutno zavrsava prica oko lokala. Po onome sto su mi objasnili,da prenesem tacno  :aq24: ‚‚to je u zgradi kopernikusa‚‚  :aq15: znaci glavna. tu naime ima neki lokal na mestu prve knjizare u Cupriji pa bi hteli da tu otvore.E naravno sad je problem sto gazda lokala naravno cepa cenu,rekose mi da covek trazi skoro 1000 eura  :aq16: ako se ne dogovore,uzece smo lokal nize i to je to.
sa radom pocinje u septembru.

mozete postaviti pitanja na njihovom forumu,ja link necu postaviti jer krsi se ovde pravilo foruma,a nije ni red prema autentiku,pa kome treba nek se javi na pp
 :aq28:

e sad nesto drugo posto je ovo sa klasterom u zavrsnoj fazi.
naime,opštinska vlast i dalje samo gomila ljude a nikave vajde.Ja bih vas podsetila na cuvene recenice iz zvanicne prezentacije opstine gde se pozivaju investitori i naglasava se sledece

Planovi za budućnost su:
- završetak infrastrukturnog opremanja industrijske zone Zmič (izgradnja izlaza na auto-put E-75, na koridoru 10)
- završetak infrastrukturnog opremanja industrijske zone Dobričevo-Batinac (neposredno pored auto-puta E-75, na koridoru 10)

Investirajte u Ćupriju zbog:
- dobrog geografskog i saobraćajnog položaja,
- kvalifikovane i konkurentne radne snage,
- efikasne administracije


pa kako ih nije sramota.ko kvalifikovan? ko je efikasan ?  :aq16: :aq16: :aq16:
pre par dana sam usla u opstinu i onog matorog cuvara koji samo sedi i bleji pitam za sluzbu za imovinsko-pravne odnose, gde je?on bunovan dignu glavu,okrenu se od onog ekrana,odmeri me od glave do pete,pljucnu u stranu i rece na spratu! pa kako ga ne klepih tasnom,nije mi jasno. pa kad ti takav sedi na vratima,sta ostali rade...
ko da dodje? pa samo slep i lud  :aq19:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 04-08-2009, 20:16:26
Baš ti je precizno objasnio.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 04-08-2009, 20:24:19
pa vidis,nisam obratila paznju u koju je stranu pljucnuo,mozda je to metoda navodjenja na koordinate,a ja jadna ne znam te akademske signale pa grdim coveka jadnog  :aq21: :aq21: :aq21:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 04-08-2009, 20:36:35
Pa vidiš, to je veoma važan detalj navigacije u stanju duboke metafizike. Ali ne brini-ako je dešnjak sigurno je pljucnuo na istok a to znači da je protiv EUropskih integracija.  :aq21:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 04-08-2009, 20:41:01
a to je znak raspoznavanja  :aq06: u tom slucaju krecem da pljuckam na sve cetiri strane sveta,da ih zbunim,da neznaju od kojih sam  :xq005:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: posmatrac 11-08-2009, 19:15:43
Opštinska uprava opštine Ćuprija, Odeljenje za projektovanje i razvoj vas obaveštava da je indijskoj firmi potrebna hala veličine 2000m2. Hala im je potrebna u zakup na period od minimum 5 godina. Za sve potrebne informacije možete se obratiti Odeljenju za projektovanje i razvoj opštine Ćuprija na 035/470-248 lok 119 ili na email info@cuprija.rs

Da li je ovo najava da i u Cupriji moze da se radi?
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 17-08-2009, 13:32:10
malo sam se raspitala o tom odelenju i mislim da imam pozitivnu sliku.naime tu je poceo da radi relativno mlad tim,partijski neopterecen,
i njihov sef je za sada za pohvalu. ljudi sa kojima radi su voljni da rade i imaju nekoliko projekata. nisam imala kontakata sa njima ali prenosim vam utiske ljudi koji znaju sta se radi u opstinskoj upravi. sad samo da ih ne pokvare mangupi

 :aq05:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: SunđerBoba 22-08-2009, 13:36:16
malo sam se raspitala o tom odelenju i mislim da imam pozitivnu sliku.naime tu je poceo da radi relativno mlad tim,partijski neopterecen,
i njihov sef je za sada za pohvalu. ljudi sa kojima radi su voljni da rade i imaju nekoliko projekata. nisam imala kontakata sa njima ali prenosim vam utiske ljudi koji znaju sta se radi u opstinskoj upravi. sad samo da ih ne pokvare mangupi

 :aq05:

Jel možeš da nam kažeš o kojim ljudima je reč, kako se zovu i prezivaju. Pa onda da komentarišemo jeli slika pozitivna ili nije  :aq29:
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: posmatrac 24-08-2009, 17:18:58
Sajam INVESTEXPO

U periodu od 10-13.novembra 2009 u Novom Sadu će se održati INVESTEXPO, sajam investicija i nekretnina i sajam energetike. Pozivamo sve preduzetnike zainteresovane za zajedničko učešće na ovom sajmu da se jave Odeljenju za projektovanje i razvoj opštinske uprave opštine Ćuprija na 035/470-248, lok 118, ili na e-mail info@cuprija.rs.

Sajam INVESTEXPO koji ima za cilj stvaranje ambijenta za predstavljanje i promociju lokalne samouprave, omogućavanje stranim i domaćim investitorima uvid u ponudu investicionih potencijala, povezivanje relevantnih institucija sa lokalnim privrednicima...
 :xq008:
KOMENTAR:
Neki mladi ljudi zele napred!
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ljubicica 25-08-2009, 10:09:02
evo dobila sam i informaciju koju si  mi trazila Boba  :aq04:
sef ovog odelenja je vladimir djordjevic
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: masiram strankinje 09-09-2009, 16:14:05
ajde da poslusamo masera
krenimo odmah u investicije
ma maser nesto hoce , samo da mi nasednemo i damo pare

pa ko ce maseru bogamu da da pare u taj grad kada su tu jagodina i paracin pa ni NIP ti nije dao kintu a kamo li mi smrtnici
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: danguba 09-09-2009, 17:10:30
Sajam INVESTEXPO

U periodu od 10-13.novembra 2009 u Novom Sadu će se održati INVESTEXPO, sajam investicija i nekretnina i sajam energetike. Pozivamo sve preduzetnike zainteresovane za zajedničko učešće na ovom sajmu da se jave Odeljenju za projektovanje i razvoj opštinske uprave opštine Ćuprija na 035/470-248, lok 118, ili na e-mail info@cuprija.rs.

Sajam INVESTEXPO koji ima za cilj stvaranje ambijenta za predstavljanje i promociju lokalne samouprave, omogućavanje stranim i domaćim investitorima uvid u ponudu investicionih potencijala, povezivanje relevantnih institucija sa lokalnim privrednicima...
 :xq008:
KOMENTAR:
Neki mladi ljudi zele napred!

Taj sajam baš i nije nešto, u suštini navlače opštine da zakupe štandove i praktično mu dođe kao neko međuopštinsko takmičenje u marketingu, a nigde nema investitora ni u naznakama. Mada vredi otići čisto radi treninga za neki bolji sajam, a i lepo je u Novom Sadu.
Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: jovancuprija 14-06-2010, 15:06:19
Good place for investment
Ćuprija is located in central Serbia, in Pomoravlje. Ćuprija is located next to the highway E-75.
Here you can download pfd files with informations.
Invest in Cuprija
Invest in Cuprija 2

na sajtu opstine cuprija ........................

Naslov: Одг: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: ilija7777 17-06-2010, 15:17:51
Jedite kod Dzoa.
xD
Naslov: Odg: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: autentik 11-12-2011, 18:53:42
Najveca investicija u Cupriji u poslednje dve decenije je bila investicija u "KOMPONETU".

Potvrdila se poslovica "U se i u svoje kljuse".

Jedino domaci preduzetnik moze da donese bolji zivot svojim sugradjanima.

Izgradnja velikih industrijskih zona u Pomoravlju i njihovo zazivljavanje
ostaje do daljeg samo lepa zelja lokalnih politicara.


(http://www.forum.autentik.net/slike/cuprija/investirajte_u_cupriju.JPG)
Naslov: Odg: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: leonardo 12-12-2011, 00:46:25
Bilo bi dobro da odes direktno tamo, i pitas radnike, KOLIKO JE NJIH NEPRIJAVLJENO, i nemaju ni penziono ni socijalno i zdravstveno osiguranje. Dali znate ko stoji iza trenutnog direktora, g.dina Prgice???????
E kada mi na ta pitanja das odgovore, priznacu da je ovo ULAGANJE u fabriku, a ne SAMO SPOLJNO SMINKANJE.
Spolja gladac, a unutra JADAC....
I nemoj molim te da vise siris dezinformacije. Izgleda lepo, ali je 100% neistinito. Pre nego sto nesto izneses i napises, PROVERI PRVO CINJENICE.
Naslov: Odg: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: posmatrac 12-12-2011, 18:26:14
Bilo bi dobro da odes direktno tamo, i pitas radnike, KOLIKO JE NJIH NEPRIJAVLJENO, i nemaju ni penziono ni socijalno i zdravstveno osiguranje. Dali znate ko stoji iza trenutnog direktora, g.dina Prgice???????
E kada mi na ta pitanja das odgovore, priznacu da je ovo ULAGANJE u fabriku, a ne SAMO SPOLJNO SMINKANJE.
Spolja gladac, a unutra JADAC....
I nemoj molim te da vise siris dezinformacije. Izgleda lepo, ali je 100% neistinito. Pre nego sto nesto izneses i napises, PROVERI PRVO CINJENICE.
Slep pored ociju, tako se kaze kad neko nesto ne vidi. A mozda ne zeli da vidi i da prizna?
FSH "Koponenta" iz Cuprije je investirala bas u tunel izmedju Jagodine i Paracina i to niko ne moze da ospori.
Da li se nekome svidja ili ne svidja sto je bas Cuprija dobila vrednu investiciju, a ne Jagodina ili Paracin, apsolutno je nebitno.
Za neupucene:
F.S.H. KOMPONENTA - Ćuprija je privatna kompanija čija je osnovna delatnost jeste proizvodnja hrane za životinje. Osnovana je 1994. godine, a njen razvoj počinje 2000. godine kupovinom i instaliranjem proizvodnog pogona na sadašnjem mestu.

Formiranjem tima stručnih ljudi sa dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji hrane kreće se u realizaciju projekta KOMPONENTA - LIDER U PROIZVODNJI HRANE.

Danas F.S.H. KOMPONENTA poseduje najsavremeniju opremu za proizvodnju, kompletno automatizovanu i robotizovanu liniju sa kontrolom kvaliteta sirovina i gotovih proizvoda u sopstvenoj laboratoriji.

Stručan rad i investicije su doprinele uspešnom osvajanju ISO 9001 i HACCP STANDARDA krajem 2006. godine, a njihovo uspešno sprovođenje rezultiralo je osvajanjem IZVOZNOG KONTROLNOG BROJA što F.S.H. KOMPONENTI omogućava izvoz na tržište EU.
Naslov: Odg: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: leonardo 13-12-2011, 01:12:13
Ja sam mozda slep, i ne vidim ili mozda ne zelim da vidim, ali to je izgleda samo deo istine. Ja ne zelim da vidim i ne mogu da svarim, lazi koje nam se serviraju. A sve te lazi i neistine, i sva ova "sminkanja" prave istine, (sto je najgore u svemu tome) sprovode i pricaju o njima oni koji su se duboko zavalili u fotelje koje su na opstinskom, ili drzavnom budzetskom teretu.
To je mnogo lepo kad sve ovo cita neko sa strane, a sto se tice nas iz Cuprije......... ima nas koji znamo pravu istinu, i zato te molim da budes bar malo objektivan, i iznosis prave cinjenice.
 :xq010: :xq010: OZNA SVE DOZNA  :xq004: :xq004: :xq004:
Naslov: Odg: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: Mac 13-12-2011, 08:58:03
Pa ajde kazi nam ti te prave cinjenice posto smatras da je on pogresio.
Naslov: Odg: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: leonardo 13-12-2011, 10:38:19
Ja nisam iznosio neistine, i nije mi ni na kraj pameti da vam ja govorim istinu. Rekao sam svoje i to je to, a onaj ko je neistine pisao, neka ih on demantuje i opovrgne. Ja sam samo postavljao pitanja. neka mi prvo odgovori, pa ako smatram da nije ni to istina, iznecu svoje cinjenice. A ti ako te bas i interesuje istina, odi na kapiju komponente, pa na kraju neke od smena, pitaj radnike o samoj istini.
Naslov: Odg: INVESTIRAJTE U ĆUPRIJU !!!
Poruka od: posmatrac 14-12-2011, 15:30:54
Tema na forumu je "Investirajte u Cupriju!!!", pa shodno tome treba da kazemo da li je potrebno ili mozda nije potrebno da se investira u Cupriju.
Investicija FSH "Komponenta" je velika i znacajna ne samo za Cupriju, nego za celo Pomoravlje  i to niko ne moze da ospori.
A da li se nekom pojedincu svidja ta investicija, to je vec njegov licni problem.
Uvek se setim onog starog vica da u Paklu za Srbe nije potreban djavo cuvar, jer Srbi sami sebi ne daju da izadju iz Pakla.