Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Pravoslavni sveštenik može da ima seks samo ponedeljkom!  (Pročitano 3819 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690



Pravoslavni sveštenik može da ima seks samo ponedeljkom!

Sreda i petak su posni dani, a utorkom i četvrtkom su pripreme za post i tad nije dozvoljen seks. Nedeljom je liturgija, a subotom priprema za liturgiju. Ipak, u praksi je malo drugačije, potvrđuju sveštenici
Postoji mnogo odredbi u pravoslavnom svetu za koje nikada verovatno niste čuli, poput one da pravoslavni sveštenik može da ima seks jednom nedeljno, i to ponedeljkom!

Pravila su jasna: sreda i petak su posni dani i tad nije dozvoljen seks, nedeljom je liturgija, a subota je priprema za liturgiju. Utorak i četvrtak su pripreme za post sredom i petkom. Sve u svemu, ponedeljak ostaje jedini slobodan za bračne “obaveze”.

Međutim, u praksi je malo drugačije, a to za Telegraf potvrđuju i sveštenici SPC koji nisu želeli da im se navode imena, iz očiglednih razloga.

- Naravno da znam za ta pravila, ali rekao bih da se danas toga slabo ko pridržava. Sa svojom ženom seks ne praktikujem jedino subotom i nedeljom zbog svete liturgije, a ostalim danima smatram da to nije greh – kaže za naš portal sveštenik  s Novog Beograda.

Crkva propisuje da sveštenik ne može postati onaj ko je imao seksualne odnose pre braka. Međutim, i ovo pravilo se u poslednje vreme često krši.

- Vremena su takva, retko ko u brak ulazi nevin, pa tako je slučaj i s kandidatima za sveštenika. Ta pravila su donošena u vreme patrijarhalnog poretka koji je bio u svom punom jeku – kaže za Telegraf verski analitičar Živica Tucić.

Za obične vernike seks se zabranjuje tokom posta, međutim, uz odobrenje nadležnog sveštenika ili episkopa. Ukoliko postoji mogućnost da je brak u krizi bez seksualnih odnosa, bračni par može da upražnjava seks.

Posle razgovora sa sveštenicima i teolozima dolazimo do zaključka da je u slučaju pravila oko seksa u Pravoslavnoj crkvi mnogo toga zastarelo i vreme im je da se menjaju. Do tada, pravila su tu da bi se kršila.

http://www.telegraf.rs/vesti/794672-da-li-ste-ovo-znali-pravoslavni-svestenik-moze-da-ima-seks-samo-ponedeljkom
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.071 sekundi sa 21 upita.