Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Letovanje Egipat Leto  (Pročitano 906 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17392
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Letovanje Egipat Leto
« poslato: 16-01-2023, 11:56:40 »

Letovanje Egipat - je veoma populrana turistička zemlja koja godinama mami turiste iz celog sveta. Prelepi biser Afrike kojeg krasi Crveno more, glamurozni hoteli i rajske plaže pružiće vam sigurno nezaboravne doživljaje. U Egiptu ćete doživeti najbolji ugođaj u prostaranim hotelima, savršanu uslugu, bogat sadržaj i uživanje u rasjkim plažama okruženim palmama. Svi hoteli u Egiptu uglavnom pružaju uslugu all incluisve. Hoteli su kategorizacije od 3* do 5*. Hrana u hotelima je sve više prilagođena evropskim standardima. Imaju veoma ukusnu i specifičnu kuhinju koju turisti veoma vole. Hoteli u Egipru su poznati i po velikim aqua parkovima i zanimljivim sadržajima kako za decu, tako i za odrasle. Pored toga, Egipat vam pruža krstarenje do rajskog ostrva, vožnju kvadovima kroz pustinju, ronjenje u šarenolikom podzemnom svetu, krstarenje čuvenom rekom Nil, obilazak jedinstvenog beduinskog sela i susret sa njihovom nesvakidašnjom kulturom, spektakularnu posetu doline Kraljeva i obilazak čuvenih piramida i veličanstvenog Kaira. Ono što je specifično za ovu destinaciju je to dan traje veoma kratko. U Egiptu već počinje da pada mrak u 18h. Zato turisti ustaju ranije i uživaju od ranog jutra do prvog sumraka. Kupanje u moru je zabranjeno nakon 18h i strogo se poštuje ta odluka. Destinacija je zanimljiva tokom čitave godine.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17392
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Odg: Letovanje Egipat Leto
« Odgovor #1 poslato: 17-01-2023, 17:01:19 »

Svečano otvaranje Egipatskog muzeja GEM

Jedan od najevićih i najsadržajnih muzeja na svetu je upravo muzej GEM u Egiptu. Ovaj muzej se svečano otborio 2020. godine. Ovaj ogrmni muzejski kompleks sadrži 483.000 kvadrata galerije, pozorište, bioskop, prodavnice, restorane... Smešten je u pustinji, nedaleko od piramide u Gizi. Kroz staklaste prozore, iz ovog muzeja se vidi Giza i piramide, što stvara spektakuran užitak. Ovaj muzej sadrži veliku riznicu koja čuva dragoceno faraonsko blago.

Ovde se nalaze Tutankamonovi štapovi, kočije, nakit, samrtna postelja, kao i kolosalni kip Kralja ramzesa Drugog, star oko 3.200godina. Ovo je muzej 21. veka u kojem posetioci mogu imati nezaboravno iskustvo, a sve to uz pomoć savremene tehnologije. Posetioci ovog muzeja, mogu odjednom da vide čitavu Tutankamonovu kolekciju. Pored eksponata, tu su i razni sadržaji: dečiji muzej, edukativni centar za mlade i odrasle, veliki konferencijski centar, bioskop, pozorište, puno prodavnica i restorana.

Ovo je muzej koji je namenjen ne samo kulturi ove zemlje, već i nasleđu iz čitavog sveta. U GEM je prebačeno na hiljade eksponata iz Egipatskih muzeja u Tahriru i iz drugih muzeja širom zemlje, kako bi se prikazali razni periodi drevne egipatske civilizacije. Oko 50.000 eksponata je izloženo, i to iz najstarijih vremena, grčko-rimske epohe. U ovom velikom muzeju, svi ovi eksponati imaju prostora da zablistaju u punom sjaju. Ali, Egipatski muzej u centru Kaira je i dalje „utočište“ za većinu egipatskih otkrića i arheološkog blaga.

U jednoj sobi prikazan je život na Nilu u vreme Srednje dinastije, dok sobe starog kraljevstva sadrže prelepe statue i posmrtne maske iz Gize i Sahare. Zbirku najmlađeg egipatkog faraona čuvaju pomoću lasera i specijale zaštite, pa samim tim i slikanje nije moguće. U staklenim vitrinama smešten je autentičan nakit.

Izloženi su i bumernzi, gravirani štapovi faraona, vaze, ćupovi, bokali i ostalo. Posebno je fascinantna soba mumija u kojoj se nalaze tela 11 najpoznatijih egipatskih faraona. Među njima jedino nije Mumija Tutankamona, koji je preminuo 1324. godine pre nove ere u 20. godini, posle devetogodišnje vladavine. On će ostati u svojoj grobnici u Dolini Kraljeva, jer je jako osetljiv za transposrt. Ispred se nalazi prelep park ograđen visokom crnom ogradom od kovanog gvožđa sa pozlaćenim vrhovima. Ova masivna ograda, kao da odvaja današnji Egipat od njegove drevne istroije.

Veliki muzej GEM, omogućiće Egiptu, da postane veliko svetsko središte istorije faraona. uzej ima za cilj da očuva raznolikost egipatskog nasleđa spomenika i umetnosti. Svi će oni bitni prikazani na jednom mestu, kako bi se održalo i sačuvalo ovo ogrmono blago.
 

Stranica je napravljena za 0.108 sekundi sa 21 upita.