Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Šta da radite ukoliko često imate jaku glavobolju  (Pročitano 6842 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Šta da radite ukoliko često imate jaku glavobolju
« poslato: 26-01-2007, 18:17:55 »

Šta da radite ukoliko često imate jaku glavobolju
Oslobodite se što pre migrene

Onaj ko nikada nije patio od migrene može da se smatra srećnikom. Ova bolest je izuzetno raširena i praćena je nepodnošljivim bolovima. Žene pogađa tri puta češće nego muškarce. Uprkos svemu, još ima lekara koji je ne shvataju ozbiljno, ali i pacijenata koji se mire sa svojom sudbinom: 50 odsto njih se nikada nije obratilo lekaru zbog ovog problema.


Francuski Nacionalni institut za zdravlje i medicinska istraživanja objavio je niz preporuka namenjenih osobama koje pate od migrene.
Ne brkajte glavobolju i migrenu

Nije svaka glavobolja migrena. Naučnici razlikuju 13 različitih vrsta glavobolja. Neke se javljaju kao prateća pojava kod dobro poznatih bolesti ili tegoba, kao što su povišena temperatura, upala sinusa, grip, povrede, krvarenje u mozgu, tumor mozga i sl. Migrena je zasebna bolest i ima jasno određene karakteristike. Nemojte da je brkate sa „tenzionom glavoboljom“, koja je delimično uzrokovana i psihološkim faktorima: ako je lečite lekovima protiv migrene, nećete ništa postići. Od ključnog je značaja da se postavi prava dijagnoza.

Izbegavajte nepotrebne preglede

Dijagnoza migrene se postavlja klinički, na osnovu pacijentovih odgovora na određena pitanja. U ogromnom broju slučajeva, nikakvi dodatni pregledi nisu potrebni. Razume se, lekar uvek može da pošalje pacijenta na skener ili neki specijalistički pregled ako želi da isključi neki drugi uzrok tegoba.

Danas postoje vrlo efikasni lekovi protiv migrene. Oni ublažavaju tegobe u 60-80 odsto slučajeva, a ponekad ih čak potpuno otklanjaju. U slučaju lakšeg migrenoznog napada koriste se jednostavni lekovi protiv bolova, kao što su aspirin, paracetamol, brufen ili diklofenak, uz lekove protiv mučnine. U slučajevima kad su napadi česti, lekar može da prepiše terapiju na osnovu betablokatora i antagonista kalcijuma i serotonina.

Cigarete i pilule opasan koktel

Napad migrene može da izazove moždani udar (prekid cirkulacije). Iako je taj rizik izuzetno mali, on se kod mladih žena koje puše utrostručuje. Zato im se preporučuje da odmah ostave cigarete i, ukoliko koriste kontraceptivnu pilulu, smanje dozu.

Kad počne napad, dolazi do promene protoka krvi u mozgu, što se odražava na funkcionisanje nervnih ćelija. U tom procesu učestvuju razni molekuli: serotonin, histamin, dopamin... Bolje poznavanje ovog mehanizma podstaći će usavršavanje ciljanih terapija. Naučnici se nadaju da će im genetika omogućiti da otkriju dublje uzroke ove bolesti. Do sada su izolovana tri gena, ali njihova uloga nije u potpunosti objašnjena.

izvor  blic

anny

  • Gost
Одг: Šta da radite ukoliko često imate jaku glavobolju
« Odgovor #1 poslato: 26-05-2008, 23:48:57 »

Ja imam opake probleme sa migrenama...To je nepodnosljivo...Ali se ipak trudim da ih prevazidjem(Bez medikamenata)... :aq16:
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.123 sekundi sa 24 upita.