Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Šta su radio valovi?  (Pročitano 8275 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

DieterGideon

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 1
Šta su radio valovi?
« poslato: 03-06-2021, 09:28:20 »

Bežični radio je tehnologija komunikacije i signalizacije pomoću radio signala. Radio signali su električni valovi veće frekvencije od trideset herca i iznad 300 megaherca. Radio valovi se mogu prenijeti sa predajnika na prijemnu stanicu bežičnim nosačem ili upotrebom antene mrežne antene, koja je poznata i kao sistem satelitske antene. Postoji mnogo različitih vrsta radio signala, koji uključuju: Opšti radio valovi, koji su sve talasne dužine ispod nivoa vidljive svjetlosti, uključuju svjetlost i zvuk, TV i radio talasi i geografski radio signali, koji su valovi koje koristi Globalni Pozicioni Sistem. Pored radio signala, druge vrste elektromagnetskog zračenja koje se mogu prenijeti uključuju: mikrotalasno zračenje, ultrazvučno zračenje, rendgenske zrake, gama zrake, radio talase i telefonske komunikacije online rádió

Za prijenos radio signala potreban je medij za primanje i prijenos signala. Postoje dva različita načina da se to postigne: putem zemaljske radio stanice ili putem satelita. U tu svrhu mogu se koristiti i radio stanice i radio antene; međutim, zbog razlike u arhitekturi, svaki način prijenosa radio valova ima svoje prednosti i nedostatke. Pojavom računara i digitalne opreme, emitiranje se sada vrši prvenstveno digitalnim sredstvima, a ne radio valovima, iako neke zemaljske radio stanice digitalno prenose putem svojih antena.

Tokom Drugog svjetskog rata Sjedinjene Države i Velika Britanija bile su glavni korisnici radija u vojne svrhe. Radio se intenzivno koristio za komunikaciju trupa u borbi, kao i za prenošenje vojnih radio frekvencija u matične baze. Kao rezultat, današnje tipično domaćinstvo ima radio prijemnik, koji se naziva ugaona vilica, koji prima emisije radio talasa i prevodi ih u zvučni zvuk, poput muzike ili zvukova prirode. To se obično radi pomoću kasetofona ili spajanjem kasetofona na sistem zvučnika.
« Poslednja izmena: 07-06-2021, 04:10:56 od strane DieterGideon »
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.078 sekundi sa 25 upita.