Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Društvo => Temu započeo: zs 13-08-2007, 06:30:34

Naslov: Албанци долазе у Србију само по пасош
Poruka od: zs 13-08-2007, 06:30:34
Албанци са Косова и Метохије у иностранство могу да путују једино уз важећи „плави” пасош државе коју не признају. – Од 1999. године Албанцима из јуже покрајине издато преко 220.000 нових српских путних исправа

Ниш – Којим то послом у Ниш, Краљево, Крушевац, Врање, Јагодину и друге српске градове долазе свакодневно овог лета и шта у њима траже високи функционери са Косова? Каква је то потреба адвоката, лекара, представника највиших функција у косовском правосуђу, припадника покрајинских органа или обичних грађана албанске националности, који живе у јужној српској покрајини, да и по неколико дана проведу у Србији? Зашто косовски Албанци, који живе и раде у земљама Западне Европе, одвајају посебно време за долазак у Ниш и друге српске градове?

На сва ова питања одговор је само један – траже и остварују своје право на српски пасош. Без њега, али и осталих српских докумената, косовски Албанци не би могли да се помере никуда са Косова.

Од доласка међународних мировних снага, после бомбардовања Југославије у пролеће 1999. године и успостављања протектората над Косовом, припадници албанске националне мањине негирају припадност држави Србији. Због пасоша, међутим, пристају на све: и на српске прописе и документа и (на чињеницу) да су по личним подацима држављани Србије. Једино тако и једино код државних органа Србије могу до личних исправа, пасоша и личних карата.

У кратком периоду од године и по дана након завршетка бомбардовања, Албанци са Косова могли су да остваре право на пасош и у Приштини, али је после неколико напада и атентата на српске службенике одлучено да се Покрајински секретаријат унутрашњих послова у потпуности пресели из Приштине у Нишку Бању.

Гужве пред седиштем Покрајинског СУП-а Приштина у Нишкој Бањи су свакодневне.

– Долазимо и ми са Косова, али и они који живе и раде у Швајцарској, Немачкој и другим западноевропским земљама, који би до пасоша могли да дођу и у конзуларним представништвима Србије у иностранству, али овде у Србији им је и брже и лакше, и свакако јефтиније. Брже и лакше је због тога што уз захтеве за нове пасоше или за замену постојећег пасоша, морају да имају у друга документа, попут извода из матичних књига рођених или уверења о држављанству, која нису старија од шест месеци. А та документа такође једино могу да изваде у Србији. Ја сам пре петнаестак дана већ био овде, а сада сам довезао брата и његову супругу – објаснио нам је Мухарем Зећи, кога смо затекли недалеко од седишта и управе полиције Покрајинског СУП-а Приштина.

Државни органи Србије у протеклих осам година, колико је Косово под међународним патронатом, издали су Албанцима из јужне покрајине преко 220.000 нових пасоша. Од тог броја, пошто се пасоши издају и у другим полицијским управама у Србији, највише путних исправа Албанци су добили у Нишкој Бањи, њих око 170.000, јер су овде документа за Приштину и још неколико већих општина Косова, које су, према матичним књигама, биле, али и остале најбројније.

Пред рушилачким налетом 1999. године спасено је, сачувано од уништења и пребачено у Србију близу 5.000 матичних књига и једино на основу њих могу се добити уредна документа: изводи из књига рођених или умрлих, венчани листови, уверења о држављанству... Према званичним подацима на основу тих матичних књига годишње се у Србији изда око 50.000 различитих докумената за Албанце, Србе и припаднике других националности – становнике Косова и Метохије, али и за оне који живе у Србији или иностранству.

Косовски Албанци у Србији ваде и нове српске личне карте, које се поред пасоша једино признају у иностранству. Документа која добијају од Унмика у Приштини, Урошевцу, Призрену, Пећи и другим местима важе само у Покрајини. Чак их ни Кфор не признаје ако Албанци са Косова хоће да пређу, на пример, у Србију. За то им је потребна српска лична карта.

Због великог притиска на Ниш, Нишку Бању и друга места у Србији недавно је отворен пункт који обезбеђују Кфор и Унмик, на средокраћи између Косова Поља и Приштине. То Албанци са Косова у последње време и користе. Матична служба из Приштине, која од 2004. године функционише у склопу нишке Управе за грађанска стања, има испоставу и у Грачаници, где се могу добити лична документа, али не и пасош, који издаје једино српска полиција.

– Надзор над радом матичних органа и Управе за грађанска стања је редован и обавља га Министарство за државну управу и локалну самоуправу Србије. Ми смо у Нишу ипак направили корак више отварањем пункта између Косова Поља и Приштине. Град Ниш финансира превоз и све трошкове за раднике који одлазе на Косово и тамо примају захтеве за издавање докумената средом и четвртком. Тиме смо знатно смањили притисак на Ниш и нове просторије које је наш град посебно издвојио, адаптирао за рад матичне службе из Приштине и где су најбољи услови за остваривање права на лична документа – каже Горан Ђорђевић, начелник Управе за грађанска стања града Ниша.

Мухарем Зећи из околине Приштине веома сликовито нам је објаснио шта за њега и његове сународнике значи српски пасош:

– То је велико богатство. Без њега могли бисмо само да седимо на Косову.

Politika, 13.08.2007.
Naslov: Одг: Албанци долазе у Србију само по пасош
Poruka od: Ivanka 13-08-2007, 13:18:08
Ta mante ih!
Naslov: Одг: Албанци долазе у Србију само по пасош
Poruka od: autentik 13-08-2007, 14:36:54
 :aq21:    :aq21:    :aq21:   :aq21: :aq21:    :aq24: :aq24: :aq24: :aq24: :aq24: :aq24: :aq24:  :aq05:
Naslov: Одг: Албанци долазе у Србију само по пасош
Poruka od: posmatrac 28-02-2009, 08:07:08
28.02.2009.
(http://www.dodaj.rs/t/3D/nU/4o1DW9aS/pasos.jpg) (http://www.dodaj.rs/?3D/nU/4o1DW9aS/pasos.jpg)
Izdavanje novih srpskih biometrijskih pasoša Albancima s Kosova predstavlja najozbiljniju političku prepreku za donošenje odluke EU da stavi Srbiju na tzv. pozitivnu šengensku listu.
http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=51314
Eh, sta sve nas nece da snadje!
Naslov: Одг: Албанци долазе у Србију само по пасош
Poruka od: posmatrac 14-05-2009, 17:12:10
LOŠE VESTI IZ BRISELA: NE DAJU NAM BELI ŠENGEN!

Evropske diplomate obavestile naše vlasti da građani Srbije ove godine ipak neće moći da putuju u EU bez viza!

Drugi razlog za odlaganje jeste u stvari strah EU da će Albanci s Kosova masovno uzimati naše pasoše, što može da im stvori velike probleme. Takođe, Brisel ima rezerve i prema Srbima iz BiH!

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?id=65138&sectionId=37&view=story
Naslov: Одг: Албанци долазе у Србију само по пасош
Poruka od: Fanta 14-05-2009, 22:44:22
A ko je verovato da će nam dati beli šengen?
Naslov: Одг: Албанци долазе у Србију само по пасош
Poruka od: posmatrac 14-05-2009, 23:08:36
Umesto odgovora kopiracu sliku sa AUTENTIKA:
(http://www.dodaj.rs/t/1w/fL/1hquphQP/002.jpg) (http://www.dodaj.rs/?1w/fL/1hquphQP/002.jpg)

Da li ce pasos bez vize da sluzi samo za uspomenu?
Naslov: Одг: Албанци долазе у Србију само по пасош
Poruka od: Fanta 14-05-2009, 23:14:33
Dobićemo mi beli šengen, ali tek kada sve izručimo Hagu.

Dotle je priča o belom šengenu samo prazna priča, a oni će da izmišljaju razloge.
Naslov: Одг: Албанци долазе у Србију само по пасош
Poruka od: Luna 16-05-2009, 02:07:36
ma kakav sengen....i Mladica da izruce ima posle da traze da otkopavamo Solunce da im saljemo,pa opet nista.
to su sve prazne price.

a siptari...puna ih nasa ambasada i to sve pricaju siptarski,nece srpski...a oni ih jos klackaju,traze im i prevodioce za srpski.
ljudi ovo sto kod nas ima,nema nigde u svetu.
Naslov: Одг: Албанци долазе у Србију само по пасош
Poruka od: STRANACH 16-05-2009, 12:54:56
Pa tako nam i treba ima da nas pojedu za par godina zajedno sa JEVROPOM

mnoze se ko zecevi....
Naslov: Одг: Албанци долазе у Србију само по пасош
Poruka od: sonja 16-05-2009, 12:57:07
Jevropljani izumiru....treba im podmladak.hahahahaha
Naslov: Одг: Албанци долазе у Србију само по пасош
Poruka od: STRANACH 16-05-2009, 12:57:57
Ala su ga nasli u piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii