Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Šta vidjeti u Atini (5 mjesta)  (Pročitano 1148 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

NataKKKzmnm1

  • Član
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 2
Šta vidjeti u Atini (5 mjesta)
« poslato: 02-03-2023, 14:53:53 »

Očajnički želite sunce 2023. godine? Atina nije vaš tipičan letnji odmor. Grčka prijestolnica pršti istorijom, od zapanjujućih drevnih ruševina do očaravajućih muzeja, ali to nije sve za što je dobra. Uprkos svom istorijskom šarmu, Atina je zapravo ozbiljno trendi mesto za ljupke male kafiće da gledaju kako dan prolazi i vrhunsku scenu umetnosti i kulture. Za jednostavnije putovanje možete rezervisati aerodromski transfer https://atobtransfer.com/greece/athens-airport-taxi-transfers/.

Kao iu ostatku Grčke, izbor hrane je beskrajan. Govorimo o tanjirima dolmade, suvlakiju i više fete nego što možete istresti. A ni plaže nisu ni upola loše, očigledno. A kada završite s tim, zašto ne prošetate buvljacima ili planinarite u planine? Za šta god da ste ovdje, ima više nego dovoljno da ispunite dane. Čitajte dalje o najboljim stvarima za raditi u Atini.

1. Akropolj
Šta je? Ovaj 2.500 godina star kameni izdanak smješten u modernoj atinskoj metropoli prizor je o kojem ste samo sanjali. Akropolj se nalazi na samom vrhu naše liste jer ako radite jednu stvar u Atini, to mora biti ovo.
Zašto ići? Ovdje se spomenici smatraju najvećim arhitektonskim podvizima grčke antike. Hram Partenona, posvećen boginji Ateni, savršeno je proporcionalan i smatra se najboljim dorskim remek-djelom na svijetu.

2. Posejdonov hram
Šta je? Atini ne nedostaje poslastica za ljubitelje grčke mitologije. Ovo je hram koji biste trebali prvo posjetiti.
Zašto ići? On je možda bog okeana, ali Posejdonova palata se nalazi na 60 metara nadmorske visine na rtu Sounio. Ovaj mramorni hram prvi su sagradili stari Atinjani u čast Posejdona i vodili mornare bezbedno kući. Sve što sada ostaje je niz visokih stubova koji ne izgledaju ni upola lijepo na veličanstvenom grčkom zalasku sunca.

3. Kulturni centar Fondacije Stavros Niarchos (SNFCC)
Šta je? Oaza mediteranskog zelenila.
Zašto ići? Za 170.000 kvadratnih metara parka, zajedno sa igralištima, baštama, kafićima, upečatljivim ekološkim staklenim kompleksom (takođe dom Grčke nacionalne opere), rekom koju je stvorio čovek i Nacionalnom bibliotekom Grčke. Osim toga, tu se pruža odličan pogled na Akropolj.

4. Brdo Lycabettus
Šta je? Brdo Lycabettus jedan je od najviših vrhova u Atini. Do njega možete doći pješačenjem uz šumovitu padinu – samo nakratko, imajte na umu – ili, ako ste lijeni, postoji žičara do vrha.
Zašto ići? Na vrhu ćete pronaći jedan od najzanimljivijih pogleda na grad. Tu je i lijepo okrečena crkva koja se zove Sveti Đorđe, kafić i Orizontes, gurmanski grčki restoran sa sigurno najslikovitijom terasom glavnog grada. Koncerti se održavaju u ljetnom pozorištu Lycabettus, izgrađenom na drugom dijelu brda, ljeti.

5. Varvakios Agora
Šta je? Zatvorena i otvorena pijaca hrane u oblasti Monastiraki oduševljava čula. Počevši od ranih sati, grčki prodavci izgovaraju svoje najbolje ponude u pokušaju da prodaju svježe meso, ribu, voće, začine i proizvode iz cijele zemlje.
Zašto ići? Atmosfera je drugačija od bilo koje druge jer putnici i lokalno stanovništvo prolaze kroz uske prolaze obložene visećim mesnim leševima, štandove grčkih delikatesa i svježe morske plodove zaleđene u živopisnim izložbama.
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.057 sekundi sa 21 upita.