Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Internet / Računari => Temu započeo: zs 17-08-2007, 23:44:29

Naslov: CIA lažira podatke
Poruka od: zs 17-08-2007, 23:44:29
Internetski alat Vikipedija Skener (Wikipedia Scanner) objavio je da je američka CIA menjala informacije o predsedniku Irana Mahmudu Ahmadinedžadu, objavljene na najpoznatijoj svetskoj Internet enciklopediji Vikipediji (NJikipedia), javlja Bi-Bi-Si.

Na početak teksta o političkim planovima predsednika Irana, neko iz CIA dopisao je „Wahhhhh!“. - CIA je menjala i tekstove o svom sada bivšem šefu Porteru Gosu i o TV zvezdi Opri Vinfri. - Ne mogu da potvrdim da li su promene na Vikipediji napravljene s nekog kompjutera u CIA - prokomentarisao je portparol te špijunske službe, prenosi Bi-Bi-Si.

Ispostavilo se da je i Vatikan je menjao nepodobne podatke u tekstovima o vođi političkog krila Irske republikanske Armije Šin Fejna, Džeriju Adamsu - sa jednog kompjutera u papskoj državi iz jednog teksta o Adamsu uklonjeni su linkovi koji vode na članke u kojima se piše da su Adamsovi otisci nađeni na automobilu koji je korišćen za dvostruko ubistvo 1971.

Vikipedija skener razvili su američki stručnjaci da bi omogućili korisnicima da provere više od 5.3 miliona članaka napisanih na Vikipediji i da povežu unete delove sa njihovim autorima, ali može da služi i za uklanjanje potencijalno opasnih tekstova. Osim Vatikana i CIA, „nepodobne“ informacije sa Vikipedije uklanjale su i neke kompanije i političke stranke.