Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Loznica - Kultura - Sport - Turizam  (Pročitano 4149 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Loznica - Kultura - Sport - Turizam
« poslato: 18-10-2009, 20:59:16 »

Istorija Loznice

O naseljenosti ovog kraja, još od praistorije, svedoče mnogi arheološki nalazi. Od oko 900. do 300. godine stare ere, ovu oblast naseljavali su Iliri. Najstarije naselje Ad Drinum potiče iz rimskog doba.

Naselje na mestu današnje Loznice prvi put se pominje u povelji kralja Milutina s početka 14. veka, a kao palanka već 1717. godine. Ime je verovatno došlo od reči lozica zbog velikog broja vinograda. Kao grad naselje Loznica formiralo se 1834. godine, godinu dana posle pripajanja Kneževine Srbiji. Pored muške osnovne škole koja s prekidima radi od 1795. godine, 1858. godine dobija i žensku, a nepotpunu Gimnaziju 1871. godine. Već 1888. godine Loznica ima novčani zavod, štedionicu, sud, bolnicu.

Tokom Prvog svetskog rata, od 16. do 20. avgusta 1914. nadomak Loznice je vođena Cerska bitka, u kojoj je srpska vojska porazila austro-ugarsku. Druga bitka u ovom kraju u Prvom svetskom ratu kraju bila bitka na Mačkovom kamenu, od 18. do 23. septembra 1914. Kolubarska bitka, treća bitka u ovom kraju je započela austro-ugarskom ofanzivom 6. oktobra 1914. opštim napadom na Drugu armiju koja je držala položaje u donjem Jadru i Mačvi. U bitkama na Gučevu i Drini posle velikih gubitaka srpska vojska se povukla na Kolubaru.

Loznica je oslobođena 2. novembra 1918. godine.

Stvaranjem Kraljevina SHS iz osnova se promenio položaj Jadra. Od pograničnog kraja postao je srez duboko u unutrašnjosti nove države. Miran život stanovnika Loznice prekinuo je Drugi svetski rat. Oktobra 1941. okupatori su u Dragincu u znak odmazde streljali 2.960 ljudi, žena i dece. Loznica je oslobođena 23. septembar 1944.godine. Posle oslobođenja 1944.god. Loznica je imala oko 3.000 stanovnika. Prema poslednjem popisu iz 1991. god. u lozničkoj opštini je u 54 naseljena mesta živelo 87658 stanovnika. Sam grad te godine imao je 18.826 stanovnika a sa prigradskim naseljima Klupcima, Krajičnicima i Lozničkim poljem nepune 34000. Loznica je za vreme proteklih ratova na prostoru bivše Jugoslavije bila tranzitna stanica i utočište izbeglim i unesrećenim ljudima. Negde oko 70.000 ljudi je prošlo kroz ovaj grad, veliki broj njih je dobio pomoć i zbrinut. I danas oko 15000 izbeglih i raseljenih lica živi na području opštine Loznica.


 Loznica, kultura

Svedoci prošlih vremena su Crkva Pokrova Bogorodice u Loznici, Manastir Tronoša, Manstir Čokešina, spomenici na Gučevu, u Tekerišu, Dragincu, kao i etno selo Tršić.

Postoji narodna epska pesma „Boj na Loznici“. U njoj je centralni lik loznički Vojvoda iz Prvog srpskog ustanka Antonije-Anta Bogićević. Njegov grob se nalazi uz lozničku Crkvu.

Loznica je rodno mesto Jovana Cvijića.

Rodno mesto Miće Popovića, a u gradu postoji istoimena galerija. U Tršiću, nedaleko od Loznice je rođen Vuk Stefanović Karadžić, a blizu je manastir Tronoša, mesto ranog Vukovog školovanja.

Osnovna kulturna manifesticija opštine Loznica predstavlja tradicionalni Vukov sabor u Tršiću. Sabor se održava svake godine u septembru, u nedelju pred Malu Gospojinu (21. septembra) u znak sećanja na Vuka Karadžića - velikana naše kulture. To je najveća manifestacija u Srbiji, po svom značaju i po masovnosti (okuplja 20.000-30.000 posetilaca).

U opštini Loznica nalazi se 15 osnovnih škola sa izdvojenim odelenjima i 4 srednje škole. U osnovnim školama obrazuje se oko 9000 osnovaca, a u srednjim oko 4500 srednjoškolaca. Osnovne škole u centru grada su: OŠ "Anta Bogićević", OŠ "Jovan Cvijić", OŠ "Vuk Karadžić", OŠ "Kadinjača". Loznica je poznata po tome što se u njoj održava republičko takmičenje iz srpskog jezika u Tršiću.

Grad pobratim je Plock u Poljskoj. Svake godine političari i diplomate iz Loznice idu u Plock.
 

Stranica je napravljena za 0.11 sekundi sa 24 upita.