Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Americka vojna baza BONDSTIL  (Pročitano 5951 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690
Americka vojna baza BONDSTIL
« poslato: 08-11-2013, 08:33:40 »



Највећа америчка војна база после рата у Вијетнаму саграђена на приватним парцелама протераних Срба. Непристојна понуда од 15 евро-центи за квадратни метар годишње.

http://serbian.ruvr.ru/2013_10_24/Centi-za-oteta-jutra-zemlje/

Tajna baze Bondstil... Sta se krije iza Bondstila ?

http://www.youtube.com/watch?v=vYKQP01t5NA
Sačuvana

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690
Odg: Americka vojna baza BONDSTIL
« Odgovor #1 poslato: 10-11-2013, 00:43:09 »



BONDSTIL…”PRAVO MESTO” TRGOVINE ORGANIMA

Ponovo nas ubeđuju da su vađenje organa otetim Srbima na KiM vršili priučeni kursisti u improvizovanim bolnicama u gudurama na severu Albanije, a ne u Bondstilu u kome rade najbolji hirurzi sa vrhunskom tehnologijom.

http://getosrbija.wordpress.com/2012/09/14/bondstilpravo-mesto-trgovine-organima/
Sačuvana

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690
Odg: Americka vojna baza BONDSTIL
« Odgovor #2 poslato: 20-11-2014, 04:09:58 »



Тајни ЦИА затвори у Македонији и КиМ- УЧК мафијашка зона у режији САД

http://facebookreporter.org/2014/11/19/прозападни-злочин-13/
Sačuvana

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690
Odg: Americka vojna baza BONDSTIL
« Odgovor #3 poslato: 07-08-2015, 03:30:20 »



База „Бондстил“: Центар за обуку обавјештајаца и балкански Гвантанамо

База Бондстил је врло згодна за организовање обуке, али и за неке тајне операције војске САД, јер је дуго била ван свих протокола.

Косово већ дуго представља међународну арену у којој се укрштају разни интереси и чијим се кулоарима шуњају разни тајанствени типови – од обавештајаца до џихадиста.

Сад је, према изворима увек добро обавештеног „Интелиџенс онлине” (Intelligence online.com), америчка база „Бондстил“ код Урошевца постала центар за обавештајну обуку америчке војске. Обука је поверена приватној безбједносној консалтинг компанији „Сотера дифенс солушoнс“ (Sotera defence solutions).

И стварно, кад се погледају огласи те компаније, лако се долази до оног објављеног почетком јуна, у којем се тражи ментор и тренер за коришћење ДЦГС-А система (Distributed Common Ground System -Army).

Поменута компанија редовно ради за Пентагон, Министарство правде, ЦИА и остале агенције из обавештајне заједнице. Америчке оружане снаге често, да би растеретиле војску, већину одређених услуга, попут изградње, обуке, обезбеђења, чак и регрутације, дају приватним безбедносним компанијама.

Систем ДЦГС-А, за чије коришћење „Сотера дифенс солушенс“ тражи тренера који би у „Бондстилу“ обучавао војне старешине и војнике, требало би да олакша пријем обавештајних информација и убрза сагледавање ситуације на бојишту, као и доношење одлука у војним акцијама.

Овај систем интегрише и централизује све начине прикупљања обавјештајних података за војску САД, сви се они -било да су добијени електронским извиђањем, беспилотном летелицом, класичним шпијунирањем – сливају се на једно место, а затим се анализирају и прослеђују корисницима на терену који за најкраће време добијају обавештења о непријатељу и условима на ратишту.

Тај систем америчка војска користи већ неколико година, испробан је у Ираку и Авганистану, а сад ће за његову употребу да буду обучене и старешине америчке војске на Косову.

Од џихадиста до Руса

Иначе, у овој бази стациониран је део 525. војно-обавјештајне бригаде, у чији делокруг рада спадају задаци на које се односи употреба система ДЦГС-А.

„Док је та бригада била офанзивно ангажована у Авганистану, два њена батаљона била су тамо, а један на Косову, па су се ротирали“, каже Марко Милошевић, истраживач Београдског центра за безбедносну политику.

„Обавештајци из ове базе могу своје ресурсе да користе за праћење и извиђање ситуације у региону, као што је, на пример, изградња гасовода због наше базе Југ, али и због употребљивости те јединице у другим поприштима где су они борбено или полуборбено ангажовани.“

Што се тиче ангажовања америчких војних обавештајаца у региону, ту се не завршава листа безбедносно интересантних места, људи и догађаја. Познато је да на Косову постоји велики број људи који регрутују борце Исламске државе (ИС), али и оних који су се већ прекалили у борбама у Ираку и Сирији и наставили да шире свој мрачни утицај у региону. Балкан је и даље трусно подручје, што је недавно показао обрачун групе терориста с македонским снагама безбедности.

Прије четири године амерички „амбасадор на Косову“ Кристофер Дел најављивао је чак и могућност затварања кампа „Бондстил“ који је још тада, према његовим речима, представљао велику одговорност, али и велики трошак за владу САД.

Међутим, на јесен те године дошло је до отварања руског хуманитарног центра у Нишу, који је брзо постао трн у оку западним савезницима. Медији су чак преносили да је Влада Србије била под притиском да се тај центар затвори.

Америчка Глобална агенција за стратешке анализе (СТРАТФОР) објавила је истраживање по којем би центар у Нишу могао бити први логистички центар с потенцијалном војном употребом изван територије бившег Совјетског Савеза. Неки аналитичари сматрају да он има и обавештајну улогу.

Управо у смислу руског утицаја у региону који посљедњих месеци расте и сукоба Запада и Русије због кризе у Украјини јака јединица за обавештајни рад и електронско извиђање може да буде прави рудник тражених информација. Међутим, не значи да ће људи обучени на Косову ту и остати, а толико је места у свету где могу добро да искористе своје вештине.

„Ако за ту врсту вештина обучиш људство, а имамо жариште у Украјини, то значи да је у свим овим граничним земљама које су чланице НАТО неопходно то електронско извиђање и снимање терена да би се знало шта се дешава -да ли руско оружје стиже у Донбас, кретање трупа…“, сматра Милошевић.

Балкански Гвантанамо

База је врло згодна за организовање обуке, али и за неке тајновитије операције, јер је дуго била ван свих протокола. У базу дуго нису могли да уђу инспектори, а није помогло чак ни инсистирање некадашњег генералног секретара те организације Терија Дејвиса, који је тражио од НАТО да се члановима Комитета за спријечавање мучења омогући приступ свим затворима на Косову.

Одговор није добио, а претпоставља се због чега. Зато што је унутар базе годинама постојао тајни затвор у којем су затвореници имали сличан статус као и у Гвантанаму. Бивши комесар за људска права Савета Европе Алваро Гил Роблес изјавио је да је у Бондстилу видео затвор типа Гвантанама, али није имао доказа да је он био повезан с активностима ЦИА.

Роблес наводи да је 2002. године видио брадате сужње у појединачним ћелијама како читају Куран, обучене у наранџасте затворске униформе као у Гвантанаму.

С обзиром на то да је инспекторима Комитета за спречавање мучења тада био онемогућен званични приступ, може се претпоставити да су се и овде користиле контроверзне технике испитивања о којима је истрагу водио и Обавештајни одбор Сената САД и објавио цензурисани извјештај на 500 страна.

Извор: Newsweek.rs

Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.062 sekundi sa 24 upita.