Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Doljevac - Kultura - Sport - Turizam  (Pročitano 4114 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Doljevac - Kultura - Sport - Turizam
« poslato: 18-10-2009, 11:34:34 »

Opština Doljevac se nalazi na glavnom auto-putu i železnickoj pruzi Beograd - Niš - Skoplje - Solun. Blizina grada Niša (samo 18 km), kulturnog, ekonomskog i privrednog centra je jedan od razloga zbog kojeg cela opstina Doljevac gravitira ovom regionalnom centru. Na ovoj web stranici cete se informisati: O privredno-ekonomskom životu Doljevačkog kraja; O istoriji i kulturno - istorijskim spomenicima Doljevca; O aktuelnostima iz oblasti rada Skupštine opštine Doljevac itd…

Teritorija opštine Doljevac obuhvata deo plodne južnomoravske doline između gradova Niša i Leskovca, odnosno južni deo Niške i severni deo Leskovačke kotline, koje su njenom središnjem delu povezane poznatim Korvingradskim tesnacom. Ovaj interesantan prirodni prolaz kroz koji se provlače Južna Morava, železnička pruga i druge saobraćajnice, čine najistureniji obronak planine Seličevice, na kome se nalaze ostaci drevnog srednjovekovnog grada Koprijana, u narodu zvanog Korvingrad, sa istočne i omanje brdo Kumiga, na čijem se vrhu nalazi još starija, više puta rušena i obnavljana, crkva sv. Jovana, sa zapadne strane. Svojim položajem, izgledom i starinom dva spomenika dominiraju širom okolinom, iz daleka privlače pažnju i prkose vremenu.

Na zapadu je doljevačko područje široko otvoreno prema Toplici i Dobriču, zahvatajući jugoistočne plodne talasaste delove ovog poznatog polja, dok na istoku prostorno manji deo opštinskog atara čine pitome padine i planinski delovi Seličevice. Doljevačka opština je okružena teritorijom grada Niša (18km udaljenim) i opštinama Gadžin Han, Leskovac, Žitorađa i Merošina.

Opština Doljevac je saobraćajno čvorište iz koga se od glavnog međunarodnog puta i pruge Beograd - Niš - Solun odvaja pruga i put ka Prokuplju i Kuršumliji.

Opština Doljevac zauzima površinu od 121 km2 na kojoj, prema popisu iz 2002. godine, u 16 naselja sa 5.450 domaćinstava živi 20.306 stanovnika. Po površini dolazi u red najmanjih opština u Srbiji što sa brojem stanovnika i gustinom naseljosti nije slučaj. Sa prosečom gustinom od 169 stanovnika po jednom km2 svrstava se u red gusto naseljih područja i opšina. Pripadajuća naselja opštine Doljevac koja se nalaze na desnoj obali Južne Morave su: Belotinac, Čapljinac, Knežica, Ćurlina, Perutina, Malošište, Čečina i Rusna. Ostala naselja su na levoj obali, i to: Mekiš, Orljane, Šarinac, Šainovac, Kočane i Pukovac.
 

Stranica je napravljena za 0.11 sekundi sa 24 upita.