Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Redovna šetnja čuva srce  (Pročitano 4341 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Redovna šetnja čuva srce
« poslato: 26-01-2007, 18:41:10 »

Kardiovaskularna oboljenja uzrokuju veliki procenat smrtnosti
Redovna šetnja čuva srce

Posebno zabrinjava činjenica da je u poslednjih dvadesetak godina u Srbiji rizik od smrtnog ishoda kod bolesti srca i krvnih sudova porastao za 30 odsto.

Ipak, građani Srbije kao da nisu svesni faktora rizika za nastanak srčanih oboljenja, koji se u poslednje vreme ne sabiraju, već množe. Na primer, gojaznost ukazuje na nepravilnu ishranu i fizičku neaktivnost. Kada tome dodamo pušenje, stalni stres i povišeni krvni pritisak, sasvim je dovoljno da dođe do pogoršanja zdravlja i manifestacije prvih simptoma bolesti kada je već kasno za preventivu. Zato ne čudi podatak da se kod nas u 50 odsto slučajeva kao prvi znak obolevanja srca i krvnih sudova javlja infarkt srca i šlog koji često imaju kobni ishod.

Zbog toga se ove godine Svetski dan srca obeležava sa temom „Koliko je mlado vaše srce?“. Na taj način stručnjaci žele da ohrabre ljude u celom svetu da usvoje zdrave stilove života što ranije, kako bi srce održavali što duže mladim.

Koliko god zvuči neverovatno, ustanovljeno je da su srca veterana - atletičara starosti 50 do 70 godina jaka i zdrava kao srca neaktivnih dvadesetogodišnjaka.

- To znači da je fizička neaktivnost značajno povezana sa starenjem srca, kao i sa prekomernom telesnom težinom, gojaznošću, šećernom bolesti i povišenim krvnim protiskom. Ako ste fizički aktivni, takođe unapređujete svoje zdravlje, imate više energije, uspešnije kontrolišete stres kojem ste izloženi, imate jače kosti i mišiće, unapređujete svoju ravnotežu, snagu i pokretljivost - objašnjava dr Nataša Mickovski iz Instituta za zaštitu zdravlja „Batut“.

Sa vežbama treba početi postepeno, savetuje doktorka. Za smanjenje faktora rizika odraslima se preporučuje najmanje 30 minuta svakodnevne fizičke aktivnosti, a deci najmanje 60 minuta.

Dan započnite sa nekoliko minuta laganog istezanja, koristite stepenice umesto lifta, svakog dana nađite vremena za kratku šetnju. Ukoliko vozite kola, za kratke relacije opredelite se za šetnju ili vožnju bicikla, savetuje dr Mickovski.

S. Todorović

Izvor: Blic
 

Stranica je napravljena za 0.061 sekundi sa 20 upita.