Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Jevandjelje po Judi  (Pročitano 8350 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik_paracin

  • Gost
Jevandjelje po Judi
« poslato: 02-05-2006, 02:28:06 »

Poslednjih 2000 godina Juda je bio poznat po tome što je izdao Isusa Hrista, ali upravo objavljeni drevni rukopis „Judino jevanðelje” prikazuje drugu stranu prièe, koja se razlikuje od one iz èetiri jevanðelja Novog zaveta, jer istièe da je Juda uèinio samo ono što je od njega tražio Hristos kada ga je izdao vlastima. Rukopis „Judino jevanðelje”, koje potièe iz 3. ili 4. veka, napisan na koptskom pismu, juèe je, uz prevod na engleski, u Vašingtonu objavilo amerièko društvo "National Geographic", koje je pomoglo i da se dokaže autentiènost rukopisa, javio je Rojters. Autor „Judinog jevanðelja” nije poznat. Rukopis na koptskom, napisan na obe strane 13 araka papirusa, prevod je originala iz 2.veka, verovatno napisan na grèkom, a otkriven je u pustinjskoj spilji pokraj Mine u Egiptu sedamdesetih godina prošlog veka.
 
Dok jevanðelja Novog zaveta, Markovo, Matejevo, Lukino i Jovanovo, prikazuju Judu, jednoga od 12 apostola, kao izdajicu koji je prodao Hrista za 30 srebrnjaka i potom se pokajao i obesio, „Judino jevanðelje” predstavlja ga kao junaka koji je delovao na Hristov zahtev i prikazuje ga kao jedinog Hristovog sledbenika koji je razumeo njegovu želju da odbaci zemaljsko telo.
 
Juda je u ovom jevanðelju prikazan kao najbliži Isusov prijatelj, koji razume Hristovu poruku i ima poseban status meðu njegovim uèenicima.
 
U kljuènom odlomku Hristos kaže Judi: „Ti æeš nadmašiti sve njih, jer ti æeš žrtvovati èoveka koji me zaodeva.”
 
Rodolf Kaser, sveštenik i bivši profesor Univerziteta u Ženevi koji je vodio obnovu i prevoðenje „Judinog jevanðelja”, objasnio je da „Hristos kaže da ga neko napokon mora izbaviti od njegovog ljudskog tela i draže mu je da to oslobaðanje obavi prijatelj nego neprijatelj”.
 
„Tako on moli Judu, svog prijatelja, da ga proda, da ga izda”, kaže Kaser.
 
„Judino jevanðelje” prvi put se spominje u raspravi lionskog biskupa sv. Ireneja „Protiv krivoverja”, koja je napisana oko 180. godine i u kojoj on osuðuje to jevanðelje kao jeres koja odstupa od nauke hrišæanske crkve.
 
Rukopis Judinog jevanðelja i drugi dokumenti prodati su trgovcu egipatskim antikvitetima 1978. Nakon što je u sefu banke proveo 16 godina, kupila ga je 2000. godine trgovac antikvitetima iz Ciriha Frida Nusberger-Cacos. Ona ga je, zabrinuta zbog propadanja papirusa, 2001. predala na konzervaciju i prevod Zavodu za antièku umetnost „Mecene” iz Bazela u Švajcarskoj.
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.058 sekundi sa 18 upita.