Jagodina - Ćuprija - Paraćin > Privreda u Jagodini i ekonomski razvoj opštine

ZAPOSLJAVANJE U JAGODINI!

(1/9) > >>

groucho:
Posto sam na forumu video par postova koji su se doticali i ove teme i u kojima se govorilo o mnostvu poslova za "dzabalebarose u Jagodini koji samo kukaju i nece da rade" a da se pri tom taj izvor(ne mogu da nadjem taj post zbog "preglednosti" foruma)pozivao na "svoje kontakte u birou za zaposljavanje" resih da i ja dam svoj sktomni doprinos ovoj temi.
Pa evo:

      Zapošljavanje u Pomoravskom okrugu

Zavarivači i bravari na ceni

Jagodina - Deficitarna zanimanja na području Pomoravskog okruga su zavarivači, bravari, rudari podzemne eksploatacije, prodavači naftnih derivata na malo, građevinski gipseri, profesori muzike, hemije i fizike, filolozi i diplomirani farmaceuti, rečeno je u Filijali Nacionalne službe zapošljavanja u Jagodini.
Firme traže 27 zavarivača - rezača gasom i 18 bravara, četiri diplomirana farmaceuta, tri profesora muzike, a Industrija mesnih prerađevina i konzervi "Juhor" traži 20 mesara.
Za razliku od ovih zanimanja, za koja je konkurs gotovo stalno otvoren, mnogo je više suficitarnih. Na primer, ističu u Filijali, na evidenciji su 434 poljoprivredna tehničara, a traži se samo jedan, 290 šivača konfekcije, 288 radnika za proizvodnju kablova, 282 mašinska tehničara - konstruktora, 278 gimnazijalaca jezički smer, 263 metalostrugara, 244 konditora, 241 prehrambeni tehničar, 209 konfekcijskih tehničara i 192 mehaničara za alatne mašine.
Ima nade za 39 konfekcionara, koje traže jagodinske firme "Angora", "Giorgio", "Popos", "Vesna ekstra" i DOO "TFL" iz Rekovca.
Pomoravski okrug je imao veoma razvijenu konfekcijsku industriji, koju su nosili Štofara iz Paraćina i "Resava" iz Jagodine - ni jedna od ovih firmi više ne radi. Ne rade ni brojne firme metalske struke, Industrija kablova je pred raspisivanjem tendera. Imao je i veoma razvijenu poljoprivrednu i prehrambenu industriju, koju su nosili kombinati, fabrike i Zemljoradničke zadruge u Jagodini, Ćupriji, Svilajncu i Rekovcu, a koje više ne rade i stoga ovoliki višak konfekcionara, prehrambenih i poljoprivrednih tehničara, radnika za proizvodnju kablova, mašinskih tehničara, metalostrugara...
Među uzrocima nezaposlenosti u Filijali ističu i "nepovoljnu strukturu privrede i nizak nivo međunarodne konkurentnosti, nedovoljan priliv direktnih investicija, postojanje sivog tržišta, neusklađenost sistema obrazovanja sa potrebama tržišta, zastarevanje znanja..."
U Pomoravskom okrugu, na evidenciji nezaposlenih je 28.229 osoba, a 15.257 su žene. Među nezaposlenima je 9.346 mladih do 30 godina, među kojima je 215 s fakultetom. Najviše nezaposlenih je u Jagodini - 10.551, Paraćinu - 8.916, Ćupriji - 4.324, Svilajncu - 1.528, Despotovcu - 1.475 i Rekovcu - 1.435.
U jagodinskoj filijali napominju da su u prva tri meseca ove godine u Pomoravskom okrugu bila 4.533 slobodna radna mesta na neodređeno i određeno radno vreme. D. D.

   Naravno ovo nema veze sa opstinskom vlascu.Samo htedoh da prikazem pravo stanje stvari.
Dakle dragi sugradjani NAVALITE a vama u inostranstvu porucujem da ste grdno pogresili sto otidoste ali smo spremni da vam sve oprostimo ako dodjete i prihvatite se posla jer mi sami ne znamo sta cemo sa brojem slobodnih radnih mesta.

groucho:
Ah,izvinjavam se.Da bih dao na zvanicnosti odnosno da bih omogucio proveru ovih podataka(sto meni nije bilo omoguceno u onom postu koji govori o gomili slobodnih radnih mesta)otkricu izvor svojih podataka.Mozda je taj izvor malo kompetentniji od izjava ovde prisutnih.
Naime radi se o Filijali Nacionalne službe zapošljavanja u Jagodini.

Dada:
 :aq21: Evo, odmah se pakujem i dolazim. Ne mogu da docekam da se zaposlim kod nekog Bidze za 10.000 na crno za "tricavih" 70 radnih sati nedeljno. :aq16:

groucho:
Hajde,hajde...
Samo nemoj da siris jer je najmanje sto nam treba problem sa imigrantima.Mislim posla i para ima,nego za mesto je problem...

Mac:
E ali stvarno je tako da dosta ljudi uopste i ne zele da rade, odnosno zele oni ali za neke extra velike sume. Ja to znam veoma dobro jer dobar deo mog drustva ne radi bas zbog toga sto im kao ne placaju dovoljno a posla stvarno ima, samo neko od ovih mladih mora i da uzme da radi, nego njima je lepse da sede kuci i da ih izdrzavaju mama i tata pa kad oni kazu "sine sto ne nadjes neki posao" onda se deca malo napregnu, nadju neki posao na mesec dva i onda kao ne valja, levo desno pa daju otkaz i onda su opet kuci kod mame i tate (to sto su nasli posao naravno samo su uradili da bi smirili malo mamu i tatu da ne bi izbacili svoje dete iz kuce)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju