Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Kraljevo - Kultura - Sport - Turizam  (Pročitano 12753 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Kraljevo - Kultura - Sport - Turizam
« poslato: 18-10-2009, 20:42:04 »

Kraljevo je izgrađeno na jednoj od najvažnijih raskrsnica saobraćaja srednjeg dela Srbije. Nalazi se u srcu Šumadije, 180 km južno od Beograda a 185 km severno od Prištine, 400 km udaljeno od Jadranskog a 600 km od Egejskog mora. Od vrha Kopaonika deli ga 100 km, od Čačka 36 km, Kragujevca 50 km a od Kruševca 61 km. Tu se ukrštaju putevi i železničke pruge između Panonskog basena na severu, Jadranskog i Egejskog basena na jugu, srednjeg Pomoravlja na istoku i srednjeg Podrinja i i Republike Srpske na zapadu.

   Glavna železnička linija normalnog koloseka pruža se od Beograda kroz istočne delove Šumadije, preko Lapova i Kragujevca ka Kraljevu. Odatle se nastavlja ka jugu kroz Ibarsku dolinu i Kosovo ka BJR Makedoniji - Skoplju i dalje Vardarskom magistralom ka Solunu i južnoj Grčkoj. Osim tog međunarodnog značaja, ta magistrala ima i regionalni značaj, pre svega zato što okuplja sve železničke i druge saobraćajne veze sa kosovsko - metohijskog područja i vezuje ih sa Panonskim basenom.

   Od vanrednog značaja je i železnička pruga koja prolazi kroz zapadnomoravsku udolinu, od Stalaća preko Kručevca i Trstenika ka Kraljevu i dalje na zapad do Čačka. Ona ovu oblast na istoku vezuje za najznačajniju balkansku železničku transferzalu, između Zapadne i Srednje Evrope i Bliskog istoka. Na istoku se ta zapadnomoravska železnička linija vezuje za prugu Beograd - Bar i time povezuje plodne poljoprivredno - industrijske oblasti srednje Srbije sa planinsko - kotlinskim područjima srednjeg Podrinja, Republike Srpske i severne Crne Gore, ili primorskim oblastima južnog Jadrana.

   Putnicka železnička stanica nalazi se na obodu centralnog gradskog područja i povoljnim kontaktom sa primarnom i sekundarnom mrežom gradskih saobraćajnica. Pored toga u neposrednoj blizini je i autobuska stanica što je izrazito povoljno za oba vida prevoza. Postojeća ranžirna i lokoteretna stanica nemaju prostora za dalji razvoj, uklještena izmedu industrijske i centralne gradske zone. Potrebno je iznaći mogućnost za reorganizovanje ove funkcije železničkog saobraćaja. U planu je da se ranžirna i teretna stanica izmeste na lokaciju u zoni naselja Grdica.

   Kroz Kraljevo prolazi moderan asfaltni automobilski put Beograd - Ljig - Gornji Milanovac - Preljina - Kraljevo. On se južno od Kraljeva nastavlja u isti takav put koji ide kroz živopisne kanjone i manje kotline ibarske udoline ka kosovsko - metohijskoj oblasti, a preko Novog Pazara i Tutina do Crne Gore i dalje preko Rožaja, Berana do Podgorice i Crnogorskog primorja.

   Od velikog značaja je za Kraljevo i put preko Vrnjačke Banje, Trstenika, Kruševsa ka Pojatama gde se uključuje na auto - put Beograd - Niš - Skoplje - Solun i Niš - Sofija - Istambul. Kraljevo može da se veže na auto - put Beograd - Niš i pravcem Kraljevo - Kragujevac - Lapovo. Iste važnosti je i moderan automobilski pravac koji od Kraljeva vodi ka zapadu: ka Preljini, Čačku, Požegi, Užicu a koji se nastavlja na splet puteva ka Podrinju, Republici Srpskoj, Crnoj Gori.

   Za Kraljevo je značajno i to što su za automobilski saobraćaj osposobljeni i lokalni turistički pravci od Kraljeva ka manastiru Žiči i Mataruškoj Banji, od Kraljeva ka Vrnjačkoj Banji i severnom podnožju Goča i ka Ljubostinji u južnom delu Gledićkih planina, kao i bočni putevi koji se od Ibarske magistrale odvajaju ka Studenici (i dalje preko Milića i Mlanče ka Ivanjici), ka Jošaničkoj Banji i ka Kopaoniku. Za razvoj turizma u užem rejonu Kraljeva od posebnog značaja je delimično modernizovani put kroz dolinu Ribnice koji se vezuje sa automobilskim pravcem koji prelazi preko Goča, s obzirom da se time dobila kružna turistička veza Kraljevo - Goč - Vrnjačka Banja - Kraljevo, sa sa daljim mogućim vezama sa Aleksandrovcem, Brusom ili sa planinskim područjem severnih i severnoistočnih delova Kopaonika i dalje Ibarskom klisurom i područjem Studenice i Raške. Zavrčetak izgradnje koliko - toliko pogodnih automobilskih puteva kroz ta planinska područja oko donjeg dela Ibarske klisure predstavlja u stvari prvi i glavni preduslov koji omogućuje da se te, inače izvanredno privlačne oblasti i predeli učine pristupačnim savremenim zahtevima koje planinska turistička privreda postavlja, ali čiji značaj nesumnjivo prevazilazi i same zahteve turističke privrede s obzirom da ti putevi imaju i znatno širi privredni značaj te i ulogu u kultivisanju planinskih područja.

   Na teritoriji opštine Kraljevo postoji i niz lokalnih puteva koji vezuju grad sa okolnim seoskim naseljima i čiji se značaj za privredni razvoj ove oblasti nimalo ne umanjuje. Prodiranje savremenijih oblika privrede i života u tim seoskim područjima se ne može zamisliti bez mogućnosti za uspostavljanje modernijih saobraćajnih veza sa gradom, pre svega bez uvođenja u saobraćaj bržih i modernijih sredstava kojima bi seosko stanovništvo moglo da u sistemu zdravstvenih, kulturnih i privrednih i drugih potreba lako komunicira sa gradskim centrima, te i u vezi sa pravilnim razmeštajem saobraćajnih objekata rešava i niz drugih problema, kao urbanizacije seoskih naselja itd. Od tih puteva svakako da se po značaju nešto više u užem rejonu Kraljeva ističu Kraljevo - Samaila - Slatina - Čačak, Kraljevo - Vrdila - Roćevići - Kaona - Guča sa kracima prema Čačku, Ivanjici i Požegi, a u tu bi kategoriju spadao delom i put ka Bogutovcu i uz sliv Bogutovačke reke ka planini Čemerno, kao i put uz Čukojevačku reku ka srednjim i severnim delovima Gledićkih planina, kao i manji kružni putevi Samaila - Lazac - Bukovica - Drakčići i drugi.

   Autobuska stanica u Kraljevu izgrađena je 1970. godine i raspolaže sa oko 1000 kvm izgrađenog poslovnog prostora, 16 čeonih perona i još oko 3000 kvm operativnog platoa. Lokacija autobuske stanice je na severnom obodu gradskog centra neposredno uz železničku putničku stanicu. Posebnim jednosmernim saobraćajnicama oslonjena je na primarnu saobracajnicu.

   U Kraljevu postoji mogućnost razvoja i vazdušnog saobraćaja. Sportski aerodrom Kraljevo nalazi se tako reći u samom gradu na području između Magnohroma i Fabrike vagona. Ovaj aerodrom se neće koristiti za putnički saobraćaj. Marta 2001. godine, tadašnje Savezno ministarstvo za saobraćaj podržalo je inicijativu kraljevačke opštine da se izmeni namena vojnog aerodroma Lađevci kako bi se jedan njegov deo koristio i za javni (civilni) vazdušni saobraćaj.

   U postojećoj raspodeli po vidovima transporta putnika na području Kraljeva biciklistički saobraćaj ima neopravdano malo učešće, sudeći prema rezultatima anketa i sprovedenom brojanju saobraćaja.
Ovakvo stanje može se objasniti jedino činjenicom da u Kraljevu, kao i u drugim gradovima, ovom vidu saobraćaja nije poklanjana odgovarajuća pažnja pri planiranju saobraćajne infrastrukture.

   Poslednja decenija, naročito nekoliko poslednjih godina dokazali su da se biciklističkom saobraćaju u gradovima manje i srednje veličine, mora posvetiti posebna pažnja. Broj biciklista stalno raste. Čovek ponovo počinje da otkriva prednosti i pogodnosti upotrebe ovog prevoznog sredstva. Omogućiti masovnu upotrebu ovog saobraćaja u gradu znači rasteretiti saobraćajnice, poboljšati ekološke uslove a pojedincu vreme odlaska i povratka sa radnog mesta pretvoriti u rekreaciju i aktivni odmor.

   Kraljevo po svojim topografskim karakteristikama predstavlja izrazito povoljan grad za korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva. Ulična mreža je u najvećem delu horizontalna, a na nagibe koje ne se mogu savladati ili se teško savlađuju biciklom otpada samo neznatan procenat. Distance između zona različitih namena u odnosu na maksimalni dijametar građevinskog reona Kraljeva od oko 7 km, prihvatljive su za ovaj vid prevoza.

tatoo

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 9223
  • NEKO NAS POSMATRA
Одг: Kraljevo - Kultura - Sport - Turizam
« Odgovor #1 poslato: 07-03-2010, 16:23:03 »

Sve o Kraljevu

   

 Kraljevdan... 7. oktobar, Dan opštine Kraljevo

Sačuvana

MIK

  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 13121
Одг: Kraljevo - Kultura - Sport - Turizam
« Odgovor #2 poslato: 15-03-2010, 17:34:13 »



Opština Kraljevo nalazi se u središnjem delu centralne Srbije u Raškom okrugu, na 180 km južno od Beograda. Prostire se na 208m nadmorske visine u dolinama reka Ibar i Zapadna Morava.

   Šira lokacija Kraljeva je u vreme Rimskog Carstva bila deo tzv. "Dubrovačkog puta" ili trgovačka veza na liniji Dubrovnik - Carigrad. Ovo mesto se, kao Rudo Polje prvi put ominje 1476. godine u najstarijam turskom katastarskom popisu kao selo u nahiji Maglič u Brveničkom kadiluku. Od 1560. godine selo dobija naziv Karanovac, a pre proglasa Srbije za Kraljevinu, a kneza Milana Obrenovića za kralja, on je, na molbu Karanovčana, naredio da se u spomen proglasa kraljevine i njenog dolaska u ovu varošicu, Karanovac prozove Kraljevo.

   Veliki kulturno - istorijski značaj gradu doprinose manastiri Žiča, Studenica i Ljubostinja, a na grbu grada Kraljeva stoje 7 kruna koje simbolizuju sedam krunisanja srpskih kraljeva u manastiru Žiča. Kraljevačka oblast iznedrila je i mnoga značajna imena srpske istorije, a posebno mesto zauzima Rastko Nemanjić, kraljević koji se odrekao krune zarad većih vrednosti, te je osnovao prvu srpsku školu i prvu srpsku bolnicu, izdejstvovao autokefalnost Srpske pravoslavne crkve i postao njen prvi patrijarh, a potom pošao od sela do sela prosvećujuci srpski narod i tako postao Sveti Sava, časno ime i ponos Srbije, a u njoj Kraljeva i okoline.

   Urbanizacija grada, po istorijsim izvorima, vezuje se za Kneza Miloša koji je u tepsiji peska nacrtao centralni trg kružne osnove. Ovu ideju je ostvario Laza Zuban 1832. godine koji je dao plan Kraljeva. Danas se centralni gradski trg smatra pravom muzejskom vrednošću, zajedno sa ortogonalno usečenim ulicama.

   Kraljevo se danas smatra interesantnim turističkim mestom, kome dosta doprinosi blizina banja: Vrnjačke, Mataruške i Bogutovačke, planina: Kopaonik, Goč, Čemerno, Kotlenik, Stolovi, Tu su i mnogi zanimljivi događaji, poput Veselog spusta, Dana jorgovana, likovnih kolonija...
Sačuvana

Kengurinjo

  • Stalni učesnik
  • **
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 762
  • Само ЧИСТ ОБРАЗ и МЕРАК немају цену.
Одг: Kraljevo - Kultura - Sport - Turizam
« Odgovor #3 poslato: 04-08-2010, 00:35:09 »

Ево једног занимљивог текста о политичкој ситуацији у Краљеву. Дакле, овде се потврђује моје вероварње да су све политичке партије (странке) исте. Трагикомично!!!

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/kraljevacka-sarenica.html
Sačuvana
Србија је вечна док су јој деца верна. Амин!

tatoo

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 9223
  • NEKO NAS POSMATRA
Odg: Kraljevo - Kultura - Sport - Turizam
« Odgovor #4 poslato: 09-04-2011, 10:41:44 »


                                                                         

Sačuvana

MIK

  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 13121
Sačuvana

MIK

  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 13121
« Poslednja izmena: 13-09-2013, 10:46:19 od strane MIK »
Sačuvana

maki011lalic

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5
Odg: Kraljevo - Kultura - Sport - Turizam
« Odgovor #7 poslato: 01-10-2013, 15:08:40 »

Meni je magično to što je u Kraljevu krunisano čak sedam srpskih kraljeva - http://www.serbia.com/srpski/kraljevo-grad-sedam-kraljeva/
Sačuvana

MarkoPetrovic

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 7
    • Seibl Trade
Odg: Kraljevo - Kultura - Sport - Turizam
« Odgovor #8 poslato: 06-03-2015, 12:14:49 »

divan divan grad.
Sačuvana

vajago

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5
Odg: Kraljevo - Kultura - Sport - Turizam
« Odgovor #9 poslato: 12-03-2015, 21:01:27 »

Slažem se - divan grad
 

Stranica je napravljena za 0.096 sekundi sa 21 upita.