Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Nokia C3  (Pročitano 6854 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690
Nokia C3
« poslato: 20-02-2011, 10:00:04 »


Pozicioniranje

Sredinom 2009. godine Nokia je odlučila da je potrebno da razvije QWERTY segment budući da je ova kompanija propustila pojavu senzorskih uređaja pa nije htela da bude u istoj poziciji za nove segmente, što QWERTY telefoni jesu. Nokia je oduvek bila kompanija koja je beležila najveću prodaju ovakvih telefona, setimo se samo modela Nokia E71 i Nokia E63, dok naredni modeli nisu bili toliko popularni. Međutim, kompanija je odlučila da kreira maksimalni broj telefona sa ugrađenom QWERTY tastaturom i započela da radi u tom pravcu. Linija bi bila nekompletna bez odgovarajućeg S40 uređaja. Potrebno je naglasiti da je S40 sada jedna od najčešće korišćenih platformi za mobilne telefone na globalnom nivou. Dobra strana ove platforme je to što obezbeđuje odličnu vrednost za uloženi novac, mogućnost kreiranja nisko-budžetnih rešenja kao i brzi povratak modela na tržište. Loša strana je to što mogućnosti ove platforme nisu velike, ne postoji mogućnost rađenja većih broja zadataka istovremeno te je implementacija određenih funkcija pod znakom pitanja. Ipak, treba naglasiti da ovi nedostaci i nisu toliko bitni za ovaj cenovni opseg.

Model C3 je orijentisan ka masovnom tržištu, to je odgovor kompanije Nokia na slične proizvode manjih kompanija kao i na Samsung C3222. Imajući u vidu popularnost Nokia brenda u ovom cenovnom opsegu, i činjenicu da smart telefoni na S60 i nisu toliko potrebni, ovaj telefon je bio pravi pogodak. Kao prvo, postoji veliki broj običnih S40 uređaja koji su unapređeni i oplemenjeni. Drugo, Nokia brend je snažan u očima korisnika koji kupuju uređaje ovog cenovnog opsega i odluka da se napravi ovakav uređaj nailazi na odobravanje kupaca. Treće, kompanija već proizvodi dobre telefone koji nisu bazirani na ekranima osetljivim na dodir tako da je mirenje ove dve struje bio neizbežno.Kome bi mogao da se dopadne uređaj kao što je Nokia C3? Odgovor na ovo pianje nije tako jednostavan kao što izgleda na prvi pogled. Po mom mišljenju, glavni korisnici ovog telefona će biti mladi ljudi koji traže interesantno QWERTY rešenje. Starija ciljna publika preko 25 godina će se verovatno odlučiti za skuplja rešenja. Takođe treba pomenuti da je ovaj model dosta dobar za one koji pišu dosta SMS poruka i ne koriste telefon za druge karakterisitke sem pozivanja. Drugim rečima za konzervativne korisnike. Slično rešenje kompanije Alcatel dokazuje ove moje tvrdnje. Mislim da će i situacija sa modelom kompanije Nokia biti slična.

Dizajn, veličina, kontrole

U pitanju je običan monoblok uređaj sa QWERTY tastaturom, koji u izvedbi kompanije Nokia dolazi u svoj svojoj slavi. Ovaj telefon je dostupan u tri boje kućišta – sivoj, zlatnoj i pink varijanti. U zlatnoj verziji ovaj model poseduje umetke sa zadnje strane uređaja u beloj boji dok su kod drugih ovi ukrasi crni.Dimenzije telefona su 115.5 x 58.1 x 13.6 mm dok je njegova težina 114 grama. Sve je tipučno za ovakav uređaj. On je širok, ali lepo staje u ruku. Glavni materijal od kojeg je izrađeno kućište je plastika dok je poklopac zadnje strane uređaja napravljen od tankog metala. Prema korišćenim materijalima kvalitet izrade ovog uređaja ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem. Ekran je zaštićen slojem tanke plastike tako da je otporan na manje ogrebotine. Tasteri se ne habaju, ali sam za vreme korišćenja ovog uređaja ipak „zaradio“ nekoliko manjih ogrebotina na njemu.Sa leve strane se nalazi slot memorijske kartice prekriven plastičnim zatvaračem. Odmah do njega je microUSB konektor. Na gornjj s strani uređaja je 2mm slot za punjač, kao i 3.5mm priključak za slušalice.
Ekran

Dijagonala ekrana je 2.4', a rezolucija je niska – 240 x 320 piksela. U pitanju je jeftini ekran koji može da prikaže 262.144 boje (TFT). Prikaz na ekranu je dosta loš čemu dodatno možemo da „zahvalimo“ glavnim elementima interfejsa. Uglovi vidljivosti nisu najbolji, ali oni ne igraju veliku ulogu. U većini režima ekran može da prikaže 5 do 6 linija, ali u nekima i do 14 linija.

Slika na ekranu izgeda pomalo zamućena, ali nema problema za gledanje videa kao ni za čitanje SMS poruka, tako da se ovo ne moe uzeti kao minus za uređaj.
Tastatura

Tastatura se sastoji od 37 tastera, plus 2 posvećena tastera za prostup kontaktima ili emailu. Oni mogu da budu dodeljeni i drugim aktivnostima, odnosno da se odrede kojim funkcijama će se pristupati kratkim i dugim pritiskom. Ovi tasteri nisu naročito dobro dizajnirani jer se često dogodi da dođe do pogrešnog pritiska, ali vremenom će se korisnik navići.Kvalitet tastature je odličan, tasteri su meki, dovoljno udaljeni jedan od drugog tako da je unos teksta prilično brz. Dopada mi se način na koji je tastatura dizajnirana usled činjenice da je ova QWERTY tastatura drugačija. Za razliku od prethodnih modela koji su imali 39 tastera u donjem redu tastera se sada ne nalazi simbol @. Ovo je mali gubitak ergonomije i pitanje navike. Imajući u vidu da većina korisnika koji će kupiti Nokia C3 verovatno do sada nije imalo uređaj sa QWERTY tastaturom, ova promena ih neće mnogo poremetiti.Pozadinsko osvetljenje tastature je belo i jednako, vidljivo u različitim uslovima.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion bateriju BL-5J čiji kapacitet je 1320mAh. Prema navodima proizvođača ova baterija omogućava da uređaj koristite do 7 sati u režimu razgovora odnosno do 800 sati u režimu mirovanja. Vreme kontinualne reprodukcije muzike je 30 časova.

Prilikom testiranja uređaj je obezbedio 3-3.5 dana rada pri prosečnom korišćenju koje je obuhvatilo oko jedan ipo čas razgovora, nekoliko desetina snimaka kao i nekoliko minuta snimanja videa i tri časa slušanja muzike ili radija. Da bi se baterija ovog uređaja u potpunosti napunila potrebno je oko 2.5 časa.
Maksimalno trajanje baterije u različitim režimima:
WEB-surfovanje (EDGE-konekcija) - 4.5 časa
Slušanje muzike preko slušalica - 28 časova
Radio - 30 sati
USB, Bluetooth, Wi-Fi

USB. U USB podešavanjima možete odabrati jedan od tri režima:
Data Storage (Mass Storage USB) - memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
OVI Suite - koristi se za upravljanje uređajem preko OVI paketa, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
Media - štampanje fotografija, MTP režim.
Brzina prenosa podataka je oko 5 MB/s. Prilikom povezivanja preko USB porta baterija uređaja počinje da se puni.


Bluetooth. Telefon je obezbeđen Bluetoot-om verzije - 2.1 sa EDR. Uređaj podržava sledeće profile:
A2DP
AVCRP
BIP-ImagePush
DUN-GW
FT-Server
HandsFree-AG (1.0)
Headset-AG
OBEX
OPP-Client
OPP-Server
SIM Access-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu telefona.Wi-Fi. Dostupan je čarobnjak za pretraživanje mreže, a pronađene mreže možete sačuvati u memoriji. Na žalost telefon se automatski pokreće kada se WLAN čarobnjak poveže u pretraživaču. Uređaj podržava 802.11 b/g protokole (WPA AES/TKIP).
Memorija

Korisniku je dostupno oko 55MB memorije za skladištenje bilo koje vrste podataka. Uređaj koristi microSD kartice, slot kartice je smešten sa bočne strane telefona tako da je podržana zamena kartice bez isključenja uređaja. Uređaj podržava kartice maksimalne veličine 8GB, a u prodajno pakovanje je uključena kartica kapaciteta 2GB. Za aplikacije veličina je ograničena na 2MB koliko je ograničenje i za veličinu HEAP-a.
Kamera

Telefon poseduje 2MP CMOS modul bez auto fokusa (fiksni fokus od 20“ do beskonačnosti, EdoF). Generalno za ovaj nivo troškova kamera je dobra.Interfejs kamere je horizontalan (tipično za S40). Pogledajte primere fotografija da biste stekli uvid u njihov kvalitet.
Video snimanje. Telefon mogućava snimanje video sadržaja u 3GP formatu pri čemu je dostupna rezolucija 640 x 480 piksela (15 fps). Trajanje snimka možete vremenski ograničiti, ali ono takođe može da bude onoliko dugo koliko postoji kapaciteta na memorijskoj kartici ili internoj memoriji. Efekti koji se mogu primetiti na video su isti kao i oni za fotografije. Kada pregledate video klip na ekranu telefona video kvalitet je prihvatljiv. Kada se snimak gleda na ekranu računara do izražaja dolazi nesavršenost kamere, ali je video i dalje gledljiv.

Softver

Detalji o platformi su opisani u zasebnom članku. Ispod se nalaze slike instaliranih aplikacija, koje ne zahtevaju nikakvo objašnjenje. Obzirom da uređaj karakteriše landscape orjentacija ekrana, predstavljeni su izgledi većine funkcija da steknete uvid kako izgledaju. Opis ovih karakteristika je dat u zasebnom članku.Na desktopu mogu da se nalaze različite prečice ka aplikacijama ili widgetima, na primer onome za Twitter. Funkcionanost ovakvih widgeta je minimalna i oni ne donose nikakvu dodatnu informaciju. Sve ovo je urađeno da bi uređaj bio nalik na one bazirane na S60 platformi.Uređaj poseduje nekoliko igara - BlockD, Bounce Tales, Diamond Rush, Sudoku.U odeljku Application možete pronaći Communities (ograničeni klijent za Facebook, Twitter), konvertor, konvertor veličine odeće, svetsko vreme i Opera mini pretraživač.Telefon poseduje OVI chat, koji omogućava da komunicirate sa drugim korisnicima OVI paketa što je dobro. Na žalost podrške za druge vrste korisnika nema. Sa druge strane, ova aplikacija je premeštena pozadinu i poruke se mogu primati i dok je u pozadinskom režimu tako da je to na neki način privid multitaskinga. Bilo bi interesantno videti kako će se ova aplikacija razvijati ukoliko bude podržavala AIM, ICQ i Skype mada se to verovatno neće dogoditi.Email klijent je po prvi put za S40 uređaj zamenjen Nokia Messaging-om. Ovaj klijent ima svoje prednosti, a to su podrška za do 10 naloga, brza konfiguracija za popularne servise kao i nepostojanje potrebe da se unose podešavanja servera. Jedna od dobrih karakteristika je optimizacija slika za preuzimanje sa servera, „štednja“ prenosa podataka (radi za OVIMail). Na primer moja slika veličine 1.8MB je transformisana u sliku veličine 16KB. Pogledajte u telefon – upravo tako. Problem je to ukoliko vam treba originalna slika jer do nje ne možete doći. Email klijent ne radi preterano brzo, ali sa druge strane pak prihvatljivo.

Utisci

Nismo imali nikakvih primedbi na kvalitet prenosa glasa u oba pravca, slušalicu karakteriše pristojna jačina zvuka koji se dobro čuje. Kvalitet komunikacije je na normalnom nivou. Jačina melodija zvona je odlična dok je vibracija neznanto jača nego prosečno.

Na tržištu već postoji veliki broj jeftinih modela sa QWERTY tastaturom. Pomenućemo samo neke koji su u cenovnom opsegu ovog uređaja ili nešto jeftiniji. Tu spada model Alcatel OT802 koji je nešto jeftiniji ili Samsung C3222 Ch@t koji je dobar u svim aspektima, ali mu nedostaje Wi-Fi. Sa druge strane ovaj model ima mogućnost rada sa dve kartice. Ovi uređaji su dizajnirani za različite grupe korisnika pa direktno poređenje nema mnogo smisla.
Po mom mišljenju, za grupu kojoj je namenjen ovaj uređaj ako nije idealan, onda je veoma dobar. Ovaj uređaj je dosta uspešan i premda po ceni iako neznatno nadmašuje ponudu kompanije Alcatel, vredi ako ni zbog čega drugog, zbog toga što dolazi od strane poznatog proizvođača, sa svim posledicama te činjenice. Ovaj uređaj može lako da bude uređaj samo za pozivanje, ali tu je i veoma dobra QWERTY tastatura. Ukoliko vam je potrebno nešto više postoji veliki broj uređaja baziranih na S60 platformi ovog i drugih prizvođača. U svojoj klasi, Nokia C3 je jedno od najboljih rešenja i toplo ga preporučujemo.

http://www.youtube.com/watch?v=2JxJUJ-8o0M

preuzeto sa neta....
Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.102 sekundi sa 20 upita.