Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Najcrnja godina za novinare u poslednjoj deceniji  (Pročitano 3414 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

zs

  • Gost
Najcrnja godina za novinare u poslednjoj deceniji
« poslato: 08-09-2007, 21:37:15 »

Nisu bas najnoviji podaci, ali moze dosta stvari da se zakljuci

Njujork – U prošloj godini, znatno je porastao broj ubijenih novinara u svetu
Džo Strap | Objavljeno 3. januara 2005. godine

Njujork – U prošloj godini, znatno je porastao broj ubijenih novinara u svetu: sa 38, koliko ih je ubijeno 2003, na 56 2004, piše u izveštaju Komiteta za zaštitu novinara (Committee for the Protection of Journalists), koji vodi ovakvu evidenciju od 1992. godine. Glavni uzrok smrti je ubistvo, a ne pogibija u ratnom sukobu.

Ovo je najvišta stopa od 1994. godine, kada je 66 novinara poginulo radeći svoj posao, kaže Komitet.

Ubistvo je uzrok smrti 36 novinara u toku prošle godine.

Godišnje istraživanje Komiteta otkrilo je još jedan trend: ubice uglavnom prolaze nekažnjeno. One su pronađene i kažnjene u samo devet slučajeva 2004. godine.

„Već je sam broj novinara ubijenih tokom 2004. godine dovoljan razlog za zabrinutost“, kaže En Kuper, izvršni direktor Komiteta. „Ali, sramotna je i uznemirujuća činjenica da ubistva prolaze nekažnjeno u tako velikom broju slučajeva. Vlade imaju obavezu da gone odgovorne. Propuštajući da to učine, one dopuštaju kriminalcima da postavljaju granice vesti koje građani gledaju i čitaju“.

Novinari su ubijani od Filipina, gde je osmoro stradalo u nizu napada, do Meksika, gde su dvojica poginula u sukobima narkodilera. U Iraku, gde su novinari mahom ginuli u razmeni vatre, najmanje devetoro od ukupno 23, koliko ih je tamo usmrćeno, namerno su ciljani, piše u izveštaju.

U 2004. neke nove zemlje postale su najopasnije za novinare. Dok je osam novinara ubijeno u Latinskoj Americi, uključujući dva na granici Meksika i SAD i dva u Nikaragvi, prvi put u poslednjih deset godina nijedan novinar nije ubijen u Kolumbiji, piše u izveštaju.

Komitet smatra da je novinar ubijen na dužnosti ako je njegova smrt posledica neprijateljske akcije, uključujući osvetu za novinarski rad, razmenu vatre dok je novinar izveštavao o sukobu, ili dok je izveštavao u opasnim okolnostima kao što su nasilne ulične demonstracije. Tu ne spadaju novinari koji su umrli u saobraćajnim nesrećama ili od neke bolesti.
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.056 sekundi sa 23 upita.