Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Učestvuj u Sportskom času - ISPRAVI SE!  (Pročitano 4304 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Učestvuj u Sportskom času - ISPRAVI SE!
« poslato: 06-03-2013, 12:10:10 »

Jagodina, 05. mart, 2013.

Projekat Sportski čas - Ispravi se! koji sprovodi Wiener Städtische osiguranje uz podršku Ministarstva omladine i sporta, održan je u Osnovnoj školi Milan Mijalković.
Akciju čini niz sportsko-edukativnih časova koji će biti održavani do maja 2013, u ukupno 10 gradova, a tokom kojih će, u cilju promovisanja aktivnog bavljenja sportom za pravilan razvoj kičme, sa đacima raditi stručni tim sastavljen od lekara fizijatara i odbojkaša.

Sistematski pregledi sprovedeni u osnovnim školama pokazali su da u nekim sredinama čak 60% dece ima krivu kičmu. Do deformiteta kičme u periodu kada deca naglo rastu i razvijaju se, dolazi zbog nedovoljne fizičke aktivnosti, nepravilnog držanja i dugog sedenja, što dovodi do poremećaja kičmenog stuba. Svesno problema, Wiener Städtische osiguranje je pokrenulo ovaj projekat kako bi podiglo svest o značaju preventivnog delovanja i deci školskog uzrasta ukazalo na važnost bavljenja sportom i odbojku kao sport koji se preporučuje za pravilan razvoj kičme.

Odbojka je sport koji se najčešće preporučuje za pravilan razvoj kičme. Obiluje brzinom i svestranim i simetričnim pokretima tela, te direktno utiče na pravilan razvoj tela. Odbijanje i dodavanje lopte, karakteristično za ovaj sport često se koristi kao vežba prevencije za ispravljanje kičme. Redovnim sistematskim pregledima, deformiteti se mogu na vreme otkriti, posle čega treba početi sa korektivnim vežbama. Važnost fizičke aktivnosti i stvaranje navike vežbanja na vreme,  smanjuje šanse da dođe do deformiteta kičme.

Deformiteti kičme se javljaju kod dece i mladih osoba, kod kojih rast nije završen, čiji mišići i zglobovi nisu u potpunosti zreli i ne mogu da izdrže opterećenje kojem su izloženi. Posebno kritičan period za nastanak deformiteta kičmenog stuba je polazak deteta u školu. Deca tada naglo prelaze iz pune aktivnosti i velike slobode kretanja u fazu pasivnog sedenja u školskoj klupi. Održavanje sedećeg položaja je izuzetan napor za decu u razvoju. Dugotrajno, odnosno višegodišnje zauzimanje nepravilnog položaja, vremenom dovodi do istezanja mišića leđa i skraćenja mišića prednje strane trupa. Zadržavanje u tom položaju vremenom utiče i na duboke slojeve muskulature, što na kraju rezultira deformitetom kičmenog stuba, kifozom. U periodu puberteta koji je jednako kritičan, nastupa nagli rast kostiju. Ukoliko rast ne prati adekvatna mišićna snaga, pojavljuju se deformiteti ili naglo pogoršanje, ako je deformitet već prisutan. Nedovoljna fizička aktivnost je glavni razlog nepravilnog razvoja koštano-mišićnog sistema, pored nepravilne ishrane i prevelike emocionalne napetosti.

Wiener Städtische osiguranje, dugogodišnji sponzor nacionalnog odbojkaškog prvenstva, sprovodi akciju Sportski čas - Ispravi se! uz veliku pomoć prijatelja iz Odbojkaškog saveza Srbije i Udruženja odbojkaških klubova prvih liga. Projekat je pokrenut 2011. godine, a do sada je u njemu ucestvovalo 2750 dece iz 17 gradova. Nakon Jagodine, Sportski čas - Ispravi se! nastaviće se i u Požegi, Kruševcu, Loznici, Novom Pazaru, Vršcu i Beogradu.

Za sve dodatne informacije o akciji možete se obratiti Marku Velbl,
na telefon: 060 333 05 40 ili e-mailom: marko.velbl@noa.rs

Jovana Veljkovic, Bojana Jovanovic i Vladan Djordjevic, promoteri akcije u Jagodini




Odbojkaski mec


 

Stranica je napravljena za 0.088 sekundi sa 25 upita.