Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Zacinske trave  (Pročitano 12482 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

NameNo

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 6626
Zacinske trave
« poslato: 20-01-2010, 20:42:52 »

                                                                                                                                                  preuzeto sa sajta "Kuvarica"

BOSILJAK
(Ocimum basilicum)
Upotrebljava se lišće, sveže ili sušeno, za salate, supe, jela od povrća (naročito paradajza), za ribu, meso, marinate, sosove i prelive. U kuvana jela dodaje se pred sam kraj kuvanja jer mu je ukus tako izraženiji.
Lekovito dejstvo - miruje, opušta, uspavljuje. Neki tvrde da deluje kao afrodizijak. Podstiče lučenje stomačnih sokova, pa pospeđuje varenje i izaziva apetit.



MAJČINA DUŠICA
(Thymus serpyllum)
Baštenska biljka čije se aromatično lišće prijatnog mirisa i pomalo oštrog ukusa koristi kao začin za ribu, čorbe od morskih plodova, razna jela od jela i paradajza. Koristi se i za pravljenje kobasica, jer deluje kao prirodni konzervans.
Lekovito dejstvo - Ublažava prirodne tegobe i umiruje nerve.

RUZMARIN
(Rosmarinus officinalis)
Uloga ruzmarina kao začina dobro je poznata. U kulinarstvu se ruzmarin koristi kod pripremanja morske ribe, pečenja, pečenog krompira, čorbi. Nešto manje je poznata njegova uloga u kozmetici i narodnoj medicini. Da bi uvek imali svež začin za pripremanje jela, ruzmarin možete gajiti u vrtu ili u saksiji na terasi ili kuhinjskom prozoru. Žbun ruzmarina je veoma dekorativan.
Lekovito je pre svega lišće, posebno kod tzv. ženskih oboljenja, zatim bolesti krvotoka i reumatskih oboljenja.

SREMUŠ
(Allium ursinum)
Sremuš je tipičan predstavnik samoniklog jestivog bilja, zeljasta biljka iz porodice lukovica, veoma je nalik đurđevku. Mnogi probali da ga kultivišu i odgoje ga, ali nije poznato da je to nekome uspelo. Njegovo lišće ima aromu belog luka. Listovi se mogu koristiti umesto belog luka u svim kuvanim jelima, a izuzetno su pogodni za stavljanje u sveže slate, naročito je dobra kombinacija sa zelenom salatom, a u nekim kuhinjama seckani listovi sremuša dodaju se testu za hleb. U narodu se od spramuša spravlja i lekovita rakija. Na 1 litar rakije stavite 1 veću vezu sremuša, ostavite da odstoji nedelju dana.
Lekovita svojstva - Kažu da otklanja sve boljke. Fantastičnom brzinom čisti organizam od štetnih materija. Sadrži eterična ulja, vredne mineralne soli, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti i alicin - kao glavni sastojak. Blagotvoran je kod arterioskleroze, povišenog krvnog pritiska, bolesti jetre, pluća, pri čišćelju rana, želuca i creva...

MIROĐIJA
(Anethum graveolens)
Zeljasta biljka igličastih listova, izrazitog, osvežavajućeg mirisa. Dodaje se kao začin čorbama, sosovima, jelima od mlevenog mesa i povrća, salatama. S jeseni čitave grančice sa cvetom upotrebljavaju se za turšiju, naročito za kisele krastavce.
Lekovito dejstvo - pojačava rad bubrega, ublažava grčeve u stomaku, jača imunitet. Bogata je vitaminom C.

KIM
(Carum carvi)
Jednogodišnja biljka čije se seme koristi kao začin za jela od mahunastih plodova i kupusa, za hleb i pecivo, kao dodatak krem sirevima, u jelima od mesa divljači. Svež list se koristi kao dodatak salatama, kremovima od sira ilisveže barenom povrću. Kim je naročito prisutan u skandinavskoj i nemačkoj kuhinji.
Lekovito dejstvo - seme je bogato proteinima i preporučuje se kao doatak teškim jelima jer olakšava varenje i oslobađa od gasova.

MELISA - matičnjak
(Melissa officinalis)
Biljka čiji listići imaju miris sličan limunu, pa se zove još i limun-trava. Koristi se u sosovima, supama, za mariniranje ribe.
Lekovito dejstvo - Ima veliku količinu vitamina C te jača otpornost organizma. Podstiče varenje, smiruje nerve i poboljšava san.

ORIGANO - vranilova trava
(Origanum vulgare)
Srodnik majorana, takozvani kritski majoran ili origano, koji raste kod nas na primorju, obavezan je u italijanskoj, a sada i u našoj kuhinji, jer je nezamenljiv začin za pice i prelive za špagete.
Lekovito dejstvo - izvrsno je sredstvo protiv upale disajnih puteva, prehlade, glavobolja, stanja iznurenosti, a jednako pospesuje varenje, otvara apetit i smiruje želudacne tegobe.

KORIJANDER
(Coriandrum sativum)
Ovo je jedna od najstarijih začinskih biljaka, poreklom iz jugoistočne evrope, gde divlje raste, a u Indiji, Kini i Egiptu, gaji se hiljadama godina. Pominje se čak i u bibliji, u knjizi Mojsijevoj. Seme mu je veoma aromatično i koristi se kao dodatak slatkim i slanim jelima, za pripremu likera i kao dodatak za kari mešavine začina. Sveži listovi korijandera koriste se slično kao i lišće peršuna, kao dodartak raznim jelima, ali se kod nas ne mogu nabaviti. Pokušajte da ga sami gajite u bašti ili u saksiji ako nabavite seme.
Lekovito dejstvo - Pospešuje varenje.

MAJORAN - mažuran
(Majorana hortensis)
Majoran daje jelima poseban ukus, pa se zato koristi kao začin za svinjsko, guščije i pačije meso i mahunasto povrće, a zajedno sa bosiljkom daje odličan ukus pečenom krompiru. Pomesan sa kristalnim šećerom vrlo lepo ga aromatizuje, te je takav šećer delikatesan dodatak kolačima.
Može se, kao i većina ovde nabrojanih aromatičnih trava, gajiti kao ukrasna trajnica u aromatičnom vrtu. Beru se gornji, nadzemni delovi u vreme cvetanja, od jula do septembra, vezuju u snopiće i suše na osenčanom, promajnom mestu.

KAPAR
(Capparis spinosa)
Mediteranska biljka kod koje se koriste pupoljci veličine zrna bibera, koji se konzerviraju u sirćetu. Kapari se stavljaju u salate i pikantne sosove. Iseckan i pomešan sa peršunom bifteku daje poseban ukus.
Lekovito svojstvo - Olakšava varenje i podstiče apetit.

LUK VLAŠAC
(Allium ascalonicum)
Za jelo i začin upotrebljavaju se sitno iseckani listovi koji se beru od proleća do jeseni, pri čemu se snop listova reže makazama iznad zemlje, da bi se sačuvala lukovica za sledeću sezonu. Iz nje će kasnije poterati novi listovi. Koristi se kao dodatak varivima, supama, čorbama...
Samoniklo raste na vlažnim mestima, a po intenzivnom mirisu na luk iz daleka se može prepoznati. Dosta se uzgaja u bastama, ali i kao ukrasna biljka u vrtovima, a vrlo je dekorativan i u posudi na kuhinjskom prozoru.

BELI LUK - češnjak
(Allium sativum)
Jedna je od najstarijih uzgajanih biljaka. Ima višestruku primenu u kulinarstvu. Iseckan izgnječen ili isceđen koristi se kao dodatak jelima od pasulje, boranije, u salatama, sosovima, uz ribu (naročito morsku), za pravljenje kobasica, za pihtije...Njegov miris se dugo zadržava u dahu a otklanja se grickanjem peršunovog lišća.
Lekovito dejstvo - Deluje kao antiseptik, protiv prehlade, kašlja i bronhitisa, infekcija u organima za varenje. Pročišćava krvne sudove i snižava krvni pritisak.


ANIS - morač, janež
(Pimpinella anisum)
Koristi se i list i seme. Seme je jačeg ukusa i koristi se za kolače, testa i likere, ali i za začinjavanje ribe, živinskog mesa, krem supa i sosova. List ima blaži ukus, a upotrebljava se svež u salatama, jelima od povrća ili krem sirevima.
Lekovito dejstvo - Anis poboljšava varenje, smanjuje nadimanje, ublažava kašalj i glavobolju, smiruje zapaljive procese.


« Poslednja izmena: 20-01-2010, 22:11:30 od strane opsena »
Sačuvana

NameNo

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 6626
Одг: Zacinske trave
« Odgovor #1 poslato: 20-01-2010, 20:43:59 »

O R I J E N T A L N I   Z A Č I N I

ALEVA PAPRIKA
Sušena, mlevena ili tucana, slatka ili ljuta paprika. Koristi se kao začin za jela od povrća i mesa ili kao dodatak mešanim začinima ili sosovima,
Lekovita dejstva - Bogata je vitaminom C i karotinom, ima dezinfekciono i stimulativno dejstvo.


BIBER
crni biber zeleni biber beli biber
Najpopularniji začin bez kojeg se ni jedna kuhinja ne može zamisliti, poreklom je iz Indije, a danas se gaji u zemljama sa tropskom klimom. mleveni beli biber
Oduvek su zrna bibera posebno cenjena, nekada toliko da su svojevremeno korišćena i kao zamena za novac. Zavisno od vremena branja i načina sušenja dobija se crni biber (koji je ljući) i beli biber, a nezrele sveže bobice koje se ostavljaju u sirćetu poznate su pod nazivom zeleni biber. Najbolje je biber kupovati u zrnu pa pred samu upotrebu mleti ili tucati.mleveni crni biber mleveni zeleni biber
Lekovito dejstvo - Pojačava ličenje stomačnih sokova, pa olakšava varenje posebno teške hrane, a stimulativno deluje i na krvotok.


VANILA
Tropska biljka, dugog mirisnog ploda sličnog mahuni. Kupuje se kao šipka ili u prahu, a koristi se za pripremu kolača i svih drugih poslastica, kremova, pudinga, sladoleda itd.


ĐUMBIR
Divlja biljka koja potiče iz tropskih predela jugoistočne Azije. Koristi se osušen i isitnjen, kao začin za pečurke, meso i ribu, pirinač i jela od povrća. Ali i za pripremu kolača.
Lekovito dejstvo - Podstiče lučenje stomačnih sokova, ima antiseptičko dejstvo, smiruje kašalj i prehladu.Poznato je da čaj od đumbira umanjuje jutarnje mučnine kod hormonskih promena u tudnoći i menopauzi. Dovoljna je šolja ovog čaja na šte izjutra, a nakon toga tokom dana pijuckajte čaj od nane i vaše tegobe sa mučninom će nestati.


KARANFILIĆ
Osušeni cvetni pupoljci tropskog drveta, prijatnog mirisa sličnog karanfilu. Koriste se za jela od mesa, riblju čorbu, sosove, tople napitke i za neke vrste zimnica. Mogu se koristiti celi pupoljci, ili samleveni u sitan prah, poput drugih začina. Jedan do dva karanfilića dovoljni su da se začini količina jela namenjena za četiri osobe.
Lekovito dejstvo - Smatra se da karanfilić deluje antiseptički. Proverenopomaže kod zubobolje i upale desni treba žvakati karanfilić i bol će uminuti.


KARI
Kari je veoma pikantan indijski začin u prahu, kombinovan od raznih sastojaka. Samo u Americi postoji više od 200 vrsta karija, od najblažeg do najljućeg. Može se koristiti za gotovo sva jela od mesa i povrća, kao dodatak supama, pirinču i sl. Kari koji se prodaje u evropi uglavnom je blaži i manje ljut.
Ako želite sami da napravite kari mešavinu evo jednog recepta:
U pleh stavite 5 štapića cimeta, šolju semena kardamoma, pola šolje karanfilića, pola šolje kima, 4 kašike semena korijandera, pola šolje crnog bibera, pa sve to pecite u rerni na 100 stepeni oko pola sata. Povremeno sve promešajte i prekontrolišite jer začini ne smeju da dobiju smeđu boji i da zagore. Kada je sve pečeno izvadite, stapić cimeta istucajte, a zatim sve sameljite u manjim količinama u mlinu za kafu tako da se dobije fini prah. Čuvajte dobro zatvoreno u staklenoj ili limenoj posudi.


MUSKAT - MORSKI ORAŠČIĆ
Plod tropskog drveta, poreklom sa Molučkih ostrva, koji se izrendan dodaje kao začin slatkim i slanim jelima. Slatkim i slanim kremovima, kolačima, pudinzima, kremovima od sira ili luka, kao dodatak spanaću, dinstanom povrću, kuvanom vinu i toplim napicima od čokolade.
Lekovito dejstvo- olakšava varenje, deluje protiv dijareje i mučnine, a ima i blago umirujuće dejstvo.


SUSAM
Orijentalna zeljasta biljka čije se žuto seme upotrebljava u kulinarstvu za spravljanje alve, kao dodatak nekim vrstama hleba, peciva i kolača, a pržen se koristi za posipanje barenog povrća.


CIMET
Aromatična kora tropskog cveta crvenkaste boje, prijatnog mirisa i ukusa. Osušena kora cimeta ili njen prah upotrebljava se kao dodatak slatkim testima i kolačima, a na dalekom Istoku stavljaju ga i u slana jela.
Lekovita dejstva - izuzetno pospešuje cirkulaciju. Od njega se mogu spravljati obloge koje se stavljaju na obolela mesta.
« Poslednja izmena: 20-01-2010, 22:21:14 od strane opsena »
Sačuvana

Luna

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 9142
Одг: Zacinske trave
« Odgovor #2 poslato: 20-01-2010, 21:14:50 »

Hvala da sam najzad otkrila je MELISA  u stvari maticnjak!

Ruzmarin - zdravo je za krvotok da se sveza mala grancica uvece stavi u casu vode da prenoci i izjutra ta voda popije.Redovno.
Koristi se puno kod pripremanja ovcetine.

Prah Anisa,Koriandera,Muskata i Karanfilica daje poseban ukus i praznicni miris "Bozicnim " suvim kolacima!

Redovno unosenje Zimta u organizam regulise secer kod dijabeticara, a u kombinaciji sa medom ili par drugih sastojaka ima visestruka dejstva!
« Poslednja izmena: 20-01-2010, 22:22:35 od strane opsena »
Sačuvana
Prosecni ljudi nista tako ne mrze kao nadmoc duha.

sonja

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 1263
Одг: Zacinske trave
« Odgovor #3 poslato: 21-01-2010, 09:00:23 »

Lepa tema ...!
Sačuvana

NameNo

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 6626
Одг: Zacinske trave
« Odgovor #4 poslato: 27-01-2010, 16:13:05 »

Lepa tema ...!
Hvala, sonja!  :aq28:


Dodala bih još nešto:

TIMIJAN
dobar protiv problema sa disajnim putevima

MAJORAN
poboljšava varenje, smanjuje grčeve, dobar je protiv čira, gastritisa i prehlade

KARI
poboljšava cirkulaciju

ČILI
poboljšava cirkulaciju takođe

KIM
protiv nadimanja (čaj)

KARANFILIĆ
protiv kašlja, reume, migrene (cvetovi za bolesne desni kao što je već gore pomenuto)

BIBER
protiv bronhitisa, prehlade, kašlja

ŽALFIJA
bolovi u stomaku, nadimanje, dijareja, gubitak apetita

PAPAJA
za dobro varenje

ĐUBMIR
je dobar kao sredstvo za bolje varenje, sprečava gasove u organizmu, smanjuje mučninu, opušta krvne sudove
Sačuvana

Ivanka

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 2324
Одг: Zacinske trave
« Odgovor #5 poslato: 27-01-2010, 18:47:40 »

Kašika mlevenog cimeta se umeša u pola kile meda. Svako jutro jedna kašičica na prazan stomak. Pomaže protiv gorušice.
Sačuvana

anitaradjen

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 15
Odg: Zacinske trave
« Odgovor #6 poslato: 03-07-2013, 09:41:06 »

obozavam zacine i koristim ih u velikim kolicinama
Sačuvana

pcelica.m

  • Zvezda u usponu
  • ****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 4383
    • Global Webmasters
Odg: Zacinske trave
« Odgovor #7 poslato: 20-06-2014, 19:44:55 »

Kako dobar i poseban ukus daju zacini, bez njih je mnogo drugacije.
Sačuvana
Izdavanje stanova u Beogradu po veoma povoljnim cenama. Posetite Rent a car Beograd.
| Stakla za kuhinje | MultiLac Baby kesice
 

Stranica je napravljena za 0.086 sekundi sa 21 upita.