Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Dijaspora => Temu započeo: MASIRAM GASTARBAJTERKE 29-02-2012, 21:23:20

Naslov: Nostalgija-najveća boljka gastarbajtera
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 29-02-2012, 21:23:20
Prošle godine sam nekoliko meseci radio i živeo u Grčkoj tako da sam se, eto i ja, upisao u gastarbajtere.  :aq01: Kad odeš negde u inostranstvo i kad živiš neko vreme preko grane pa makar to bila i bliska i prijateljska Grčka, shvatiš koliko se u svetu bolje živi nego u Srbiji. Prosečne zarade su mnogo veće, dnevnice su mnogo veće kao i mogućnosti za zaradu. Jednostavno, živi se bolje nego ovde.

E sad, čuo sam i ja za tu nostalgiju a prošle godine sam je po prvi put i osetio. Osetio sam neku potrebu za otadžbinom, za domovinom, za rodnom grudom i zavičajem, kako smo učili u školi. Rasplakaću se, je*o te!  :xq005: Nešto te vuče. Osećaš potrebu za srpskim novinama, za srpskom televizijom, za srpskom muzikom. U Grčkoj se prodaju naše novine preko srpske dijaspore ali sa zakašnjenjem od nekoliko dana, doduše, sve novine iovako ionako imam na netu a domaći kanali valjda mogu da se prate preko satelita ili kartice. Ali jednostavno se obraduješ kad čuješ srpski na televiziji, zato mi je bilo drago kad smo jednu fudbalsku utakmicu reprezentacije Srbije gledali na RTS-u. Grci su stvarno bezobrazni, upalim radio, pričaju grčki, upalim TV, opet grčki, pozovem mobilnog operatera, opet priča na grčkom, PA AMAN BRE!  :aq21: Oće da me provociraju-znaju da ne znam grčki.  :xq005:

Ali ta potreba o kojoj sam pričao je, u suštini, prazna. Džaba ti sve to kad ti nemaš dovoljnu stopu ekonomskog razvoja. Ljudi u Srbiji žive od danas do sutra. Džaba ti sve to kad ne možeš sebi da priuštiš ni neke osnovne stvari a kamoli normalan i život dostojan čoveka. Gledam srpske turiste tamo i primećujem: Prvo, što ih ima veoma malo a drugo, 90% srpskih turista u Grčkoj (barem na Kritu gde sam ja radio) su ili gastarbajteri iz Zapadne Evrope ili iz Beograda. Veoma malo ima turista iz unutrašnjosti Srbije. A srpskih radnika-koliko hoćeš. I to ne samo u Grčkoj nego u celom svetu. A drugo, prosečno srpsko letovanje je 10 dana a ima dosta i onih koji ostaju na moru samo 7 dana. Pa kakvo mi je to letovanje koje traje samo 7 ili 10 dana? Nema ništa bez 14-15 dana. A da ne pričamo o tome da 90% stanovništva Srbije može samo da sanja more. To je sve dokaz koliko nam je zemlja jadna i bedna i koliko je ova vlast uništila državu.

Oseća se nostalgija, želiš opet da vidiš svoju porodicu, svoj grad, svoju zemlju. Znam da je Ćuprija u katastrofalnoj situaciji kao i cela Srbija uostalom, znam da nam je mentalitet katastrofa, znam da nam je autobuska stanica propala ko Grčka  :xq005: ali brate obradujem se kada vidim tablu na kojoj piše ĆUPRIJA, obradujem se kada posle nekoliko meseci provedenih van zemlje vidim svoju otadžbinu, svoj grad ma kakav da je i ćuprijsku autobusku stanicu ma kakva da je.

Ali u čemu je suština? Suština je u tome da ta želja kratko traje i da te sve to kratko drži, dakle samo u početku. Posle ponovo poželiš veći životni standard, brži ekonomski razvoj i više para. Jednostavno, u inostranstvu se mnooooooogo više zarađuje nego u Srbiji, bolje se živi i to je to. Nema nikakve filozofije.

Nostalgija jeste najveća boljka gastarbajtera ali kratko traje i nestaje ubrzo po dolasku u Srbiju.
Naslov: Odg: Nostalgija-najveća boljka gastarbajtera
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 02-03-2012, 00:29:08
Niko ništa, forum umrEo, propali smo ko Grčka!  :xq003:
Naslov: Odg: Nostalgija-najveća boljka gastarbajtera
Poruka od: leonardo 02-03-2012, 13:36:45
Niko ništa, forum umrEo, propali smo ko Grčka!  :xq003:
U bre maser, pa to se desilo jos za vreme tvog predhodnog boravka na forumu.... zar si zaboravio.
Naslov: Odg: Nostalgija-najveća boljka gastarbajtera
Poruka od: MIK 02-03-2012, 13:50:01
Predsedicne, sta ko da ti prica! kad"sve znas :aq01:
Naslov: Odg: Nostalgija-najveća boljka gastarbajtera
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 02-03-2012, 14:41:44
Niko ništa, forum umrEo, propali smo ko Grčka!  :xq003:
U bre maser, pa to se desilo jos za vreme tvog predhodnog boravka na forumu.... zar si zaboravio.

Pa to bilo još pre potopa. :D