Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Lepota - Zdravlje => Temu započeo: autentik 26-01-2007, 17:42:28

Naslov: Alkohol i rizik od preloma kostiju
Poruka od: autentik 26-01-2007, 17:42:28
Alkohol i rizik od preloma kostiju

Alkohol je štetan. U malim količinama, alkohol je koristan. Alkoholizam je teška psihofizička bolest za čije lečenje su neophodni stručnjaci, kao i čvrsta namera obolelog da se izleči. Čaša crvenog vina posle jela povremeno je dobra za vaše srce.

Svakodnevno primamo različite informacije o alkoholnim pićima. Neke nam govore o štetnosti alkohola, neke o tome da od alkohola - ako se konsumira u vrlo umerenim količinama - može da bude koristi. Informacija koju najčešće primamo ipak jeste ona koja stiže preko reklama - a to je da je glamurozno piti (što više, to bolje, pošto se tako najbrže pune džepovi proizvođača alkohola), "kul" je piti, sve najveće face piju, alkohol vam može pomoći u životu, a takođe je i dokaz vašeg uspeha... To je informacija koja se u velikom broju slučajeva najviše "zaglavi" negde u mozgu, tako da je želja za pićencem uvek tu negde u blizini. To ne valja, jer alkohol zaista može da vam ugrozi zdravlje i upropasti život. Jedna od opasnosti koje dolaze od alkohola jeste i povećani rizik od teškog preloma kostiju.

Belgijski naučnici su nedavno sproveli jednu studiju koja je pokazala da teški alkoholizam, pored štetnog uticaja na različite organe, slabi i kosti. Naime, alkohol loše utiče na koštanu masu i jednom kad do preloma dođe, znatno usporava zaceljenje. Tačan mehanizam delovanja alkohola na kosti još uvek nije poznat, ali izgleda da on utiče na razvoj i funkciju osteoblasta (ćelija koje grade i održavaju koštano tkivo).

Kosti se izgrađuju celog ljudskog života. Postoje ćelije koje razgrađuju koštano tkivo (osteoklasti) i ćelije koje ga grade (osteoblasti). Alkohol, izgleda, inhibira normalno nastajanje osteoblasta, tako da se s vremenom smanjuje koštana masa, to jest, gustina kostiju. Kosti postaju krte i lako lomljive, a njihovo zaceljivanje nakon preloma ide veoma sporo.

Efekat alkohola na kosti raste zajedno s količinom unetog alkohola, kao i s hroničnim konsumiranjem alkohola. Drugim rečima, što više pijete, što češće pijete i što duže traje ova vaša navika, veća je šansa da prilikom najbezazlenijeg incidenta, ili čak i bez ikakvog incidenta, polomite neku kost - i da ona potom zarasta veoma sporo.

Mnogi uživaju u ponekoj čašici (pa još jednoj, pa još jednoj...). Ukoliko ste i vi među njima, setite se efekta koji će to imati na vaše kosti - i razmislite ponovo da li vam je piće baš toliko potrebno.