Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Letelica na vodu!  (Pročitano 3881 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

lara_kroft

  • Stalni učesnik
  • **
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 596
Letelica na vodu!
« poslato: 20-06-2009, 11:33:39 »



     


   Džetlev letač“ pokreću dva snažna motora na vodu. Nalik je velikom rancu koji korisnik „oblači“ tako što su na njegovim leđima mlaznice, a na prednjem delu malo sedište kao kod monocikla. Iz mlaznica izlazi voda pod jakim pritiskom, što omogućava da se podignete i do 10 metara visine i ostanete u vazduhu puna dva sata.

„Džetlev letač“, kako nazivaju ovaj uređaj, pokreću dva snažna „vodena motora“, čija se snaga razlikuje od modela do modela. Ako koristite „letač“ od 300 konjskih snaga, možete lebdeti ili razviti brzinu od skoro 100 kilometara na čas, izvodeći skretanja jednostavnim naginjanjem tela u stranu.
– Svima koji prvi put probaju da upravljaju„letačem“ dovoljno je dva do tri minuta leta da savladaju manevre skretanja u stranu i digitalne komande za usmeravanje mlaznica iz kojih izlazi voda. Kada koristite „letač“, veoma jednostavno možete uzleteti sa reke, jezera ili iz morske luke – objašnjava Lars Ramke, portparol firme „Džet Lev“, u kojoj je napravljen prototip.
Uređaj radi tako što iz mlaznica pod velikim pritiskom izlaze mlazevi vode koja se u njega doprema žutim crevom dugim oko 10 metara. Crevo je povezano sa pumpom koja radi na četvorotaktni motor, a montirana je na plutajući objekat nalik malom čamcu koji vučete po vodi ispod sebe dok letite.
„Letač“ je rezultat devetogodišnjeg rada i njegovi tvorci veruju da će biti velika senzacija u vodenim sportovima. Rejmond Li, Kanađanin kineskog porekla, došao je na ideju da ga napravi još 2000. godine, a tri godine kasnije počeo je rad na nacrtima, da bi već početkom 2005. izveo prve testove na Floridi. Posle serije testova i probnih letova, Li je shvatio da je njegov izum pogodniji za rekreaciju i zabavu nego kao prevozno sredstvo i da ga treba napraviti što jednostavnijim za upravljanje. On tvrdi da pri malim brzinama možete leteti skoro dva sata, a ako letite punom brzinom, onda oko sat vremena.
Veliko interesovanje za „letač“ pokazale su kompanije koje se bave vodenim sportovima, kao i ruski i italijanski bogataši, koji ovaj uređaj žele da koriste za zabavu. Međutim, cena mu nije mnogo zabavna, pa tako za model od 150 konjskih snaga treba izdvojiti 126.500 evra, a za drugi model od 215 konjskih snaga oko 152.700 evra, dok za najjači model sa motorom od 300 KS treba platiti 164.340 evra.
Prve verzije „Džetlev letača“ izrađivaće se pod licencom nemačke firme „MS watersports“ iz Hamburga.
Razvojni tim trenutno radi na novim modelima koji će moći da lete oko pet sati, brzinom od 290 kilometara na čas i do visine od 15 metara.
Sačuvana
Pre nego što uradite nešto, morate da budete neko...
 

Stranica je napravljena za 0.092 sekundi sa 24 upita.