Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: ZAKON O SAOBRAĆAJU  (Pročitano 152938 puta)

0 Članovi i 7 gostiju pregledaju ovu temu.

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690
Odg: ZAKON O SAOBRAĆAJU
« Odgovor #280 poslato: 24-06-2015, 05:12:34 »



AMSS POZVAO VOZAČE: Besplatno provere tehničku ispravnost svojih vozila!

Od 22. do 27. juna svi vozači moći će besplatno da provere tehničku ispravnost svojih vozila na preko 120 linija tehničkog pregleda širom Srbije

http://www.kurir.rs/zabava/auto/amss-pozvao-vozace-besplatno-provere-tehnicku-ispravnost-svojih-vozila-clanak-1828677
Sačuvana

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690
Odg: ZAKON O SAOBRAĆAJU
« Odgovor #281 poslato: 03-07-2015, 06:32:56 »

Sačuvana

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690
Odg: ZAKON O SAOBRAĆAJU
« Odgovor #282 poslato: 01-09-2015, 02:09:24 »



Registracija pojeftinjuje do 30%

Po novom pravilniku Vlade, trošak za registrovanje automobila ubuduće bi se obračunavao na osnovu snage motora a ne kubikaže

Vlasnike starijih automobila država bi uskoro mogla da obraduje pojeftinjenjem registracije jer planira da se ovaj trošak obračunava na osnovu snage motora, a ne kubikaže. To bi značilo jeftinije registrovanje, pre svega za vozila sa više od 2.000 kubika, čak i do 30 odsto.

Vozači vozila s velikom kubikažom, što su obično četvorotočkaši stari deset godina ili više, često plaćaju registraciju skuplje nego oni koji imaju novije automobile. Ovo se dešava zbog toga što se registracija plaća po kubikaži, a ne snazi motora. Noviji automobili imaju manju kubikažu i veliku snagu. Tako je, na primer, registracija za novi „BMW 120“ oko 29.000, a za polovnu „škodu superb“ staru devet godina 64.500 dinara.

Bolje na otpad
Dešava se čak i da registrovanje bude skuplje od vrednost tih starijih četvorotočkaša, pa se njihovi vlasnici odlučuju da ih, umesto na tehnički pregled, odvezu na otpad.

Na sajtu Polovni automobili kažu za Kurir da i oni imaju informacije iz Ministarstva finansija da će se promeniti način registracije, što će značiti osetnije pojeftinjenje za one koji imaju vozila sa više od 2.000 kubika.

- Već dugo traju apeli javnosti da se ova uredba promeni jer znatno utiče na kupovnu moć, a i tehnološki je odavno prevaziđena. Kubikaža danas nije apsolutno nikakav pokazatelj snage, performansi ili luksuza automobila. Zbog toga se automobili sa više od 2.000 kubika na našem tržištu veoma slabo prodaju. Ako se izmene usvoje, ljudi će konačno moći da kupuju automobile jače kubikaže bez bojazni da će im presesti kad dođe vreme za registraciju - poručuje Petar Stakić sa ovog portala.

Standardi
Osim izmena u obračunu registracije, Vlada Srbije je, kako prenosi RTS, pripremila uredbu po kojoj će od Nove godine biti moguće uvesti nove automobile samo ako ispunjavaju standard „evro 6“, odnosno „evro 4“ za polovne automobile.

PAPRENA REGISTRACIJA PO VAŽEĆOJ UREDBI
BMW 120

- 1.600 kubika
- 177 kW
- 29.000 dinara

Škoda superb

- 2.500 kubika
- 163 kW
- 64.500 dinara

Činjenice
POLA KEŠ, POLA KREDIT
12.560 novih automobila prodato od januara do jula

1.800-2.000 novih automobila proda se mesečno

50 odsto automobila proda se za keš, a ostalo na lizing i kredite

U Srbiji se najviše prodaju automobili iz B i C klase, koji koštaju između 10.000 i 12.000 evra

Najviše se prodaju „škoda“ i ostali modeli iz „Folksvagen“ grupe, „fijat“, „ford“, „reno“, „dačija“

http://niskevesti.rs/index.php/ekonomija/item/5068-konacno-dobra-vest-registracija-pojeftinjuje-do-30



Edukacijom do veće bezbednosti motociklista

Od početka godine, svaka četiri dana na našim drumovima pogine jedan motociklista ili biciklista. Kako bi se unapredila bezbednost motociklista ali i drugih učesnika u saobraćaju, državne institucije, u saradnji sa motociklistima i moto- klubovima, pokreću akciju "Partnerstvom do bezbednosti u saobraćaju".

Kako se sezona zahuktava i bliži njen špic tako, naročito noću, motociklisti traže način da privuku pažnju. Ulične trke često se zamene podizanjem motocikla na zadnji točak, a niko i ne kontroliše količinu decibela koje prave auspusi u užim gradskim jezgrima

U Nemačkoj, na primer, ako napravite bilo koju promenu na motoru i odstupite od standarda koje je proizvođač dao, odmah vam na licu mesta zaplene motor.

U novom predlogu zakona o saobraćaju ovoga kao odredbe nema, ali ima predloga da se vožnja na zadnjem točku okarakteriše kao nasilnička i da se za nju gubi 14 poena i dobija kazna od preko 100.000 dinara.

"Ako vozite motocikl onako kako ne treba, tačnije vozite ga na zadnjem točku, rizik da poginte je 300 puta veći", napominje gradski sekretar za saobraćaj Vlada Jevtić.

Motociklisti u sparnim danima najčešće voze u papučama i šortsevima, a nekada i bez kacige. Zaština oprema je negde u drugom planu a povrede mogu biti izuzetno teške.

"Neadekvatno korišćenje zaštine opreme može prouzrokavti ozbiljne povrede, jer između motocikliste i asfalata nema nikakave prepreke", ukazuje Damir Okanović iz Komiteta za bezbenost saobraćaja.

Ako hoćemo bolje rezultate u bezbednosti, moramo imati stalne edukacije motociklista, kažu stručnjaci i dodaju da bez svesti od opasnosti koje vrebaju u saobraćaju neme daljeg napretka.

"Isto kao što mlade, decu od malih nogu treba podučavati šta je opasno, a šta nije, tako treba i mlade motoriste naučiti kakve ih sve opsnosti vrebaju i čega treba da se čuvaju", smatra Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

Motociklisti treba da znaju da je šansa da se povrde u saobraćaju 45 puta veća nego vozačima automobila, tako da obavezno moraju da prate situaciju oko sebe.

Motociklisti najviše ginu na putevima

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je od 2001. godine poginulo 560 motociklista, da u ukupnom broju poginulih na putevima najviše ima motociklista i da je zbog toga saradnja sa moto-klubovima važna kako bi se povećala bezbednost u saobraćaju.

Ministar je, ispred Palate Srbija, rekao da je dobro što u Srbiji 90 odsto vozača motocikala koristi zaštitne kacige, da je u prvih sedam meseci ove godine bilo 1.500 saobraćajnih nesreća manje nego u istom periodu 2014. godine i da je 114 osoba manje poginulo, ali da postoji još mnogo toga, pre svega u oblasti obuke, što država i moto-klubovi mogu zajedno da urade.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Božović rekao je da je neophodno da u savetima za bezbednost saobraćaja u lokalnim samouprava budu i predstavnici moto-klubova.

Predstavnici motociklista upitali su ministra kada će dobiti odgovor na njihov zahtev da im se odobri žuta traka za vožnju u Beogradu i da im bude odobrena periodična registracija vozila.

On je rekao da će razgovarati sa gradskim sekretarijatom, ali je dodao da je potrebno pažljivo razmotriti vožnju žutom trakom zbog toga što tuda voze autobusi gradskog prevoza.

Ispred Palate Srbija simulirane su potencijalne opasnosti u saobraćaju, kakve su nevezan pojas pri direktnom sudaru, ili prevrtanje automobila.




Škola bezbednije vožnje motora

https://www.youtube.com/watch?v=pd8a1aWXBnI

https://www.youtube.com/watch?v=gILAZG74OcQ

https://www.youtube.com/watch?v=vjOdURn2Bfc

https://www.youtube.com/watch?v=MMBKO8JcDBA
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.09 sekundi sa 24 upita.