Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Zanimljivosti iz sveta => Temu započeo: zs 30-06-2007, 05:30:09

Naslov: Ljudi se najviše boje zagađenja i Amerike
Poruka od: zs 30-06-2007, 05:30:09
Zagađenje, zarazne bolesti, nuklearno naoružavanje i američka spoljna politika najveće su pretnje planeti - to je pokazalo istraživanje koje je u 47 zemlja širom sveta provela američka organizacija Penj Global Attitudes Project, prenosi Večernji list. Imidž SAD je katastrofalan u svim muslimanskim zemljama, kao i u Aziji, a Amerika se loše kotira i među stanovništvom zemalja koje su joj bliski saveznici.

Tako samo devet odsto Turaka i 15 odsto Pakistanaca misli pozitivno o SAD. Pozitivno o Americi misle u Africi, Japanu, Južnoj Koreji i Poljskoj. Većina sveta sa sumnjom i strahom gleda na Kinu, koja iz godine u godinu postaje sve jača vojna i ekonomska sila.

Većina ispitanih, posebno onih u bliskoistočnim zemljama, tvrdi da nema poverenja u predsednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada. Slično je prošao i njegov venecuelski kolega Ugo Čavez, o kojem dobro mišljenje nemaju ni stanovnici Južne Amerike. Zanimljivo je to što je na ovoj lestvici svetske popularnosti od američkog predsednika Džordža Buša gore prošao predsednik Rusije Vladimir Putin.