Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Psihologija i on-line savetovalište => Temu započeo: autentik 11-03-2007, 20:57:51

Naslov: AMNEZIJA, vratite mi sećanja...
Poruka od: autentik 11-03-2007, 20:57:51
Amnezija je djelomičan ili potpun gubitak sjećanja.

Hipermnezija
Hipermnezija se definira kao pojačana sposobnost pamćenja određenih događaja, sadržaja i sl. Pojačana sposobnost pamćenja češće je vezana uz afektivno obojena stanja (ugodna sjećanja, ali i neugodna iskustva). Često smo svjedoci da bi i sami htjeli zaboraviti neke neugodne situacije iz vlastitog života, ali upravo intenzivne emocije koje ih prate otežavaju da budu zaboravljene.
Hipermnezija se može javiti tijekom epileptičke aure, delirantnih stanja, stresnim situacijama, kako vidimo stanjima izuzetno stresnima i prijetećima za integritet osobe. Poremećaj u smislu hipermnezije može se javiti i tijekom maničnih epizoda, ali i kod uzimanja nekih droga (halucinogena).

Hipomnezija
Hipomnezija označava smanjenu sposobnost pamćenja. Ona se može javiti u sklopu organski oštećenja CNS-a, i tada se javlja uz druge simptome (hipoviligna pažnja, poremećena orijentacija, promjena psihološkog profila osobe). Ako je hipomnezija selektivna, tj. ako se radi o oslabljenoj mogućnosti sjećanja na neke objekte, sadržaje, osobe, onda je taj poremećaj vjerojatno psihogeno uvjetovan.

Lakunarna amnezija
Ovaj poremećaj je karakteriziran sjećanjima koja su fragmentirana, isjeckana. Pacijent se sjeća samo pojedinih detalja nekog događaja. Poremećaj se češće sreće kod bolesti krvnih žila, pa i onih u mozgu, ili kod delirantnih stanja kada svijest oscilira od većeg od manjeg stadija budnosti.

Retrogradna amnezija
Pojam amnezije označava ne-sjećanje, nemogućnost sjećanja. Retrogradna amnezija odnosi se na vremenski period prije događaja koji je uzrokovao amneziju. To mogu biti trovanje, udarac u glavu, krvarenje u moždano tkivo kod CVI-a.

Anterogradna amnezija
Anterogradna amnezija odnosi se na period koji nastupa kad se osoba nakon nekog kritičnog događaja (npr. trovanje, udarac u glavu, krvarenje u moždano tkivo kod CVI-a) vraća svijesti, ali se nakon nekog vremena ne može sjetiti što se događalo u tom razdoblju.


Evo, u uvodu malo o vrstama amnezija.
Mene zanima da li je netko ovdje doživio neku od amnezija i kako je to utjecalo na njegov život?
Što mislite kako je živjeti s retrogradnom amnezijom, bez sjećanja na vlastitu prošlost? Da li su nam i koliko važne stare uspomene?


tekst (pitanje)  preuzet sa foruma      http://forum.bgdcafe.com/
Naslov: Одг: AMNEZIJA, vratite mi sećanja...
Poruka od: anny 08-05-2008, 23:12:03
Lepe uspomene su tu da nam daju podsticaj, a loše da nas usmeravaju ka dobru(tako, bar ja, razmišljam)...
Što se tiče same teme-Nisam imala ni jednu od gore navedenih.