Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Kineski zid sve kraći  (Pročitano 6334 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Kineski zid sve kraći
« poslato: 10-03-2007, 20:24:28 »

Kineski zid je sve kraci, a turizam i razvoj uzimaju danak jednom od najpoznatijih svetskih spomenika. Sada postoji samo trecina od 6.350 kilometara zida, a preostali delovi otpadaju. Izgradnja Kineskog zida zapoceta je 221. pre nove ere, za vreme vladavine dinastije Cin, kao zemljana struktura za zaštitu od osvajaca. Vecina velikih kamenih blokova koji se mogu videti duž zida na severu Kine postavljena je za vreme vladavine dinastije Ming (1368-1644). Neki delovi zida, koji se prostire od obale istocno od Pekinga do severozapadne provincije Gansu, restaurirani su od dolaska KP partije na vlast, 1949. godine. Kineski zid je od 1987. na listi svetskog nasleda, a zakonom je zabranjeno odnošenje njegovih delova. Ipak, delovi zida nestajali su u više navrata, a poljoprivrednici, koji ne znaju za postojanje zakona o zaštiti tog spomenika, iskoristili su njegove cigle za izgradnju svojih kuca, pa cak i obora. Neodgovarajuce popravke jedan su od nacina uništenja zida. Broj posetilaca - deset miliona godišnje - takode doprinosi oštecenju zida.

NameNo

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 6626
Одг: Kineski zid sve kraći
« Odgovor #1 poslato: 08-06-2010, 22:35:24 »

       

              Otkrivena tajna izdržljivosti Kineskog zida

Tajna izdržljivosti Kineskog zida leži u lepljivom pirinču koji su radnici za vreme vladavine dinastije Ming upotrebljavali kao izrazito čvrst malter, otkrili su kineski naučnici.



"Veliki Kineski zid izgrađen je pre 600 godina, a za izgradnju se koristila mešavina smese od lepljivog pirinča i kreča", objasnio je Džang Bingđijan, profesor hemije na Univerzitetu Hangdžu u istočnoj Kini.

Građevinski radnici drevne Kine su koristili ovu smesu još pre 1.500 godina, naveo je on.

Lepljivi malter od pirinča učvrstio je cigle i kamene blokove tako snažno da na nekim mestima još uvek ni korov ne može da raste.

"Ovaj drevni malter je verovatno bio prvi kompozitni vezivni materijal na svetu, proizveden od mešavine organskih i neorganskih komponenata - amilopektina i kalcijum-karbonata", kazao je dr Džang.

On kaže da je amilopektin pomogao u stvaranju kompaktne mikrostrukture koja je omogućila da Kineski zid bude stabilniji i da ima veću mehaničku čvrstinu.

Džang je napomenuo da je upotreba lepljivog pirinča predstavljala najveće tehničko dostignuće tog doba.

Građevinari su koristili lepljivi pirinač i za izgradnju grobnica, pagoda i gradskih zidina, prenosi "Dajli Telegraf".

Pojedine građevine su bile dovoljno čvrste da se odupru jakim zemljotresima i drugim prirodnim nepogodama.

U vreme izgradnje Velikog zida, stanovnici južne Kine su se bunili, jer su vlasti zaplenjivale sav pirinač kako bi se nahranili radnici i sagradio zid.

Kineski zid je najveća građevina na svetu. Proteže se od stepa srednje Azije do Žutog mora, dužinom od 2.450 kilometara.

MONDO

Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.062 sekundi sa 24 upita.