Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Beočin - Kultura - Sport - Turizam  (Pročitano 3856 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Beočin - Kultura - Sport - Turizam
« poslato: 17-10-2009, 17:26:46 »

Општина Беочин смештена је на самој обали Дунава, на северном делу падина Фрушке горе, на 17 километара од Новог Сада. Простире се на површини од 183 квадратна километра. Иако општина Беочин територијално припада Срему, Беочин административно припада Јужно-Бачком округу и налази се у централном делу Војводине. Укупна површина подручја износи 18.590,5 ha и обухвата осам насеља са, по последњем попису из 2002. године, укупно 16.398 становника. Беочин представља административни центар Општине, у њему живи више од половине укупног броја становника, самим тим оно је и највеће насеље, а чине га Беочин-село и Беочин-фабрика.
Туризам

Непосредна близина Дунава и Националног парка Фрушка гора као и приоритетни развојни пројекти из области туризма Беочину пружају основне предуслове да постане озбиљан туристички центар. У саобраћајном погледу Беочин је заступљен са друмским, железничким и речним саобраћајем. Оцена је да беочинска општина има изузетно повољан положај и да је добро саобраћајно повезана. Кроз општину Беочин пролази државни пут другог реда број 107 који води од Новог Сада преко Беочина до државне границе са Републиком Хрватском код Илока за који се ускоро предвиђа детаљна реконструкција и изградња новог савременог граничног прелаза са Републиком Хрватском. Изградња будућег моста преко Дунава код Лединаца још више ће побољшати услове друмског саобраћаја на релацији Беочин-Нови Сад.
Туризам

Велики потенцијал општине Беочин представљају шуме и шумско земљиште, које заузимају површину од 7701,2 ha, са шумовитошћу од 41,43%. Већи део шума, тачније 6.544,9 ha налази се у Националном парку Фрушка гора. Шуме Националног парка, које се налазе на територији беочинске општине, уживају режим I, II i III степена заштите и њима се газдује у складу са утврђеним режимима заштите. У њима се налазе и значајни шумски локалитети, геолошки и геоморфолошки, значајна станишта угрожених биљних врста, угрожених врста птица и појединачна стабла, групе стабала и Парк манастира Беочин.
Туризам

Манастир Беочин са црквом посвећеном Вазнесењу Христовом, у турским пописима први пут се јавља 1566-67, и Манастир Раковац који је извесно постојао у 16.веку и манастирском црквом која је по неким подацима подигнута 1563.године, два су једина манастира од 17 фрушкогорских који се налазе на територији беочинске општине а која су лоцирана на северном делу Фрушке горе. Уз Стари дворац који је саграђен 1898.године ово су најзначајнији споменици културе на територији беочинске општине, сврстани у објекте од изузетног значаја и под заштитом су државе.
Туризам

Реализацијом приоритетних пројеката из области туризма које је одредила Општина Беочин а мисли се пре свега на изградњу ауто-кампа, марине са 100 везова и уређење Градске плаже, добила би се целина, први уређени туристички Центар такве врсте са десне стране Дунава од уласка ове међународне реке у нашу земљу. Овај Центар би био практично најпогоднији и најближи за комуникацију са Националним парком Фрушка гора. Била би то будућа раскрсница туристичких дестинација. Због недовољног смештајног капацитета Беочин би, до изградње будућег хотела, уз већ постојеће смештајне капацитете будућим гостима омогућио смештај у будућем кампу. Тај смештај би био могућ у личним камп приколицама или за један одређен број гостију у сојеницама или бунгаловима. У оба случаја гостима би били обезбеђени услови које пружају савремени кампови у свету.
Туризам

Гостима кампа би свакодневно биле омогућене туристичке туре. У зависности од интересовања, опредељивало би се за пешачке туре, вожњу бициклом или отвореним мини-аутобусима по Фрушкој гори који би садржавали обилазак фрушкогорских манастира и природне лепоте које пружа Национални парк Фрушка гора. Поред духовног и природњачког туризма, програм активности за туристе био би усмерен ка онима који се баве ловом, риболовом, екстремним спортовима, производњом вина и многим другим активностима за које се определе или искажу потребу будући посетиоци. Смештајни капацитети поред споменутог у беочинској општини могу још да се понуде кроз сеоски туризам. Мисли се пре свега на житеље Луга, Грабова, те на Баноштор чији су мештани познати по производњи вина. Сви они могу бити добри домаћини шетачима, планинарима, ловцима, риболовцима,... туристима који ће обилазити Фрушку гору, дивећи се пре свега лепотама овог подручја.
 

Stranica je napravljena za 0.061 sekundi sa 24 upita.