Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Operacija nosa - zahvat teži hirurgu nego pacijentu!  (Pročitano 7600 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

lara_kroft

  • Stalni učesnik
  • **
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 596
Operacija nosa - zahvat teži hirurgu nego pacijentu!
« poslato: 12-08-2009, 10:03:31 »



  Estetska operacija nosa jedna je od najčešćih i najtežih operativnih procedura u estetskoj hirurgiji. Kad kažemo "najtežih", mislimo na hirurga, a ne na pacijenta.


Bez vanjskih rezova

Operacija se, naime, radi "na slijepo" jer nema vanjskih rezova. Uspjeh često zavisi od taktilnog i emocionalnog osjeta hirurga, podrazumijeva trodimenzionalni koncept, a ponekad nije moguće predvidjeti krajnji rezultat.

Većina pacijenata koji zahtijevaju estetsku operaciju nosa jednostavno traži poboljšanje njegove veličine i oblika nosa. Najčešće insistiraju na smanjenju veličine, djelimično ili kompletnog nosa.

Ne smijemo zaboraviti da, osim važne estetske i dominantno personalne karakteristike, nos predstavlja i važan organ mirisa te početni organ sistema za disanje, kao i to da je funkcija disanja najčešće narušena.

Pacijent ovaj posljednji problem ne mora uočiti, ali hirurg bi to morao svakako primijetiti i   ukazati na njega. Tako da je uobičajeni rezultat - operacija iz estetskih, ali i funkcionalnih razloga (operacija nosnog septuma). 

Najčešće se mora, radi boljeg disanja, uraditi i operacija nosne pregrade. Odnosno, pregrada se mora vratiti u sredinu nosa kako bi pacijent mogao disati na obje nosnice.

Iskreno govoreći, pacijent najčešće navodi funkcionalni razlog, dakle otežano disanje, ali je želja za boljim estetskim rezultatom duboko inkorporirana u njegovu (pod)svijest.

Jasno je da hirurg mora prije operacije obratiti pažnju na anatomsku evaluaciju, ali se psihološka smatra važnijom od nje. Ponekad je potrebno i psihijatrijsko mišljenje, pa je očigledno da je za uspjeh operativnoga zahvata od najvećeg značaja pravilan odabir pacijenata.

Pacijent i njegova rodbina mnogo su zahtjevniji danas i uopće su bolje informirani nego ikad ranije. Mnoge od informacija su, međutim, pogrešno shvaćene pa pacijent može imati pogrešne utiske.

Osnovne informacije

A osnovne informacije koje pacijent mora dobiti od hirurga su sljedeće:

* Operacija se radi obično u općoj anesteziji, rjeđe u kombinaciji analgosedacije i lokalne anestezije.

* Tamponada nosa traje 5-7 dana, ovisno o tome radi li se i nosna devijacija (ispravljanje krive nosne pregrade i konsekutivno dobivanje boljega disanja).

* Gips ili druga vrsta imobilizacije na nosu traje 7-12 dana.

* Vanjskih ožiljaka nema, rijetko samo 5 mm na spoju s gornjom usnom, ali je on praktično nevidljiv.

* Operacija uobičajeno traje 60-90 minuta.

* Bolničko liječenje nije neophodno. Četiri sata nakon operativnog zahvata pacijentu je dozvoljeno da ide kući, ali može ostati 24 sata ili duže.

* Obično se konci ne skidaju nego se sami resorbiraju. Izuzetak je skidanje nekoliko konaca na bazi nosa ako se koristi tzv. otvorena tehnika.

* Povratak na posao, ovisno o vrsti operativnog zahvata, očekuje se nakon 10-14 dana.
   
Nastavak liječenja

Često je pacijent zadovoljniji rezultatom nego hirurg. No, dešava se, doduše rijetko, da rezultat koji je tokom liječenja ocijenjen kao izuzetan, mjesec dana nakon operacije iz mnogo razloga dobije ocjenu dobar ili vrlo dobar.

Određeni broj pacijenata zahtijeva dodatni zahvat, najčešće minoran, koji se izvodi u lokalnoj anesteziji, pa se zato smatra nastavkom liječenja, a ne komplikacijom.

Sačuvana
Pre nego što uradite nešto, morate da budete neko...
 

Stranica je napravljena za 0.082 sekundi sa 22 upita.