Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Dr Zoran Đinđić  (Pročitano 16366 puta)

0 Članovi i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

NameNo

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 6626
Dr Zoran Đinđić
« poslato: 12-03-2010, 11:43:27 »

 Rođen je 1. avgusta 1952. u Bosanskom Šamcu. Gimnaziju je završio u Beogradu 1970.
Studirao je filozofiju i 1974. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a 1979. doktorirao na Univerzitetu u Konstancu.

   

                                           


                                               
Govorio je da je studirao filozofiju dvadeset sati dnevno i da je istovremeno pohađao studije istorije umetnosti, sociologije i ekonomije. Na prvom času na Filozofskom fakultetu sukobio se s komunistima jer je tvrdio da veliki Marks ne da nije najveći, već uopšte nije filozof. Drugi veliki i značajniji sukob imao je s policijom zbog organizovanja "ilegalnih aktivnosti u studentskoj organizaciji protiv komunista, zbog čega je sam putovao po celoj Jugoslaviji". Zbog tih aktivnosti bio je i osuđen, čak se i Vili Brant, nemački kancelar, zauzimao za njega pa se, umesto u zatvoru, našao u Nemačkoj. Doktorirao je na tezi "Problemi utemeljenja kritičke teorije društva" kod Jirgena Habermasa.

Bio je viši naučni saradnik u Centru za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu, poslanik u sva tri višestranačka saziva Narodne skupštine Republike Srbije i Veću republika Skupštine SRJ. Bio je profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Napisao je sledeća dela: "Subjektivnost i nasilje", "Jesen dijalektike", "Jugoslavija kao nedovršena država" i "Srbija ni na Istoku ni na Zapadu". Preveo je mnoga filozofska dela i autor je velikog broja novinskih prikaza.

Nikada nije bio član Saveza komunista. Ipak, politikom se bavio sve vreme, aktivno od 1989. kada je sa još 12 intelektualaca inicirao obnavljanje Demokratske stranke, a na Skupštini Stranke 1990. bio je jedan od osnivača. Septembra 1990. je izabran za predsednika Izvršnog odbora, a onda, januara 1994. postaje predsednik Demokratske stranke.

Za Demokratsku stranku je govorio da je kao preduzeće, nikako mesto za druženje, pojašnjavajući da svako u stranci mora da ima proizvod, "a to mogu biti plakat, poruka, kritika, nastup... i mora se znati ko taj proizvod koristi, da li je njime zadovoljan". Objašnjavao je ko može da bude političar: "Čovek, da bi se bavio politikom, mora da ima jak i čvrst karakter, autoritet, da ume da preseče, da se zameri, kaže 'ne' i da ga mrze, jer je to priroda politike. Neko ko isuviše ide na širenje simpatija, udvaranja i izbegavanja sukoba mora još mnogo da nauči da bi vodio jednu ozbiljnu stranku".

Za gradonačelnika Beograda izabran je 21. februara 1997. godine, ispred koalicije "Zajedno" koja je na lokalnim izborima 1996. odnela pobedu u više gradova u Srbiji.

U sudskom sporu sa predsednikom Vlade Republike Srbije Mirkom Marjanovićem, 20. septembra 1996. osuđen je na 4 meseca zatvora, uslovno na dve godine. Vrhovni sud Srbije 9. jula 1998. preinačio je presudu i izrekao novu u kojoj je osuđen na 7 meseci zatvora, uslovno na 3 godine.

Američki nedeljnik "Tajm" u septembru 1999. uvrstio ga je među 14 vodećih evropskih političara trećeg milenijuma.

U junu 2000. Đinđić je preuzeo funkciju koordinatora u Savezu za promene, a potom postao i šef centralnog izbornog štaba i koordinator promotivne kampanje DOS-a za izbore koji su održani 24. septembra 2000. Na tim izborima Đinđić je izabran za poslanika u Veću republika Skupštine SRJ.

Dobitnik je ugledne nemačke nagrade "Bambi" za 2000. u oblasti politike.

Za premijera Srbije izabran je 25. januara 2001. nakon pobede DOS-a na republičkim parlamentarnim izborima u decembru 2000.

Đinđić je avgustu 2002. u Pragu primio nagradu Fondacije "Polak" za doprinos razvoju demokratije u Srbiji. Nagrada se dodeljuje svake godine za doprinos sprovođenju demokratskih i ekonomskih reformi u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Voleo je takmičenja i provere. Bio je veoma strpljiv, obrazovan i pragmatičan. Trudio se da se ne ponavlja, birao bi jednu sliku, poruku, rečenicu i oko toga gradio priču. Priznavao je da nema pretenzija da kaže nešto epohalno, ali je smatrao da će ostati upamćen po velikim stvarima. Život nije mogao da zamisli bez ljudi jer ljudska komunikacija mu je bila potrebna kao uslov za proveru ideja i sposobnosti. Kod sebe je cenio spremnost da uči i priznaje greške, kao i spremnost da ih ispravlja, a kod drugih je cenio pouzdanost. Govorio je da nema poroka.

Dr Zoran Đinđić je ubijen 12. marta 2003. ispred zgrade Vlade Republike Srbije, zato što je pokušao da Srbiju oslobodi prošlosti i odvede je u budućnost.


Zoran Đinđić je iza sebe ostavio suprugu Ružicu, kćerku Jovanu i sina Luku.
                             
Sačuvana

SunđerBoba

  • Gost
Одг: Dr Zoran Đinđić
« Odgovor #1 poslato: 12-03-2010, 11:57:38 »

« Poslednja izmena: 12-03-2010, 12:02:34 od strane SunđerBoba »
Sačuvana

NameNo

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 6626
Одг: Dr Zoran Đinđić
« Odgovor #2 poslato: 12-03-2010, 12:12:25 »

Sačuvana

Svilena

  • Gost
Одг: Dr Zoran Đinđić
« Odgovor #3 poslato: 12-03-2010, 12:12:37 »

Bivši ministar kulture, Branislav Lečić
             pitanje: 
3. Da je Zoran Đinđić živ...
           odgovor:
3. Opet bi bio kriv.


a i priča  iz 2006. o posipanju pepelom http://www.b92.net/specijal/atentat/godina_treca/osvrti08.php ...
Sačuvana

SunđerBoba

  • Gost
Одг: Dr Zoran Đinđić
« Odgovor #4 poslato: 12-03-2010, 12:19:53 »



Sačuvana

NameNo

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 6626
Одг: Dr Zoran Đinđić
« Odgovor #5 poslato: 12-03-2010, 12:22:50 »

Da, genijalan!

Ako morate da progutate dve žabe .. progutajte prvo ..
Sačuvana

Black

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 2366
Одг: Dr Zoran Đinđić
« Odgovor #6 poslato: 12-03-2010, 23:57:34 »

Dok sam večeras gledao onaj dokumentarni film posvećen sedmogodišnjici ŽRTVOVANJA  pokojnog Zorana , knedla mi je stajala u grlu...Pokušao sam da objasnim mom sinu ko je bio taj čovek i sve što sam mogao da mu kažem bilo je : da je on živ ( da ga nisu SVESNO  ostavili na nišanu ) SVE BI BILO DRUGAČIJE I BOLJE....
Sačuvana
Homo sum: humani nihil a me alienum puto

Svilena

  • Gost
Одг: Dr Zoran Đinđić
« Odgovor #7 poslato: 02-04-2010, 15:27:34 »

Da, zaboravih, Alkarov prevod sam sacuvala  :aq17:
Posto nema smisla muciti ga ponovo da kucka, a post broj 9 treba da dobije odgovor, evo kopije:

Srpska opozicija predvidja dogovor za 2-3 nedelje

Jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic ce prihvatiti predlog medjunarodne zajednice za prekid rata, u roku od dve do tri nedelje, rekao je juce Ha’aretz-u vodja srpske opozicije. Zoran Djindjic, bivsi gradonacelnik Beograda i jedan od vodja demokratske opozicije na zimskim protestima 1996-97, kaze da je poslednjih dana  primetio promenu u retorici rezima u Beogradu.
“ Oni u svojim govorima pominju mogucnost stranog prisutstva na Kosovu…
Ja mislim da je njihova terminilogija vrlo bliska terminologiji medjunarodne zajednice. Ipak , to je samo terminologija, ali to je tako u komunistickim zemljama. Prvo se primete promene u terminologiji a zatim i u postupcima.”
Djindjic, jedan od trojice lidera demokratske opozicije na zimskim protestima 1996-97, ne misli da postoji potreba za kopnenom intervencijom. “Nema logike za kopnenom intervencijom i za formalnim porobljavanjem Srbije. To bi vodilo konfliktu izmedju NATO sa jedne strane i Rusije i Kine sa druge i dovelo do medjunarodne krize. Najlogicniji pristup za NATO je da nastavi vazdusnu kampanju, koja je vrlo efikasna. Oni su unistili infrastrukturu u Srbiji i za 10 dana do dve nedelje bice veoma tesko ziveti ovde bez gasa, elektricne energije, mostova i komunikacija. Milosevic nece biti stanju da vodi rat duze od deset dana, ili dve ili cak tri nedelje.”
Upitan da okarakterise sporazum koji predvidja, Dindjic kaze da vidi dva kljucna koraka.
“Prvo, mirovni sporazum pod NATO uslovima koji ce dovesto do prekida bombardovanja, povlacenje Srpskih snaga sa Kosova i dolazak medjunarodnih snaga na Kosovo. Rusija, Ukrajina I NATO ce ciniti te snage.
U drugoj fazi, povratak izbeglica i istraga o zrtvama. Ovo ce dovesti do nove krize jer Milisevic ne moze da pristine na istragu o ratnim zlozinima..
Situacija ce biti veoma teska ali kada je prebrodimo,  verujem da cemo moci da zemlju povedemo u pravom smeru.


Odjavljeno dana -03/05/1999
« Poslednja izmena: 02-04-2010, 15:50:52 od strane Svilena »
Sačuvana

osica

  • Gost
Одг: Dr Zoran Đinđić
« Odgovor #8 poslato: 02-04-2010, 16:52:31 »

da jos pomenen da sam bio u izraelu kad je dao ovu izjavu. bila je pomenuta i na tv-u.
znaci tad nisam bio u srbiji, nisam bio u jagodini i nisam osetio na svojoj kozi sta vam se desavalo.
ipak nije mi milo za ovo sto je djindjic izjavio o nastavku bombardovanja, vi ste moji zemljaci, sunarodnici a jagodina je moj zavicaj.

zasto jagodincima koji vole djindjica i koji su trpeli bombardovanje ova njegova izjava nije smetala - ne shvatam.


Da si "stvarno" bio u to vreme u Srbiji, u Jagodini, da si ziveo pod blokadama, sankcijama, da si kupovao na bonove cekajuci u redovima, da si primao platu u dinarima u novcu sa 13 nula, da primis danas platu, a vec sutradan za tu istu platu mozes da kupis SAMO sibicu....... da si, .... da si.... Sve bi to i shvatio i razumeo, i mozda bi ga i ti voleo.
Ovako daleko od ociju, daleko od srca, i SMETA TI, smetaju ti ustvari neke stvari.....
Zasto se nisi kao pravi patriota i Srbin vratio, pa PATI i TRPI zajedno sa svojim narodom, a uporedo sa tim, VOLI tadasnji rezim i Milosevica, a mrzi Djindjica.
Trebao si da budes BAS OVDE, da bi sve to razumeo i shvatio.... DRUZE.....
Sačuvana

denny

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 35
Одг: Dr Zoran Đinđić
« Odgovor #9 poslato: 02-04-2010, 18:11:32 »

@osica
Ako nisi tu (Srbija) ne znaci da ne volis i ne razumes!!!
Ima toliko njih koji su bili, a i danas su  tu, pa ne razumeju mnogo toga.
Svaka cast Djindjicu,nazalost pokojnom, svaka cast svakom ko zeli da u pozitivnom promeni nesto u ovoj zemlji.
Sačuvana

Kengurinjo

  • Stalni učesnik
  • **
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 762
  • Само ЧИСТ ОБРАЗ и МЕРАК немају цену.
Одг: Dr Zoran Đinđić
« Odgovor #10 poslato: 03-04-2010, 02:56:29 »

@osica

А Ђики је био у Србији током НАТО бомбардовања и трепео док су му севале бомбе изнад главе? Или је колико се ја сећам боравио у земљи која је учествовала у бомбардовању? Ђики је патриота, а Бане није? О покојнику све најлепше...
Sačuvana
Србија је вечна док су јој деца верна. Амин!

Alkar

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 1089
  • Pravda za LUNU
Одг: Dr Zoran Đinđić
« Odgovor #11 poslato: 03-04-2010, 10:55:41 »

Citat: Kengurinjo
А Ђики је био у Србији током НАТО бомбардовања и трепео док су му севале бомбе изнад главе? Или је колико се ја сећам боравио у земљи која је учествовала у бомбардовању? Ђики је патриота, а Бане није? О покојнику све најлепше...
Da, to je isto  :aq19:
Sačuvana
Kupicu bela kola,
tako mi imena,
i vodicu te u svoj svet.

ignja

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 1068
Одг: Dr Zoran Đinđić
« Odgovor #12 poslato: 22-07-2010, 19:23:09 »

Eh..................
Sačuvana
kakve su ti misli, takav ti je i život

Fanta

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 5090
Одг: Dr Zoran Đinđić
« Odgovor #13 poslato: 12-10-2010, 21:16:04 »

djiki je bio pamet i nasa dika!

Da je ziv, sve bi bilo drugacije i bolje, daleko bolje...
Sačuvana

Kengurinjo

  • Stalni učesnik
  • **
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 762
  • Само ЧИСТ ОБРАЗ и МЕРАК немају цену.
Одг: Dr Zoran Đinđić
« Odgovor #14 poslato: 13-10-2010, 00:03:13 »

Ђинђић ће мени остати мистерија... Имао је идеје, борио се против свих облика криминала... Тражио Слобине паре... Али... Даље нећу... Ипак о покојнику све најлепше....
Sačuvana
Србија је вечна док су јој деца верна. Амин!

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690
Odg: Dr Zoran Đinđić
« Odgovor #15 poslato: 06-11-2014, 01:10:26 »



Vojislav šešelj u svojoj završnoj riječi u Haškom sudu daje najtačniji opis rata i razloga ratovanja na teritoriji bivše Jugoslavije

http://www.youtube.com/watch?v=CTNz0JIm2mo



Saslušanje Vojislava Šešelja u Hagu o ubistvu Zorana Đinđića

http://www.youtube.com/watch?v=kw_FS1u1aAg
http://www.youtube.com/watch?v=ooI71B_8ZX4
http://www.youtube.com/watch?v=D45Crm11glk



Milorad Ulemek Legija - Zavrsna rec na sudjenju za ubistvo Zorana Djindjica (ceo snimak)

http://www.youtube.com/watch?v=D_zPQFtqW7Q



Zašto je ubijen Zoran Đinđić

http://www.youtube.com/watch?v=EQH3SIOkUbQ



PRIPREMA ATENTATA NA PREMIJERA ZORANA ĐINĐIĆA

http://www.youtube.com/watch?v=-griMC-8U9s



Jedinica I - film o Crvenim beretkama ili kako je ubijen Đinđić

http://www.youtube.com/watch?v=n-UO7lm_5S4
http://www.youtube.com/watch?v=vSDBVu3SKJQ
http://www.youtube.com/watch?v=vSDBVu3SKJQ



Polednji dan Zorana Đinđića

http://www.youtube.com/watch?v=09kWy310InA



Zoran Djindjic poslednji intervju

http://www.youtube.com/watch?v=a4__F3im7o0
Sačuvana

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690
Odg: Dr Zoran Đinđić
« Odgovor #16 poslato: 25-11-2014, 01:38:40 »



Zoran Đinđić - Ako Srbija stane 2002

https://www.youtube.com/watch?v=8CHoChWyuTk
Sačuvana

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690
Odg: Dr Zoran Đinđić
« Odgovor #17 poslato: 10-12-2014, 02:41:24 »



Milan Veruović - O atentatu na Zorana Djindjića

https://www.youtube.com/watch?v=TxD5yLthKtA
Sačuvana

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690
Odg: Dr Zoran Đinđić
« Odgovor #18 poslato: 20-01-2015, 03:18:05 »



Srbija 10 godina posle Ðindica - D. Ðilas, C. Jovanovic i I. Vujacic [Utisak nedelje]

https://www.youtube.com/watch?v=N1xQ8cqgzjA
Sačuvana

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690
Odg: Dr Zoran Đinđić
« Odgovor #19 poslato: 05-03-2015, 02:33:08 »



Politička pozadina atentata na Đinđića, B92 - Insajder

https://www.youtube.com/watch?v=7FbDsRuroZ4



Ljuba Tadić o Zoranu Đinđiću

https://www.youtube.com/watch?v=T4REsRpR_tQ



Goran Bregović o Zoranu Đinđiću

https://www.youtube.com/watch?v=xg0E1_-KE1c



NE DAM DA SRBIJA STANE!

https://www.youtube.com/watch?v=dEJJ082mbu0



Atentat na Đinđića - Medijska pozadina

https://www.youtube.com/watch?v=XIXIOAGRsB4
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.087 sekundi sa 24 upita.