Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Kruševac - Kultura - Sport - Turizam  (Pročitano 6049 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Kruševac - Kultura - Sport - Turizam
« poslato: 12-06-2009, 13:46:35 »

Kruševac je grad bogate tradicije i sa viševekovnom istorijom, nekada srednjevekovna srpska prestonica. Nalazi se u središnjem delu Srbije, na raskrsnici komunikacija koje su od pamtiveka presecale Balkan i spajale njegove periferne delove.
   Kruševačka kotlina koja obuhvata kompozitnu dolinu Zapadne Morave, prostire se između: Levča i Temnića, na severu, Župe, Kopaonika i Jastrepca, na jugu, Kraljevačke kotline i Ibarske doline, na zapadu. Sa oko 65.000 stanovnika Grada i preko 145.000 stanovnika Opštine i 101 naseljem, privrednim resursima, razvijenim društvenim delatnostima i duhovnom nadgradnjom, Kruševac danas predstavlja ekonomski, administrativni, kulturni, zdravstveni, obrazovni, informativni i sportski centar od značaja za Rasinski okrug, Republiku Srbiju i Crnu Goru.
   Kruševačka opština danas ima blizu 600 km puteva, gotovo 2.000 km vodovoda, 15 km toplovoda, oko 49.000 stambenih jedinica i, pored društvenih, oko 1.300 privatnih preduzeća i 2.500 registrovanih samostalnih radnji u raznim oblastima. Bratski gradovi Kruševca su: Pistoja (Italija), Krf (Grčka), Sent-Andreja (Mađarska), Kirijat Gat (Izrael), Stara Zagora (Bugarska), Rmniku Volčea (Rumunija) i Volgograd (Rusija).

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Odg: Kruševac - Kultura - Sport - Turizam
« Odgovor #1 poslato: 26-03-2015, 20:18:09 »

Istorijsko zagađenje najveći ekološki problem lokalnih zajednica

Pitanje ekologije, zaštite životne sredine i upravljanja otpadom u Srbiji daleko je od zadovoljavajućeg. Ipak, možemo reći da je situacija mnogo bolja nego pre 15 godina. Postoji zakonski okvir, u Srbiji posluje 20-ak kompanija koje se bave upravljanjem otpadom na visokom profesionalnom nivou, a ova tema se izučava i na fakultetima.
Međutim, još smo daleko od standarda koji važe u EU i to je tema koja je aktuelna zbog otvaranja poglavlja 27 i zbog tranzicije koja nije okončana. Još uvek imamo veliki broj zapuštenih pogona širom Srbije, istorijskog zagađenja zemljišta, a to je potencijalni rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Ovo je samo jedna od tema koja je pokrenuta na drugoj po redu CEDEF konvenciji koja je 26. marta održana u Kruševcu u sklopu Godišnjeg CEDEF Programa za gradove i opštine Srbije-Lideri održivog razvoja. Pokrovitelj Programa su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja, i infrastrukture RS, Ministarstvo rudarstva i energetike RS, Odbor za zaštitu životne sredine Narodne skupštine RS, Agencija za zaštitu životne sredine RS. 

Kompanija Miteco Kneževac, lider u upravljanju industrijskim i opasnim otpadom, jedan je od ovogodišnjih partnera CEDEF konvencije i tokom proteklih godina, na teritorijama opština koje su bile prisutne na konvenciji, pružili su brojne usluge zbrinjavanja različitih vrsta otpada kao što su hemijski, farmaceutski otpad, otpadna ulja i maziva, PCB, istorijski otpad, te tako doprineli rešavanju brojnih ekoloških problema.  

,,To bi upravo trebalo da bude fokus za 2015. godinu: briga o lokalnim zajednicama i uklanjanje pre svega „istorijskog“ zagađenja: opasnog i industrijskog otpada koji je ostao u firmama koje su propale ili su u stečaju i koje nemaju sredstava za rešavanje ovog problema. Situacija je ista bilo da pričamo o Kraljevu, Zaječaru ili nekom drugom gradu u Srbiji, svuda postoje firme koje ne rade i koje vrlo često imaju ogromne količine otpada koje ugrožavaju životnu sredinu. Ovo pitanje je veoma važno i sa ekonomske strane: obaveza kompanije u restruktuiranju ili stečaju je da ukloni otpad, ili da se obrati državi ukoliko nije u mogućnosti, a to je uslov i za nove investitore koji ne žele da uđu u posed bez analiza stanja zagađenja. Verujemo da konačno postoji dobra volja da se ovaj problem trajno reši’’, izjavio je Miodrag Mitrović, predsednik kompanije Miteco Kneževac.

Brojni ekološki problemi zahtevaju brza i efikasna rešenja pre svega zbog zaštite zdravlja ljudi. Rešavanje ovih problema nije samo zakonska obaveza već i odgovornost svih nas kako bismo ostavili čisto okruženje pokolenjima koja dolaze.   
 

Stranica je napravljena za 0.167 sekundi sa 22 upita.