Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Zanimljivosti iz sveta => Temu započeo: zs 27-06-2007, 06:39:10

Naslov: Paradajz sa ukusom ruže i limuna
Poruka od: zs 27-06-2007, 06:39:10
Izraelski naučnici proizveli su genetski modifikovan paradajz sa aromom ruže i limuna, čiji se ukus veoma svideo dobrovoljcima koji su ga probali, piše jedan britanski naučni časopis, prenosi Beta.

Među 82 osobe kojima je ponuđeno da uporede ukus novog mirišljavog paradajza i onog prirodnog, gotovo svi su uspeli da prepoznaju nove arome koje su opisivali kao "parfem", "miris ruže" ili "miris limuna". Čak 49 dobrovoljnih degustatora izjavilo je da im se više sviđa novi aromatizovan paradajz, dok je samo njih 29 navelo da je prirodan paradajz bolji.

Genetski modifikovan paradajz proizveo je istraživački tim Neve Jar, na čijem čelu je izraelski naučnik Efraim Levinson. Aromatizovani paradajz je svetlije roze boje jer u sebi sadrži dva puta manje likopena, antioksidanta koji prirodnom paradajzu daje boju i koji je dobar za ljudsko zdravlje. Istovremeno, novi paradajz ima više terpenoida, organskih sastojaka koji mu omogućavaju da mnogo duže bude svež.

Prvi genetski modifikovan paradajz pojavio se na američkom tržištu 1994, ali je ubrzo povučen zbog slabe prodaje. Trenutno se u svetu nigde u prodaji ne nudi genetski modifikovan paradajz.
Naslov: Одг: Paradajz sa ukusom ruže i limuna
Poruka od: windsurfer 27-06-2007, 22:14:22
Tamo neke 3040 biće Vam gospodo paradajz sa ukusom Dolče i Gabana..