Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Decu treba rađati što ranije  (Pročitano 4974 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Decu treba rađati što ranije
« poslato: 26-01-2007, 18:13:35 »

Decu treba rađati što ranije

Žene koje odlažu materinstvo, izlažu svoje buduće ćerke riziku smanjene plodnosti. Najnovija istraživanja američkih ginekologa, sprovedena na jednoj klinici za lečenje steriliteta u Atlanti, otkrila su da su žene koje su se lečile od steriliteta i ostale u drugom stanju imale starije majke.

Istraživači upozoravaju žene na to da odlaganje materinstva sasvim izvesno ima posledice po buduće generacije. Istraživanje je obavljeno na uzorku od 74 žene mlađe od 35 godina, koje su se lečile od steriliteta.

Specijalista za žensku neplodnost u bolnici u Atlanti, profesor Peter Nađ, rekao je da opadanje kvaliteta ženskih jajnih ćelija, koje se javlja s godinama, može uticati i na kvalitet jajnih ćelija kod njihovih ćerki. Ranije generacije roditelja bile su mlađe kada su osnivale porodicu, dok se današnji mladi na to odlučuju u kasnijim godinama. Žene, koje sve češće odlažu materinstvo, dovode u pitanje plodnost budućih generacija.

Pokazalo se da su i očevi žena koje nisu uspele da zatrudne takođe bili stariji, u proseku su imali 32 godine. S druge strane, očevi žena koje su lako ostajale u drugom stanju u proseku su imali 28 godina.

- Brojne posledice mogu se desiti kada žene rađaju u kasnijim godinama. Daunov sindrom češće se javlja kod dece čije su majke rodile posle 35 godine. Zbog toga te žene obavezno moraju da rade amniocentezu i ekspertski ultrazvuk - objašnjava za „Blic“ dr Ratomir Ganović, stručnjak za sterilitet i fertilitet u GAK „Narodni Front“.

On kaže da je dokazano da svaka od 270 do 350 žena, koja ostane u drugom stanju posle 35 godine, rodi dete sa Daunovim sindromom.

- Trudnoća u kasnijim godinama je uvek rizična. Češći su spontani pobačaji, prevremeni porođaji i veći je procenat mrtvorođene dece. Takve žene već mogu da imaju neku hroničnu bolest, kao što je visok pritisak ili dijabetes, pa je samim tim i trudnoća ugroženija - ističe dr Ganović.

Zbog toga naš sagovornik kaže da je najpovoljnije i najzdravije doba da žena zatrudni između 20 i 35 godina. Mladi parovi, kad prave životne planove, moraju i planiranje porodice da uvrste u program, da odluče da li će imati potomstvo i, ako odluče da ga imaju, da za začeće odrede vreme koje će garantovati uspeh.

S. Todorović

izvor   blic
 

Stranica je napravljena za 0.076 sekundi sa 24 upita.