Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Omega-3 masne kiseline leče depresiju?  (Pročitano 4417 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Omega-3 masne kiseline leče depresiju?
« poslato: 30-08-2007, 19:28:28 »

Masne kiseline omega-3 imaju antidepresivno dejstvo, zaključili su tajvanski stručnjaci sa Kineskog medicinskog univerziteta u Taičuengu posle razmatranja znatnog broja studija koje su se bavile odnosom depresije i nivoa tih kiselina u ishrani.

Već je ranije uočeno da u regionima u kojima je potrošnja ovih masnih kiselina u ishrani znatna ima manje depresije. Riba i riblje ulje, kao i ulje lanenog semena, bogati su izvori omega-3 polinezasićenih masnih kiselina (PUFAs).

Svetske stručnjake je naročito zanimao eventualni uticaj omega-3 masnih kiselina na depresije kod kojih standardni lekovi ne daju rezultate, kao i na dečje i postporodjajne depresije, ali su dosadašnje studije davale mešovite rezultate.

Tajvanski stručnjaci su razmatrali rezultate deset kliničkih istraživanja, koja su trajala četiri ili više nedelja, i pri kojima su za lečenje depresije korišćene dve vrste omega-3 masnih kiselina - eikosapentenoična (EPA) ili dokosaheksenoična (DHA).

Uzimajući u obzir rezultate svih tih istraživanja, tajvanski stručnjaci su zaključili da omega-3 ima znatan antidepresivni efekat.

S obzirom da su omega-3 masne kiseline bezbedne i imaju mnoge druge prednosti za zdravlje, tajvanski stručnjaci procenjuju da bi mogle naročito da koriste pacijentima koji osim depresije pate i od neke srčane bolesti ili dijabetesa, kao i trudnim ženama i onima koje doje.

zs

  • Gost
Одг: Omega-3 masne kiseline leče depresiju?
« Odgovor #1 poslato: 31-08-2007, 15:13:46 »

samo sto nikada ne bi trebalo da se uzimaju odvojeno od omega-9, jer u slucaju da se uzimaju samo omega-3 imaju nezgodnih nezeljenih dejstava
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.074 sekundi sa 24 upita.