Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Alternativa i energije => Temu započeo: Zockey 24-01-2008, 17:47:50

Naslov: Šamanizam
Poruka od: Zockey 24-01-2008, 17:47:50
 Sam šamanizam nije religija, već jedan skup tehnika i jedna ideologija vezana za religiju, koja poseduje sopstvenu istoriju i sistem verovanja. Šamanizam se, prema tome, uvek mora razmatrati u kontekstu religije i društva u kome ga zatičemo (npr. naši zduhaći). Šamanizam ili šamanistički elementi mogu se naći u religijama širom celog sveta, i to od paleolitskih vremena. Šamanizam je, izmedu ostalog, vezan uz sposobnost pojedinca da komunicira sa astralnim entitetima - on je veoma drevan i univerzalno rasprostranjen.

Šamani "dejstvuju" i postoje u mnogim zajednicama koje ne praktikuju šamanizam. Uopšteno govoreci, šaman počinje da se bavi svojom profesijom bilo tako što nasleđuje ili tako što, često protiv svoje volje, odgovara na poziv.

Mada nasleđe jeste važan činilac, potencijalni šamani se često odabiraju već u ranim godinama i prate i podučavaju sve dok ne dođe vreme da prođu kroz pravu inicijaciju i otpočnu svoju "karijeru".

Iako svi šamani imaju duhove zaštitnike i pomagače, oni uvek kontrolišu situaciju i nikada nisu opsednuti. Šaman je nezamenjiv u svakoj situaciji koja se tiče ljudske duše, jer je duša ili životna suština podložna delovanju duhova, božanstava, vračeva i demona. Uz šamanizam se možda najčešće vezuje uloga iscelitelja - ta uloga je povezana sa shvatanjem da je bolest povezana sa stanjem ljudske duše. Šamanistički pristup obično ima dve faze. U prvoj se dijagnostikuje, ili "vidi" stanje, a u drugoj se to stanje popravlja.

U sporednije šamanove funkcije spadaju i gatanje i vidovnjaštvo. To dvoje se može koristiti u sklopu lečenja, ali se najčešće upotrebljava da bi se pronašle izgubljene osobe, povratile izgubljene stvari, da bi se upravljalo vremenskim prilikama i da bi se obavili slični zadaci od koristi za šamanovu zajednicu.

Mada je to pre uloga vrača nego šamana, nije nepoznato da šamani koriste svoje moći kako bi naudili svojim ili klijentovim neprijateljima.

Šamani moraju biti - ili to kroz svoj razvoj postižu - samopouzdane i snažne osobe. Na teritoriji nekadašnje Jugoslavije ima samo nekoliko osoba koje se bave isceliteljstvom i magijom na osnovu šamanistickih učenja, ali je interesovanje za ova znanja sve veće.

O školi Šamanizma pozovite Zokija na 064 166 33 88
ili na mejl:
zoran.pn@hotmail.com
Naslov: Одг: Šamanizam
Poruka od: Lazarica 24-01-2008, 20:46:25
A da ti nešto napišeš o Hrihćanstvu, svejedno da li o Katoličkoj ili o Pravoslavnoj veri?
Naslov: Одг: Šamanizam
Poruka od: Zockey 24-01-2008, 21:44:54
Ovde pišemo o ovim temama a o Hrišćanstvu tamo gde mu je mesto
Naslov: Одг: Šamanizam
Poruka od: Zockey 05-07-2009, 09:24:30
http://www.youtube.com/watch?v=tW6pVFOpE6Q&feature=PlayList&p=B1DB8E0F1FBF6B1B&playnext=1&playnext_from=PL&index=3