Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Veliko Gradište - Kultura - Sport - Turizam  (Pročitano 4111 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Veliko Gradište - Kultura - Sport - Turizam
« poslato: 17-10-2009, 17:33:36 »

Nastalo u vreme Rimljana, imalo je veoma dinamičnu i lepu istoriju.
Opština Veliko Gradište nalazi se u severoistočnom delu Srbije i pripada Podunavskom regionu (Braničevski okrug).
Prostire se na površini od 344 km2.

Na teritoriji opštine živi oko 27.000 stanovnika smeštenih u 26 naselja. Sedište opštine je Veliko Gradište koje broji oko 6.500 stanovnika i predstavlja administrativni, privredni  i kulturni centar opštine. Na privremenom radu u inostranstvu nalazi se preko 5.000 građana (uglavnom u zemljama zapadne Evrope).

Veliko Gradište se na zapadu graniči sa opštinom Malo Crniće, na jugoistoku sa opštinom Kučevo, a na istoku sa opštinom Golubac, Na severu je opština omeđena Dunavom koji je u dužini od 20 km razdvaja od susedne Rumunije.
 
 
Južnim delom opštine prolaze magistralni put Beograd-Kladovo i železnička pruga. Od Beograda je udaljena oko 110 km, samo sat vožnje. Ipak, glavna komunikacijska veza Velikog Gradišta sa ostalim gradovima je magistralni put Beograd-Đerdap. Veliko Gradište je i sa ostalim okolnim gradovima povezano dobrim asfaltnim saobraćajnicama.

Veliko Gradište je pristanište za sve strane brodove koji Dunavom dolaze iz crnomorskih luka na putu za Beč i obratno. nadamo se da će ovaj grad kao luka puno dobiti na značaju kada bude proradio kanal Dunav-Rajna-Majna. U Gradištu je i carinarnica, pa je i to razlog da sve bele lepotice na svom putu obavezno, kraće ili duže, zastanu u njemu.

Kod Velikog Gradišta uliva se i reka Pek u Dunav. Izgradnjom HE Đerdap i podizanjem nivoa Dunava, na ušću Peka formirao se zaliv koji je vrlo brzo postao veliko stanište za mnoge ptičje vrste. Od Velikog Gradišta, pored Dunava do ušća Peka, pa i dalje uzvodno, izgrađen je odbrambeni nasip koji je istovremeno i lepo šetalište obalom Dunava.

Veliko Gradište se nalazi na nadmorskoj visini od 81 metra. U pogledu reljefa područje opštine je pretežno ravničarsko jer preko 60% čine ravnice. Više brežuljkasto zemljište čini 25%, a brdsko područje samo 15% ukupne površine. Najviša uzvisica je Lipovačka, visoka 362 metra, a najniža tačka je ušće Peka sa nadmorskom visinom od 68 metara. Najveći deo površina je obradivo zemljište sa baštama, oranicama i vinogradima.

Nekada je ovaj kraj bio veoma bogat šumama. Međutim, one danas zahvataju jedva oko 200 hektara. Preovladava relativno mlada bagremova šuma. Po njoj i i poznato izletište Beli Bagrem dobilo ime. Od sela Rama preko Zatonja, Velikog Gradišta i Požežena do Golupca prostire se Ramsko-golubačka peščara ukupne dužine 70 kilometara. Opština obiluje i brojnim lovnim terenima u kojima preovladava niska divljač, a u izobilju ima i pernate divljači.
Klima je ovde umereno-kontinentalna s dugim toplim letima i relativno visokim temperaturama. Veliko Gradište je tokom jula i avgusta često najtopliji grad u zemlji. Najtopliji mesec je, svakako, juli sa srednjom temperaturom od preko 25ºC.

Topografski položaj, peščani rt koji se upire u Dunav, okolne močvare i Pek, u značajnoj meri određivali su mesto i značaj ovog grada. To je jedino gradsko naselje u Srbiji koje u svom nazivu sadrži, ne samo pojam naselja-tvrđave, već i naznaku da je to i u prošlosti bilo veće utvrđenje oko koga se razvio sam grad.

Pouzdano se ne zna otkuda gradu ovo ime. Uvažavajući i verujući da i ona može da sadrži zrnce istine, kazujemo za ime ovog grada sačuvanu legendu: U grad na ušću Peka iz jednog od obližnjih sela svakodnevno je dolazila jedna dvokolica natovarena kožom i drugom robom. Na pitanje da li mora svaki dan da ovako dolazi, stizao je odgovor: "Moram, veliki grad ište!". Tako je od ove dve reči, navodno, ostao naziv - Veliko Gradište.

Okosnicu privrednog razvoja opštine čine poljoprivreda, turizam i industrijski kapaciteti za preradu uljarskih kultura. U strukturi privrede najznačajnije mesto ima poljoprivreda, pa se na, oko 22.000 hektara oraničnih površina pretežno gaje kukuruz, pšenica, industrijske kulture, voće i povrće.
Opština Veliko Gradište je među prvima u Srbiji sprovela komasaciju na svim oraničnim površinama. Poljoprivrednici ovog kraja raspolažu sa oko 2.500 traktora, 130 kombajna i brojnom drugom mehanizacijom. Sela u donjem toku Peka - Tribrode, Carevac, Kusiće i druga, poznata su kao selanadaleko poznatih povrtlara koji se mogu sresti na pijacama širom Jugoslavije. Poljoprivrednici ovog kraja su i vrsni proizvođači zdrave hraen. Ostrovo, Carevac i još neka sela poznata su po čuvenom pasulju "gradištanac". Stočari ovog kraja pretežno gaje krave, svinje i živinu. Selo Požeženo je poznato kao selo u kome je svaka kuća mala fabrika metli. Zbog toga ovo selo i nazivaju "selo metlara".

U okviru poljoprivredne proizvodnje svoju delatnost obavlja Preduzeće "Ramski rit" koje poseduje oko 700 ha obradivih površina, farmu svinja i junadi, mešaonu stočne hrane, pogon za proizvodnju šampinjona i sl. Individualni poljoprivredni proizvođači organizovani su u 5 zemljoradničkih zadruga. Najznačajniji privredni kapaciteti su Fabrika ulja "Dunavka" i mlinsko-pekarski kapaciteti. Metalni kompleks zastupljen je kroz Preduzeće "Čelik" koje se bavi proizvodnjom čeličnih konstrukcija.

Na teritoriji opštine svoju delatnost obavlja preko 500 samostalnih zanatskih i drugih radnji čija je struktura nepovoljna jer preovlađuju uslužne delatnosti.

Okosnivcu razvoja turizma čine reke Dunav i Pek, kao i Srebrno jezero, nastalo pregrađivanjem rukavca Dunava, dugačko 14 km, široko oko 300 metara i prosečno duboko 8-9 metara, pored koga je izgrađeno vikend naselje i turističko-rekreativni kompleks Beli Bagrem.
Delatnost osnovnog obrazovanja locirana je u 3 centralne osnovne škole (Veliko Gradište, Majilovac i Srednjevo) sa preko 2.000 učenika. Od srednjih škola postoji Gimnazija sa odeljenjima poljoprivredne i trgovačke škole.

Predškolska ustanova Dečji vrtić "Majski cvet", pored centralnog objekta u Velikom Gradištu, svoju delatnost organizuje i u još 9 odeljenja u seoskim naseljima.

Kulturni centar opštine Veliko Gradište u svom sastavu ima folklornu, dramsku i muzički sekciju. Svake godine, u julu mesecu, održava se Muzički festival violine "Carevčevi Dani" koji neguje tradicionalnu narodnu muziku u duhu Vlastimira Pavlovića Carevca.

Biblioteka "Vuk Karadžić" poseduje čitaonicu i veliki broj knjiga i druge arhivske i neknjižne građe. Pored nje se nalazi i galerija Milana Besarabića, muzeološko odeljenje, kao i likovna galerija.

Sport predstavlja značajnu delatnost. Sportsko društvo "VGSK" predstavlja okosnicu razvoja sporta i u svom sastavu ima 9 sportskih klubova u kojima se okuplja preko 500 mladih.

Osnovna zdravstvene zaštita organizovana je preko Doma zdravlja u Velikom Graditšu i sa određenim brojem zdravstvenih stanica i ambulanti u seoskom području.

Opština ostvaruje međunarodnu saradnju - partnerstvo sa opštinama Nova Moldava iz Rumunije i Asprangeli iz Grčke. 
 

Stranica je napravljena za 0.093 sekundi sa 21 upita.