Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Profa stavi u džep 700 evra po ekskurziji  (Pročitano 6141 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

zs

  • Gost
Profa stavi u džep 700 evra po ekskurziji
« poslato: 14-09-2007, 09:12:16 »

Na početku školske godine većina učenika odlazi na ekskurzije, a svake godine trn u oku roditelja su cene putovanja. Najdublji džep moraju imati roditelji najstarijih srednjoškolaca koji obično idu u inostranstvo, a ove ekskurzije koštaju od 250 do 500 evra, zavisno od zemlje, dužine boravka i dnevnica koje uzimaju nastavnici.

Marija Graorinov iz turističke agencije „Kompas“ kaže da su sve agencije dužne da školama ponude cenu ekskurzija, bez troškova dnevnica za nastavnike.

- Naknade za nastavnike koji brinu o učenicima određuje Savet roditelja. U školama gde mi organizujemo putovanja dnevnica po detetu je 10-15 evra. Međutim, čula sam da je jedna beogradska gimnazija odredila nastavnicima dnevnicu od 40 evra po detetu, što je premnogo. Tražili smo savet od Jute i oni su nam rekli da je odluka o dnevnicama stvar Saveta roditelja i da mi tu ne treba da se mešamo - objašnjava Graorinova.

Na cenu ekskurzija utiču i druge okolnosti, kaže ona.

- Škole, na primer, traže veliki broj gratis mesta i da deca spavaju u hotelima sa tri zvezdice. Kada bi ih smestili u omladinske hostele, cena bi svakako bila mnogo niža, ali niko o tome i ne razmišlja - dodaje Graorinova.

Pokušavajući da utvrdimo kolike dnevnice uzimaju nastavnici, novinar Glasa je kontaktirao još nekoliko agencije. Za ekskurziju u Grčku koju deca plaćaju 350 evra novinaru Glasa su rekli da je cena 335 evra, bez dnevnice nastavnika, a jednodnevni izlet u Novi Sad koji je škola naplatila 1.240 dinara u agenciji košta 900 dinara.

- Prošle godine jednodnevnu ekskurziju na Frušku goru platili smo 1.600 dinara. Deca su imala samo ručak, koji su opisali kao „odvratan krompir i raspadnuta riba“. Na roditeljskom sastanku pobunio se samo jedan roditelj, koji je profesionalno upućen u cene prevoza na međugradskim linijama i naveo da prevoz dece košta najviše 700 dinara, te da nije jasno šta deca dobijaju za preostalih 900 dinara. Nastavnik je odgovori da dobijaju ručak, međutim, to što su jeli sigurno ne košta toliko - kaže razočarana majka.

Miodrag Sokić, profesor i član Foruma beogradskih gimnazija, naglašava da nastavnici koji vode decu u inostranstvo za sedam dana zarade oko 500-700 evra.

- Ako nastavnik vodi 30 učenika i za svakog uzme po 15 evra, to je 750 evra. Sa nastavnicima uglavnom putuju i direktori, koji takođe dobijaju dnevnice. Pošto je zakonska regulativa veoma stroga, direktor mora šest meseci da priprema ekskurziju, raspisuje tender i tu je još milion stvari. On mora da ispoštuje sve te zakonske regulative, a njegova zarada je dnevnica. Ako je direktor „lak na lovu“, on će, i pored strogih propisa, uspeti da uzme novac od agencija ili sebi obezbedi neko besplatno letovanje - objašnjava Sokić.

On ističe da su ekskurzije ogroman sistem zarade i da tu više niko ne može ostati pošten i savestan, ni nastavnik, ni direktor, ni agencija.

Pravilnik o organizovanju učeničkih ekskurzija, rekreativnih nastava i izleta donet je prošle godine, međutim, uskoro će biti promenjen.

- Većina prosvetnih radnika ne zna kako da raspiše tender i od agencija traže gomilu akata i papira. Svaki taj papir mora biti overen, a da bi učestvovali na tenderu, agencije imaju troškove po nekoliko stotina evra i potreban je jedan čovek koji bi se bavio samo prikupljanjem svih tih papira - objašnjava Marija Graorinov iz turističke agencije „Kompas“.

PREKO LEĐA RODITELJA, PA NEKA SE POBUNE

- Forum beogradskih gimnazija je 2001. godine predlagao da se, zbog moralne krize društva, ukinu ekskurzije, a tadašnji ministra prosvete Gašo Knežević je rekao da je to nemoguće jer 30 odsto turizma u Srbiji čine đačke ekskurzije. Država je dužna da, po Zakonu o dnevnicama, nastavnicima koji vode decu na ekskurzije isplaćuje dnevnice, koje za put u inostranstvo iznose po 140 evra dnevno. Tako bi nastavnici više zaradili, a roditelji bi manje plaćali. Ovako, država razvija turizam na račun roditelja. Oni plaćaju umesto države i na taj način je izvrgnut ceo sistem - upozorava profesor Miodrag Sokić i poziva roditelje da se pobune.
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.056 sekundi sa 22 upita.