Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Oprezno sa sladoledom  (Pročitano 3526 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Oprezno sa sladoledom
« poslato: 26-01-2007, 20:46:39 »

Oprezno sa sladoledom
U glavnom gradu posluje 5.500 ugostiteljskih objekata i gotovo trista poslastičarnica, pa bi kupci trebalo da obrate pažnju na način čuvanja, a posebno na higijenu   

Redovna akcija kontrole sladoleda iz gradskih poslastičarnica počela je krajem aprila, ali javnost još nije obaveštena o rezultatima tog istraživanja. Sanitarci su proveravali boju koja se upotrebljava kao dodatak poslastici i eventualno prisustvo antibiotika i teških metala u njima.

U sanitarnoj inspekciji tada su upozorili da će, prvo, biti kontrolisani oni proizvođači kod kojih je prošlog leta ustanovljeno da prodaju neispravne sladolede. Poslednjih godina inspektori, uglavnom, ističu da je industrijska ledena poslastica pod stalnom kontrolom, da su interni sistemi provere proizvođača sve savremeniji, ali da bi potrošači trebalo da obrate pažnju kada kupuju sladoled u poslastičarnicama i iz uličnih frižidera.

Ovakvo uopštavanje stanja na tržištu moglo bi da bude pogrešno, posebno posle nedavnog skandala u Nišu kada je Institut za zaštitu zdravlja u ovom gradu obelodanio, da su u sladoledima jednog poznatog industrijskog proizvođača, kao i u kolačima poznatih niških poslastičarnica pronađene ešerihija koli, stafilokoke i mikroorganizmi. Osim što je javnost obaveštena koje proizvođače i trgovce treba zaobilaziti, niška sanitarna inspekcija je podnela pet prijava za prekršaje i mnogim poslastičarima naložila generalno čišćenje, dezinfekciju radnji i nove analize. Slične akcije pokrenute su i u susednoj Hrvatskoj, kada su nadležni otkrili da neki proizvođači preteruju sa dodavanjem veštačkih materija za ulepšavanje letnjih poslastica.

Kako se uprkos, uglavnom, povoljnim rezultatima koje svakog leta stižu iz beogradske sanitarne inspekcije, uživanje u sladoledu ne bi pretvorilo u noćnu moru, potrošači bi morali da budu oprezniji i kupuju samo na proverenim mestima. Posebno ako se zna da u Beogradu ima oko 5.500 ugostiteljskih objekata i gotovo tri stotine poslastičarnica. Zbog toga treba obratiti pažnju na to da li rashladne vitrine dobro rade, odnosno da li se sladoled čuva na niskoj temperaturi, kao i kakva je higijena u radnji. Obavezna je i provera roka upotrebe, kao dodatna predostrožnost, ističu stručnjaci.

– Nedavno nas je telefonom pozvao potrošač iz Banovaca koji je u radnji kupio sladoled sa davno, davno isteklim rokom upotrebe. Ovo se često događa. Uputili smo ga na dežurnu službu sanitarne inspekcije koja radi svakodnevno od 8 do 22 časa. Nažalost, ona je jedina u Srbiji koja neprestano prima pritužbe građana – kaže Petar Bogosavljević, predsednik Beogradskog pokreta potrošača. Prema njegovim rečima, prošlogodišnje laboratorijske analize nisu bile najbolje. Jer, bilo je uzoraka sa bakterijama, a primećeno je i da neki poslastičari dodaju veštačke boje. Zbog toga se, umesto zdravstvene ispravnosti, sve češće postavlja pitanje kvaliteta sladoleda koje kupujemo.
– Nismo upoznati sa rezultatima poslednje inspekcijske kontrole iako je dosad to bila praksa. Efekti kontrole bili bi mnogo veći kada bi sanitarci kontinuirano proveravali poslastičarske proizvode i upozoravali javnost u kojim poslastičarnicama da ne kupuju – naglasio je Bogosavljević.
I. Ćuk

Izvor: Politika
 

Stranica je napravljena za 0.077 sekundi sa 25 upita.