Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Samsung i9000 Galaxy S  (Pročitano 7045 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690
Samsung i9000 Galaxy S
« poslato: 18-08-2010, 10:49:07 »


Galaxy S dolazi u velikoj Vip kutiji u kojoj se nalazi originalna kutija. Unutra se nalaze očekivane stvari - punjač, micro-usb kabl, slušalice i uputstva. Prvi od nekoliko razloga zbog kojeg Galaxy S podseća na iPhone vide se čim se telefon izvadi iz kutije. Gledano s preda, možda bi stvarno bilo bolje da ovaj telefon zovemo sPhone. Home taster je postavljen po sredini - što je retkost za Android, a što najviše podseća na iPhone. Lajsna koja ide celim obimom telefona takođe je "ajfonovska". Galaxy S zaista liči na iPhone, a loša je vest (za one čija je to ideja bila) što ne liči na novi iPhone 4, već na prethodne modele. Galaxy S je lagan za svoju listu hardvera, u ruci deluje primetno lakše od svih konkurenata. Telefon je izrazito tanak celom dužinom, osim pri dnu gde malo postaje deblji. To ni malo ne smeta, već deluje prilično ugodno u šaci. Spomenuti Home taster je hardverski, dok (neophodni za Android) menu i back tasteri rade na dodir. Search taster, koji može, ali i ne mora da se nađe na Android telefonima, nije prisutan. Telefon sa gornje strane ima slušalicu, kameru desno i senzor za merenje ambijentalnog svetla i da li je telefon prislonjen na glavu levo. Gledano odozgo vidimo 3,5-milimetarski priključak za slušalice i micro-usb port koji ima odličan sistem za zaštitu u vidu minijaturnih kliznih vrata. Na desnom boku nalazi se taster za otključavanje/zaključavanje, koji je možda postavljen na malo nezgodno mesto, tačnije traži koji dan za privikavanje. Odozdo vidimo mikrofon, a s leva vol +/- tastere. Sa zadnje strnane nalazi se kamera koja nema LED osvetljenje. Ovo u svakom slučaju ne može da bude prednost, a da li je (velika) mana, teško je proceniti. Zaista ne vidimo razlog zašto Samsung nije ubacio LED osvetljenje, mada je istina da većina fotografija u mračnim uslovima gde dioda služi za osvetljenje izgleda loše. Desno od kamere nalazi se mikrofon. Celokupno kućište telefona je izrađeno od prilično kvalitetnih materijala, što uz kombinaciju sjajne crne završnice i pojedinih dizajnerskih rešenja predstavlja pun pogodak. Kada Galaxy S uzmete u ruke, odmah vam je jasno kolika je njegova cena.

Sigurno najbitniji deo ovog telefona je ekran. Dužina dijagonale je 4 inča, a rezolucija iznosi 480 x 800 tačaka. Panel je Super AMOLED. Ekran pruža jako kvalitetan kontrast, a može se reći da je malo popravljena situacija što se tiče vidljivosti pod jakim ambijentalnim svetlom u odnjosu na prethodne AMOLED-e. U poređenju sa HTC Desire telefonom, koji ima nešto manji "običan" AMOLED iste rezoucije, Galaxy S ima bolji ekran. Ipak, ta poboljšanja nisu značajna koliko bi se reklo po prefiksu "Super". Galaxy S će pružati do 15% bolji prikaz od HTC Desire, što je teško primetno u svakodnevnom i brzom radu. Problem koji je imao Desire - prikaz koji je vukao na crveno - nije više prisutan, ali nažalost nije ni rešen na pravi način. Super AMOLED Galaxy S telefona vuče na plavu-tirkiznu boju. U poređenju sa ekranom koji ima iPhone 4, Super AMOLED, po našem mišljenju, gubi bitku. Apple iPhone 4 ne samo što ima bolju rezoluciju, već je neprikosnoven što se tiče kvaliteta prikaza boja, prirodnog kontrasta i dinamike. Fotografije i web strane bolje izgledaju na iPhone 4. Istina, AMOLED ekrani su fantastični što se tiče prikaza teksta, pogotovo na crnoj pozadini (koja je i dalje nedostižna za konkurenciju). Super AMOLED nije toliko "super" kao što smo očekivali, ali sa druge strane samo iPhone 4 ima bolji ekran, pa nema potrebe biti previše oštar, jer su i na prvi i na drugi pogled, oba ekrana impresivna. Što se tiče touch performansi, možemo reći da je ekran ugrađen na Galaxy besprekoran. Za sve one kojima je 3,5 ili 3,7 inča malo, a sa druge strane 4,3" telefoni deluju veliko (Androidi sa ekranom ove veličine se tek očekuju za evropsko tržište), Samsung je upakovao jako veliki i kvalitetan ekran u kućište respektabilno malih dimenzija.

Galaxy S dolazi sa 5 MP kamerom, koja video snima u 1280 x 720 rezoluciji. Kao što je rečeno, LED nije prisutan, a njegova upotrebna vrednost je zaista diskutabilna. Mada nema opravdanja zašto ga Samsung nije ugradio LED, ako ne da bi njime osvetljivali fotografije, onda da bi putem aplikacije i widgeta LED koristili kao lampu. Originalni Galaxy je pravio fantastične fotografije u dnevnim uslovima. Štaviše, njegove dnevne fotografije su i danas neuhvatljive za većinu mobilnih telefona. U svim ostalim situacijama, kamera na prvom Galaxy telefonu je bila slaba - bilo to korišćenje većih ISO, snimanje videa ili osvetljavanje putem LE dioda. Situacija kod novog Galaxy modela je skroz drugačija. Po dnevnim uslovima, Galaxy S je nekih 10-ak procenata lošiji od svog prethodnika, najviše zbog toga što malo podeksponira fotografije, ali i zbog celokupne oštrine. Međutim, kada je potrebno koristiti veće ISO vrednosti, Galaxy S postaje jako dobro rešenje. Snimanje videa je takođe odlično za jedan mobilni telefon. Ne samo što je u pitanju 720p rezocija, već zato što je količina detalja zaista na visokom nivou. Sama rezolucija nije dovoljna, potrebno je imati realne detalje, a to se najbolje vidi na primeru HTC Desire, koji je putem 2.2 softvera dobio 720p rezoluciju za video, koju, po našem mišljenju, bolje da ne uključujete. Nove detalje u odnosu na 800 x 480 nećete videti, pogotovo zato što 720p mod kod Desire nema H.264 koji, pokazalo se u praksi, nudi više detalja. Vratimo se Galaxy S telefonu čija kamera je sveukupno jako dobra. Po našem mišljenju, dnevne fotografije nisu tako dobre kao što ih pravi iPhone, ali su razlike veoma male. Kod video snimka, razlika je još manja, neretko i neprimetna. Sve ukupno, Galaxy S ima jednu od najboljih kamera na mobilnim telefonima, koja je veoma upotrebljiva u mnogim uslovima.



Galaxy S dolazi sa Android 2.1 operativnim sistemom. 2.2 verzija Androida je aktuelna već neko vreme, ali tek manji broj telefona dobija zvaničan update. Naravno, na iole novijim telefonima (zbog performansi) je moguće staviti 2.2 putem igranja sa romovima, što za većinu nije baš prihvatljivo rešenje, a i uvek je pitanje kako će sve to biti stabilno. Galaxy S će svakako dobiti 2.2 verziju sistema, ali tačna informacija kada se ne može naći, mada se razne glasine uveliko pojavljuju. Veće je pitanje, hoće li telefoni kojima je najavljen update na 2.2 taj update dobiti kasno, jer je već počelo da se šuška o Android 3.0 sistemu. Ono u čemu iPhone prednjači jeste što kada kupite iPhone sigurni ste da ćete imati na raspolaganju poslednji OS makar do dve godine postojanja modela. Google bi sa proizvođačima morao da se dogovori kako da se situacija ubuduće popravi. Jer kada Google izbaci novi sistem to je samo prvi korak, svaki proizvođač mora taj sistem (manje ili više) da adaptira za svaki model pojedinačno. Mada je pitanje koliko to proizvođačima odgovara, jer im sadašnja politika "omogućava" da im modeli brže zastarevaju. Ove situacije tj. činjenice bi korisnici trebalo da budu svesni i trebalo bi da prema njoj budu više kritični.

O Androidu 2.1 se već dosta stvari zna, a kao i u slučaju Desire telefona, gde je osnovni 2.1 sistem primetno promenjen i ušminkan pomoću Sense UI, Samsung je rešio da na svom novom Android telefonu ostavi lični pečat. Prva stvar koja se primećuje jeste sedam odnovnih ekrana. S tim što glavni ekran nije postavljen (kako se to očekivalo) kao četvrti ekran, pa se po tri ekrana nalaze levo i desno. Kod Galaxy S glavni ekran je ujedno i prvi ekran. Sa gornje ekrana nalaze se tačke koje pokazuju koji se ekran koristi, a klikom na bilo koju moguće je direktno se prebaciti na taj ekran. Već raspored ekrana nagoveštava iPhone sličnosti, a ima ih još i Samsung je upravo to hteo. Donji deo ekrana rezervisan je prečice za telefon, poruke, kontakte i aplikacije. Što, opet, jako podseća na iOS. Samsung nastavlja sa preradama Androida i ubacuje listu svojih widgeta, popularnih mikro-aplikacija koje doprinose kvalitetu Android sistema. Samsung nije uradio tako dobar posao sa widgetima, kao što to radi HTC, ali ima par zanimljivih i korisnih. Najveći "iphone momenat" dobija se kad se otvori lista svih aplikacija. U pitanju je klasičan copy-paste sa Apple-ovog iOS-a. Ikone koje su sve istog oblika nisu karakteristika Androida, ali je Samsung želeo drugačije.

Čak se i listanje aplikacija ne odvija, klasično za Android gore-dole, već levo-desno i ne kao jedan skrol, već su aplikacije podeljene na ekrane. Iako sve deluje dosta lepo, u radu smo primetili da raspoznavanje ikona ne ide baš lako, pa smo se našli u situaciji da čitamo šta ispod piše. Naravno, iPhone ikone gledamo tri godine, a ove tek tri dana - ruku na srce. Istina, u pitanju i nisu toliko nove ikone. Naime, u pitanju su ikone koje su postavljene na kvadratnu pozadinu, a jasno je da to ne može da bude dobro kao iPhone ikone koje su napravljene u startu kao kvadrati. Ono što Samsungu treba čestitati jeste posao koji su uradili da vizuelni efekat listanja aplikacija bude identičan kao kod iPhone. Ovaj "smooth" osećaj nema ni jedan Android, a nije nam jasno što Samsung to nije uradio na kompletnom sistemu, pa tako pomeranje osnovnih sedam ekrana nije tako "podmazano" kao pomeranja liste aplikacija. Još jedna stvar koja je specifična, jeste odeljak za Samsung aplikacije. U pitanju je aplikacija skroz različita od Marketa, gde sada imamo desetak aplikacija, a očekujemo da će ih vremenom biti još više. Mada treba dodati da fabrički sa telefonom dolazi dosta aplikacija koje su Samsungove i nema ih na drugim Androidima. Neke od njih su korisne, neke ne, a neke samo služe da već postojeće (sada uklonjene) Android aplikacije naprave da izgledaju kao iPhone. Čak i tastatura teži da izgleda kao na telefonu sa zagriženom jabukom.

Galaxy S ima srpski jezik. Kako je ovo prvi Android sa našim jezikom u sistemu (koji testiramo), imali smo problema sa orijentacijom. Naravno, moguće je prebaciti na engleski i verujemo da će većina iskusnih korisnika mobilnih telefona i koristiti engleski (pošto smo tako navikli), ali ukoliko nekome znači ta informacija, Galaxy S ima srpski - nije kompletan sistem preveden, ali 90% sadržaja jeste. Što se performansi tiče, Galaxy S je fantastično brz mobilni telefon. Pored jakog procesora, GPU performanse ovog telefona su nešto što očekujemo da će ubudućnosti tek biti iskorišćeno. Dok je u radu jednako brz ili nešto brži od Desire, GPU mogućnosti su nešto što Galaxy S u budućnosti može da odvoji od do sada najboljeg Android telefona. Naravno, tu i tamo se i dalje desi po koje usporenje, ali je u pitanju samo delić sekunde. Na kraju krajeva, zahvaljujući widgetima i nekim svojevrsnim Samsung rešenjima, ovaj telefon ima dosta toga da preračuna. Sreća da za to ima jak hardver i dosta radne memorije. Najbolji pokazatelj koliko je Galaxy S brz jeste browser. Dok je HTC Desire imao 2.1, Galaxy S je u svakoj situaciji brže otvarao web strane. Kada je Desire dobio 2.2, situacija se izjednačila, što sigurno znači da će Galaxy S biti još brži kada dobije 2.2. Desire sa 2.1 sistemom remizira sa iPhone 4, pa tako bez problema možemo da kažemo da Galaxy S ima brži browser od iPhone 4, a novom verzijom sistema taj browser će biti još malo brži. Naravno, ovde podrazumevamo da smo na Desire isključili flash, kako bi poređenje bilo jednako, obzirom da ni iPhone 4 ni Galaxy S ne puštaju flash u svom web browseru.



Galaxy S bez problema možemo da nazovemo najboljim Android telefonom. To nam je do sada bio Desire, ali Galaxy S ima dovoljno kvaliteta da preuzme tu titulu. Naravno, u Americi postoje već dva Androida sa 4,3" ekranom, sa jednako dobrom listom ostatka hardvera. Očekuje se da i Evropa uskoro dobije makar jedan, ako ne i više "velikih Androida". Ipak, to su uređaji primetno veći čak i od Galaxy S koji ima 4" ekran, pa je pitanje koliko će oni biti popularni. Galaxy S ima sve predispozicije da bude izuzetno popularan, a čini se da širom sveta to već jeste. Ono po čemu se HTC Desire izdvaja jeste Sense UI koji je dobro organizovan i već mnogima poznat. Organizacija sistema i alata na Galaxy S telefonu nije tako dobra kao kod HTC telefona, pa će nam trebati vremena za privikavanje. Najveći problem koji ima Galaxy S je iPhone 4 koji se skoro pojavio, a koji nas je oduševio. Ipak, ako treba tražiti telefon koji treba da se nosi sa iPhone 4, onda je to svakako novi Galaxy S. Fizički su oba telefona veoma kvalitetna, a isto može da se kaže za njihove 5 MP kamere sa 720p modom za video. iPhone 4 ima bolji prikaz ekrana, ali je taj ekran za pola inča manji po dijagonali, što mnoge može da odvrati u koristi Samsunga. Povećanje ekrana je ono što smo tražili od Applea, ali nismo dobili. Oba telefona su jednako brza, a Galaxy S čak ima brži browser. Iznad svega, iPhone 4 se kod nas ne prodaje zvanično i širom sveta se još uvek teže nalazi, pa su tako sulude cene na našem sivom tržištu tek skoro prestale da budu četvorocifrene. Sa druge strane, Galaxy S, pod imenom sPhone, se regularno može naći u Vipu po, rekli bismo, očekivanim cenama. Te cene nisu baš male, ali nisu ni velike. U svakom slučaju dobijate mnogo od telefona, a cene se još mogu okarakterisati kao sasvim pristojne, obzirom da kada se pogleda koliko Galaxy S košta po svetu. U svakom slučaju, ni novi iPhone s jedne strane, ni par nespretnih poteza Samsunga sa druge strane nije uspelo da baci senku na fantastični Samsung Galaxy S.

Za:

- odličan ekran
- kvalitet izrade
- dimenzije i masa (za svoju specifikaciju)
- kamera - foto i video
- brzina rada
- brzina browsera
- podrška za video formate
- trajanje baterije (za klasu telefona)

Protiv:

- kamera nema LED
- iPhone rip-off

http://www.gsmarena.com/samsung_i9000_galaxy_s-3115.php
...preuzeto sa neta...
« Poslednja izmena: 18-08-2010, 10:59:19 od strane donwlayco »
Sačuvana

krimortus

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 1262
Одг: Samsung i9000 Galaxy S
« Odgovor #1 poslato: 18-08-2010, 12:13:39 »

i ima ga u vipu za 35000din na 325 tarifi
Sačuvana

zixmix

  • Svakodnevni prolaznik
  • *
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 221
  • Ja bi ovo radio tata....-I tata bi sine!
Одг: Samsung i9000 Galaxy S
« Odgovor #2 poslato: 18-08-2010, 22:08:02 »

Još uvek se nije pojavi bolji telefon od HTC HD2, pa ga neću još menjati :aq28:
Sačuvana

Tony Clifton

  • Stalni učesnik
  • **
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 607
Одг: Samsung i9000 Galaxy S
« Odgovor #3 poslato: 18-08-2010, 22:35:27 »

ovde je poenta u O.S. a ne toliko u samom telefonu. ANDROID je svetlosnu godinu ispred WM :)
Sačuvana

Alkar

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 1089
  • Pravda za LUNU
Одг: Samsung i9000 Galaxy S
« Odgovor #4 poslato: 18-08-2010, 22:44:21 »

ovde je poenta u O.S. a ne toliko u samom telefonu. ANDROID je svetlosnu godinu ispred WM :)
dve
Sačuvana
Kupicu bela kola,
tako mi imena,
i vodicu te u svoj svet.

krimortus

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 1262
Одг: Samsung i9000 Galaxy S
« Odgovor #5 poslato: 19-08-2010, 08:10:57 »

ovde je poenta u O.S. a ne toliko u samom telefonu. ANDROID je svetlosnu godinu ispred WM :)

tako je
Sačuvana

zixmix

  • Svakodnevni prolaznik
  • *
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 221
  • Ja bi ovo radio tata....-I tata bi sine!
Одг: Samsung i9000 Galaxy S
« Odgovor #6 poslato: 19-08-2010, 18:13:44 »

KADA BI SE ZEZALI  :aq21:
Sačuvana

Alkar

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 1089
  • Pravda za LUNU
Одг: Samsung i9000 Galaxy S
« Odgovor #7 poslato: 20-08-2010, 00:15:31 »

Ako si ti zadovoljan s'telefonom, i ja sam jos vise  :aq28:
Sačuvana
Kupicu bela kola,
tako mi imena,
i vodicu te u svoj svet.

zixmix

  • Svakodnevni prolaznik
  • *
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 221
  • Ja bi ovo radio tata....-I tata bi sine!
Одг: Samsung i9000 Galaxy S
« Odgovor #8 poslato: 20-08-2010, 18:34:17 »

Hvala na razumevanju  :aq28:
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.118 sekundi sa 24 upita.