Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Zanimljivosti iz sveta => Temu započeo: zs 21-10-2007, 07:10:01

Naslov: Odumire šuma Robina Huda
Poruka od: zs 21-10-2007, 07:10:01
Britanski stručnjaci su upozorili da sve brže nestaju drevna stabla u Šervudskoj šumi u kojoj su se, prema legendi, Robin Hud i njegova družina skrivali od perfidnog šerifa od Notingema.

Prema procenama šumara, hrastovi, od kojih su neki stari i više od hiljadu godina, nestaće u narednih pedesetak godina ako se nešto odmah ne preduzme. Od januara ove godine, Šervud je izgubio čak sedam „stanovnika“ - pet ih je palo, a dva hrasta su izgorela u požaru. Ovoga puta nije reč o klimatskim promenama, već o starosti i „generacijskom jazu“. Tokom vremena u Šervudu nisu izrasle nove mladice, a mnoga su stabla stradala i od ljudske ruke, kad su nemilice obarana u mnogim bitkama, a služila su i kao građa. Za pošumljavanje Šervudske šume sa 250.000 sadnica na 140 hektara potrebno je uložiti između 50 i 75 miliona funti.

Ostin Bredi iz šumske uprave ipak je optimista i kaže da po tome liči na Malog Džona, vernog pratioca Robina Huda.

- Šervudska šuma je pljačkana vekovima, od njenih hrastova su sagrađena mnoga zdanja u zemlji, od Linkolnove katedrale do katedrale Svetog Pavla. Sad želimo nešto zauzvrat - kaže Bredi.