Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Motorola ATRIX 4G  (Pročitano 3991 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

donwlayco

  • Prijatelj
  • *****
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 5690
Motorola ATRIX 4G
« poslato: 03-05-2011, 13:34:28 »

Od 1984. godine, kada su se pojavili prvi mobilni telefoni, njihova funkcionalnost je proširivana samo nekoliko puta. U toku devedesetih ova unapređenja su se održavala u vidu smart telefona a zatim i PDA uređaja baziranih na Windows Mobile. Na kraju, u toku januara meseca ove godine, načinjen je još jedan veliki korak od strane kompanije Motorola. Šta je sledeće – za sada nije poznato, a nije ni tako važno u ovom kontekstu. Sada govorimo o budućnosti koja je već postala realnost – Motorola Atrix 4G.
Procesor: Dual Core, NVIDIA Tegra 2 radnog takta 1GHz
Memorija: 1 GB RAM-a i 16 GB interne memorije
Memorijska kartica: microSD, do 32 GB
Ekran: 960x540 piksela, dužine dijagonale 4" (PenTile)
5 MP kamera sa svideo nsimanjem u HD
Kamera s aprednje strane uređaja za video pozive
Čitač otisaka prstiju sa u kombinaciji sa tasterom za uključivanje
Dva mikrofona. Tehnologija redukcije šuma u konverzaicji
Ugrađeni kodeci za video
HDMI izklaz i miniJack za slušalice i handsfree

MOTOBLUR interfejs, kao i vlasnički softver kompanije Motorola koji omogućava da koristite svoj telefon kao sistemsku jedinicu za različite uređaje.

Dobar set dodatne opreme koji čak uključuje Bluetooth tastaturu i miša

Sve prednosti operativnog sistema Android 2.2.
 Otpakivanje

Nažalost, ovaj uređaj se u SAD može kupiti smao u vidu paketa koji nudi operater AT&T. On se isporučuje u maloj narandžasto beloj kutijici bezu suvišnih detalja.
Prodajno pakovanje:
Telefon Motorola Atrix 4G
Baterija BH6X 1880/1930 mAh
HDMI kabl
Kabl microUSB, za PC i punjač jednosmerne struje
Punjač za napajanje
Uputstvo za upotrebu
 Otključavanje

Proces otključavanja nije nimalo problematičan. Potrebno je samo da zatražite kod za otključavanje sa jednog od velikog broja postojećih resursa. Kod za otključavanja se generiše na osnovu jedinstvenog IMEI telefona i za svaku individualnu jedinicu se isporučuje u roku od nekoliko dana. Nakon unosa koda dobijate pristup mrežama.
 Dizajn, materijali, kućište

Po pitanju izgleda Atrix više liči na mali tablet nego na telefon. Kod modernih mobilnih telefona, većine njih, ekran je blago uzdignut vertikalno u odnosu na sam centar uređaja. Ovakva odluka donešena je zbog prisustva kontrolnih tastera sa donje strane. U slučaju Atrix modela ekran se nalazi tačno na centru, što je po mom mišljenju, prikladnije kada je u pitanju unos preko tastature u landscape režimu.



Kućište telefona izrađeno je od tanke crne plastike. Otisci prstiju nisu naročito vidljivi i mogu se ukloniti bez problema. Sa zadnje strane nalazi se slika, simulacija ugljenika. Čini se da korišćena plastika nija skupa. Ivice telefona su zaobljene i gotovo da nema oštrih uglova.

Poklopac odeljka baterije je u formi omotača. On pokriva kompletnu zadnju stranu uređaja kao i gornju i donju stranu jedinice.Prednja strana je potpuno prekrivena zaštitnim staklom, tzv. Gorilla Glass. U gornjem delu se nalazi kamera za video pozive kao i i otvor slušalice. Ispod ekrana se uobičajeno za Android uređaje nalaze četiri taster osetljiva na dodir (Menu, Home, Back i Search). Skroz u dnu možete videti mikrofon.Sa zadnje strane se nalazi senzor za detektovanje otiska prsta, kombinovan sa tasterom za isključivanje, On je nagnut pod uglom od 30 stepeni. Neznatno na desnoj strani se nalazi druga rupica mikrofona.U gornjem levom uglu se nalazi sočivo kamere kao i dual LED blic. U dnu možete videti plastičnu rešetku koja prekriva mikrofon.Sa donje leve strane nalazi se microUSB konektor kao i miniHDMI. Taster za regulaciju jačine zvuka se nalazi sa desne bočne strane.Kvalitet izrade uređaja je dobar. Pomeranja i škriputavi zvuci se tu i tamo pojavljuju.



Kontrole

Jedna od dobrih strana, prema rečima velikog broja korisnika, jeste skener otiska prsta koji je ukombinovan sa tasterom za uključenje. Nakon toga se zahteva unos četvorocifrenog koda za otključavanje uređaja u slučaju da otključavanje putem skeniranja nije moguće. Kada pritisnete taster za uključivanje, ekran se uključuje i tada je potrebno zadržati prst na skeneru – nakon pola sekunde, koliko je potrebno za identifikaciju, uređaj se otključava. Ovako rešenje se ne može nazvati pogodnim za sve budući da obuhvata nekoliko radnji. Na primer, zadržati prst istom brzinom i pritiskom nije uvek lako. Otključavanje uređaja pritiskanjem tastera za uključivanje plus prevlačenje prsta preko ekrana je mnogo lakše. Međutim, to nije sve. Potrebno je obratiti pažnju na položaj tastera pa je lako shvatiti da pritiskanje tastera ne zahteva ništa drugo do običan položaj držanja telefona.

Tasteri za kontrolu jačine zvuka su mali ali pružaju dobar osećaj. Putanja je kratka, zvuk pritiska je prigušen i veoma su laki za upotrebu. Tasteri osetljivi na dodir takođe nisu zadovoljavajući. Naravno, sve bi bilo lakše da su u pitanju mehanički tasteri, međutim, u ovom slučaju to nije tako pa su tasteri nezgodni za upotrebu.
 Ekran

Jedna od glavnih prednosti ovog uređaja jeste 4’’ ekran rezolucije qHD (960 x 540 piksela). Matrica je PenTile tehnologije i to je zaista šteta.

Umesto uobičajene pozicije za RGB PenTile, redosled je drugačiji. Možda to ne deluje kao nešto strašno ali usled asimetrije boje u okviru horizontalnih i vertikalnih linija su izmenjene. Detaljnijim upoređivanjem Atrix i Milestone, razlika je očigledna i vidljiva je kada se uzme u obzir zelena ikona baterije. Ona se sastoji od zelenih pravougaonika koji su složeni u vidu šahovske table, što ne bi bilo moguće u slučaju konvencionalne tehnologije.Uprkos tome što ponekad font može izgledati mutan, zahvaljujući činjenici da je dostupna žutna podloga on je savršeno vidljiv.Ovo je implikacija PenTile tehnologije koja je prisutna kod telefona sa AMOLED SuperAMOLED ekranima ili kod ekrana modela Samsung Galaxy, Galaxy S, Wave, HTC Nexus One, itd.

Uglovi gledanja su prilično standardni i tu nema nikavih primedbi. Jačina osvetljenosti je takođe dobra i može se uporediti sa onom kod modela iPhone 4. Nepotrebno je ponavljati da je prikaz boja donekle nepravilan. Boje su blago izmenjene što je jasno vidljivo na fotografijama na ekranu. Na primer, kod prikaza žute boje jasno se vidi da se ona ne prikazuje onako kakvom je mi vi vidimo. Nekako je drugačija, uz primesu zelene boje. Isto važi i za druge boje.

Nakon nekoliko dana korišćenja uređaja to se više ne primećuje. Štaviše, sigurno da se u toku svakodnevnog korišćenja to neće ni primetiti. Razlika u boji će biti primetna samo prilikom direktnog upoređivanja sa sličnim telefonima.
 Interfejs

Jedinstvena karakteristika Motorola telefona za tržište SAD jeste MotoBlur koji se primarno fokusira na rad sa društvenim mrežama i servisima. Kada prvi put aktivirate uređaj on nudi početak logovanjem MotoBlur, izbegnite ovaj korak ukolikoje moguće. Možete se povezati na sledeće društvene mreže: MySpace, Facebook, Last.fm, Twitter, Email, Corporate Sync, Picasa, Photobucket, LinkedIn,Yahoo! Mail ili možete ograničiti povezivanje samo na Gmail.Pored nekih izmena koje su načinjene u standardnim aplikacijama (o čemu će više reči biti kasnije), urađeno je nešto i na keiranju brendiranih widgeta.Uprkos postojanju standardnog za Android upravljanja widgetima za bežične mreže, Motorola poseduje svoju sopstvenu opciju po ovom pitanju – dostupan je režim za korišćenje u avionu, Bluetooth, GPS, Wi-Fi. Prednost ove opcije je što su widgeti odvojeni.Dostupan je widget za kalendar. Njegova osnovna prednost u odnosu na postojeći kod Androida je ta što se može skalirati. On može da zauzima jednu liniju ili sav slobodan prostor na desktopu.

Isto važi da za druge widget-e. Na primer, standardna veličina widget-a podrazumeva ćelije za set brojeva, set SMS poruka, email, instant messenger i društvene mreže. Međutim, kada se prikaz postavi preko celog ekrana, onda se prikazuje osam ćelija. Ukoliko je potrebno, možete obezbediti brz pristup svim režimima komunikacije sa odabranim sagovornikom.Datum i vreme koji se prikazuju na widget-u mogu zauzeti samo jedno ali i svih 16 polja. Pored toga, prikazuje se i datum, mesec, dan u nedelji i kalendar.

SMS widget ne prikazuje samo dolazne SMS poruke već i poruke koje pristižu na Facebook i Twitter nalog. Ukoliko želite možete menjati naziv widget-a, kao što je Twitter i prikazivati informacije samo sa ovog društvenog servisa.Vesti koje stižu preko RSS feed-ova pomažu da se obezbedi rad ekrana za odgovarajući widget. Možete odabrati nekoliko ovakvih widget-ova, prijavljivanjem na različite kanale i slično. Klikom na ovaj pop-up prozor prikazaće se informacije i veza sa izvorom.Prikaz fotografija se praktično ne razlikuje od standarndog kod Androida, ali se tkaođe može skalirati.

Ono što je dosta zanimljivije jeste Picture Frame Puls. Pored prikazivanja fotografija takođe je dostupan i taster kamere gde je moguće ući u galeriju ili pokrenuti slide show na desktopu.Pomoću widget-a odgovarajuće društvene mreže moguće je odgovoriti na poruku u okviru koje se prikazuje i avatar autora. Kada kliknete otvara se prozor gde možete odgovarati, dodati poruku ili „retweet-ovati“.Prisutna je posebna funkcija kada je u pitanju update statusa. Kada kliknete izlazite iz prozora i tada možete odrediti servis koji će koristiti update statusa.

Tu su i widget beleške. Jednostavan i odličan alat za svakodnevnu upotrebu. Njegova veličina takođe zavisi od vaših potreba. Možete menjati naslov i boju dokumenta. Ovo je najjednostavniji i najlakši alat koji je dostupan na tržištu.Utisci o prodaji widget-a od strane kompanije Motorola su pozitivni. Potrebno je određeno vreme da se korisnik navikne na njih, na njihov način funkcionisanja a nakon toga se ovi widget-i aktivno koriste. Među njihovim karakteristikama je jednostavan i koncizan dizajn.

Sada malo o izmenama u okviru interfejsa. Prva stvar koja vam pada u oči – izmenjene su ikone različitih standardnih aplikacija. Ovo je odlična prilika da Motorola prilagodi interfejs na ovom nivou.Drugo – na donjem delu ekrana nalazi se taster za pozivanje, meni i kontakte. Prilikom skrolovanja preko ekrana, zamenjuje ih lista u vidu trake koja je podeljena na sedam delova. Ova ideja je jedna od najuspešnijih koje su dostupne i kod drugih proizvođača.

Dialer sadrži tri taba: istoriju poziva, kontakte i omiljene kontakte.Tu nisu načinjene nikakve velike izmene ali zato istorija poziva zaista izgleda zanimljivo. Pored toga, avatar i ime i prezime osobe i njen broj telefona se prikazuju a odatle se mogu vršiti pozivi uz pregled datuma, vremena i trajanja poziva. Kada se klikne na taster sa desne strane uređaja vrši se pozivanje. Ukoliko je potrebno, može se vršiti filtriranje liste (propušteni, primljeni i odlazni pozivi).

Kontakti u ovom slučaju poseduju pojednostavljeni pogled, tako da ćemo o njima zasebno govoriti u odgovarajućem pasusu.

Lista omiljenih kontakata se generiše automatski bazirano na vašoj aktivnosti.
 Adresar

Listu kontakata karakteriše tradicionalni pogled i razlikuje se malo u odnosu na tradicionalnu reprezentaciju u okviru Androida.Prilikom odabira sagovornika sa gornje strane se prikazuje poslednja poruka sa Twitter-a, Facebook-a itd. Ispod se prikazuju brojevi telefona za pozivanje ili grupa ikona za slanje poruka, email, logovanje na messenger i društvene mreže uz mogućnost pisanja poruke ili odlaska na odgovarajuću stranu. Ovde se prikazuju adrese, početna strana kao i datum rođendana. Prilikom dupliranja kontakata u okviru imenika postoji mogućnost kombinovanja.Kretanje na levo in a desno nas vodi u istoriju poziva i aktivnosti u društvenim mrežema samo za odabrane kontakte.
Poruke

Ovaj meni sadrži ikone za prebacivanje SMS poruka kao i naloga na društvenim mrežama i email-u. Osim toga, u okviru Universal Inbox ikone sakupljaju se poruke sa svih naloga.Posebno treba pomenuti činjenicu da američka verzija uređaja ne vrši pravilno enkodovanje kratkih poruka i USSD zahteva, tako da se oni nepravilno prikazuju. Da bi se rešila ova situacija, potrebno je instalirati Handcent SMS. Po pitanju USSD, ja lično nisam uspeo da rešim problem.
Menadžer fajlova

Integrisani menadžer fajlova ima standardnu funkcionalnost. Možete vršiti pregled memorije telefona kao i memorijske kartice. Možete kreirati foldere, vršiti odabir višestrukih objekata, prebacivati i brisati stavke. Za određeni broj fajlova i foldera moguće je kopiranje, preimenovanje, podešavanja pristupa i drugi detalji. Lista takođe može biti predstavljena u formi matrice, može se vršiti sortiranje po imenu, tipu, vremenu kreiranja/modifikacije i veličini. Objekti za koje se specifični parametri pristupanja sakupljaju nalaze se u posvećenom folderu.


Video

Uređaj podržava glavne kodeke DivX/XviD i poseduje dovoljno procesorske snage za dekodiranje FullHD videa. Problema prema tome sa pregledom sadržaja u većini slučajeva nema. Problem nastaje usled ugrađneog plejera koji nije na visini zadatka. Srećom, na tržištu je dostupan nemali broj odličnih besplatnih plejera tako da se instaliranjem nekog drugog plejera problem rešava pa će i korisnici biti zadovoljni.
 Kamera

Moram reći da su Motorola telefoni sa kamerama uvek bili loši izuzev modela Motorola MOTOZINE ZN5 koji je razvijen u saradnji sa kompanijom Kodak. Kao što se može očekivati ni kod modela Atrix situacija se nije značajnije izmenila.Kamera je prosečnog kvaliteta. Mnoštvo digitalnog šuma, blede boje plus ne naročito kvalitetan blic zaokružju priču.
Perfromanse

Uređaj je baziran na dual core procesoru (Cortex A9) NVIDIA Tegra 2 radnog takta 1GHz. Ovaj procesor omogućava jedinci da enkodira i dekodira FullHD video tako reći u hodu. Snaga ovog rešenja kada je 3D grafika u pitanju će biti postepeno imlementirana kroz igre koje su dizajnirane specifično za Tegra 2. Trenutno postoji 5 do 6 aplikacija koje su interesantne, ali one ne mogu zadovoljiti očekivanja.

Bazirano na sintetičkim testovima performanse ovog rešenja su gotovo dvostruko bolje u odnosu na one koja karakterišu klasične Android uređaje koji su trenutno na tržištu.

Moram takođe reći da će upgrade operativnog sistema na verziju 2.3 (koji i dalje ne podržava dual core procesore) doneti određeno unapređenje brzine kao i neke dodatke po pitanju performansi. Ali, sada ćemo reći nešto o utiscima ovog uređaja.

Definitivno možemo reći da je interfejs uređaja brži. Skrolovanje listama je glatkije (u poređenju sa recimo onim kod modela HTC Desire), za pruzimanje igara i aplikacija je potrebno mnogo manje vremena. Pretraživač radi odlično, sa čim se možete uverti ukoliko probate neku od flash igara. Naravno, potrebno je da koristite neku od aplikacija iz Tegra zone. Istovremeno, postoji i jedan problem. Ponekad (doduše veoma retko), da bi se pretraživač pokrenuo je potrebno da prođe 4-5 sekundi. Ovo je definitvno problem vezan za firmware i nema nikakve sumnje da će on biti ispravljen. Ovo je jedini problem koji sam mogao da primetim ovom prilikom. Ostatak performansi kada je brzina u pitanju je više nego dobar.
 Bežični interfejsi

Američka verzija uređaja se ne razlikuje mnogo od evropske i uređaj je veoma dobro radio i pod evropskim 3G mrežama. Podržava sledeće standarde: WCDMA 850/1900/2100, GSM 850/900/1800/1900, HSDPA 14 Mbps (kategorija 10), EDGE kalse 12, GPRS klase 12, eCompass, AGPS.

Rad sa 2G, uključujući GPRS i EDGE konekcije nije zadovoljavajući.

Dostupan je Bluetooth 2.1 + EDR. Podržani su sledeći profili:
A2DP 1.2 - transfer stereo zvuka preko Bluetootha
AVRCP - kontrola muzičke reprodukcije preko bežičnih slušalica.
Hands-Free Profile 1.5 - profil koji se koristi za povezivanje bežične slušalice za handsfree i šalje mono signal.
OPP - osnovni profil za slanje "objekat" kao što su slike, virtuelne poslovne kartice itd.
HID 1.0 - obezbeđuje podršku za uređaje sa HID (Human Interface Device), kao što su miš, džojstik, tastatura itd
PBAP - profil vam omogućava da delite unose iz telefnskog imenika između uređaja.
(Podržava profile A2DP 1.2, AVRCP, HFP 1.5 AG, HID 1.0 Host, HSP 1.0, OPP, PBAP PSE)

Wi-Fi (802.11 a / b / g / n) -Nema nikakvih žalbi po pitanju rada WiFi modula. Uređaj se automatski povezije na poznate mreže. Moguće je konfigurisati modul da ne pokušava da se poveže na nepoznate mreže.

Telefon može da radi kao ruter i podržava istovremeno povezivanje do pet uređaja.
 Navigacija

Obzirom na to da aplikacija kompanije AT&T na pojedinim tržištima može biti praktično beskorisna smatraćemo podrazumevanim navigacionim softverom Google Maps. Očigledno je da je Motorola odustala od MOTONAV aplikacije koja je postojala kod modela Milestone.

Funkcionalnost Google Maps je uobičajena, ne razlikuje se od one kod drugih modela baziranim na Android 2.2.

Ukoliko želite u prodavnici aplikacija možete pronaći bolje i funkcionalnije aplikacije za navigaciju.
 Konkurencija

Ovaj model nema mnogo konkurentata a jedan od njih je svakako LG Optimus 2X.

Ovaj uređaj je izrađen na istoj platformi kompanije NVIDIA i zahvaljujući toj činjenici njegove performanse su uporedive sa onima modela Atrix. Oba modela karakteriše slična dijagonala ekrana ali nešto drugačija rezolucija. Ovaj model poseduje 8GB ugrađene memorije, od čega je korisniku dostupno dve trećine, ali je zato tu slot za microSD kartice. Rezolucija glavne kamere ovog modela je 8MP, poseduje prednju kameru rezolucije 1.3MP i moguće je snimati FullHD video. Kapacitet baterije ovog modela je 1500mAh što mu omogućava kraće vreme rada.
Trajanje baterije

Obzirom da poseduje bateriju značajnog kapaciteta, uređaj beleži rekordno vreme kada su u pitanju Android bazirani uređaji. Pri normalnim uslovima rada to je dva dana. Prilikom testiranja uređaja njegovim aktivnim korišćenjem on je uspeo da ostvari značajno duže trajanje baterije u odnosu na modele kao što su HTC Desire ili Desire Z koji su uspeli da obezbede tek desetak sati rada pri aktivnim režimima. Sa druge strane Atrix ni u jednom slučaju nakon dana ispunjenog upornim trošenjem baterije nije pokazao manje od 20% nivoa napunjenosti baterije. Dakle i pri najžešćem režimu rada koji sam mogao da zamislim ovaj uređaj je obezbedio ceo dan funkcionisanja što je veoma dobar rezultat koji trenutno nije dostupan u okviru nijednog modela. Trajanje baterije se može značajno unaprediti odabirom nekog od režima uštede energije koji onemogućava uplaod podataka po tačno specifikovanom vremenkom rasporedu, kao i podešavanjem nivoa jačine osvetljenja ekrana.
 Zaključak

Prvo ćemo da navedemo koje su to pozitivne strane ovog uređaja. Jedna od njih je svakako NVIDIA Tegra 2 platforma. Maksimalno trajanje baterije među sličnim uređajima. Takođe, treba pomenuti skener otisaka prsta koji predstavlja mnogo zgodnije rešenje nego unos četvorocifrene šifre. Prisustvo 16GB ugrađene memorije i konektor microSD kartice obezbeđuju značajnu količinu skladištenog prostora za korisnika. Zatim, tu je i zabavni režim pod nazivom Entertainment Center koji omogućava da povežete uređaj sa televizorom i pregledate sadržaje koje ste snimili na ovom uređaju preko TV-a. Telefon ima svoje prednosti kao plejer. Naravno, dostupan je i jedinstveni set dodatne opreme – miš i tastatura kao i docking station, uključujući Laptop Dock. Ekran ovog modela ipak nije njegov plus uprkos rezoluciji. Tradicionalno Motorola telefoni se smatraju veoma dobrim kada je u pitanju kvalitet glasa i prijem signala. Tako ni kod modela Atrix nema problema po ovom pitanju – sve je na najvišem nivou. Jačina zvuka na zvučniku je više nego dovoljna. Kada su u pitanju plusevi koji važe za ovaj uređaj pomenuću i Phone Portal koji je zaista zgodna karakteristika. Po pitanju kvaliteta melodija motorola Atrix se može smatrati jednim od najkvalitetnihih muzičkih uređaja do dana današnjeg.

Od minusa za ovaj uređaj treba pomenuti minimalistički dizajn, nepostojanje metalnog kućišta, ekran kao i probleme vezane za proces kupovine i nakon njega. U suštini potrebno je da otključate uređaj, a to neće biti lako ukoliko ne baratate engleskim. Problem mogu biti i neki detalji vezani za SMS i USSD kao i odsustvo nekih podešavanja.

Bez obzira da li kupujete ovaj uređaj ili posmatrate u pravcu konkurencije vi ste ti koji odlučujete. Ukoliko prikazani nedostaci nisu kritični, snalazite se sa engleskim onda nema ništa što bi vas moglo omesti da koristite ovaj uređaj jer je u pitanju zaista kvalitetan proizvod.

Uprkos svojim nedostacima, Atrix je kvalitetan uređaj na tržištu koji stvara novi fenomen, novi scenario za korišćenje vašeg telefona kao računara. Nemam nikakvih sumnji da će sličan pristup uskoro da usledi i od ostalih proizvođača. Sigurno, njihova implementacija će biti bolja, ali moramo priznati da je Motorola bila i ostala pionir na ovom tržištu.



http://www.youtube.com/watch?v=sjZI94VfC1U
http://www.youtube.com/watch?v=uWIe8wQBqS0
http://www.youtube.com/watch?v=F8sN3DnKaKM
http://www.youtube.com/watch?v=2RLsQGlIlGk


...preuzeto sa neta...

Sačuvana
 

Stranica je napravljena za 0.118 sekundi sa 21 upita.