Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: PRIČA O BERTI BENC – PRVOJ DAMI U ISTORIJI KOJA JE UPRAVLJALA AUTOMOBILOM  (Pročitano 5600 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Alex3854

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 36
    • YuRadioStanice





Putovanje automobilom je nešto što danas mnogi uzimaju zdravo za gotovo. Samo uskoče u auto i krenu na put, jer danas to nije ništa neobično. Ali, nije oduvek bilo tako. Nekad je za dugo putovanje trebalo osedlati konja, umesto da jednostavno sednete za volan. A ko je zaslužan za prvo putovanje automobilom između dva grada? Zaslužna je Berta Benc – prva dama u istoriji koja je upravljala automobilom. Ovo je priča o njoj.

Prošlo je više od 137 godina otkako je Karl Benc, osnivač Mercedes-Benca, prijavio patent za za svoje prvo vozilo koje pokreće benzinski motor. Ali, čak i nakon što je automobil napravljen, prošlo je dosta vremena do prvog dužeg putovanja. To se konačno dogodilo kada je njegova supruga, Berta Benc, odlučila da uzme njihov automobil, i njime poseti drugi kraj Nemačke.

Ovu priču posvećujemo upravo njoj, i tom prvom putovanju automobilom na velike udaljenosti, u istoriji. Jer, gospođa Benc, ne samo što je bila prva dama u istoriji koja je upravljala automobilom, već je i apsolutni pionir u putovanju na duže staze.

KO JE, UOPŠTE, BILA BERTA BENC?


Berta Benc je, uz svog supruga Karla, bila jedna od najvažnijih ličnosti u istoriji automobilizma. Zajedno su patentirali i stvorili prvi automobil na svetu, koji je pokretao benzinski motor. Par Benc, predstavio je svoj patent 1886. Godine, a do 1894, već su napravili dva automobila. Motori koje su ovi automobili posedovali imali su od 1.5 do 3 konjske snage.

Čuveno prvo putovanje automobilom u istoriji dogodilo se u avgustu 1888. Godine, kada je Berta sa svoja dva sina krenula na put, koristeći jedno od njihova dva porodična vozila, Model III. Krenula je na put od 105 km, u automobilu koji je napravio njen suprug Karl. A samo nekoliko dana kasnije Berta se, sa svoja dva sina, vratila kući bez ikakvih posledica.

Putovanje je prošlo relativno mirno i bez naročitih problema, jer je sve što je trebalo, Berta rešavala u hodu. I upravo ovaj njen uspeh, značajan je za ceo svet, jer posle njega, više ništa nije bilo isto.

ZAŠTO SE BERTA ODLUČILA DA KRENE NA OVAKVO PUTOVANJE?


Karl Benc, bio je fantastičan inženjer, ali se, što se samog biznisa tiče, borio da njegov automobil postigne uspeh. Kao svaka snažna žena i dobra supruga, Berta je čvrsto stala uz njega, želeći da ohrabri Karla i dokaže da je na pravom putu.

Shvativši koliko je njegov izum značajan za ceo svet, rešila je da krene na put i dokaže da sumnja u sposobnost njegove mašine da putuje na velike udaljenosti – nema osnova. Ne pominjući svom suprugu ništa, Berta je počela da se priprema za ovo putovanje, u želji da dokaže svetu koliko je zaista značajan bio izum njenog supruga Karla.

Što se destinacije tiče, odlučila je da se na prvo putovanje otisne do svog rodnog mesta, Forchajma. Ne govoreći ništa unapred, spakovala se i sa decom krenula dok je Karl spavao. Ostavila mu je poruku da će uzeti jedan od automobila, i otići sa decom do svoje rodne kuće. Ali, prvi problem sa kojim su se na putu susreli je da nisu znali put do Forchajma!

NAPORNO PUTOVANJE, KOJE JE PROMENILO SVET


Stvari nisu odmah krenule dobro za Bertu i njene momke, jer ne samo da nisu znali put, već su imali i problema da pokrenu jedan od automobila. A nakon što su konačno pokrenuli auto i krenuli, držeći se puteva koje su poznavali, otkrili su još jedan problem.

Model III nije imao veliki rezervoar za benzin, pa su morali da se zaustave, i u jednoj apoteci na putu, dopune zalihe. Ova apoteka postoji i danas, i kako priča kaže, to je prva benzinska pumpa na svetu!

I kao da briga u vezi sa gorivom nije bila dovoljna, Berta je imala problema i sa održavanjem motora dovoljno hladnim da radi. Zato je porodica u svakoj prilici pronalazila vodu i sipala je na motor, kako bi ga ohladila. Vodu su uzimali iz javnih ustanova, ali i jarkova, potoka i rečica na putu, da bi automobil mogao da nastavi da se kreće.

Bilo je i momenata kada automobil nije imao dovoljno snage, pri kretanju uzbrdo, pa su Bertini sinovi izlazili i gurali ga, mada ni spuštanje nije bilo lako. Berta je istrošila kočnice, ali je imala plan. Po povratku, zaustavila se kod obućara, koji joj je kočnice presvukao slojem kože, što se smatra izumom kočionih obloga.

Siroti Karl, koji je ostao kod kuće, bio je veoma zabrinut. Berta se trudila da ga obaveštava o napretku svog putovanja putem telegrama, ali ipak, laknulo mu je tek kada su se vratili. Kada je video da je sve u redu, da su živi, zdravi i sasvim dobro, Karlovo oduševljenje bilo je neizmerno.

Berta i njeni sinovi dokazali su Karlu da je njegov izum uspešan, ali što je još važnije, dokazali su to i kritičarima. I dok su se dokazi gomilali, svet je konačno bio uveren da je automobil, budućnost putovanja.

OSTALO JE ISTORIJA…


Kao što vidite, Berta Benc nije samo prva dama za volanom u istoriji, već i pionir vožnje na veće udaljenosti. Primer je požrtvovane supruge, sjajne majke, odvažne i neustrašive dame, koja se nije bojala da dokaže ono u šta je verovala. A dokazala je da je izum njenog supruga nešto što će promeniti svet. Tako je i bilo. Hvala gospođi Benc!

Danas žene-vozači ne predstavljaju nikakvo čudo. Neke su dobri, neke loši vozači, i tu nema razlike u odnosu na muškarce, iako mnogi tvrde da nije tako. Mercedes Benc je velika firma, pojam koji označava luksuzne automobile, koje mnogi sebi ne mogu da priušte.


Ostatak teksta na blogu autorentdoo:  https://autorentdoo.com/blog/prica-o-berti-benc-%E2%80%93-prvoj-dami-u-istoriji-koja-je-upravljala-automobilom-166.html
 

Stranica je napravljena za 0.07 sekundi sa 25 upita.