Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Joga - Gimnastika ili Paganski Kult?  (Pročitano 5279 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Joga - Gimnastika ili Paganski Kult?
« poslato: 11-03-2007, 20:29:54 »

Јога је стара наука, настала неколико хиљада година пре Христа, чије корене налазимо у мистичним индијским списима јога – Сутрама, Ведама и Упанишадама.

У својој основи учење јоге је пут самореализације, тј. реализације сопственог бића путем просветљења чији је крајњи циљ сједињење са Апсолутом.
Учитељи јоге кажу да је Јога једна, а путеви ка самореализацији многобројни.

Тако се јога дели, по личним склоностима аспираната на следеће подврсте:

гјана – јога (пут знања),
хата – јога (систем физичких вежби),
бакти – јога (пут љубави и преданости),
карма – јога (пут служења и одређивања карме),
мантра – јога (пут прочишћења надија понављањем мантри),
рађа – јога (свеобухватни пут ослобађања ума до просветљења),
тантра – јога (трансформација сексуалне енергије у спиритуалну)...

Јоги који креће спиритуалном стазом изабира по свом унутрашњем позиву један од ових путева, или примењује неколико комбинованих техника истовремено, које напорно, дуготрајно системски вежба под вођством гуруа (учитеља).

Свака од поменутих врста има своје особене технике које подразумевају добро познавање физичких, психичких и спиритуалних способности човека, а које редовним вежбањем и јогичким начином живота треба трансформисати. Јога има задатак да нижу, анималну природу човека профини и преобрази у вишу – суптилну, спиритуалну вибрацију којом вибрира видљиви и невидљиви универзум. Учи нас да сопственим напорима енергетске центре (чакре), психичке канале (надије), физичко тело и астрално, невидљиво духовно тело, једном од поменутих техника прочистимо како бисмо просветљени обитавали у сталној нирвани.

И поред многих разлика, постоје основна правила у практиковању јоге – заједничка свим правцима, на које ћемо се у следећем излагању критички осврнути.

ПРОСВЕТЉУЈУЋИ БЛЕСАК

Почетни, најнижи ступањ, са којим се суочавају љубитељи јоге, познате као хата – јоге, представља прост систем физичких вежби са јасним циљем; добро психо – физичко стање и здравље, лепо обликовано тело и кондиција, која се дугом применом углавном и задобија.

Особе неупућене у суштину и смисао јоге, ову симпатичну источњачку вештину прихватају као неку врсту тренинга аеробика или гимнастике. Не слуте да је суштински смисао практиковања јоге прихватање многобожачких култова Истока, који се суптилно намећу испод маске научног приступа тајни људске природе.

Иницирани јоги вежба годинама и деценијама, не ради здравља и лепоте, већ да задобије оно ради чега је и кренуо на овај мукотрпни пут, а то је – просветљење. Вежбе саме по себи немају превише изазова у смислу духовне праксе. Занимљиво је оно што оне нуде упорним понављањем, а то су – сидији (моћи). У сваком приручнику наћи ћете јасна упутства: ако радиш то и то, задобићеш то и то! Односи се углавном на моћи и натприродне феномене. То је “комуникација са вишим силама”, “егзистирање на вишем нивоу свести”, или – обитавање у другим световима, на некој од седам “лока”, од којих је најпирмамљивија Брахма – лока, или Кришна – лока где живот траје 43.000.000 пута 12 пута по 100 година, али се ипак и тамо завршава.

Упорни и истрајни, предани гуруу, заиста задобијају психичке моћи: видовитост, телепатију, читање мисли, предсказујуће снове, комуникацију у сну са учитељем, левитацију, “материјализацију” предмета и људи (наравно, ово последње се стиче на највишем нивоу). Инструктори јоге ће вам рећи да моћи нису циљ, иако ће сами, увек кад могу, применити нешто од добијеног знања да “чињеницама” поткрепе своје учење.

Кажу да се не треба зауставити на овом ступњу већ наставити даље. У пракси се дешава супротно: многи аспиранти напуштају своје учитеље који коче даљи развој, те одушевљени невероватним могућностима јоге почну примењивати стечено знање, постајући сами учитељи неискуснима.

МАНИПУЛАЦИЈА

Управо то се збива на овим нашим просторима. Стручњаци јоге своје “дипломе” стекну за 5 – 6 месеци обуке у неком центру на Западу, или ашраму у Индији, па дођу у Србију да лове неопредељене душе гладне духовне хране, које не знају у шта су се упустиле. Користе их за своје себичне циљеве под маском рада на свом духовном бићу. Баве се црном, белом, црвеном и зеленом магијом, постају екстрасенси, биоенергетичари, видовњаци, манипулишући људима за личну славу и богаћење. Или још горе, остају у тајности; тобоже, то је најбоље за њихов спиритуални напредак, док своју покорну војску шаљу у свет да им доводи жртве.

Највеће жртве су млади између 15 и 25 година, као и друге неоформљене личности, којима узимају куће, станове, имања, новац, уметничке предмете, злато; они који немају ништа од свега тога – личним радом, служењем и пожртвовношћу за опште добро могу помоћи заједници. Као да је у питању нека масовна хипноза, сви пристају на те услове, верујући да чине добро.

Пут јоге не изгледа опасан по душу. Напротив! Истинит, очаравајући, тајанствен, недокучив!
Многа нејасна питања на која заувек остајете без одговора, објашњавају се сложеношћу самог учења, и ограниченошћу људског ума да разумете ту Стварност.

Има пуно ствари које уливају поверење и држе човека у уверењу да заиста иде путем спасења. Строга правила начина живота који подразумева вегетаријанску исхрану, мало спавања, одрицање од свега материјално сувишног, умна контрола негативних мисли и емоција, морално исправан живот у теорији, свеједно што у пракси није тако, безрезервну потчињеност гуруу који је твој водич у друге светове и без кога не можеш никуд стићи... Све је озбиљно, узвишено, другачије него у свету. Ко примени све научено и задато, сигруно ће убирати плодове свога рада.

Медитација је пракса која редовно прати јогичики начин живота. Медитација смирује ум и јаком концентрацијом усмерава га на безлични Апсолут, са којим се у нирвани, тј. стању без ума, треба сјединити и изгубити своје јаство, своју личност.

Обезличеност човека у практиковању јоге се посебно наглашава. Особа са развијеним умним, душевним и делатним способностима, представља препреку просветљењу, јер наглашени его и индивидуалност нису погодни за духовни напредак. Често се види супротан ефекат овако схваћеног спиритуалног рада: безвољне, апатичне, укочене, хладне, неактивне, умртвљене личности, које нису развиле природне потенцијале у себи; а нису ни исправним духовним приступом преобразиле старог човека у новог – по хришћанском учењу.
 

Stranica je napravljena za 0.066 sekundi sa 25 upita.